Stavebné povolenie, kolaudácia - vynutený úplatok

Ahojte, chcem sa spýtať, je možné si financny dar podla darovacej zmluvy vynútiť, resp. Vysudit???ked sme riešili stavebné povolenie "donutili" nás podpísať darovaciu zmluvu a obratom nam povolenie vydalii. Dar sme doteraz nezaplatili a ani nemáme v úmysle. Teraz riešime kolaudaciu a doba nám kvôli tomu problemy. Máte niekto skúsenosť?? Ako ste ju riešili???
Odpovedať
1
2
@misha079 v com spociva ten dar? u nas je to an rozvoj infrastrukturi a je to zo zakona povolene vyberat. Takze ak to amte v obci takto , nedaju ti stavebko,kym nezaplatis, u nas je to 2.000EUR a to je maximum co obce mozu ziadat.
Odpovedať
či sa to dá vynútiť tak to ti vôbec povedať neviem ale v každom prípade by som chcel vidieť tú osobu, ktorá by na súd podala návrh s tým že dotyčná osoba (teda vy) ste jej nedali úplatok a on si naň nárokuje. Chudák veď on by sa asi sám udal keby niečo také urobil.
Odpovedať
@atlaska treba zaplatiť 1600 EUR. Samozrejme že sme boli proti, ale robili nám problemy so stavebnym povolenim aj napriek tomu, že sme všetko potrebné dodali. Natahovali nás. Starosta povedal, že ked podpiseme darovaciu zmluvu vydá stavebko. Mali sme ho hned v ten den. Viem, že sme spravili chybu, že sme podpísali... Ale chceme sa tomu vyhnúť. Dá sa podla darovacej zmluvy takýto dar vymáhať???
Odpovedať
@oondrejj no oni to tak pekne schváli pod darovaciu zmluvu :-(((((
Odpovedať
@misha079 ano da je to dar obci na rozvoj infrastrukturi, je to v zakone max. 2000EUR. Je to zakonom vymahatelne, jasne ze Vam nechcu dat stavebko, to nedaju nikde kym sa to nezaplati.
Odpovedať
@atlaska a ako sa preboha môže vymáhať dar???? Ved uz slovo dar je že dobtovolnost, či???
Odpovedať
Profilova fotka
toto je uplne bezne .sudit nie ale budu robit obstrukcie a stale budes dokladat papiere. sud sa s obcou a v zivote stavebko alebo kolaudaciu neuvidis :-) stavas dom toto musis zahrnut do vydavkou ved zijes v absurdistane s istotami ;-)
Odpovedať
@misha079 ved si podpisala darovaciu zmluvu a zrazu sa rozhodnes ju neplnit,??????? Toto je absurdne, nieco slubis, dostanes za slub odplatu ale plnit svoj slub nemieni. Co sa cudujes,ze ti nechcu dom skolaudovat, ostatni zaplatia, zrenovuje sa osvetlenie na vasej ulici a TY si aha aka sikovna bola ked si nezaplatila. Bud rada ze ta nevyvesia v obci na verejnu tabulu ako neplatica.
Odpovedať
@atlaska ok, vďaka za radu. Písalo som kvôli tomu, či mi niekto nevie poradiť s nie aby tu zo mna robil niekto blbca a neplatica. Polka ľudí nezaplatila nic, časť ľudí sa handrkovala a sudila. Stavebnym povoleniam podliehajú jasne pravidla, ak dodas všetky papiere, tak ma Urad predsa jasne stanovenú lehotu na vyjadrenie. Ľudia sú z toho chorí a spisuju petície. Toto je chora praktika. Ak my spravia niečo na mojej ulici rada zaplatím, tieto peniaze sa však používajú na starú obec a nie pre nás nových. O nás sa postaral developer a pekne sme si za to zaplatili. Využívať svoju pozíciu a vydierat ľudí a nútiť ich podpisovať darovacie zmluvy je zneužívanie verejnej funkcie. Ja som len v šoku, že to tu niekto vôbec ešte obhajuje. Mám tu susedov, ktorí nemajú z čoho dokončiť si bývanie a nie platiť starostovi
Odpovedať
@atlaska a ešte jedna vec, ked som tu zmluvu ukázala pravnikovi skoro odpadol, že je to protizákonne. Myslela som či tu na streche nie je niekto kto má reálne skúsenosti s takýmto svinstvom. That is all.
Odpovedať
@misha079 je to zakona povolene, nad cim spekulujes, proste ked chcete stavat podporte infrastrukturu. Ja ani nikto na SU zakony nevymyslame. Chces tu po nas poradit AKO OBIST ZAKON!!! a neplatic si kedze odmietas zaplatit nieco co ti vyplyva zo zmluvy.
