Stavebne povelenie 2016-musi byt v dome rekuperacia alebo tepelne cerpadlo?

Ahojte nazor vsetkych sa lisi....mame stavebne povolenie 11/2016 podla zakona by sme mali mat v dome bud rekuperaciu alebo tepelne cerpadlo proste nejaky nahradny zdroj inak neskolauduju. Je to tak ? Musime to mat ci nie prosim o radu. Dakujem
Odpovedať
@mirkatia http://www.modrastrecha.sk/forum/urad...
Odpovedať
Profilova fotka
Primarne NIe, ale ma to xy dalsich ale.... Je to vela diskusii na tuto temu, navyse projektant toto musi ovladat a vysvetlit vam suvislosti a moznosti.
Odpovedať
@sysell dakujem
Odpovedať
@jankazb projektant nam dal rekuperaciu do domu a povedal ze treba ale iny zas hovoria netreba.... Tak neni to malo a tak som chcela vediet mozno nazor niekoho kto kolaudoval napr.tento rok s tym ze min.rok dostal stavebko...
Odpovedať
@mirkatia a viac ti k tomu nepovie? Ze precotreba? Preboha vsak sa pytatam na dvovody alebo argumenty, povinne to neni precitaj si tu diskisiu, je to ale o komforte a ludia si to davaju dobrovolne.
Odpovedať
@sysell povedal viac vsetko ale nazor inych sa lisi... Preto sa pytam tu...citam si diskusiu Dakujem
Odpovedať
@mirkatia Nikde nie je priamo napísané že "dom musí mať rekuperáciu". Nikto ti to ani prikázať nemôže. Ale! Ku kolaudácii potrebuješ mať energetický certifikát. A ten závisí od energetickej náročnosti domu. Ak bude energetická náročnosť domu vysoká, bude dom zaradený do horšej energetickej triedy a to už nemusí stačiť na skolaudovanie, lebo dom nesplní požiadavku zákona na energetickú náročnosť. Neviem teraz z hlavy, aké hodnotenie (A, A1 alebo A0, či aspoň B) sa vyžaduje pre novostavby. Nech ti projektant nechá spraviť energetické hodnotenie budovy podľa projektu. Alebo si ho nechaj spraviť sama. Ak sa podľa projektu dostaneš nad požadovanú hranicu, nemusíš dať ani rekuperáciu ani tepelné čerpadlo. Ak požiadavku nesplníš, budeš musieť urobiť dodatočné opatrenia, aby dom mal lepšie hodnotenie, t.j. zaviesť nejaký iný zdroj tepla, napr. solárny ohrev vody, rekuperáciu, dať hrubšiu obvodovú izoláciu a pod. Takže otázka, či musíš mať rekuperáciu a tepelné čerpadlo je - NIE, nemusíš mať. Ale musíš mať vyhovujúci energetický certifikát. A ako ho dosiahneš - je len a len na tebe a radách projektanta.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 energetický certifikát jej spravia aký len bude potrebovať. Je to zdrap papiera buzerujúci ľudí.
Odpovedať
Profilova fotka
@mirkatia nemusíš mať nič. Stačí iba správne nadiktovať údaje do tabuľky pri vypĺňaní na energetický certifikát a zaplatiť cca 150€.
Odpovedať
@poliacik321 dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?