Stavba a financovanie 2-generačného RD na 2 etapy

Syn uvažuje o stavbe 2-generačného rodinného domu vo vzdialenom mieste svojho pôsobenia ... jedna časť domu (5-izbová) pre jeho budúcu rodinu a druhá = 1+kk (cca 32 m2 so samostatným vchodom z exteriéru) ... by malo byť bývanie pre mňa. Obidva byty pod spoločnou strechou. Na túto stavbu + kúpu pozemku uvažuje syn (zatiaľ slobodný) zobrať hypotéku + cca 80 tis.€ z predaja nášho doterajšieho RD. Kvôli financovaniu hľadám odpoveď na viaceré otázky: 1/ Prípojky (el., voda, plyn, kanaliz.), prípadne i popisné číslo musí mať každý byt samostatné alebo môžu byť spoločné? 2/ Uvažovaný projekt by mal umožniť stavbu na etapy ... a/ hrubú stavbu celého domu, b/ úplné dokončenie malého bytu, tak aby bol obývateľný. Dá sa už pri vybavovaní stavebného povolenia dohodnúť aj kolaudácia takéhoto domu na 2 etapy – termíny? ... najprv malý byt a neskôr veľký byt? 3/ Nebude robiť problém pri hypotéke stavba a hlavne kolaudácia na 2 etapy, je to vôbec možné?
Odpovedať
Sú to vlastne "3 etapy" (nie 2) : a/ hrubá stavba celého domu, b/ dokončenie malého bytu do obývateľného stavu, c/ úplné dokončenie celého domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@elka48 Projket musí byť spracovaný tak, aby mal samostatné alebo podružné merania, ak budú etapy jasné z projektu, dá sa to urobiť na etapy., aj kolaudácia. Keby s tým mal SÚ problém urobí sa jeden projekt, počas stavby sa požiada o zmenu rozostavanej stavby a dokončí sa len časť, druhá potom.
Odpovedať
@jan45 Ďakujem za načrtnuté riešenie, skôr než dáme urobiť projekt zistíme na SÚ konkrétne podmienky, aby po dokončení prvého (malého) bytu nebol problém s jeho kolaudáciou.
Odpovedať
Profilova fotka
@elka48 myslíte to dobre, ale postup je nesprávny. Ja som na Vašej strane.
Odpovedať
@jan45 Neviem kde sa mýlim a budem vďačná za každú radu, upozornenie na chybný postup. Úmysel dosiahnuť bývanie „pod jednou strechou“ je však vážny, lebo ja sa už stále menej viem starať sama o náš terajší dom.
Odpovedať
@elka48 jan je z oboru takze vie co hovori. Ale mne skor ide o to. Nebolo by jednoduchsie postavit dom pre syna a nasledne urobit pristavbu za cas. S tym ze projektant by to navrhol tak aby sa to dalo casom jednoducho prilrpit. Myslim ze oficialne etapovanie prinesie len byrokraticke problemy.
Odpovedať
@elka48 tie podružné merania sú lacnejšie,načo platiť za 2 hodiny.
Odpovedať
@17juraj17 @marta2610 Cením si aj Vaše názory. Dôvodom stavby na etapy malo byť rýchlejšie dosiahnutie aspoň jedného legálneho(!) bývania. No zdá sa, že „etapy“ narobia viac problémov ako osohu, možno i pri hypotéke, bez ktorej to nepôjde. Rozhodujúca bude asi schopnosť projektanta ako to tu píše juraj.
Odpovedať
Pokial to financie dovolia urcite by som to robil vsetko naraz.vyjde to podstatne lacnejsie a rychlejsie.hlavne co sa tyka hrubej stavby by som ani o inej variante ani nerozmyslal.
