Problem so stavbnym povolenim

Ahojte ludia, Riesim stavebne povolenie na rodinny moj rodinny dom. Problem je so susedom. Sused ma vedla staru stavbu ktoru opravuje (bez stavebneho povolenia) Ja som si dal urobit projekt. Bohuzial pozemok nedovoluje mat inak okna ako orientovane k nemu. Vzdialenost medzi fasadami je 8m co zakonu vyhovuje. No lenze on medzi tym ako som ja podal na urad ziadost o stavebne povolenie postavil pristavbu na cierno k svojmu domu smerom ku mne cim zmensil odstupovu vzdialenost na 5m. Samozrejme zasa na cierno.( pristavba patri k obycavke a je to vystup na dvor) Od hranice pozemku je teraz necely meter. Nakolko sa tam uradnik so stavebneho uradu bol pozriet tak mi prerusili stavebne pokanie a chcu pomne aby som do projektu zakreslil skutkovy stav susednej stavby a zakotoval to od toho vyklenku co tam je. Ale to je jasne ze ked to urobim tak stavebne povolenie nedostanem, lebo nesplnim minimalne vzdialenosti medzi prieceliami budov. Neviete niekto ako postupovat? Dakujem
Odpovedať
Nic, zbehnut na stavebny urad a poukazat na vsetky preslapy suseda a narokovat si na svoje. Vsak to nejde aby si on robil co chce a ty si nakoniec na to este aj doplatil. Alebo to daj proste niekomu na starosti, Je vela ludi, ktori sa zivia tym, ze robia stavebne povolenia..
Odpovedať
Upozornil si ich, že to má sused všetko na čierno?
Odpovedať
Profilova fotka
@jankotn ak je pravda co pises, sused porusil tvoje prava, takze v normalnej republike by si ty mal dostat stavebne a susedovi by to mali dat zburat. Treba zajst na stavebne a vysvetlit situaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankotn nemeria sa od stavby, ale hranice pozemku, v katastri je pôvodný stav, takže na jeho nelegálnu prístavbu SÚ nesmie brať ohľad, súhlasím s majkoj
Odpovedať
@jankotn nerobil by som unahlene závery, pretože na tvoj podnet, moze urad dat susedovi ciernu stavbu zbúrať, alebo dodatočne zlegalizovať. Ale neviem či by sa pustil do toho aby rozhodol čí zamer bol skôr a kto koho obmedzil. V tvoj prospech je to že si podal žiadosť o stavebne povolenie skor ako to sused začal riešiť ide aj o to ci to zacal stavat potom ako vznikol tvoj stavebny zamer. Ak by SU rozhodoval spravodlivo nariadil by zburanie, lebo ty by si o to požiadal, ak ale bude rozhodovať pod "vahou argumentov" moze mu kľudne stavbu povoliť a ty musis dom posunúť. Môže nastať aj situacia kedy by boli vsetci spokojni, že tebe povolia mensie odstupove vzdialenosti ak ti to a susedovi nevadí a susedovi dodatocne povolia stavbu ak to nevadi tebe. S tym by som sa ale obratil na fundovanu osobu co sa vyzna v zakonoch aby si neziadal nieco co nieje možné.
Odpovedať
@jankotn na nepráve nemožno stavať právo, to znamená, že ty pokiaľ si podal žiadosť na SÚ o stav. pov., tak dňom podania žiadosti bolo začaté stav. konanie vo veci povolenia tvojej stavby. Pokiaľ SÚ nevykonal na susdenej stavbe štátny stavebný dohľad alebo nezačal konanie o dodatočnom povolení zmeny susednej stavby - ex offo (z vlastného podnetu) pred dňom podania tvojej žiadosti, tak SÚ nemá právo od teba požadovať prispôsobovať svoju stavbu a PD nepovolenej zmene susednej stavby.. SÚ pokiaľ prerušil tvoje stavebné konanie iba z tohto dôvodu, tak koná protiprávne.. Odporúčam dať podnet na Okresnú prokuratúru, že SÚ prerušením stav. konania konal nezákonným spôsobom. Čo sa týka nepovolenej zmeny susednej stavby, tak by som napísala na SÚ podnet na výkon št. stavebného dohľadu..
Odpovedať
Profilova fotka
Radšej si tam zbehni ešte raz a skús im to poriadne všetko vysvetliť. Podľa všetkého, keďže susedova stavba je v podstate nelegálna, tak by si sa k nej so svojou stavbou nemal prečo prispôsobovať, to je môj názor ;-) ;-) ;-)
Odpovedať
@majkoj @slavoslav ziadny stavebny urad na slovensku neda stavbu zburat. Cierne stavby sa zlegalizuju a problem je vyrieseny.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?