Stavebné povolenie - otvor v nosnej stene

Už to tu bolo niekoľko krát rozoberané, len sa často tie skúsenosti líšia. Vie mi niekto poradiť, kto to absolvovať v roku 2014, ako na to? Potrebujeme otvor v nosnej stene, medzi obývačkou a kuchyňou, štandardná veľkosť - 1/4 poschodie. Čím teda začať?
Odpovedať
Profilova fotka
brat upravoval prechod nosnice medzi obyvackou a kuchynou, boli tam zarubne a spravil tam oblukovy prechod ,nikomu nic nehovoril, robil to v case ked boli ludia v praci, spravil to za den. kasli na povolenie ak nemas debilnych susedov
Odpovedať
@reitak v prvom rade by som ta ubytoval do bytoveho domu a ostatnym susedom (samovrahom) povedal, nech si robia otvory do nosnej steny ako chcu, kolko chcu, kde chcu, akejkolvek velkosti az do straty unosnosti nosnej steny a tebe nikto nic nepovedal a pekne v klude si si zil idealne v nizsich podlaziach. Taketo rady si hovor doma a nie verejne ich prezentovat a nahovarat ludi na take postupy. Ak mas rodinny dom tak si tam rob co chces, ale ak ide o bytovy dom nosne konstrukcie nie su len tvoje vlastnictvo a je to priame ohrozenie ostatnych obyvatelov. @ivka_bv ak chces novy otvor do nosnej steny, tak potrebujes na stavebnom urade poziadat o stavebne povolenie. stavebny urad ti da ziadost aj ti povie co k tomu potrebujes dolozit. Tak ako prve by som odporucil cestu na SU. Potom potrebujes projekt. Ten ti vypracuje statik. Niektoreho si najdes a oslovis ho, povies mu o co ide. Na vsetkom sa dohodnete, pride na miesto, zamera co potrebuje, vyziada si vsetky veci ktore k posudeniu jestvujucej budovy potrebuje a nasledne vypracuje statiky posudok a projekt vyhotovenia noveho otvoru. Myslim, ze ak oslovis statika on ta uz o vsetkom poinformuje a poradi. Dopredu sa dohodni co bude obsahom projektu. Je potrebne dostat staticky posudok kde bude jasne uvedene, ze danym zasahom do nosnej konstrukcie nebude ohrozena statika objektu. (Alebo, ze dany otvor nie je mozne realizovat, ale to by ta velmi nepotesilo :-) ) Podla kvalit statika a narocnosti stavebnej upravy bude aj vyhotoveny staticky posudok. Ak ide o narocny otvor (z pohladu statiky) tak aj vypocet a posudok bude narocnejsi a podrobnejsi. Ak ide o nenarocny zasah, tak moze statik dolozit posudok kde bude jasny zaver aj bez podrobneho vypoctu (napr. odstranenie, lahkej nenosnej priecky a pod.). Potom ziadaj aby sucastou projektu bol aj popisany technologocky postup vyburania otvoru. A nech je sucastou aj projekt potrebnych opatreni. Teda ak bude nutne osadit neaky nosnik, tak nech to nie je len konstatovane v posudku, ale nech je to vyriesene, popisane aky nosnik z akeho materialu a pod. Teda v podstate nech ide hned aj o realizacnu cast. Samozrejme projekt by mal obsahovat nakres povodneho stavu a novy stav, kde bude jasne oznacene o aky zasah ide a akeho rozsahu. Vyhnes sa tym problemom a otazkam pri realizacii.Ale nechaj si vsetko od statika vysvetlit a nech ti povie co je obsahom projektu, ak budu chybat aspon tie veci, ktore som uviedol opytaj sa na ne statika a ci ich vie dodat. Cena za projekt je samozrejme vecou dohody. Drzim palce.
Odpovedať
Profilova fotka
@reitak tiež som to videl v Partzánskom, o polnoci zháňali statika, že na šiestom poschodí praskajú panely. Otvor bol na treťom.
Odpovedať
@spiderhst Rozhodne to pôjde cez SÚ a statika, len tie postupy a poradia mi neboli jasné. Ak sa nebude dať, panelák kvôli tomu predsa nezbúram.. Ďakujem za rady :-)
Odpovedať
Zdá sa mi že to bolo tento týždeň v telke ako susede praskla stena,keď vedľa búrali panel.... I keď to majsterkovia tuším nechali padnúť kus búraného panela na podlahu!!! Ja som síce veľký zástanca myšlienky neotravovať úradníkov ,lebo začnú vymýšľať,ale statika panelákov tento prípad nieje...
Odpovedať
Profilova fotka
tak ale on si to nerobil sam ale mu to robil odbornik a bol tam aj statik samozrejme to bolo pod dohladom
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ja potrebujem tiež otvor do nosnej konštrukcie s tým že sú tam dvere a tie potrebujem zväčšit a statik mi povedal, že potrebuje isť ku všetkým susedom na našej strane a pozrieť sa či majú takúto prerábku takže sa mam s tým otvorom rozlúčiť. emoticon máte niekto takúto skúsenosť alebo mám skúsiť ešte iného statika ? Alebo je tu niekto z okolia NR, SA, GA kto by mi poradil nejákého statika ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Profilova fotka
Ak chcem vyrezať otvor do nenosnej steny je potrebné povolenie alebo niečo?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?