Stavebné povolenie plot

chcem sa opýtať, chceme si oplotiť pozemok pod domov, ja tam mám 300 m2 a jeden podielnik má v tomto pozemku 10 m2. Chcem to ohlásiť ako drobnú stavbu na obecný úrad, potrebujem k tomu súhlas spoluvlastníka? ďakujem.
Odpovedať
@lulufa Ak nejdes stavat 2m a viac tak ti netreba od suseda povolenie.Staci ti len ist na obec ohlasit drobnu stavbu a zaplatis 10e.
Odpovedať
@srlinka Urcite je treba suhlas podielnika. Pre buducnbost - radsej tych 10m2 odkupte..
Odpovedať
@srlinka nemáš pravdu. Ak je tam spoluvlastník, musí byť aj jeho súhlas. Spájaš 2 veci. Ako píšeš je to v tom prípade, že plot staviaš na svojom pozemku a si jediný majiteľ /prípadne s manželom, manželkou/.
Odpovedať
No to je problem. Nechce ani pocut o odkupeni... A ani nepodpise.
Odpovedať
@lulufa tak to je potom problém.
Odpovedať
Ale ja mu nebranim ist si tam na tych 10m2, sice neviem, v ktorej casti to chce, ale nebranim. Pretoze on byva v bratislave a ja na orave...
Odpovedať
@ajkava Tak nech si postavi po svojej hranici plot na vysku 1,60 a suhlas im netreba.Iba od obce,Ked sa s nim neda ursite je aj na takychto susedv riesenie.A pisem to preto lebo mne to povedal geodet ze ked chcem plot od suseda ze on my nemusi dat suhlas.takze z mojej hlavy to neni ale od odbornika.Lebo on si plot dal nie pol na pol ale cely plot ma na mojej hranici a preto som volala geodeta.
Odpovedať
@srlinka ak postavíš plot od hranice pozemku smerom dovnútra, tak ti netreba. To máš pravdu. Iba vtedy, keby bol plot spoločný aj so susedom.
Odpovedať
@ajkava To znamena ze keby som mala polnapol myslim pol na mojom a pol v susedovom vtedy by musel aj sused suhlasit ked by som chcela plny plot na 1,80cm.Tak som tomu tu pochopila.Ale ja ked mam tak cely plot vo svojom tak uz od neho nepotrebujem suhlas.
Odpovedať
nakresli to, ako vyzera ten pozemok a kde je tych jeho 10m2 to by ma zaujimalo, co je to za debilka, ze blbych 10m2 si potrebuje nechat
Odpovedať
Ak bude cely plot na tvojom pozemku sused nemusi suhlasit. Musi ti akurat povolit vstup na pozemok na cas nevyhnutne nutny na stavbu plota a ty si po skonceni prac povinna jeho pozemok uviest do povodneho stavu. Na svojom pozemku si mozes postavit plot dookola, nikde v zakone nie je napisane, ktora strana ma byt kym oplotena. To ze po pravej ruke od cesty stavias ty je len zauzivane pravidlo, nepodlozene v zakoner. Rovnako by som neodporucala ist s nakladmi pol na pol a stavat na hranici pozemku. Nikto nevie ako sa zmenia susedske a vlastnicke vztahy v buducnosti, tak preco si robit nejake zbytocne dodatocne problemy?
Odpovedať
@zita19 Ja som si plot spravila cely na mojej hranici smerom ku mne do dvora,Takze mam pokoj a mna tych 12.5cm neochudobnie a mam pokoj od blbych susedov.Lebo dnes ti sluby ze mozes ist pol na pol a nevies co za par rokov bude.Nieco sa mu nepozdava a uz ta vlaci po uradoch.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@srlinka presne
Odpovedať
@srlinka vsak aj my sme tak plot robili na zahrade. Na nasom pozemku. So susedom sme boli dohodnuti, ze mozeme si chodit kedy chceme, kolko chceme, este aj travu kvoli nam pokosil aby sa nam lepsie robilo. A sused za nim na nas v kuse vykrikoval, ze zavola policiu, suseda, poda trestne oznamenie lebo sme na cudzom pozemku... Pritom jeho sa to vobec netykalo, len nas sused tam vtedy nechodil. No proste debil :-p
Odpovedať
@lulufa za danej situacie nemozete robit plot, jedina cesta je obratit sa na sud, aby vas spor rozluskol. Sud moze vyclenit z pozemku presne 10m2. Aktualne je to tak, ze podielnik vlastni 1/30 z kazdeho kuska parcely, bez presneho vyznacenia.
