Stavanie domu keď niesme manželia.

Sme v takejto situácii že pozemok je priateľky a ja si beriem hypotéku a chcem vedieť ako sa mám zachovať keby sme sa rozišli ako nám zo zákona rozdelia majetok. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@rudo1970 po skúsenostiach mojich dvoch kamarátov,ktorí mali podobný problém Ti radím kašli na to. Alebo ak už dom tak mobilný aby si ho neskôr mohol odtiahnuť.
Odpovedať
Profilova fotka
@rudo1970 buď svadba ! Alebo priateľka ti dôveruje a prepise pozemok na teba s dohodou že ju vyplatis ty aká bude hodnota pozemku. Ale to je už o dôvere či ?
Odpovedať
@rudo1970 Kto by Vam delil majetok? :):). Kedze nie ste manzelia mate kazdy svoj majetok. Predpokladam, ze beriete uver a budete zakladat pozemok a buduci dom. Ak by ste sa rozisli uver a dom zostane Vam, pozemok priatelke no vsetko to bude zalozene v prospech banky pokial nevyplatite uver.
Odpovedať
@dominik_boksansky Zatiaľ zakladám len byt svojej mami a potom ťarcha prejde na dom ale neviem čo sa stane ak sa rozídeme. Pozemok nemá s úverom nič spoločné.
Odpovedať
@rudo1970 to je už silnejšia kávička..ako píšu ostatní..je to o dôvere..a budúci dom bude na koho písaný..myslím stavebné povolenie na obidvoch?
Odpovedať
@rudo1970 v pripade rozchodu tak, ako som pisal vyssie. Vam zostane dom, ktory bude na cudzom pozemku a taktiez Vam zostane uver a zalozeny byt. Ked by ste v buducnosti chceli prehodit tarchu z bytu na dom asi to nepojde bez pozemku.
Odpovedať
Pozemok a dom budú musieť byť založené v prospech banky, na samotný dom banka úver nedá. Ak bude stavebné povolenie iba na Vaše meno, tak stavba bude iba Vaša, v stavebnom konaní ale budete musieť mať súhlas od vlastníčky pozemku.
Odpovedať
no ono je to o šťastí vždy....vždy je tu možnosť že sa rozidete,tak ako aj my,čo sme zosobašení.Ludia sa rozchadzajú aj po 20rokoch spoločneho života.My sme manželia ale pozemok na ktorom stojí naš spoločný dom je len manželov ale nebala som sa do toho isť a nebojim sa ani teraz.Pre teba by bolo fajn sa s priatelkou dohodnuť,nech ti daruje,preda polovicu pozemku a hypo zoberte spoločne a aj ked založiš byt svojej mamy,tak len čo to bude možne,tak prenes hypo na dom s pozemkom.
Odpovedať
Profilova fotka
Vela ludi aj v mojom okoli doplatilo na takyto fiktivny spoluzivot :-) inac nechcem byt zly ale nerobi sa to opacne. Najskor laska potom sobas potom dom? Ako pravidlo ze sex az po svadbe nemusi byt. Ked som mal 15 ma napadlo: sex po svadbe a laska po sexe. A ono je to uz normalne :-)) len k tej laske malo kto sa dopracoval... Tradicna rodina je uz raritou :-)
Odpovedať
@rudo1970 ide to ale musí byť dopredu zmluva, kto čo do toho vloží,problém môže byť pri predaji s nadhodnotou ,alebo podhodnotou domu, keby to robím sám,tak všetko na jedného a druhý nájom,ale potom sa ľahko stane arivederči, sex s láskou by som nekupčil
Odpovedať
@mio23 mozu sa zobrat no o 1ci 10rokov moze nastat rozvod tak ci tak. Ja viem ze moze prist hoc co ale premyslat o tom teraz v stadiu ked este nic v podstate nezacalo je hlupost. Taketo veci si treba prediskutovat s frajerkou nie na streche. Frajerka nech ti preda polovicu pozemku a hypo zoberte obaja. Nezakladala by som byt rodicov...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám takú otázku pre dnešnú dobu...prečo chcú dvaja ľudia spolu byť, žiť a tváriť sa ako rodina, keď sa nechcú zosobášiť? Chcú si postaviť vlastný dom s tým druhym... ...nevezmemú sa preto,že neveria tomu druhému? ...či má v pláne spekulovat jeden z dvojice a presvedčí toho druhého, že takto to bude najlepšie? Prečo sa zosobášili naši rodičia, ich rodičia, rodičia ich rodičov....??? Boli idioti ak toto vymysleli?? Všetko čo je staré je zle? Trošku som sa tu stratil...ako je to?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Tiez sme stavali dom este pred svadbou. Rodicia manzelky nam darovali pozemok ktori sa napisal na oboch. Uver v banke bol tiez na oboch. Predsa len stava sa vselico, ale na druhej strane sme rozumny ludia a vieme co chceme tak podla toho aj zijeme. No poistit sa treba v pripade chranboze umrtia by dedila rodina a ako by sa postavila k tomu ona. Vstahy mozu byt fantasticke pokial nejde o peniaze, potom sa vsetko meni.
