Predbezna zmluva o stavani na hranici pozemku

Ahojte, vcera sa ma sused opytal, ze by chcel postavit garaz 0.5m od hranice pozemku .Ja s tym problem nemam, moc sa mi to nepaci, no pozemky su male a zbytocne robit napriek. Len by som bol nerad, aby tym padom on mne nerobil problem, keby som si tam ja chcel nieco postavit. Povedal, ze neni problem. Aky dokument mam spisat, aby som to mohol v buducnosti pouzit a postavit na hranici pozemku tiez nieco? Staci rukou napisane a podpisane? Musi to byt u notara alebo na stavebnom urade zapisane? Alebo niekde napisane v jeho stavebnom povoleni, ze sucastou mojho povolenia je jeho buduce povolenie? Ake su vase skusenosti? V com mozem ocakavat problem? Ja problem nemam jeho stavbou, no ked vidim, co sa vsade deje, ze ked clovek sa neobhana okolo seba, tak ho kazdy okyda.
Odpovedať
Profilova fotka
Čo viem, tak minimálne stavba musí byť 2m od hranice susedovho pozemku s tým, že po dohode to môže byť aj bližšie (ak sused dovolí). Ak sa jedná o normálnu stavbu so základom s povolením, zrejme on bude potrebovať k stavebnému povoleniu aj tvoj podpis, že si mu ako sused povolil stavať bližšie, inak mu stavebko uradnik neschvali. Ale neviem ak je to len plechova garaž napr bez pevneho spojenia so zemskym povrchom neviem či sa jedna vobec o stavbu... Toto fakt neviem Ono tie susedske vztahy su take :) Ak je to len garaz nie nejaka poschodova budova tak ten 0,5m by mi nevadilo. Zas keď za 10 rokov napr ty budes chciet stavat poschodovy dom tiez blizsie pri nom a budes na stavebko potrebovat jehjo podpis tak neviem ci sa nebude vyhovarat ze garaz nie je dom a pod... Kamos mal rovnaky problem, ma maly pozemok a stavia dom a sused mal namietky, ze mu bude tienit na slnecne kolektory, pritom stavia 2m od jeho pozemku a slnko svieti z opacnej strany takze namietky postradaju logiku ale ludom dnes vadi asi vsetko :)
Odpovedať
@marcellus9 Tipujem, že susedova garáž je do 25 m2, takže to bude drobná stavba ... Váš podpis mu môže pomôcť, ale dovolia mu to postaviť aj bez Vášho podpisu ... Tým pádom by som nejaký budúci súhlas ani neriešil ... PS: Budúci súhlas nie je nič štandardné ... Takže žiadne tlačivo na to nepomôže. Pomôže len nejaká zmluva - dohoda ... Ak ju sused nebude dodržiavať, stavebný úrad jeho súhlas na takomto dokumente nebude akceptovať a jediné kto bude môcť rozhodnúť, je súd a to budete mať na pár rokov ... Takže ak sa jedná o ODS tak by som kašlal na nejaké papiere ...
Odpovedať
Dakujem za vas nazor. Bol to dom s dlhsim pozemkom. Dom s castou zahrady si nechal jeden a koniec zahrady si zobral druhy surodenec a na tej casti zadnej si to chce postavit. Vedlajsi sused mu nedovoli stavat asi do vysky, tak si tam chce postavit garaz a bude tam mat aj rybarske veci atd. Bude to 7x6 m. Len ked mu to uz povolim, aby aj mne v buducnosti povolil stavat.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som tiez chcel dat pristresok pre vozidlo na hranicu pozemku ale stavebny urad by mi neakceptoval ani so suhlasom suseda (vopred som sa informoval na SU) a garaz je 1m od hranice nie 2m myslim
Odpovedať
@marcellus9 Tak 0,5 metra by mu povoliť nemali, ani keby mal tvoj súhlas :) Zákon hovorí o 2 M a v stiesnených podmienkach o 1 M ... Takže predpokladám, že ak to má úzky pozemok a budeš s tým súhlasiť, tak mu 1 m dovolia ...
Odpovedať
Profilova fotka
Tak si normalne dajte u notara spisat nejaku dohodu, ze teda ty mu to teraz dovolis ale on to potom tak isto povoli tebe, tam to aj podpiste nech je to overene a hotovo
Odpovedať
@marcellus9 u notára spravíte písomne spoločné vyhlásenie o reciprocite vzájomnej dohody pokiaľ ide o vzdialenosti. Na toto si daj bacha. Osobná skúsenosť s bývalým pozemkom -. pôvodný majiteľ susede povolil ísť na dva metre s tým, že aj ona jemu následne povolí to isté. Nielenže to nedodržala, no postavila sa ešte na menej, takže má barák 170 cm od hranice pozemku! Pôvodný majiteľ, znechutený, pozemok predal a dotyčná následne robila zle ešte aj nám. :-p Takže, všetko na papieri.
