Stavba domu na lazoch - 4 prípady

Zdravím. Pôvodne bola táto téma v sekcii "otázky", ale nakoľko vznikla potreba o tom viac diskutovať, a to tam nejde, tak som to dal ako diskusiu. Zároveň poprosím tamtú tému zmazať, prípadne presunúť odpoveď sem ak je to možné :) ďakujem Chcem sa opýtať, pri ktorej možnosti sú najjednoduchšie vybavovačky + prípadné náklady Chceme kúpiť vidiecky dom a podľa jeho stavu buď reko alebo zbúrať a postaviť nový (so zachovaním klasickej vidieckej podoby tvaru I, L alebo podobného, ktorý by vyhovoval). Ešte by som doplnil, že sa má jednať o lokalitu lazov (hospodárske objekty), kde nám asi nepovolia stavať hocikde - to je v podstate moja druhá otázka, čím je to podmienené stavať v takejto oblasti. 4 prípady: 1. Kúpiť starý dom a zrekonštruovať ho ak bude v dobrom stave. 2. Kúpiť starý dom a postaviť nový na starých základoch 3. Kúpiť starý dom a postaviť nový na nových základoch 4. Postaviť nový dom komplet na čistom pozemku Ďakujem :)
Odpovedať
Skopírujem teda ešte odpoveď používateľa chrobak7: "Papierovačiek je v každom prípade asi rovnako. 1. a 2. - Prvé dve možnosti sú v podstate rovnaké a hrozí tam riziko, ak nepoznáš dobre stav toho starého domu, že sa ti objavia nejaké skryté závady - napr. vlhnutie múrov a pod. 3. možnosť - to by si akože zbúral ten starý dom a postavil nový? Potom musíš rátať s nákladmi na búracie práce. Ak je to zohľadnené v cene pozemku, tak OK. Ak nie, tak je lepšie kúpiť čistý pozemok a postaviť nový dom. 4. nový dom je nový dom. Náklady ti nikto nepovie, záleží od stavu starého domu, rozsahu rekonštrukcie, lokalite, veľkosti nového domu, materiáloch a mnohých iných faktoroch. "
Odpovedať
podla mna to posledne a zobrat si hypoteku je lahsie ako ju prenasat...nikdy viac
Odpovedať
Zakladna otazka znie, ci bude obyvany celorocne, alebo ci ma sluzit na vikendove pobyty. Ak sa tam chcete prestahovat, tak bude potrebna poriadna prerabka s kvalitnym zateplenim a oknami. Ak ma to miesto/dom svoje caro, tak prerabka je lepsia cesta, ako buranie a stavanie. Ak tuzite po vikendovom domceku na peknom mieste, tak je kupa starsieho domu jednoduchsia, ako stavat na zelenej luke, uz tam budu dotiahnute siete (ak hladate samotu, tak dotiahnutie elektriny a vody z vacsej dialky vas moze cenovo prekvapit..) a netreba vybavovat rozne vynatia a stanoviska.
Odpovedať
Zalezi na tom, co sa ti paci a ci mas vztah k starym veciam. Podla mna stare usadlosti maju svoju dusu, svoje caro, ktore v novostavbe chybaju. Ja by som hladala vhodnu staru usadlost v peknom kraji,na peknom pozemku a s peknym vyhladom a nasledne zrekonstruovala.
Odpovedať
Profilova fotka
@embe1 Sám som zrekonštruoval starší domček z r. 1937 - ale ten fakt používame na prechodné viacmenej (chalupárske) bývanie - aj s jeho romantikou. Vedľa toho starého (romantického) sme si postavili aj súčasný bungalov. Ale netreba si robiť ilúzie o "usadlostiach". Stačí si pozrieť nejaké inzeráty: https://www.google.sk/search?hl=sk&si... To by musela byť šialená náhoda, ak by sa Ti zadarilo. My sme totiž hľadali stavebnú parcelu a tá naša "zrúcanina" tam bola len ako "nutné zlo", ktorého sme sa však radi ujali.
Odpovedať
Ďakujem vám všetkým za odpovede. @stowasser @majki555 Má ísť o celoročné bývanie na samote. Pre nás by bola najlepšia voľba, keby je tá usadlosť v dobrom stave a len ju zrekonštruovať (zase si ale premyslieť, aby tie náklady na reko neboli x krát väčšie ako na stavbu nového), nakoľko máme vzťah k ľudovej architektúre a chceli by sme, aby bol dom v pôvodnom štýle. Tu ešte nastáva jedna otázka, že keď je na lazoch parcela zastavané plochy, tak či na nej môžem postaviť druhý dom bez nejakých vačších problémov keby bol ten starý v zlom stave (a ten využívať dočasne ako sklad, kým sa nepostaví nový)?
Odpovedať
@embe1 nie je problem, ale musi prebehnut kompletne stavebne konanie a dolezite, aby nebol dom na hranici pozemku, vtedy by ho bolo pravdepodobne nutne posunut na 2 metre.
Odpovedať
Profilova fotka
@embe1 zastavaná plocha je stále extravilán, nová stavba potrebuje všetky vyjadrovačky. Väčšina lazníckych domov mala obdlžnikovú obytnú časť 5x15m a pajtu, ktorá bola pôdorysne väčšia. Na pôvodnej ploche sa dá prestavať na ohlásenie, aj ked zavedenie ústredného kúrenia je zlepšenie technického stavu a žiada SP. Ja tvrdím, že tam už UK je.(Kúri sa ústredne v kachľovej peci) nad pajtu sa dá urobiť podkrovie, dolu tech miestnosť, dielňa, garáž, Pri dobrom postupe sa to dá dosiahnuť za 30-50tis. Popdstatná otázka je, ako zabezpečíte vykurovanie, spoliehať sa na príkon v elektro nemôžete.
Odpovedať
Profilova fotka
Za prvé . 1.)Ak kúpite pozemok na lazoch musíte vziať do úvahy či tam sú inžinierske siete el. určite potrebujete potrebujete kvalitný v zime udržiavaný prístup k pozemku domu.Plyn a kanalizácia sa dá oželieť. 2.) Idete kupovať staré?... je podstatné či je to zbúranisko alebo rekonštruovateľný dom . Treba zrátať či sa to oplatí. Toto vám tu nikto bez konkrétneho príkladu nezodpovie. 3.) Musíte vedieť na čo to chcete .Ako ste starý ,akú máte rodinu čo tým bývaním na lazoch chcete dosiahnúť.Nieje laz ako laz. Jedno je isté sebestačný dom zo záhradou , s možnosťou chovu domácich zvierat ,bez otravných susedov dáva obyvateľom domu vyššiu hodnotu slobody. Slobodný človek čo najmenej závislý na systéme = menší otrok systému.Toto bude v EU rútiacej sa strmhlav dolu kopcom v najbližšom desaťročí obrovská výhoda oproti ľuďom z mesta.
Odpovedať
Profilova fotka
@embe1 Dá sa to a veľakrát sa to takto robí.Na samote nebývajú problémy s prístavbami.Treba sa pýtať či na konkrétnom území nieje stavebná uzávera.Aby dom nebol na päte strmého kopca pozor na stekajúcu vodu, záveje ,veterné miesta ,znečistenie priemyselným poľnohospodárstvom , blízkosť napríklad ovčína (veľa smradu)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?