Odpovedať
Profilova fotka
skus cez pravnika...pohrozit mu sudnou cestou..sudy rozhodnu urcite vo vas prospech ..vycleni mu tych 10mmame podobny problem riesi to pravnik a hned povedal ze vsetky taketo spory sud rozhodol v prospech co tam byvaju ...je to sice nadlho ale ak sa neda po dobrom...
Odpovedať
Tu jedine sudnou cestou. Podiel nema urcenych presne od -do je jeho 10 m2. Je to podiel.
Odpovedať
Ten vlastnik tych 10m2 je pravnik a poslanec,tak neviem...
Odpovedať
@zita19 No to je ozaj debil nenazraty.Ale aj tak ten dalsi sused sa nema co do toho starat.Skoc na obec a povedz mu ze si podala na neho zalobu a budes vidiet ako sklapne.Ak to neni niaky starikomunista tak ta pochopi.
Odpovedať
@lulufa Tak ten je riadne lakomy.Sak na tych 10m2 nespravi nic a tebe by mohol pomoct.Jedine ak by tam mrkvu pestoval.A ked je este pravnik ajposlanec tak ma dost ludi za sebou co mu pomozu,Ale zbohom aj s takym poslancom naco tam sedi a bere penize ked nevie ludom pomost ale len bere peniaze vasich dani.
Odpovedať
@zita19 @srlinka o akom susedovi to stále hovoríte. Nevidím nikde, že by bol spor so susedom.
Odpovedať
@srlinka uz je to za nami. Ja som sice mozno divna, ale radsej sa snazim sporom predchadzat. Plot nam stoji, nechodia nam cez susedovu zahradu diviaky ryt a to mi k spokojnosti staci. Kedze ho nemozem donutit opravit si plot od ulice, tak sme sa zariadili sami.
Odpovedať
@viktor811 a vadi ti, ze sa bavime trosku mimo temy?
Odpovedať
@lulufa Ja to chápem inak a myslím si, že sa jedná o spoločenstvo, ktoré rozhoduje nadpolovičnou väčšinou hlasov počítaných podľa podielov. Tak pošli spoluvlastníkovi pozvánku na schôdzu s programom, kde sa bude rozhodovať o oplotení spoločného pozemku. Na schôdzi v uznesení rozhodni svojím podielom, že sa pozemok oplotí a žiadaj od spoluvlastníka náklady pripadajúce na jeho podiel.
Odpovedať
@zita19 Nevadí mi to , ale máš upozorniť ostatných, že odbočuješ od témy.
Odpovedať
@viktor811 podielove vlastnictvo nie je spolocenstvo, vas postup by platil v bytovke, tu nie
Odpovedať
@stowasser Myslím si , že je to taký druh spoločenstva, kde sa rozhoduje nadpolovičnou väčšinou. V opačnom prípade by sa nedali podiely v poľnohospodárstve hospodársky využívať. Vždy bolo tak, že sa na mape nedelilo, ale sa dohodlo medzi spoluvlastníkmi a tak to platilo aj voči úradom. Myslím, že o tom hovorí aj občiansky zákonník. Treba pozrieť.
Odpovedať
@lulufa čo sa týka hospodárenia so spoločnou vecou, tak buď spravíte dohodu ako sa bude s pozemkom nakladať, alebo rozhodneš ty svojou väčšinou a dotyčný sa musí prispôsobiť. Čiže ty ho dokážeš prehlasovať a on sa musí podriadiť. Aj stavba plotu patrí pod hospodárenie. Ty zaplatíš za oplotenie celého pozemku 300 / 310 a on ty musí z toho zacvakať 10 / 310. Oplotiť ale musíš celý pozemok, lebo v spoluvlastníctve sa nedá určiť ktorých 10m2 je jeho. Ale toto nerieši tvoju situáciu a stále tam budeš mať spoluvlastníka, ktorý tiež môže vstupovať na celý pozemok. Ak chceš pozemok využívať len pre seba a chceš sa spoluvlastníka zbaviť, tak existuje len jedna cesta a to "Zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva". Lebo podľa zákona nikoho nemožno spravodlivo nútiť, aby zotrvával v spoluvlastníckom vzťahu. Takže zrušenie spoluvlastníctva buď dohodu, a ak nie tak zrušenie spoluvlastníctva rozhodnutím súdu. Rozhodnutie súdu môže byť nasledovné a bude pre Vás záväzné: - rozdelenie pozemku - prikázanie pozemku buď tebe alebo tomu tvojmu spoluvlastníkovi za primeranú náhradu - predaj tretej osobe a rozdelenie výťažku z predaja, ak ani jeden z Vás nechcete pozemok vlastniť
Odpovedať
@viktor811 inteligentnejsi (ako napriklad ty) to odbocenie od temy zistia aj sami. Tych istatych upozornovat netreba. Im to moze byt jedno
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?