Prepis pozemku (orná pôda v extraviláne) na stavebný pozemok

Profilova fotka
ahojte mam pozemok ktory je vedeny ako orna poda a je v extravilane co vsetko potrebujem na vybavenie na to aby bol s neho stavebny pozemok? co si mym pytat hlavne na obecnom urade ??? dakujem
Odpovedať
@slavikovapetra prvoradý dokument, ktorý stanovuje, kde je možné stavať je platný územný plán obce, preto si najprv na obci zistite, či obec má takúto ÚPD.
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak - prvorade je, ci ti obec povoli tam stavat. Bud ma obec uzemny plan alebo ak nie (ako napr. v nasej obci) tak to zavisi od starostu. My sme povolenie stavat na takom pozemku v extravilane dostali. Samozrejme potom treba zlucit stavebne a tzv. uzemne konanie - t.j. vynatie pody pod zastavanymi plochami z podneho fondu. Taketo rozhodnutie vydava pozemkovy urad.
Odpovedať
Profilova fotka
@rebecca363 mam si prosim ta aj nejake dokumenty vytlacit na to potvrdenie z uradu alebo mi to starosta da sam ?
Odpovedať
@slavikovapetra v podstate tu vieš nájsť svoju obec, pokiaľ tam nie je, tak ÚP nemá :) http://www.uzemneplany.sk/uvod Následne môžeš ísť na Okresný úrad, pozemkový odbor zistiť bonitu pôdy, z ktorej vyplýva výška odvodov za vyňatie z PPF, informovať sa, či vôbec dajú súhlas na užívanie poľnohosp. pôdy na nepoľnohosp. účely, ako bude možné riešiť prípojky ižn. sietí, príst. cestu od verejnej kom. S umiestnením RD na dotknutom pozemku musí súhlasiť aj obec. Je potrebné dať vypracovať projekt RD, resdp. jeho osadenia na pozemok a do terénu, následne predložiť na vyj. dotknutým orgánom.. potom konzultovať s prísl. stav. úradom ohľadom návrhu na vydaniu územného rozh ., resp.o žiadosti o stav. pov. atď.. :) je toho viac než dosť.
Odpovedať
my ideme stavat v obci pod 2000 obyvatelov čiže územný plán niesme povinný mat, ale na pozemkovom úrade nám dali podmienku, nevýjmu z podneho fondu iba ak si dáme v tej časti kde chceme stavat nakreslit uzemný plán, a to sme mali od starostu potvrdený papier že dotknuté parcely sú určené na IBV... :-S pekne nás to zdržalo....
Odpovedať
Profilova fotka
@slavikovapetra my sme posielali na obecny urad doporucene list, kde sme ziadali o uzemnoplanovaciu informaciu. Tiez slo o pozemok v extravilane. Z obecneho uradu nam prislo vyjadrenie, ze je pozemok urceny na individualnu bytovu vystavbu a tento list bol aj prilohou potom ku vkladu na kataster (my sme pozemok kupovali). Ak potrebujes, poslem ti ten list ako ma asi vyzerat. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ľudská blbosť je nekonečná, ale čé tak obrátiť sa na nadriadený orgán?
