Stavebne povolenie - je potrebne uvadzať material použity na stavbu

Prosim o radu, pri vystavbe domu je povinne pri riešeni povoleni uvadzať aj material z ktoreho bude stavba zhotovena? Resp. môže ma niekto " stopnúť " ak by som sa rozhodol postavať dom z tehal, betonu, dreva, blata ....čohokolvek. Vďaka.
Odpovedať
@bad_delight :D ty si výstavbu predstavuješ ako Hurvínek válku. Pred začatím uskutočňovania stavby domu (alebo akejkoľvek inej stavby) potrebuješ stavebné povolenie. K žiadosti sa pripája aj PD, v ktorej projektant navrhuje stavebnotechnické riešenie stavby a uvádza samozrejme aj použité materiály. Tieto musia vyhovovať normám a techn. požiadavkám na výstavbu, potrebuješ v PD doložiť energetickú náročnosť stavby - energet. posudok, posúdenie z hľadiska požiarnej ochrany, statický posudok atď. Projektant, ktorému dáš vypracovať PD RD ťa bude inštruovať, alebo by aspoň mal.. Zodpovední projektanti to tak robia. :) A už treba len veriť, že po vydaní SP čo najskôr bude úspešná kolaudácia stavby, ku ktorej na konaní treba predložiť množstvo dokladov a papierov ako na.... :)
Odpovedať
... minimálne pri kolaudácii budeš potrebovať od použitých materiálov oficiálne certifikáty. A ak natrafíš na poctivého úradníka nemusí ti podobná špekulácia vyjsť. V každom prípade priemerne šikovný projektant by ti mal poradiť, ktorý materiál je konkrétne pre tvoju stavbu v konkrétnej lokalite najvhodnejší. Ja osobne ti môžem zo skúseností potvrdiť, že akákoľvek zmena dispozície, materiálu oproti pôvodnému projektu ti bude vyťahovať z vrecka hromady peňazí. Preto je oveľa rozumnejšie dať si spraviť taký projekt, s ktorého nielen dispozíciou (navrhnutou architektom/dizajnérom) ale aj materiálmi si 100% !!!! stotožnená. Následne projekt odporúčam nechať vyhotoviť v realizačnom rozsahu, aby ti žiaden majster nemusel mudrovať, ako by to robil ON lepšie. ON totiž vidí len seba a tie dva týždne čo sa ti tam bude motať.
Odpovedať
To sú otázky :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@bad_delight material je predmetom PD ktoru predkladas na SU na ziskanie SP 8-)
Odpovedať
PD = Projektova Dokumentacia
Odpovedať
@bad_delight Neber to tak že musíš mať certifikáty, aj keď musíš, ale že je rozumné tie certifikáty mať, inak kupuješ šmejd od podvodníka ktorý ťa obabre na všetkom, a môžeš mať roblémy s domom v budúcnosti. Každý slušný materiál má certifikát, a neznamená to že je ten materiál drahý. Cena materiálov je daná konkurenciou na trhu, výrobná cena je oproti tomu zanedbateľná, treba si pýtať poriadnu zľavu.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?