Odpovedať
Nedoporučujem robiť to na etapy. To vlastne budete 2x stavať - zakaždým nanovo všetko vybavovať. Konštrukčne by ste vlastne museli pristavovať alebo nadstavovať k tej prvej stavbe. Nedá sa urobiť projekt tak, že z neho postavíte iba časť. Museli by ste mať projekt na prvý dom. Ten postaviť a skolaudovať podľa projektu. Potom treba urobiť nový projekt - prístavby alebo nadstavby, a po dokončení znovu skolaudovať. Netvrdím, že to nie je realizovateľné, ale ako už vyššie spomínali, bude to finančne aj časovo náročnejšie. Radšej nech si zoberie trochu väčší úver a po dostavaní celého domu ( s oboma bytmi) a po predaji rodičovského domu časť úveru vyplatiť. Najprv môže založiť rodičovský dom, po dostavaní hrubej stavby sa dá už založiť aj rozostavaný dom. Ak ho urobíte do stavu, že sa môžete nasťahovať, tak prehodíte zábezpeku, predáte rodičovský dom a dokočíte nový dom (počas bývania v ňom). Tvoje otázky sú dosť obšírne, skúsim len stručne: 1/ Prípojky (el., voda, plyn, kanaliz.), prípadne i popisné číslo musí mať každý byt samostatné alebo môžu byť spoločné? Záleži len od vás. Ak to bude jeden objekt, tak popisné číslo bude jedno. Ak to budú 2 objekty, tak budú 2 popisné čísla. Osobne by som išiel do stavby jedného domu, ktorý by mal 2 bytové jednotky - teda dvojgeneračný dom. Pozri si môj fotoblog - tiež chystáme niečo podobné, jedna časť bude pre syna a jedna pre nás. Síce máme spoločný vchod, ale nie je problém pre ten jednoizbový byt spraviť samostatný vchod. Ak to bude jeden dom, stačia jedny prípojky. 2/ Uvažovaný projekt by mal umožniť stavbu na etapy ... a/ hrubú stavbu celého domu, b/ úplné dokončenie malého bytu, tak aby bol obývateľný. Dá sa už pri vybavovaní stavebného povolenia dohodnúť aj kolaudácia takéhoto domu na 2 etapy – termíny? ... najprv malý byt a neskôr veľký byt? Nie. Kolauduje sa dom ako celok podľa projektu. Ak chcete stavať na 2x, treba 2 projekty. Na prvú etapu a potom nový projekt na druhú etapu. Potom sa dá kolaudovať na 2x. Ale budú to 2 samostatné stavebné činnosti alebo cykly, či ako to nazvať. 3/ Nebude robiť problém pri hypotéke stavba a hlavne kolaudácia na 2 etapy, je to vôbec možné? Toto je otázka na banku. Banka môže poskytnúť úver aj na výstavbu, v takom prípade uvoľňuje prostriedky podľa tempa výstavby. Napr. že 50% úveru uvoľní hneď, potom 20 % po dokončení hrubej stavby atď. Vždy ale musí mať zábezpezpeku v dostatočnej hodnote k výške úveru. Teda každú etapu bude musieť ohodnotiť znalec.
Odpovedať
@chrobak7 iba mala oprava,netreba znalca na kazdu etapu vacsinou staci jeden pri schvaleni uveru kt ohodnoti bud cenu nehnutelnosti a potom dokladujes fotkami rozostavanost
Odpovedať
@slabak Môže byť. Neviem ako to presne je, nám povedala banka, že keď začneme stavať a budeme chcieť založiť rozostavanú stavbu, tak ju bude musieť ohodnotiť znalec. Zatiaľ nám ohodnotil iba pozemok a ten sme založili. A že keby sme zakladali až skolaudovaný dom, netreba znalecký.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Aj skolaudovany musis dat odhadnut
Odpovedať
@chrobak7 Tu s tebou nebudem suhlasit. Ak zoberiem ze budu mat + - 80k € z predaja mozu zacat stavbu. Nasledne ak zoberie syn hypo, predpokladam ze asi nie viac ako 50-80 budu radi ak vklude dostavaju ten vacsi 5+1 potom by som riesil pristavbu 1+1. Nezabudni ze toto bude asi uz dama stredneho veku ;-) a nebude chciet byt vecne na stavenisku takze myslim nahotovo dokoncit jedno a potom vklude druhe. Taktiez brat hypo na stare potom na nove nasledne riesit predaj , mmm podmienky hypo sa stale menia a mohlo b sa im to casom nevyplatit. Ale samzrejme je to len dohad.
