Skusenosti s pripojenim IS - elektrika

Ahojte, rad by som sa informoval, ci ste sa niekedy stretli s podobnou situaciou. Zaziadal som o pripojenie do elektrickej siete, prislo mi vyjadrenie, ze kapacita na pripojenie tam sice momentalne nie je, ale nakolko sa planuje rekonstrukcia siete a s tym navysenie kapacity (distribucia uz ma stavebne povolenie), tak po rekonstrukcii sa mozem napojit. A tu je kamen urazu, distribucia ma 24 mesiacov na rekonstrukciu (v tomto pripade do decembra 2019) a ja mam v plane stavat uz tento rok na jar a koncom roka by som tam uz chcel byvat, resp. sa napojit na elektriku. Ked som volal do distribucie, oni mi nevedia povedat realne termin, kedy to planuju, moze to byt tento rok alebo kludne aj spominany posledny mesiac, t.j. december 2019. A teraz clovek nevie, ci sa ma pustit do stavby, ktoru uz planuje dlhodobo, ma vybavene povolenia, firmy atd a strachovat sa, ze po dokonceni stavby nebude mat elektriku alebo pockat a vsetky vybavovacky pridu na zmar. Nestretli ste sa s podobnou situaciou? Je nas viacero ziadatelov na pripojenie, co som si myslel, ze moze zavazit a urobia to skor, ale po telefonate s technikom som dosiel k zaveru, ze je to na mne, ze to nevedia zarucit, mam to bud risknut alebo cakat. Dakujem za odpovede a reakcie.
Odpovedať
@michall662 vedľa mňa kúpil jeden pán hektárový pozemok, rozparceloval ho na 800m2 parcely a popredal. Keď začali ľudia žiadať o elektrické prípojky, odpoveď bola presne ako u teba: "Nie je kapacita, do dvoch rokov to poriešime." Dvaja stavajú a piati čakajú...
Odpovedať
Si vrazil peniaze do pozemku,projektu, cas do stavebneho povolenia bez zistenia ci sa mas kam pripojit ? Tak stavaj ked si taky dobrodruh, ale ako si dostal stavebko bez elektriny?
Odpovedať
@atlaska ja som nikde nepísal, že mám stavebné povolenie, ale že mám povolenia. A stavebne dostanes aj bez elektriky, stačí ti vyjadrenie k existencii sietí. Takze k veci prosím. A riešil som veci pararelne a nakoľko majú elektrárne času habadej, kým sa vôbec k niečomu vyjadria, tak som si stihol povybavovat ostatné povolenia a aj projekt.
Odpovedať
@jakino dik za info a nevieš mi napísať, či už čakajú cez rok alebo je to tiež čerstvé?
Odpovedať
@michall662 No, nie som si az taky isty ci dostanes stavebne povolenie ak nemas pripojenie na elektrinu.
Odpovedať
Tak pises ze mas povolenia, tak asi nemas. Mas vybavene firmy na stavbu,clovek dedukjje ze mas SP. Co cakas ze ti 10ludi napise stavaj, to do roka urobia? A 9 ludi napise nestavaj? Ako sam pises povolenie nemas siete nemas takze stavat nemozes.
Odpovedať
@michall662 pokiaľ budeš mať súhlas k vydaniu SP od el., stavebné pov. si vybavuj teraz a pokiaľ máš kde bývať, tak odporúčam počkať so začatím stav. prác.. tieto môžeš začať do 2 rokov od právoplatnosti SP, aby nestratilo platnosť, tak pred jej uplynutím požiadať o predĺženie platnosti SP, alebo v lehote 2 rokov začneš aspoň zemné práce. Ďalšia krajná možnosť: Pokiaľ sa jedna o VSD, tak skúste sa informovať (keď vás je viac čakateľov), že stavbu rekonštrukcie el. vedenia (závisí to samozrejme od rozsahu a nákladov) spolu zafinancujete všetci stavebníci a VSD refunduje všetky náklady na stavbu, samozrejme na základe zmluvy s VSD.. Pokiaľ viem, tak to pri IBV - viacerých RD praktizuje..
Odpovedať
@danculd @michall662 pokiaľ má distribučná spol. právoplatné SP na rekonštrukciu el. vedenia, na ktoré sa budú pripájať el. prípojky, tak nie je dôvod na to, aby SÚ povolenie nevydal.. El. prípojky k novostavbám RD naväzujú na povolenú stavbu pre distribučnú. Do SP SÚ uvedenie podmienku, že el. prípojky musia byť do kolaudácie samozrejme dokončené, inak nie je možné skolaudovať RD, ale vydať SP na RD je v tomto prípade možné.
Odpovedať
@janetbla ďakujem za konštruktívny príspevok, skúsim pozistovat, nakoľko nepoznám všetkých čakateľov
Odpovedať
@janetbla presne tak, to som si zistil na stavebnom úrade
Odpovedať
@atlaska nerozumiem, čo to tu splietas, mám všetky povolenia na to aby začalo stavebné konanie, aj elektrikári mi odsúhlasili, že môžem stavať, ale pripojiť sa až po rekonštrukcii. A firmu som si vybral skôr ako som začal vybavovať povolenia, nakoľko sa projekt RD robí na mieru danej firme. Zbytočne nepodstatné komentáre
Odpovedať
@michall662 na jar to bude rok
Odpovedať
Článok sa načítava...
