Projekt na pristupovu cestu...

Profilova fotka
ahojte, dnes ma na MsÚ uplne odrovnali. Vybavujem dodatocne stavebne povolenie, no a podmienili to tým, ze musim dat spravit projekt na pristupovu cestu. Je to polna cesta dlha cca 350m. Vyuzivaju ju aj majitelia roli a poli okolo mojho pozemku. Vraj ak nedam spravi projekt a zamerat cestu nedaju mi stavebne povolenie. Naviac musim cestu spravit tak aby usek ked zidem z hlavnej cesty na tuto lesnu bol v dlzke 6 metrov vyliaty betonom alebo asfaltom!!!!! Dalej musim zabezpecit na polnej ceste 2 miesta kde sa daju obist dve vozidla... Volal som z projektantom a ten mi povedal ze mozno sa zmestim do 400Eur. Nevie sa mi prosim k tomu vyjadrit niekto kompetentný? Najlepsie clovek zo stavebneho? Moze toto obec ziadat na odsuhlasenie dodatocneho stavebneho povolenia v extravilane?
Odpovedať
Profilova fotka
@lukky1988 nie som znalec ale myslím,že môže. Pokiaľ vydajú stavebné povolenie budú chcieť aby bol prístup k stavbe v bezpečí a to vybetónovanie má svoj zmysel...pri odbočovaní nezapadneš hneď v zákrute. Nuž aj toto je daň za dodatočné stavebné povolenia...človiečik si stavia stavia a zrazu ups...dostaval som. Neber to v zlom
Odpovedať
Tu cestu /pristupovu/by si musel mat aj keby si ziadal stavebko pred zaciatkom stavby. Kadial ti vedu IS? Komu cesta patri?
Odpovedať
Profilova fotka
No zacat stavat bez povoleni som siel preto, lebo by som stavebne nedostal... i ked som na pozemku mal zlegalizovanu chatu tak ako sa patri. A jedine co mi ostavalo, tak zacat na cierno a dodatocne zlegalizovat. ratal som zo sankciami, zo vsetkym... Ale ta cesta ma naozaj zarazila a prekvapila. hmm. Lebo dom staviam ako rekreacny dom-chatu. A ta cesta tam je uz dlhe roky, je obecna. Preto mi je nepochopitelne, ze ju musim dt zamerat,zakreslit a spravit projekt... No nic. Kazdopadne su to vyzvi, ktore ma naučia nieco nove :-)
Odpovedať
Niekedy sa davali povolenia od buka do buka,bez prist.ciest,potom z toho boli len tahanice,sudy......a tak uz nejaky ten rok plati zakon,ze stavebko bez cesty nie.
Odpovedať
@lukky1988 to s tym otacanim vozidiel, to potrebuju aj hasici, aby sa k tebe vedeli dostat, su na to nejake poziarne predpisy. Je to aj v tvojom vlastnom zaujme ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lukky1988 nie je to v súlade so zákonom. To, čo požadujú je správne, len od nesprávneho. Ak dáte za svoje urobiť projekt, je to príspevok obci, ale tým to končí, pretože k realizácii treba súhlas majiteľa pozemku etc. Postup je iný, tam treba zmenu územného plánu so všetkými dôsledkami.
Odpovedať
@jan45 tu velmi zalezi komu patri cesta,ak to vobec je cesta.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska veľa komunikácií v katastri v minulosti patrilo urbáru alebo obci a boli zakreslené v mapách. Mali vlastné parcelné číslo ale nemali spevnený povrch. Zmenou využívania pozemkov, poklesom poľnohospodárskej výroby a zmenou vlastníkov sa cesty menej využívajú až zaniknú a obce neplnia funkciu ochrany verejného majetku. Ak niekedy príde do platnosti nový stavebný zákon, je v návrhu požiadavka na spracovanie územného plánu pre obce nad určitý počet obyvateľov, v podstate každá obec, ktorá vyslovene nevymiera by mala mať predstavu, čo sa v nej môže stavať aby nedala dnes súhlas na RD a zajtra vedľa neho súhlas norkovú farmu. Stačil by nato sedliacky rozum, ale aj urbanisti potrebujú žiť.