Odpovedať
@novekosariska no ved práve. Aj vo vašej obci to tak je??? Vadí mi to kastovanie. Polka ľudí nezaplatila vôbec, ale ani to nepodpisali. Druha polka sa súdi a handrkuje. My blbci sme kvôli časovom tiesni podpísali. Právnik mi povedal, že je to megablbost. Darovacia zmluva má vraj jasne pravidla a nedá sa narokovat. Ale v tomto state sa neda pomaly veriť nikomu. Tak som chcela zistiť či má niekto konkrétne skúsenosti a ako to riešil
Odpovedať
Článok sa načítava...
@atlaska aha, takze zákon neplatí pre všetkých rovnaký??? Zaujímavý výklad. Ak by platili všetci zaplatíme aj my. Žiaľ takto to nefunguje v našej obci
Odpovedať
Profilova fotka
my sa natahujem zo stavebnym povolenim uz od 2010 a furt nemame vsetko koser.proste nas uz to nebavi sa natahovat.mna to tiez hneva ale proti vetru sa stat neda ;-) fandim ti ale proste nas to uz nebavi @misha079
Odpovedať
Hmmm chápem, takze idete platiť. A koľko ak sa smiem spýtať?
Odpovedať
je to svinstvo a obyčajné vydieranie. Veď pre obec je to výhoda, kaď má viac obyvateľov. A to sa dá len pri skolaudovaných domoch. Starosta je evidentne riadny špekulant a zaslúžil by si nakopať do riti. Buď je všetko v poriadku a povolenie a kolaudácia prejde, alebo niečo nieje a potom to treba riešiť, ale nie darmi. To ako keby si prišla ku doktorovi a ten ti povedal, že si chorá a keď mu dáš dar, tak ťa vypíše z roboty. Ja by som takýchto ľudí bil. Kým tu takí budú, tak to na Slovensku bude stále vyzerať tak ako vyzerá.
Odpovedať
Profilova fotka
@misha079 vidim, ze si z BA, nejedna sa nahodou o cast Strme vrsky? lebo jeden moj znamy takto cakal skoro 2 roky na povolenie stavat. Stale mu kazali este nieco dalsie dodat..on zo zaciatku cakal, lebo sa so stavbou nenahlil. Ale po 2 rokoch uz aj jemu zacalo priharat, zmluvu podpisal, zaplatil, dostal stavebko.... Spominal, ze niekto v okoli zmluvou podpisal, ale nezaplatil a pri kolaudacii mu to spocitali. Neskolaudoval....takze ten moj znamy radsej zaplatil. V pripade tejto darovacej zmluvy sa jedna o 2000 euro v novovybodovanej stvrti, ktoru KOMPLET pripravil developer, takze naklady obce boli nulove. Podla mojho nazoru - pekne svinstvo.
Odpovedať
Preco by epaltil pre vsetkych, ak niekto nezaplatil a ma kolaudaciu za sebou tak sa pytaj na urade starostu ze reco ten neplatil a vy musite. To ti tu nik nevyriesi. Je to bezna prax vo viacerych mestach, obciach, normalne zo zakona , je to prispevok na rozvoj infrastruktur, jasne siete nech urobi obec za "statne", sneh nech mame odhrnuty,chodniky posypane v zime, lampy nech svietia....... Ak pravnik vravi ze je to nevymahatelne, sudte sa.
Odpovedať
@simsalabim ale lietat asi na tie svoje ulice vybudovane developerom nebudu, budu vyuzivat ostatne komunikacie od spravou obce. my amme svoju sukromnu ulicu a tiez sme platili tento poplatok,po podpisani zmluvy.
Odpovedať
Profilova fotka
@novekosariska, @misha079 podla mna to chore je. ak sa ma zveladit infrastruktura v obci, ktora nema na nu financie, tak teda nech kazdy jeden obcan obce prispeje. ale davat ultimatum jednej casti obce, len preto, ze ich ma v pasci je nechutne. zaujimalo by ma, ktora presne dedinka pri Bratislave taketo obstrukcie robi..