Odpovedať
@rudo1970 ja staviam tiez na pozemku ktory uz teraz manzelka dostala od svojich rodicov....svadbu sme mali len nedavno.Vsetko je to o dovere mexzi Vami,ak si nie si isty odkup polovicu pozemku a mas pokoj
Odpovedať
@ojmajster tak tradicia je jedna vec, ale preco by dvaja nemohli zit rovnako ako manzelia len proste bez papiera? Ved tu vidis o com je ten papier - je to biznis - zmluvne podmienky, ked sa vztah pokazi.
Odpovedať
Profilova fotka
Je problém sa zosobášiť ? Sobáš nie a budovať spolu áno ? Potom vezmete úver spolu obaja a v prípade rozpadu vzťahu budú mať obaja právny nárok na majetok. Neviem či mám iné priority alebo mi bola vštepená mimozemská výchova :), ale prečo stavať, budovať a starať sa o niečo s človekom, ktorého podvedomie so mnou do budúcnosti neráta ? Áno, aj manželstvo sa rozpadne, ale predsa len je to iné . Poznám tri páry, ktoré si najskôr zadovážili hypotéku a bývanie a nevzali sa ... dva z nich sú rozpadnuté a ťahajú sa o nábytok a o peniaze... načo je to dobré ...
Odpovedať
@rudo1970 spiste zmluvu, notar vam s tym urcite pomoze. Aj ked by ste boli manzelia, tak na situacii to az tak vela nemeni.. Pozemok je priatelkin a pokial ti neprepise polku, tak to tak aj bude, ani manzelstvo by na tom nic nezmenilo.. (a ja na jej mieste by som nic neprepisovala :-) ) Kazdopadne, dom budete stavat obaja a to uz by som asi osetrila v zmluve. Pri pripadnom rozchode by bolo dost osemetne dokazovat, kto kolko do domu investoval. Ak by ste boli manzelia, tak to ide na polku. To je jedina "vyhoda" ktoru vam pri deleni majetku manzelstvo zabezpeci..
Odpovedať
@lenickamajchrakova odhliadnuc od tvojich romantickych predstav, v com je rozvod iny od rozchodu, ked neberieme v uvahu majetkove "papierovacky"?
Odpovedať
Ked sa dvaja rozijdu, su schopni sa vadit aj o to kto viac nakupil do chladnicky, ano ti co doverovali neraz na to doplatili. Ja by som sa poradila s pravnikom, su aj pravnici, ktori v mestach poskytuju pravne rady zadarmo a potom spisat u notara. Aj perfektny vztah moze narusit neockavana vazna zivotna situacia. Ak sa mate skustocne radi, tak ani jeden z vas nechce profitovat v pripade rozchodu na tom druhom, preto by som to pre klud vas oboch riesila u notara.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan nejde o romantickú predstavu ide skôr o životný postoj, ktorý by si pochopil keby si bol ženatý :) p.s. tu sa riešili práve tie majetkové papierovačky o bude keď sa vzťah skončí ako sa podeliť ...
Odpovedať
Prave robim taky jeden rozvod a riesime BSMko - pozemok jeho, dom ich spolocny, obaja stavali, budovali, vsetko ok. po 18rokoch vztahu , z toho 10 rocnom manzelstve ju nuti podpisat, ze jej staci 25%, ze on tam viac chodil s jeho rodinou robotovat a blabla. cele hnusne, zle, riesia to cez deti, svokrovci na nu tlacia, proste grc. Treba sa vyhnut mixovaniu - bud pozemok aj hypoteka na polovicu a kazdy znasa polovicu alebo nech to stavia iba jeden a berie hypo iba jeden ( toto tiez mam v okoli, nerobi to dobre tomu vztahu, ale aspon je to pravne "ciste")
Odpovedať
@lenickamajchrakova ale ja som zenaty, stastne zenaty. Akurat poznam vela ludi, co su spolu bez papiera a nemyslim si, ze to ich vztah odsudzuje automaticky do zahuby... rovnako poznam kopec rozvedenych.