Odpovedať
@jan45 ale je aj vela "ciest" ktore cestami nie su a nikdy neboli. Pozemok po ktorom niekto roky jazdi autami a tak vytvoril cestu. Su polne cesty,ktore niesu urcene ako pristupove k novym stavbam. tato cesta vedie k poliam, ak je urcena na prejaz primeranej polnohospodarskej techniky, moze byt zadavatel otazky rad, ze mu obec povoli z nej urobit cestu k RD. Otazne je potom to,ze on to teraz zacvaka, majitelia poli rozpredaju pozemky na vystavbu RD a pridu k ceste zadara. Preto je dolezite vediet kadial vedu IS, komu patri pozemok,kde ma byt cesta a hlavne riesit toto pred stavbou RD. mame nedaleko dom,ktory nema pristup,nemozu tam byvat, je nepredajny - vyhodene peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska dúfajme, že to pochopí
Odpovedať
Profilova fotka
Daakujem Vam priatelia za prispevky. Ta polna cesta patri obci, nejdu pod nou ziadne IS. No ma aj parcelné čislo. Takže viac menej to musim splnit, kedze chcem od obce staveb.povolenie... @jan45 - velmi si vazim Vás profesionalny pristup. Kiež by ste boli bližšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukky1988 vedome idete do rizika a ťaháte kratší koniec. Po rade: ak dáte urobiť projekt, musíte mať súhlas obce na stavbu. Po skolaudovaní musíte odovzdať obci. Potom tam začnú stavať a Vám nikto nič nevráti. Aspoň to ošetrite zmluvami o ťarche a prípadne spolupodiele nákladov pre budúcich užívateľov. I keď tam ďaľší užívatelia sú už teraz. teoreticky je ďaľšia možnosť, žiadať kolaudáciu na netrvalo užívanú stavbu. ako bolo predtým.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
@lukky1988 prosím Ťa, ako si dopadol? Dal si to urobiť? Riešime teraz niečo podobné.
Odpovedať
Profilova fotka
@marryen ahoj....stale sme v stave riesenia. Mesto zistilo, že cesta je zle zakreslena podla skutocneho stavu. Cast lezi na sukromnom pozemku. Teraz ide prekldat 37m el.kabla aby som ho premiestnil z pod sukromneho poz.na mestsky na ktore ma zmluvu o vecnom bremene... Takže to este potrva...ale byvam a ja sa neponahlam
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Dobrý deň prosím vás mohli by ste mi dať kontakt na nejakého dopravného projektanta? (Trenčiansky kraj, okres Prievidza a okolie) Musíme si dať spraviť projekt cesty, respektíve prístup na pozemok od hlavnej komunikácie... Situácia je taká, že ideme stavať za našimi rodičmi na pozemok, ktorý nám napísali. Pozemok je situovaný cca 100 m od hlavnej komunikácie, prístupová cesta je široká 3,10 až 3,60 m, ako v ktorom mieste. Dokonca je to cesta (nie asfaltová, ani vyštrkovaná ale trávnatá), ktorá patrí rodičom a nám by patrila časť, ktorú by sme potrebovali k prístupu na pozemok. Polícia potrebuje projekt, ku ktorému by sa mohla vyjadriť. Ideme tam stavať len my (1 dom), ale sú tam ďalšie dva pozemky, ktoré vlastnia rodičia. Preto vnikol problém, že ak by sa tam v budúcnosti stavalo ďalej, že by ta cesta musela byť širšia... Ďakujem za rady.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@19noemi19 ahoj, môžem sa ťa spýtať ako ste dopadli? My ideme stavať v Nitrianskom Pravne a taktiež nám teraz povedali, že musíme mať aj projekt na cestu, keďže vjadz na náš pozemok je z hlavnej cesty - hlavný ťah na Žilinu a Martin. Koľko taký projekt stojí? Viete mi niekto povedať orientačnú cenu?
