Stavebne konanie sused, suhlas

zdravim, vedlajsi dom kde mamenas RD bol predany a novy majitel chce z prizemneho domu spravit 2 podlazny.. boli sme prizvany na stav. konanie.. odmietam aby mi vyrastol za plotom raz tak vysoky dom z ktorym prakt. stratim komplet sukromie na dvore. Mam nejake moznosti s tym nesuhlast?
Odpovedať
Pokial tam uzemny plan dovoluje 2-podlazny dom tak s tym zial nic neurobis, maximalne stazis susedovi povolovaci proces a nastrbis susedske vztahy
Odpovedať
No mas moznost neauhlasit a namietat so zdovodnenim, staveny urad usudi ci je to problem alebo nie, pripadne im uprqvi projekt aby vam necumeli do pozemku, inak asi nic.
Odpovedať
si ho mal kúpiť ty a pak by si mal po probléme. Ľudom v dnešnej dobe všetko vadí...
Odpovedať
Profilova fotka
Mozes nesuhlasit ale akurat si tak spravis hned na zaciatku zo suseda nepriatela
Odpovedať
A to je niekde na lazoch? Keby som chcel aby mi nikto nevidel na dvor, tak musim zburat tri ulice :D
Odpovedať
@skrekyno no to som vedel, nic nove si nenapisal, skor by som rad vedel ako a ci vobec im to dovoli postavit s mojim nesuhlasom..
Odpovedať
@vykricnik citaj s porozumenim.. domy 1 podlazne vedla mna zrazu 2 a prvie miesta na bivadelnom balkone do mojho dvora
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 Stavebný úrad nevydá (nemal by) stavebné povolenie v rozpore s platným územným plánom..po oboznámení sa s projektovou dokumentáciou RD odporúčam podľa triezveho uváženia vzniesť písomné pripomienky k nadstavbe a k technickému riešeniu a to najneskôr pri miestnom šetrení, resp. v lehote určenej SÚ na uplatnenie námietok. Predpokladám, že plánovanou nadstavbou RD bude stále jednoduchou stavbou, t. j. s obytným podkrovím (pokiaľ je územné konanie spojené so stavebným konaním). V projekte musí byť vypracovaný svetlotechnický posudok aj preslnenie obytných miestností, t. j. max. navrhovaná výška nadstavby atď.. Aká je vzájomná vzdialenosť RD? SÚ vyhodnotí opodstatnenosť vznesených námietok, napr. umiestnenie okien, neprehľadnosť skiel, žiadať opatrenia, ktoré by SÚ uznal ako opodstatnené.. atď. Stále je možné podať odvolanie proti rozhodnutiu (stavebnému povoleniu).. aj oneskorené, tzv. preskúmanie rozh. v mimo odvolacom konaní.
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 a prečo by nemohol ak potrebuje viac miesta ? Veď je to jeho dom a jeho pozemok. Ak chces súkromie tak si kúp dom niekde na samote. Prípadne odkup jeho dom aj s pozemkom a máš istotu že tam nič nebude. Inak ľudia by mali ratat s tým , že tam kde končí tvoj pozemok a začína druhý tak to je v podstate majetok niekoho druhého a stav , krajina okolie sa mení neustále . Ale ľudia nemajú radi zmeny no bohužiaľ . Sused môže postaviť na svojom pozemku aj trojpodlažný dom keď to územný plán dovoľuje .
Odpovedať
Musia to posudit na stavebonom urade ci mu to povolia, jasne ty mozes vzniest namietky, tym padom akoze nedostane povolenie len tak ale pokial na urade usudia, ze mu to povolia tak ty uz nemozes nic robit. Mozes sa tusim voci tomu rozhodnutiu este odvolat ale pravdpodobne to len oddialis
Odpovedať
@jolaus100 ak to umožňuje daná obytná zóna - potom môžeš nesúhlasiť koľko chceš, bude ti to trt platné. Sa choď pozrieť do BA pod Slavín, do vilovej štvrti - vedľa viliek tam vyrastajú niekoľkopodlažné bytovky - zóna to dovoľuje a obyvatelia viliek nezmôžu nič. Vitaj na Slovensku.
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 máš právo nesúhlasiť ale aj tak o tom potom bude ešte stavebný úrad rozhodovať, či je to opodstatnené alebo nie. No na teraz môžeš dať nesúhlas a tým pádom sa to bude viac skúmať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jolaus100 aj ty čítaj rozumne. Námietku zniesť môžeš, kludne ju znes. SU sa ňou bude zaoberať a bude skúmať jej opodstatnenosť. Ak ale všetky územne, stavebné náležitosti bude daná prestavba spĺňať, nemajú prečo nepovoliť. Lebo dôvod to, že ja mám pocit, že sused nemá nič iné na robote len 24/7 sedieť na balkóne a čumieť na mňa, je dosť blbý dôvod na to aby mu to zamietli.
