Pristavba rodičovského domu

Zdravím, mám jednu zamotanú otázku na ktorú sa neviem dopátrať odpovedi. Situácia je že máme pozemok od rodičov, už písaný na nás, ktorý susedí s ich pozemkom na ktorom je rodičovský dom. Chceli sme si postaviť malý domček, ale náš pozemok je podľa regulatívu v dedine malý a zamietli nám to. Povolili nám nám to zrealizovať iba ako prístavbu k RD. A tu je otázka...ako to ošetriť aby s tým nebol nejaký problém ked idem robit prístavbu cca 130m2 a rekonštrukciu domu, ktorý patrí rodicom, ktorá ale bude stát na pozemku, ktorý patrí mne. Investor som ja, úver beriem na seba, s tým že sa založí rodicovský dom aj s pozemkami. Po kolaudácii sa objekt rozdelí na našu a rodičovkú čast a bremeno sa prenesie len na našu časť a časť rodičov sa vyjme. Čo sa týka nás a rodičov, to je všetko vysvetlené a dohodnuté, len ma zaujíma ako to vyriešiť aby na úradoch s tým niekto nemal problém. ďakujem
Odpovedať
@adriana725 Treba spraviť technicky dvojdom. Tzn. dom s dvomi bytovými jednotkami, kde domy majú jednu stenu spoločnú. Je plno takých dvoj- či trojdomov. Napr. pozri si v Rovinke Záhradnú ulicu: https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk... Je tam celá ulica, kde stavba je dvojdom, je v spoluvlastníctve 2 vlastníkov, ale každá časť budovy stojí na samostatnej parcele, kde vlastníkom je už len ten konkrétny vlastník danej časti dvojdomu. (pred rokmi sme uvažovali o kúpe jedného z tých domov, aj sme boli na obhliadke, ale nakoniec sme si ho nevybrali). Ale technicky by ste to mohli urobiť tak isto. Treba projektantovi povedať, že chcete urobiť prístavbu, aby to bol dvojdom. On to tak potom naprojektuje. Alebo sa dohodnúť s obecným či stav. úradom, že postavíte síce samostatnú stavbu, ale bude spojená jednou stenou so susednou stavbou. Tam už nepôjde o dvojdom, ale o 2 samostatné domy, takže je otázne, či s tým bude stav. úrad súhlasiť. Rozdiel medzi dvojdomom a 2 spojenými domami je ten, že dvojdom má konštrukčne tú stenu spoločnú. 2 spojené domy majú každý vlastnú stenu, len tie steny sú tesne pri sebe, čiže to vyzerá ako jedna stavba. Niekedy tie spojené domy môžu byť aj identické, len zrkadlovo obrátené a niekedy môžu byť aj úplne odlišné. Také niečo zase môžeš vidieť tu: https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk... Ešte je otázne, ako máte prístup z verejnej komunikácie. Ak by prístup do domu bol cez spoločný dvor, tak ja osobne by som do takého riešenia nešiel. Radšej by som si počkal, našetril peniaze a kúpil úplne samostatný pozemok, s vlastným prístupom a postavil samostatný dom.
Odpovedať
@chrobak7 ďakujem, ono to vlastne bude samostatná bytová jednotka, samostaný vjazd vchod aj prístup z ulice. Len nazvat to musíme ako prístavba a rekonštrukcia, teda prípojky budeme mať spolocne, s podruznym meranim a tu jednu stenu. Az po kolaudácii to mozeme oddelit. Mne sa jedná skor o to ci k stavebnému povoleniu nebude treba nejaký papier, ze mama súhlasí s prístavbou a my súhlasíme že to bude na našej časti pozemku. Aby s tým stavebný úrad nemal nejaký problém. Ešte ma napadlo dočasne sa zapísať na LV domu ako čiastkový vlastník, ale nechcem to ešte viac komlikovat ako to je.