Odpovedať
Profilova fotka
No stavebné povolenie nedostaneš ak nemáš minimálne projekt k IS a prístupovej ceste. Dokonca sa k tomu musia vyjadriť aj dopraváci ak tá cesta nezodpovedá norme. Nič v zlom ale si to musel predpokladať. Je to tvoja chyba, že si začal stavať a nepočkal na stavebné povolenie. Obce väčšinou nemajú peniaze na to aby kvôli tebe robili projekt na ktorého realizáciu aj tak nemajú peniaze. Mestá vedia potiahnuť cestu a siete ak tam bude aspoň pár domove ale kvôli tebe to robiť nebudú. Kamarát teraz začal stavať v dedine a dostal príkaz, že musí mať pred domom chodník lebo je tam plánovaný popri ceste. Išiel teda za starostom a ten sa mu vysmial, že projekt síce majú ale zrejme ho nikdy nepostavia lebo by stál polovicu ročného rozpočtu obce.
Odpovedať
@miroslavzbj nie pri každej pozemnej komunikácii je potrebný chodník, záleží od funkčnej úrovne PK, intenzity dopravy..aká to je komunikácia, z ktorej má byť kom. prístup - vjazd na susednú nehnuteľnosť (podľa cestného zákona) k RD?
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla To bol príklad.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@19noemi19 ahoj,mohla by som aj ja info? Tiez sa tak chyatame budovat.Dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Zdravim vas, prosím....žiada obec opravnene vybudovanie cesty k staveb. povoleniu na vlastne naklady? V katastri je parcela obecná vedená ako zastavane nádvoria... V reale je to panelova cesta. Diky
Odpovedať
@peter552 Áno. Obec nemá peniaze na to, aby vybudovala cestu. Ak chcú stavebníci stavať, obec podmieni vydanie stav. povolenia vybudovaním cesty na ich náklady. V súčasnosti je podmienkou pre stavanie, že na pozemok musí byť prístup z verejnej komunikácie - t.j. cesty. MY sme tiež museli vybudovať komplet celú cestu aj s inž. sieťami. U nás v obci chce Lidl postaviť predajňu a obec vyžaduje, aby priľahlú križovatku prerobili v rámci výstavby na kruhový objazd.
Odpovedať
@peter552 ta cesta este musi mat parametre, ktore predpisuje zakon, obratisko na konci, prejazdnost aj pre nakladnu dopravu (smetieri, hasici, pluh...), nedajboze chodnik a verejne osvetlenie... A ked ju postavite, tak ju za symbolicku cenu prevediete na obec, aby vam z nej odhrnali sneh, aby vam chodila postarka az k domu, aby ste nadoby na smetie nemuseli zvazat k hlavnej... Toto je uplne bezna prax.
Odpovedať
Dakujem Vám. Nemení nič na veci ani keď je to vedené ako zastavaná plocha? Neznamená to, že je to cesta?
Odpovedať
Profilova fotka
@peter552 my sme teraz tiež v situácii že musíme dat vybudovať cestu. Zarážajúce je len to, že s tým vyrukovali až keď sme požiadali o kolaudáciu. V stavebnom povolení je napísané že máme vybudovať prístupovú komunikáciu co môže byt v podstate čokoľvek. Nikde sa nespomína že je to podmienkou kolaudácie. Paradoxom je, že my cestu mame - je síce panelová, ale je. No ďalšie 4 domy majú len poľnú,, napriek tomu jeden dom skolaudovaný je. Priamo na panelke je skolaudovaných hneď domov niekoľko, len dva nie, jeden z toho je náš 🤷‍♀️ Kolaudačné konanie prebehlo, ale kolaudácia vraj bude právoplatna až keď bude cesta. Považujem to za neprimeraný spôsob jednania. Teoreticky sa možme súdiť, verím ze by sme vyhrali. Stavebný úrad v našej veci totiž nekoná už viac ako pol roka. Nemáme ani vyjadrenie ku kolaudačnému konaniu ktoré bolo v máji, 5 mesiacov po tom ako sme o ňu požiadali. Ale je to zbytočné. S tým ze budeme cestu platiť sme zmierni, je to v našom záujme, len ten spôsob prezentácie zo strany obce, resp. SU.... 🤦‍♀️
Odpovedať
@marcelatje tiež to mám takto napísané vo vyjadrení obce k stavbe. No mne nechcú dať ani SP.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter552 už sa poučili 🤷‍♀️ aspoň vieš na com si, my sme to zistili až teraz
Odpovedať
@peter552 stále dookola opakujúca sa problematika okolo ciest.. kto je na LV zapísaný ako vlastník?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?