Odpovedať
Profilova fotka
@palo18 presne ako píšeš . Námietku môžeš vzniesť aj kvôli tomu, že sa ti nepáči farba fasády povedzme... SU ju zamietne ako nedôvodné . Potom sa môže ešte odvolať a ak sa zamietne aj odvolanie tak sa ešte môže tuším odvolať na kraj. Výsledok bude jediný . Nastrbene vzťahy susedské. My sme si tým prešli tiež. So ženou sme začali stavať na pozemku ktorý bol roky opustený a zrazu susedom s našim projektom začalo všetko vadiť. Proste si zvykli že roky mali vedľa prázdny pozemok , kde si robili čo chceli . Takže všetci nám hadzali polená pod nohy a jeden sused (ktorý v dome vedľa dokonca ani roky nebýva) podal aj žalobu . Tým sa nám povoľovanie samozrejme predlžovalo a kvôli tomu že sme nemali kde žiť a žena bola tehotná nemohla chodiť po súdoch sme sa v pokoji so všetkými dohodli a ustúpili . Zákony na Slovensku a lehoty sú pohuzial také , že aj neopodstatnené odvolania trebalo skúmať a čakať, a nám bol dráhy každý deň. Ako bolo to peklo a zobralo nám to veľa energie. Inak vybavovanie povolenia trvalo asi dvakrát dlhšie ako stavba domu . Lenže nezabúdajte že aj vy v budúcnosti budete možno od suseda niečo potrebovať a tak je lepšie mať aspoň aké také vzťahy .
Odpovedať
@palo18 je trocha blbost ze chcu suhlas alebo nesuhlas a potom ti aj tak nas.. na hlavu nie? nezda sa mi to co pises..
Odpovedať
@jolaus100 ale čo sa ti na tom nezdá? Námietka musí byť opodstatnená! Ja sa nemôžem stavať nad zákon len pre to, že mne sa nepáči to čo robí druhý, keď to čo robí druhý je v rámci zákona. Môžem si doma po obede po ...... ale to je tak cele. Tu sa nemá čo zdať a nezdať, ty to vnímaš celé len zo svojho pohľadu, pozri sa na to s pohľadu, toho druhého. Čiže ty namietaš, ty musíš doložiť, že námietka je opodstatnená. Ale áno, súhlasím, že je úplná blbosť vyjadrovanie susedov pri stavbách RD. Pokiaľ je projekt ok, miestne regulácie sú dodržané tak si má každý sused trhnúť nohou. Zodpovedá za to SU. Námietky sú len na debilné zdržiavanie ako píše @dexter89
Odpovedať
@jolaus100 Skôr skús dať nejakú námietku, že okná z poschodia nesmú byť orientované na tvoj dom resp. pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@3petka ak sa stavby prekrývajú a nie je medzi nimi min. 7 metrov , pričom z obidvoch domov sú okná z obytných miestností tak by to bola opodstatnená námietka . Ak tam nemá okno zo spálne alebo z obývačky tak nič . Toľko hovorí zakon.
Odpovedať
@jolaus100 Predovšetkým sused (Vy) nedáva súhlas alebo nesúhlas k stavbe na susednom pozemku, ale môže podať pripomienky, ktorými sa úrad v rozhodnutí vysporiada. Pripomienky môžte síce napísať aké len chcete, ale aby mali váhu, museli by byť opodstatnené, teda napríklad namietať nesúlad navrhovanej stavby s regulatívmi a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@palo18 inak to je aj dôvod , prečo na Slovensku stoja nehnuteľnosti tak extrémne veľa. Nestavia sa. Malo sa stavia a aj developerom sa hádžu polená pod nohy. Každému všetko vadí, na všetko sa sťažuje, zdržuje sa stavba , povolenia a pod. Slovensko spolu s Českom su vo svete na poprednych miestach v dĺžke stavebného konania. Potom sa nečudujme že mladé rodiny nemajú kde žiť a odchádzajú do zahraničia .
Odpovedať
Profilova fotka
No v dostatocnom predstihu zasadit nejake tuje 🙂 aby kus narastli. riesim to aj ja ale mne do toho ani nema poriadne kto kafrat kedze idem stavat na poriadnych lazoch a plati uz napisane hore
Odpovedať
@rastislav_vilhan tak prečo ideš kaziť lazy tujami?
Odpovedať
Profilova fotka
To je odporucenie zakladatelovy vlakna nie ja tuje urcite nebudem sadit mam tam lesne dreviny a tie aj zachovam aj koli tieneniu a lomu vetra a teda lepsej klime
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?