Stavebný úrad-

Dobrý deň. Chcem sa informovať mam zámer výstavby rekreačnej chaty (cca 50 m2). Stavebný úrad mi nariadil dvojstupňové konanie zvlášť územné a zvlášť stavebné konanie. Dôvodom je, že chcem stavať chatu na území s potenciálom na výstavbu iných projektov. Obec nemá v tejto lokalite vypracovaný územný plán. Čo by som ešte prekusol, ale čo mi nejde do hlavy mi stavebný úrad nariadil výstavbu 3 parkovacích miest a posunúť plot dva metre od hranice pozemku. Chcem sa opýtať, či už niekto riešil takúto situáciu a vedel mi poradiť, či stavebný úrad koná v súlade so zákonom. Najviac ma na tom štve, že už mám vypracovanú projektovú dokumentáciu a každá zmena ma bude stáť nemalé peniaze.
Odpovedať
@1hemi Sú to bežné požiadavky stavebného úradu. Zvyčajne vychádzajú zo špecifikácie územné plánu alebo popisu funkčnej plochy. U nás na ulici tiež mali všetci podmienku vybudovať 3 parkovacie miesta. Akurát to posunutie plotu sme nemali. Ale asi plánuje obec do budúcna budovať chodníky, tak je to takto zabezpečené. Na vedľajšie ulici to tak mali a potom museli dať 1 meter z pozemku pre výstavbu novej cesty a chodníka. Preto sa bežne dáva najprv žiadosť o záväzné stanovisko obce k investičnému zámeru, kde ti to buď povolia alebo nie, a ak áno, tak aj uvedú podmienky a podľa tých podmienok môžeš vypracovať projekt. Inak, neviem, čo ti príde na tom čudné, že vybudovať 3 parkovacie miesta. Bežne majú rodiny už 2 autá. A keď im deti podrastú, tak pribudne ďalšie 1-2 autá. Kde chceš potom parkovať tie autá? Na ulici? Potom to tak vyzerá - na ulici aj na chodníkoch pri rodinných domoch parkuje plno áut, lebo do dvora sa už nevojdú. Hlavné, že majú veľký trávnik. obrovskú terasu a ešte väčšiu záhradu. Ja som vybudoval nie 3 parkovacie miesta, ale okrem 1 miesta v garáži mi za bránou môžu v pohode parkovať ešte ďalšie 4 autá.
Odpovedať
. @chrobak7 Ak máš nato financie tak nech sa páči vybuduj si aj nadzemné parkovisko. Ale moja požiadavka/ otázka bola na reálne skúsenosti niečím podobným s čím som sa stretol. Tiež nieje mojím zámerom blokovať pozemnú komunikáciu. Je potrebné si uvedomiť , že stavebný zákon rozlišuje RODINNÝ DOM a REKREAČNÚ CHATU. Ide o to, že tu existujú nejaké normy na parkovacie miesta podľa ktorých sa musí stavebný úrad držať podľa stanoviska ODI, Napríklad stanovisko ODI v mojom pripade sú normy na 2 parkovacie miesta. Ak máš máš vedomosť o nejakom § stavebného alebo iného zákona tak mi ho sem napíš, aby sa vedel načo odvolávať
Odpovedať
Profilova fotka
@1hemi https://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/... PS: pojem rekreacna chata stavebny zakon nepozna
Odpovedať
@1hemi V prvom rade môžeš byť rád, že ti umožnia stavať v lokalite, ktorá nie je zahrnutá v územnom pláne, štandardne by ti to nemali povoliť, kým nebude zmenený územný plán. To, že požadujú posun plotu môže byť z dôvodu, že prístupová komunikácia je v súčasnosti nejaká úzká poľná cesta a pokiaľ obec plánuje rozvoj tej lokality, tak bude v budúcnosti robiť cestu, chodníky a pod. a na to potrebuje mať priestor. Je fajn, že to rieši vopred a nie potom ked ty už budeš mať hotové oplotenie. Podobne to bude aj s parkovacími miestami, že obec chce mať zabezpečené parkovanie na vlastnom pozemku. Či to má oporu v zákone? V prvom rade by ti tam nemali vôbec povoliť stavať 🙂 Predpokladám, že tieto podmienky by mohli byť v budúcnosti zapracované v zmene územného plánu, keď sa budú robiť regulatívy pre túto lokalitu, čiže bude to platiť aj pre ďalších, ktorí budú chcieť stavať. Treba sa pozrieť aké má obec regulatívy v iných lokalitách, možno to bude podobné.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Dakujem vam za "pomoc" priatelia nakoniec som sa si to jedno parkovacie miesto obhajil na projekte sa nic nemenilo.
Odpovedať
@majkoj §43c ods. 1 písm. a/ Zák. č. 50/1976 Zb.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?