Odpovedať
Profilova fotka
@misha079 nenapisem presne viac ako 2000 a menej ako 3000
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska v pripade toho mojho znamenho na Strmych vrskoch - tam vsetko hradil developer - na vlastne naklady postavil cesty a siete, plyn atd. A dal si za to mastne zaplatit - ceny v BA su obrovske , myslim, ze znamy platil 230? euro na m2 (nechcem klamat, vazne si to nepamatam). Mne to pride ako zly vtip, aby obec pytala "dar" vo vyske 2000 euro, ked s vybudovanim danej stvrte nemala ziadne naklady. Tot moj nazor, ale chapem, ze nie kazdy ho so mnou zdiela. Ja osobne chapem rozhorcenie zakladatelky tejto temy. Akym pravom ziadaju peniaze od nich - ako ty pises, za pouzivanie ostatnych komunikacii - ked to iste nezaidaju od inych obyvatelov obce?
Odpovedať
@simsalabim vies nad kolkymi zakonmi sa ja rozculujem a nesuhlasim s nimi a musim ich dodrziavat? Ani vysoke dane sa mi nepaci a paltim ich. Add developer Strme Vrsky - nemaj taku istotu, ze vsetko hradil developer a obec nic. My si platime za energiu na osvetlenie, za odhrnanie snehu, je to nas pozemok cela ulica a paltili sme. Preco by to obce nevyuzili ked im vlada dala tu moznost? Zobrala im dane od obcanov, pridala tieto mozne zisky.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska nuz, da sa na to aj tak pozerat. to vsak nic nemeni na tom, ze to moj znamy pocituje ako krivdu a ja sama som stastna, ze v takejto obci byvat nemusim. Mne to pripada naozaj nefer. 2000 euro je suma, ktora v rozpocte urobi peknu dieru.
Odpovedať
@simsalabim no veľmi blizko, Marianka, takze hned vedľa!!! Presne ako píšeš aj nám všetko vybudoval developer a peniaze idu na starú časť obce. To že nám ani sneh neodhrnaju a chodníky ani nespravili, k tomu sa mi uz ani vyjadrovať nechce. Mna strašne rozculuje, ako im to vôbec môže prechádzať??? Vraj teraz uz noví platiť nemusia, lebo bol nejaky pruser, myslím tým tých čo teraz kupujú pozemky.... My sme žiaľ podpisali :-(((((((
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska prosim ta, ked niecomu nerozumies, tak sa k tomu aspon nevyjadruj stylom, ze "takto a takto to je!" Pointou darovacej zmluvy nie je nieco slubit a dostat za slub odplatu - to je pointou mnohych inych zmluv, ale darovacej rozhodne nie, darovacia je dobrovolna a NESMIE (opakujem, nesmie) sa podmienovat ziadnou protisluzbou ani nicim podobnym, takze tam urcite nesmie byt, ze slubujem poskytnut dar a obec slubuje vydat stavebko ;) Takze neviem aky zakon obchadza, pretoze rozhodnut sa nedarovat z nej nerobi neplatica. Tvaris sa ako odbornicka na zakony, tak by si to mala vediet.
Odpovedať
@bibi78 Marianka. Presne ako píšeš, ak by platili všetci obyvatelia obce, tak to beriem ako povinnú platbu, ale takto??? A to uz nehovorím, že dan z rozostavanej stavby je 10 násobok. Nám prišlo 900 EUR .... TA3 robilo porovnanie, najdrahším dedina na Slovensku sme... Nechápem, že to nikto nerieši. Oni tým chcú dosiahnuť aby sa rýchlo kolaudovalo, lenže to stačiť podari, len ked zaplatia DAR
Odpovedať
súhlasím s @atlaska . @misha079 nevidí sa mi to fér od teba, že nechceš zaplatiť. ak ste s tým súhlasili, mali by ste si splniť svohu povinnosť. v podstate ste oklamali starostu. už pri podpise zmluvy ste vedeli, že ju nenaplníte. to je od vás nepekné. ak vám nechcel vydať stavebko, mali ste odísť do inej dediny.
Odpovedať
@lacoj mi hovor! Strašnu zlost mám! Preto som sa tu na vás obrátila, či mi neviete niekto poradiť
Odpovedať
@miroslav_makara pointa je v tom, že to je dar, dar je predsa dobrovoľný pozri občiansky zákonník - darovacia zmluva. Proste uz ťa vidím, ked si vezmem hypotéku ako svina + ti pozícia cela rodina, zaplatia všetky papiere, projekt, dokumentáciu k stavbe a potom sa kvôli debilnemu starostovi odstahujes do inej dediny. Ja som nepodpisala obchodnú zmluvu, ale darovaciu, navyše pod totálnym tlakom. Ak je toto podla teba normálne, bud nevieš čo s peniazmi alebo robíš na obecnom úrade. Pozri čo stoja pozemky v Marianke a pochopis. My sme navyše celu infraštruktúru platili developerovi....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?