Odpovedať
@adriana725 Bude treba doriešiť vlastnícke veci - vlastníkom pôvodného domu je teda mama, otázka je kto bude stavebníkom. Ona? Vy? Ak ona, potrebuje vlastnícke právo k vašej časti pozemku. Ak vy, potrebujete zas vlastnícke právo k pôvodnej stavbe. Nemôže ona totiž rozširovať svoj dom na pozemku, ktorý nie je jej, Váš súhlas by stavebnému úradu nemal stačiť, podobne pri opačnej situácii, že vy budete rozširovať ten dom, ale nemáte právo k pôvodnej stavbe. Toto si dohodnite ako urobiť na stavebnom úrade, čo im bude stačiť, možno im budú stačiť len vaše súhlasy.
Odpovedať
@adriana725 Ako @moratibru naznačil - najlepšie by bolo, keby si ty vlastnila nejaký podiel na dome. Problém môže byť hlavne s bankou a úverom, pretože ideš rekonštruovať nejakú stavbu, ktorá ani nie je tvoja. Založiť môžeš len ten svoj pozemok. Skús sa na stav. úrade spýtať na tú možnosť spojených samostatných domov. Ak nepovolia, tak treba ísť cestou dvojdomu a nečakať, že rozdelenie urobíš pri kolaudácii, lebo sa môže stať, že to neskolauduješ. Pretože ak ti vydajú stav. povolenie na rekonštrukciu, tak môžeš skolaudovať len rekonštrukciu. Ak by si chcela stavať dvojdom, tak musíš dať zmenu stavby a zmenu stav. povolenia.
Odpovedať
@chrobak7 Tu by som išla cestou prístavby s vytvorením samostatnej novej bytovej jednotky. To by sa dalo urobiť, dá sa to pekne cez stavebko, len treba poriešiť tie vlastnícke práva. Bola by to zmena dokončenej stavby, zmena spočívajúca v prístavbe a vytvorení novej bytovej jednotky (možno by to bolo stavebné povolenie plus zmena úcelu - čím by bolo vytvorenie novej bytovej jednotky - ciže §85 ods. 2 stavebného zákona). A následne by s to potom skolaudovalo ako RD s dvomi bytovými jednotkami. Len treba to oddeliť v tom stavebku, nech sú tam zrejmé dva stavebné objekty.
Odpovedať
@moratibru ďakujem velmi pekne za rady. Uz sa dostávam trocha do obrazu. Ja som sa uz na toto pýtala aj na stavebnom úrade, ale ani tam mi pani nevedela poradit. Ze sa tiez musí najprv s niekym poradit. Stavebník som ja, takze budem musiet byt aj spoluvlastník stavby, ktorú ideme pristavovat a teda budem to riesit ako samostatnú bytovú jednotku. V tomto prípade stále platí ako pri prístavbe že sa musíme napojit na siete existujúceho domu? ci uz musíme riešiť vlastné?
Odpovedať
@chrobak7 s tými domami by asi nesúhlasili, neprešlo nám nič čo by sa volalo dom, kvoli malej velkosti pozemku...jedine co nám dovolia je prístavba samostatnej bytovej jednotky k RD a projektant to chce nazvat pristavba a rekonstrukcia existujuceho RD. Je to taká hra so slovíčkami, neviem či je v tom nejaký zásadný rozdiel. Hádam to nejak rozlúskneme 🙂
Odpovedať
@adriana725 pokiaľ ide o siete, to je stavebnému úradu jedno, len musíte byť napojení, či už z jednej prípojky alebo budú zvlášť, to nerieši. Toto treba doriešiť so sietarmi, ideálne pred projektom, nech to s nimi doriesi projektant ako to urobiť. Pokiaľ ide o názov stavby, odporúčam niečo ako rekonštrukcia RD s vytvorením novej bytovej jednotky. Hlavne, nech sú tam dva stavebné objekty, aby ste to potom mohli po kolaudácii na katastri zavkladovat ako dve stavby a následne vám môže mama predať, darovať, resp. si to už medzi sebou doriesite vlastnícky. Skúste stavebnému úradu navrhnúť takéto riešenie, podľa mňa by s tým nemal byť problém. Ak by nesúhlasil, tak sa ozvite, vymyslíme niečo iné 😀.
Odpovedať
Ďakujem veľmi pekne za rady😊 hádam to dotiahneme do úspešného konca.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?