Stavebne povolenie pre 4x6m drevenu stavbu s betonovymi zakladmi...

Ahojte, ako niekto, kto nema ani sajnu o stavebnych povolenia a ako dlho to moze trvat, by som sa rada spytala nasledovne: Planujeme na nasom vlastnom pozemku postavit prizemnu (prizemie na urovni vonkasieho terenu), nepodpivnicenu stavbu z dreva, ktora bude mat betonove / kamenne zaklady. Predpokladane vonkajsie rozmery nepresiahnu 4x6m. Nebude tam zavedena voda, podla vsetkeho bude pripojena elektrina kvoli svetlu. Nebude to obyvatelna stavba, skor ako 'humno / sopa'. Ako treba postupovat? Projekt musi byt oficialny od architekta alebo moze byt aj domaca vyroba? Kam potom s projektom - na kataster? Ako dlho sa, aspon priblizne, zvykne cakat? Vopred dakujem za odpovede.
Odpovedať
Postupovať ako "Drobná stavba"
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem presne ale do 25 m2 podlahovej plochy sa jedna o drobnú stavbu tak nieje nutný projekt pre stavebné povolenie stačí nakresliť pôdorys pohľady a osadenie stavby a isť na príslušný stavebný úrad podať žiadosť na drobnú stavbu. Ale neber to že je to 100% tak
Odpovedať
@babatkoling podať ohlásenie drobnej stavby s priloženým "projektom" jednoduchý okótovaný pôdorys s osadením na pozemku, vypracovaný aj absolventom stavebnej školy (pozri podmienky do stavebného zákona).
Odpovedať
Profilova fotka
@babatkoling drobna stavba a ohlasenie funguje len ak na pozemku je dom.
Odpovedať
@majkoj tak potom preco nam povolili postavit murovanu chatku v zahradkarskej osade ako drobnu stavbu? ma 24m2 je komplet podpivnicena a este ma aj obytne podkrovie...najblizsi dom je min.kilometer dalej:-)
Odpovedať
Ako píše majkoj hore. Drobná stavba plní doplnkovú fun kciu k hlavnej stavbe,ktorá je už na pozemku a je skolaudovaná. Takže vo vašom prípade úplne bežný projekt a všetky srandy na stavebnom úrade v obci-meste.Ak to chcete obabrať spravte to ako mobilnú prenosnú stavbu,akože položenú na betónových paneloch a elektriku si dajte ako prípojku do záhrady,pretože aj pripojením mobilnej stavby na siete sa z nej žiaľ stáva regulérna stavba! Nuž niekto môže na slovensku všeličo a niekto máličko... :-) :-) Nie sme si všetci rovní,niektorí sú rovnejší! ]-( ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
@septo stavebny zakon paragraf 139b "(6) Drobné stavby sú stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu (napr. pre stavbu na bývanie, pre stavbu občianskeho vybavenia, pre stavbu na výrobu a skladovanie, pre stavbu na individuálnu rekreáciu) a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie, a to a) prízemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a výška 5 m, napríklad kôlne, práčovne, letné kuchyne, prístrešky, zariadenia na nádoby na odpadky, stavby na chov drobného zvieratstva, sauny, úschovne bicyklov a detských kočíkov, čakárne a stavby športových zariadení, "
Odpovedať
@majkoj na pozemku je dom, konkretne rekreacna chalupa s normalnym popisnym cislom, takze pojdeme asi cestou ohlasneia drobnej stavby, vsak? A nasa bude prave ta sauna :-) Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@babatkoling pravdu má majkoj a teraz aj Vy,
Odpovedať
@babatkoling Riešila som presne tento problém pred 1,5 rokom. Projekt som si nakreslila sama a okótovala, osadila na pozemok, z OU som si vyzdvihla papier "Ohlásenie drobnej stavby", vypísala a na zadnú stranu napísala kladné vyjadrenia dotknutých susedov s ich podpismi. Tieto papiere podala na OU, zaplatila poplatok a za cca týždne mi prišlo kladné rozhodnutie. To je všetko. Veeeľmi jednoduché.