Odpovedať
Da sa este predat byt,ist do podnajmu,zacat stavbu,vybavovat hypoteku .... je to nekonfort ale to asi bude aj tak
Odpovedať
@17juraj17 Fiančné možnosti si musí prehodnotiť každý sám. Ťažko je mi radiť ohľadne financovania stavby, keď nepoznám ich konkrétnu fin. situáciu. My sme sa rozhodli tak, že máme pozemok a byt. Zobrali sme si úver, založili sme byt a pozemok. Po postavení a skolaudovaní domu založíme dom, uvoľníme byt, ten potom predáme a zo získaných peňazí dokončíme dom a splatíme časť úveru. Zvyšok úveru budeme splácať. Je to možno inšpirácia pre elka48, ale zvážiť a rozhodnúť sa musia sami.
Odpovedať
Profilova fotka
@elka48 prečítal som si ešte raz úvod. Syn je slobodný, ožení sa a manželka bude mať iný názor, zmenia miesto, prácu, krajinu. Vôbec do toho nechoďte. Syn sa neponáhľa, nepotrebuje bývanie pre rodinu, stačí mu byt. Aj ten mu bude príťažou, keď zmení mesto, dom ešte väčšou. A Vy sa musíte prispôsobiť novému prostrediu, ľuďom, podnebiu. Ak nie ste vyslovene aktívna, že pracujete a prácu si nájdete aj tam bez problémov, neriešte jeho problémy. On má stále rezervu, že po Vás ostane dom a umožní mu splatiť úver, a on by sa musel s Vami obzerať dozadu.
Odpovedať
@chrobak7 Pozrela som Tvoj fotoblog – vyzerá to na úžasne príjemné a rozumne riešené bývanie, páčilo by sa aj mne. Určite ste šťastná rodina, nech sa Vám darí si taký pekný domec čo najskôr užívať. A lokalitu – okr.Bratislava Ti veľmi závidím. My síce máme dom na krásnom Liptove, no čo z toho, keď syn má najlepšie pracovné uplatnenie len v Bratislave, Brne alebo Prahe :-|
Odpovedať
@jan45 @slabak @chrobak7 Z vašich reakcií vyplýva, že uvažovanú stavbu nie je vhodné realizovať po etapách, takže, ak stavať nový dom s 2 bytmi, tak len ucelene - podľa jedného projektu a na jednu kolaudáciu. Jan45 naviac neodporúča usilovať sa o spoločné bývanie. To by však bolo na založenie novej témy. Ja som skôr za kompromis, dohodu o vzájomných ústupkoch, pomoc rodičov pri opatere vnúčat, rovnako tak pomoc mladých, ak to rodič potrebuje, všetko však v rozumnej miere. Ja zvyknem mladým odporúčať, ak sa dá, dopracovať sa čo najskôr k trvalejšiemu vlastnému bývaniu. Niekde bývať musia a často v cudzích bytoch, za ktoré formou podnájmu splácajú hypotéku, žiaľ nie svoju ale majiteľovi bytu.
Odpovedať
Profilova fotka
@elka48 ale ja nepíšem, že sa to nedá, je to bežný postup, stavba je jeden projekt a potom sú etapy, ktoré sa koludujú postupne, ale to už musí byť jasné z projektu. S poslednými vetami súhlasím, ale syn zatiaľ nemá rodinu, tzakže Vy vidíte svet ináč, ako on a nevesta bude ďaľší faktor, ktorý ovplyvní vzťahy. Ešte si treba uvedomiť, že stavba sa nedá riadiť na diaľku, zaberioe to rok života, musí mať na to čas a nervy. Ani veľmi bohatí si neobjednávajú stavby na kľúč bez osobnej zainteresovanosti počas výstavby.
Odpovedať
@jan45 Zle som sa vyjadrila, no myslím, že som Vás pochopila správne – všetko sa dá, len to treba poistiť dobrým projektom. Z celej diskusie mám však pocit, že taká stavba na etapy by mohla byť komplikovaná na vybavovanie – pre mňa, syn kvôli práci nemá čas ani na ženenie a mňa už prestáva baviť každý 2-3 víkend žehliť kopec košieľ. Uvidíme, čo nám prinesie budúcnosť, ak to bude zaujímavé, prípadne trochu poučné i pre MS-verejnosť, vrátim sa k tejto téme. Zatiaľ som len vďačná všetkým, ktorí si našli čas prispieť tu svojou radou/názorom. A súhlasím s Vami - ani keby som bola veľmi bohatá, neobjednala by som "stavbu na kľúč" bez toho, aby som priebežne a poctivo celú stavbu kontrolovala.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?