@michall662 zial ak to chces mat skor musis niekomu pomastit vrecko...inak urcite pocitaj s rokom 2019
Odpovedať
Profilova fotka
@michall662 mne to cele pride ako nepodstatne nakolko nemas este stavebne povolenie, a uz mas firmu ktora ma zacat stavat na jar tvoj dom a do konca roka tam chces byvat? Projekt sa robi na zaklade tvojich poziadaviek nie sit projekt na nejaku firmu, ved tam budes ty byvat... tu kazdy caka ze sa vsetci pokakaju ked niekto ide stavat dom a kazdy bude skakat ako si stavebnik bude piskat, co chces obchadzat? Dostal si vyjadrenie ze siete zrekonstruuju a potom sa mozes napojit, myslim ze to dali jasne najavo ako sa veci maju... atlaska to pochopila tak ako aj ja s tvojho zadania temy, kedze pises ze sa chces stahovat na jesen tak kazdy pochopi ze stavebne povolenie uz mas a vlastne aj ti vydaju to stavebne povolenie? Co ak tam nieco vyskoci a stavebne povolenie sa predlzi? S tymto nikto nerata? Hlavne do roka sa nastahovat....
Odpovedať
@stanleykoooo ok, tak sa ti skusim vyjadrit k tvojim jednotlivym "podstatnym" veciam, co si tu napisal: ad1 stavebne povolenie je od vcera podane na urade, ktory ma 30 dni na vyjadrenie, ja mam v plane stavat na jar niekedy koncom marca najskor, cize aj keby som nieco zabudol, tak mam este dost casu to vsetko doplnit a nakolko som vsetky veci riesil priamo s uradom, aby som tam nedodal nieco, co sa im nebude pacit, ale ok, mozne je vsetko. Ale toto aj tak nie je temou, ktoru som vytvoril, aj keby som cakal pol roka na stavebne, ja som sa tu pytal na uplne ine veci. Projekt na mieru firme znamena, ze na mieru ich technologii, nakolko idem stavat montovany drevodom, kazda jedna firma ma trosku inu skaldbu stien, cize ak mas (nie je to nevyhnutne) vybratu firmu, ako som ja mal, tak je fajn robit projekt uz v komunikacii s nimi. Do konca roka sa montovany drevodom stihne, cize tvoj prispevok je opat nepodstatny a vobec to nie je k teme. ad2 co sa tyka, ze sa vsetci pokakaju, co tu zase splietas, ja som tu nepisal a nenadaval na to, ze to maju urobit tento rok alebo nieco podobne, ja som tu pytal,ci niekto nema stym skusenosti alebo rady, tipy. Ved na toto je stranka predsa vytvorena! A predstav si, ze mi nepride uplne fer, ze ja zaplatim poplatok za pripojenie dva roky dopredu a oni mi nepovedia ani predbezny termin, aj keby mi povedali, ze planuju to kocom terminu, tak ani tuto diskusiu neotvaram, ale ked oni nevedia, ci to budu robit o mesiac alebo o rok a pol, tak toto je trosku pre mna uz neprofesionalne, nakolko tam maju cakatelov a nebavime sa tu o investicii v stovkach eur ale v 10tisickach do domu. Tak preto som to vytvoril, lebo som chcel zistit realne pripady ludi, niekto to pochopil, niekto nie.
Odpovedať
@michall662 ja som v marci požiadal o stavebné povolenie, v apríli som ho dostal, hneď na druhý deň som obehol susedov, aby sa vzdali námietok a o dva dni mi vyznačili právoplatnosť. V júni sme už spávali v komplet dokončenom a zariadenom drevodome...
Odpovedať
@pluvko asi to vyzera ako jedina moznost
Odpovedať
@jakino takto si mal super, ja som tiez planoval, ze to bude tak rychlo, ale prihodil som par mesiacov, keby sa vyskytli nejake problemy, ale necakal som, ze sa nebudem vediet napojit na elektriku. To bola jedina vec, ktoru som si pri kupovani pozemku neoveroval, kedze je to sice extravilan, ale okresneho mesta a okolo su same RD novostavby. Holt podcenil som to a jedinu vec, ktoru som povazoval za samozrejmost, tak mi sposobuje najvacsie starosti.
Odpovedať
@michall662 Zatiaľ si potiahni od suseda predlžovák
Odpovedať
@jakino presne takto mám v pláne stavať, ale čo potom? Rok pozerať na postavený dom? Uvidíme, začnem stavať ako som chcel a zavolám do elektrární za 2-3 mesiace, či niečo sa zmenilo.
Odpovedať
@michall662 Sprav si trojfázový predlžovák s elektromerom a kým nebudeš mať svoju šťavu, budeš cucať suseda a platiť mu za to ;-)
Odpovedať
@jakino este som sa s nim nebavil, ze ci sa mozem napajat, ked budem stavat:) ale to si myslim, ze by nemal byt problem, ale potom neviem, ci by s takym niecim suhlasil. Jeden rozvadzac a dva domy na nom, to by casto podla mna vyhadzovalo a to by sa mu asi nepacilo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?