Odpovedať
@bubulka722 a tych susedov sa musime spytat? Lebo pozemky okolo nas nie su vysporiadane a maju minimalne 6 roznych majitelov, v tom horsom pripade niekolko desiatok :-( Ta nasa sauna bude minimalne 6-8 m od pozemku, co je nad nami a ostatne pozemky su este dalej. A mozno blba otazka - kedze je to len 'ohlasenie' - musime aj tak pockat na rozhodnutie? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@babatkoling v tom pripade ano :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
K drobnej stavbe sa susedia nevyjadruju. Na rozhodnutie sa samozrejme caka.
Odpovedať
Este dodam,ze vyjadrenie by ste mali dostat do 30dni a dajte si tam sprchu aspon na studenu vodu /ja by som dala maly prietokovy ohrievac, na elektrinu/ Priestor sa najde na 6x4 betonovom zaklade.
Odpovedať
Susedia sa vyjadrujú, ak je stavba umiestnená na hranici pozemku (napr. plot).
Odpovedať
@babatkoling No nevedela som, že stavba bude tak ďaleko od hranice pozemku. Na vyjadrenie sa samozrejme čaká.
Odpovedať
@babatkoling Musite cakat na podpis. Pokial su tam dobre vztahy a pridete osobne a bude tam aj starosta, tak Vam to dost mozno podpise hned a mozte zacat.
Odpovedať
@majkoj @jan45 vykladate si zle zakon tvrdenim ze : drobna stavba a ohlasenie funguje len ak na pozemku je dom. Ziadnu takuto podmienku zakon nenariaduje. V zakone je iba definovane cim drobna stavba je, neznamena ze tam MUSI byt uz dom. Nemusi, tam v zakone ide pravo o to aby bolo jasne ze drobna stavba nemoze splnat funkciu stavby, ktora je vseobecne povazovana za hlavnu.
Odpovedať
@snowy66 @majkoj @jan45 nechcem sa tu hadat,ked niekto skopiruje zakon a da to sem prosim -ma svoju pravdu...ja mam len osobnu skusenost ze nam chatu v pohode povolili na ohlasenie drobnej stavby a fakt je komplet podpivnicena a dokonca aj podkrovie je obytne...
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb Nesúhlasím celkom, ja som robil ohlášku drobnej stavy - dokonca to bola pivnica pod zemským povrchom a OÚ v obci vyžadoval súhlasné stanovisko susedov. Asi to je rozdielne od prípadu k prípadu. :-)
Odpovedať
@septo sak to iste vravim aj ja, co sa tyka zakona, ze nestaci skopirovat a nie po lopate vykladat ;-) A v reale ta ista skusenost ako Ty :-D @jamk1 ano niektore stavby vyzaduju stanovisko susedov. Ale v zasade tiez nemusi ist o suhlasne stanovisko. Moze ist len o upovedomenie susedov, s tym ze sa mozu/nemusia vyjadrit mozu/nemusia namietat. A ak sa negativne vyjadria, ci nieco namietaju, posudzuje sa potom ci je namietka opravnena, ked nie je, sused takej stavbe nemoze zabranit a jeho stanovisko nema ziadne dosledky ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 Aha, tak toto som naozaj nevedel. Ďakujem za objasnenie. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 ja si zle vykladam, zakon ? Ako teda vykladas ty "Drobné stavby sú stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu (napr. pre stavbu na bývanie, pre stavbu občianskeho vybavenia, pre stavbu na výrobu a skladovanie, pre stavbu na individuálnu rekreáciu) " ? Ja viem o pripadoch kde presne z tohoto dovodu bolo vyzadovane stavebne. A nebolo by to prvy krat, co nejaky uradnik povoli nieco nie podla zakona :)
Odpovedať
@majkoj mna uradnik nezaujima. Podstatne je kto z koho , ak sa nejaky somar trebars aj zo statneho uradu vzprieci . A to na to netreba ani sudit sa, ale staznost jeho nadriadenemu organu Nepotrebujem ako obcan predsa dokazovat nielen veci vseobecne zname, ale predmetom dokazovania nemozu byt ani zakony SR, tie su dane. Nechapes ze to co je v zakone je iba definovanie stavby? Nie podmienka, ze musi stat vedla nej na pozemku hlavna stavba? 8-( Kde tam mas napisane ze musi tam byt hlavna stavba? Kde? Nemas tam definovane ani to ci ta stavba tam musela byt v minulosti a teraz tam uz nemusi byt, alebo do buducnosti ze tam bude stat, proste to neni definovane, takze neni o com.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 https://www.google.sk/url?sa=t&source...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?