Odpovedať
@rudo1970 Ty si to len pekne rozmysli, lebo zaťahovať do toho všetkého ešte aj Tvoju mamu, ktorej byt chceš založiť ... Čudujem sa ...
Odpovedať
@cililink stavať aj brať hypo môže iba jeden, ale platiť to bude tiež len on? však to je nereálna hlúposť, ktorú si časom keby sa rozišli bude ten, kto tú hypo nemá, trieskať hlavu, že pomáhal splácať 100%-né vlastníctvo iného človeka aj zo svojho. či nezoberiem svojho chlapa na wellness, lebo on platí hypo a už mu na "svoju" časť platby nezostalo a ja sa predsa nebudem uskromňovať, že on platí aj moju strechu nad hlavou? ja by som takto žiť nevedela ani keby som bola ten platca ja, ani keby som bola ten "bezdomovec" ja... a už vôbec si do tohoto neviem predstaviť deti. a ak sa po určitom čase zosobášia, tak splátky hypotéky, ktorú platí jeden a ktorý má vlastníctvo k nehnuteľnosti 1/1, budú predsa platené zo spoločného BSM - čiže aj z môjho 8-) ja som za pol na pol. špiny a komplikácií pri rozchode (rozvode) bude aj tak dosť, aj bez tohoto. tak prečo si to nedať na poriadok už teraz?
Odpovedať
@zuzanka.zuzu ano mas pravdu, najlepsie riesenie je pol na pol. ale ako pisem, mam v okoli par, kde pozemok je jej, dom stavia ona, cele to financuje, podnika, zaraba daleko lepsie ako on, ale celkovo to dobrotu nerobi, cely ten vztah maju taky komplikovany, je tam aj dieta, ja by som tiez takto nevedela existovat. my sme s muzom velke nic mali, zarobili sme si, zobrali hypoteku, vsetko si financujeme spolocne. akurat mu hovorim, ked sa vadime, ze ja si berem deti, dom a on nech si necha hypoteku :-D
Odpovedať
@cililink :-D toto je dobré, tiež poviem doma :-)
Odpovedať
@zuzanka.zuzu hej, moj muz mi na to povie, ze on vie, ze by z tohto manzelstva vysiel holy bosy, tak radsej teda ostane :-D no nemiluj ho potom :-D
Odpovedať
u nas si nevieme rozdelit kocura :-D a tak sme spolu ;-)
Odpovedať
@cililink nie vzdy je vhodne delit vsetko na polovicu.. napr. ten pozemok - ak je to dar, ci dedicstvo, preco by mala zena davat polku muzovi? Ked by som to mala zovseobecnit a obzriet sa v mojom okoli, ako dopadli rozvedene, ci rozidene pary, tak vacsinou je na tom horsie prave ten z partnerov, co velkoryso rozdaval, alebo "neriesil", ved si verime, laska az za hrob.. Mam kamosku, co ostala doslova na ulici, pretoze byt kupil muz, hypo bola tiez na neho, ona nemala sancu o nicom rozhodovat a ked sa rozisli, on ju vykopol z bytu, ona bez prace (kedze bola na MD/RD), bez strechy nad hlavou.. Ziadne uspory, nic.. Nikdy samozrejme nebude v majetku "spravodlivost", uz ozaj napr. len koli tomu, ze zeny su casto na MD,RD, pricom prijem takmer ziadny, alebo jednoducho preto, ze muzi zarabaju proste viac, ako zeny.. Ale prave koli tomu by som ja nikdy nedavala majetok, co mam zdedeny, alebo darovany na muza. Je to taka stipka istoty, ze nieco mam, ak by prislo k rozchodu.. A samozrejme, plati to aj opacne, lebo muzov, co prisli aj o gate koli nejakej zlatokopke je tiez nemalo..
Odpovedať
@cililink tak to je najlepšie čo som doteraz čítala :-) :-p
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?