Odpovedať
@jan45 to s tou blbostou suhlasim. Som v rovnakej situacii, pozemk ako orna poda a v extravilane. Len rozdiel mam taky, ze uzemny plan uz bol schvaleny. Takze uz by stacilo ho len odniest s projektom na urad. Lenze na stavebnom sa ho neviem dopatrat lebo pani co ho robila tam stale nie je a ostatne tetusky vraj k nemu pristup nemaju. Poradili mi nech pridem/zavolam neskor priamo tej, ktora ho robila. Nedavno som sa dozvedela od znamych, ze ta pani je od zac. roka PN. Nechapem preco sa takto vyhovaraju.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavikovapetra pozemok ako taký sa sám o sebe nijako neprepisuje na stavebný pozemok - takúto definíciu priamo nepozná ani katastrálny zákon. Nejaký ten prepis, alebo zmenu názvu nie je potrebné riešiť, ak plánujete na tom pozemku stavať - pretože k zmene titulu/názvu daného pozemku dôjde automaticky, nasledovne: - ako prvé treba požiadať obec o vyjadrenie, ako je Vaša parcela definovaná v územnom pláne obce (tzn. obec vo svojom vyjadrení uvedie, či sa jedná o časť obce určenej na individ. bytovú výstavbu) - keď budete mať toto vyjadrenie, tak potom si môžete zakúpiť projekt domu (prípadne ak chcete pozemok predať, tak toto vyjadrenie obce doložíte ku kúpnej zmluve pre kupujúceho) - a ak teda chcete stavať, tak na základe zakúpeného projektu domu a projektu osadenia domu na pozemok - požiadate pozemkový fond o vyňatie ornej pôdy z pôdneho fondu - vyňatie urobí pozemkový fond podľa daného projektu domu o rozlohe domu + zastavané plochy okolo domu (toto všetko bude vedené ako zastavané plochy a nádvoria) a ostatok bude ako záhrada - z pozemkového a lesného odboru dostanete papier o tomto vyňatí a tento papier bude robiť prílohu žiadosti o zápis domu do listu vlastníctva (prípadne rozostavaného domu ak by ste šli cez hypotéku) - až potom sa reálne titul pôdy prepíše aj na liste vlastníctva. Nie je to nič zložité, mala som ten istý prípad a toto je na začatí stavby asi tá najjednoduchšia záležitosť :-)
Odpovedať
@elanor1 pokiaľ je ÚP schválený, tak ny mohol byť zverejnený aj tu http://www.uzemneplany.sk/uvod O tom, či je alebo nie je návrh na umiestnenie stavby v súlade s platným ÚP posúdi stavebný úrad v územnom konaní, ktoré začína dňom podania návrhu na vydaniu územného rozhodnutia..
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 dakujem krásne za radu veľmi ste mi pomohli 😉 A este som chcela vedieť ked obec nemá územný plán mam to riešiť hneď na pozemkovom a lesnom odbore alebo skôr ten projekt kúpiť Bola som aj na obecnom a tam mi povedali ze up obec nemá ale ze keby na úrade potrebovali nejake vyjadrenie ze obec súhlasí ze neni problem ze to nejako len na PC nápisu Bojím sa toho ze vyhodim 2000€ za projekt a nakoniec mi tam nedovolia koli niečomu stavať
Odpovedať
@janetbla ano, tiez som to pozerala. Na slovenske pomery je cerstvo vydany (okt. 2016), takze este som ho tam nenasla. :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@elanor1 ani na stránke obce - mesta nie je? asi nie, tak sa hlúpo pýtam :)
Odpovedať
@janetbla v pohodke, logicky sa pytas a logicky by tam mal byt. Ale nie je, najnovsi som nasla z roku 2014. :D Heh, a na stranke uzemneplany.sk je posledny z r. 2009 :D. Dobre som sa pobavila.
Odpovedať
@slavikovapetra dnes som bola na urade popytat sa co treba a pre nas pozemok v extravilane, 563m2 mam dodat nasledovne dokumenty: - katastralna mapa + LV (original, max. 3 mesiace stare) - uzemne rozhodnutie (staci kopia) - situacia osadenia stavby, vycislenie celkovej zastavanej plochy, pohlady stavby, tech. sprava - geometricky plan na odclenenie zastavanej plochy - BPEJ - toto som dnes poziadala na katastri lebo sa na to caka - vyjadrenie hydromelioracii (BA) o vybudovanych intenzifikacnych opatreniach (zavlahy, odvodnenie...) - bilancia skryvky humusoveho horizontu pody (dali mi na pozemkovom odbore) - ziadost o odnatie poln. pody (dali mi na pozemkovom odbore)
Odpovedať
Prave sa snazim pripravit si potrebne dokumenty pre pozemkovy odbor nez budeme mat dokonceny projekt tak aby som ho mohla dat ako prilohu k ziadosti. Uz mi len treba podat ziadost na vyjadrenie hydromelioracii a citam, ze tiez ziadaju ako prilohu situaciu osadenia stavby. Myslite, ze im mozem dat taku co mi teraz projektant poslal ako pracovnu verziu? Od konecnej sa bude lisit len tym, ze tam bude oplotenie a v interieri trochu posunute priecky a ine drobne nedolezite zmeny (dvere, typ okien...). Vie mi niekto poradit? Dakujem.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?