Odpovedať
@jabadaba Dakujem, presne toto som mal na myli. Kto bude vediet o desat rokov, ako to co bolo. V dnesnej dobe kazdy kazdeho oklame, ked sa da.
Odpovedať
@marcellus9 nemáš za čo. Presne tak, nikdy nevieš....
Odpovedať
min. odstup od spoločnej hranice so susedným pozemkom sa podľa SZ vzaťhuje iba na RD, na ostatné stavby to neplatí.. Pri týchto stavbách nesmie žiadna časť stavby presahovať na susedný pozemok, ani časť strechy a tiež nesmie negatívne vplývať na usedné stavby, ale o tom už rozhodne SÚ..
Odpovedať
Zabudnite na akekolvek dohody a cestne prehlasenia, rozhoduje o tom stavebny urad a nie susedske vztahy. Niektore horespominane riesenia su z kategorie sci-fi.
Odpovedať
@stowasser Dakujem za odpoved, presne toto som sa nakoniec dozvedel na stavebnom urade od kompetentného. Stavebny urad je nadradeny nad ostatne v stavebnom konani, cize postupuje podla standartov, avsak vo vynimocnom pripade moze rozhodnut inak. Minimalny odstup od hranice su 2m, v stiesnenych podmienkach aj menej a ked stavebny urad rozhodne, ze moze byt aj menej, nesuhlas suseda nepomoze. Tak isto predbenu zmluvu nemozno zakomponovat do stavebneho povolenia. Pokial by som mal nejaku predbeznu zmluvu, mohol by som to jedine riesit cez sud.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marcellus9 ani to by ti nepomohlo. Aj keby ste mal zmluvu, ako ucastnik konania sa moze sused nielen odvolovat na ale aj rozporovat co ste napisali do zmluvy. preto ak aj niektory stavebny urad vyzaduje predbezny suhlas od ucastnikov / susedov, tak mu mozete povedat, ze je to nerelevantne. a ked po zacani konania budu namietat, stale mozu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Ahojte, mam podobny problem, jedina zmena je, ze ide o drobnu stavbu a to konkretne o plot na hranici pozemku. Ide o to ze stary plot so zakladom bol vybraty, no bol to uzky iba 20cm zaklad z ktoreho trcali stlpiky a na nom bolo pletivo. Teraz ideme na vlastne naklady postavit plot so zakladom 40cm a DT tvarnicami 20cm do vysky dvoch DT tvarnic. Susedovi vadi, ze bude v zemi polovica zakladu na jeho pozemku, aj ked sme mu vraveli, ze vonkajsia plocha DT tvarnice bude koncit na nasom pozemku, t.j. na spolocnej hranici, no nestaci to. Ak bude zaklad koncit na nasom pozemku, potom DT tvarnice budu od hranice 10cm, cim by sme vlastne "podarovali" 10cm pozemku o dlzke 55m. Je nejaky zakon na to, alebo chceme sa dohodnut na nejakom prehlaseni ze do buducna sa hranica pozemku nerata od konca zakladu ale od DT tvarnice....proste stretli ste sa niekto s niecim podobnym? Ak ano, ako ste to dalej riesili?
Odpovedať
@vikktor . 1. Nie je na to žiadny zákon. Je daná hranica pozemku, cez ktorú nemôžeš stavať, pokiaľ sa nedohodnete. Nemusíš nič prehlasovať, hranica pozemku sa nebude meniť, aj keby si mal plot 50 cm, za hranicou na tvojom pozemku. 2. Daj tvárnice nie do stredu základového pásu, ale na jeho okraj. Teda kraj základového pásu bude na hranici rovnako ako aj kraj DT tvárnice. Ja som tiež tak dával od ulice. Viac do ulice som nemohol ísť, lebo tam bol už obrubník. Predstav si, že ten obrubník je hranica tvojho pozemku. A nič mu darovať nemusíš . Ja musím povedať, že mám super suseda. Dohodli sme sa, že plot medzi nami bude spoločný. Spoločne sme ho zafinancovali a stred plota prechádza presne hranicou pozemkov. Takže každý z nás má rovnaký kus plota na svojom pozemku. To sú tie posledné 2 fotky.
Odpovedať
@chrobak7 tak to ste sa potom pekne dohodli, tiez by bol aj ten nas sused takýto. Inak mi napadlo, on je len syn žijúcej majitelky pozemku ktora ma tu parcelu so sestrou a oni by mali mat slovo ako majitelky a nie on, nieje tak? Cize nam ked zameria geodet, vyznači oznamime a ukážeme majiteľke skutocne hranice pozemku a so stavebnym povolenim na plot mozme kludne stavať plot tak ako si tu hore pisal, je tak?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?