Právo prechodu a prejazdu cez pozemok SPF

Rád by som sa opýtal, aký je postup pri žiadosti o právo prechodu a prejazdu cez pozemok. Má číslo parcely. Právo prejazdu a prechodu potrebujeme za účelom udelenia stavebného povolenia pre výstavbu rodinného domu. Táto prístupová cesta, sa má odovzdať obci a čaká sa iba na aktualizáciu územného plánu. (informácia z úradu) Rád by som sa ešte opýtal, aký dlhý je tento proces. Každý ušetrený mesiac nám pomôže. Ďakujem za rady
Odpovedať
Riešim obdobný problém, na odporučanie skúsenejšich som to zvolil cez právnicku firmu zaoberajúcou sa vecmi okolo katastra, oni majú rýchlejší a silnejší vpliv na prácu K.U ako mi obyčajný občania. :-x
Odpovedať
Ja tento problem riesim uz rok, stale je to na K.U. je to jedna veľka katastrofa :-|
Odpovedať
@palobb a čo vlastne ide? Máš pozemok, ale prístup k tvojmu pozemku je cez iný pozemok a majiteľ toho pozemku ti nedá právo prechodu a prejazdu?
Odpovedať
Ked pozemok patri SPF daj ziadost, mali by odpovedat do 30 dni. Mozno ak pojdes osobne a povies ze ti to ponahla, bude to aj skor.
Odpovedať
A v com vidite najvacsi problem? Nedoslo k dohode s majitelom dotknuteho pozemku formou tarchy ci odkupeniu? Alebo mate problem s KU ci stavebnym uradom?
Odpovedať
Dobrý večer, Ide o príjazdovú cestu ku pozemkom v správe Slovenskeho pozemkoveho fondu. Obec momentálne aktualizuje územný plán, kde je navrhnutá miesta komunikácia ako verejnoprospešná stavba. Číže po dokončení aktualizácie územného plánu, by mal byť dotknutý pozemok majetkom obce. Stavebné povolenie dostaneme, iba ak sa počká na aktualizáciu, alebo si vybavíme právo prejazdu a prechodu cez pozemok. Preto sa pýtam, aký je postup a ako je to zdĺhavé. Aktualizácia „by mala byť“ do mája tohto roka, ak sa vám zdá, že je to iba pár mesiacov, nám pomôže každý jeden ušetrený. Ešte raz ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska mali by.....ale z osobnej skúsenosti za posledných pár mesiacov viem, že SPF to trvá aj 4 mesiace:(
Odpovedať
@palobb ja a sused to mame rovnako, prejazd cca 4m cez pozemok SPF. stavebne nam nejakym zazrakom dali aj bez nejakeho prava prejazdu, tarchy atd. ale to som chcel, sused si to zacal riesit este pred stavebnym povolenim, bud pravo prejazdu alebo odkupenie. co viem, ze este to riesi, uz to je skoro dva roky
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@palobb mám rovnaký problém s pozemkovým fondom. Môžem poprosiť o info, akým spôsobom si vyriešil prechod cez pozemok v správe SPF?
Odpovedať
@atlaska riesit nieco so SPF je na mesiace a roky ... a nie 30 dni :-x
Odpovedať
@matoztt @lucide Medzi našou cestou (rozumie sa nami vybudovanou novou ulicou) a verejnou komunikáciou je cca 1 m pás pozemku, ktorý vlastní SPF. Nám nechceli udelilť právo prechodu, rovno povedali, že si to musíme odkúpiť. Celý odkup trval asi 3-4 roky, teraz je kúpna zmluva konečne na katastri na zavkladovaní. Cenu si SPF určil sám - 60 €/m2.
Odpovedať
@atak77 Presne tak, vybaviť niečo so SPF netrvá 30 dní. A skôr nevybaví človek už vôbec nič u nich. Po tom, čo sme my podpísali kúpnu zmluvu, trvalo SPF ešte 2 mesiace, kým to u nich podpísal nejaký štatutár.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 toto je niečo neskutočné. Rok a pol mi trvalo, kým som dala všetko dokopy a konečne podala žiadosť o SP. A teraz sa dozviem, že náš pozemok nie je úplne po cestu ale delí ho jedna parcela typu E, ktorá patrí pod správu SPF a potrebujem od nich súhlas na prejazd. Táto parcela bola ešte v roku 1927 oddelená od nášho pozemku. Samozrejme o tom nikto nevedel, svokrovci si doteraz mysleli, že pozemok je v celku až po cestu. Teraz mám na 90 dní prerušené stavebné konanie :( Po prečítaní tejto diskusie sa bojím, či to do termínu vlastne stihnem vybaviť :(((
Odpovedať
@lucide Nechcem ťa strašiť, ale do 90 dní to nestihneš vysporiadať s SPF. Predpokladám, že až stav. úrad ťa upozornil, že je tam ten kúsok nevysporiadaného pozemku. Nám dali do stavebného povolenia na cestu (my vlastníci pozemkov sme si stavali cestu aj siete), že do kolaudácie cesty treba majetkovo vysporiadať ten pás pozemku. Nepamätám presne, či sme najprv žiadali o právo prechodu alebo rovno o odkup, ale vlieklo sa to neskutočne dlho. Bude treba požiadať stavebný úrad o predĺženie prerušenia stav. konania. Len je otázne, či podklady a stanoviská, ktoré si doložila, majú tak dlhú platnosť. Asi budeš musieť znovu vybavovať stav. povolenie Skús najprv požiadať o právo prechodu a prejazdu, možno tebe povolia, keďže si jediný žiadateľ. Ale tebe by sa oplatilo ten kúsok aj odkúpiť, aspoň by si si zväčšila parcelu. Inak budeš musieť plot postaviť až na svojom pozemku. Ale čudujem sa, že to nikto v procese prípravy nezistil. Nepozeral nikto katastrálnu mapu? Však kópiu ste museli dávať kade - tade. Ten "náš" pás je pekne vidno na katastrálnej mape a tiež je to iba v operáte E. Na priloženom obrázku je to ten pás s fialovým terčom a šípkou. Nás bolo 11 vlastníkov pozemkov. Najväčšia sranda na tom je, že po skolaudovaní cesty by sme ju celú mali predať mestu za 1 € aj s tým pásom od SPF. .
Odpovedať
SPF nejde podľa správneho poriadku, takže nejaké lehoty ho netrápia. 2.3 Postup pri vybavovaní všetkých žiadostí, návrhov a iných podaní SPF sa pri vybavovaní žiadostí, návrhov a iných podaní riadi právnymi predpismi uvedenými v bode 1.2, pričom na činnosť SPF sa nevzťahuje postup ani lehoty zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov (ďalej len „správny poriadok“). SPF je v podstate taký štát v štáte, vybavovanie s nimi je na dlho, všetko musia schváliť v Bratislave, takže regionálne pobočky bez súhlasu v BA neurobia nič.
Odpovedať
@chrobak7 odkup pozemku nehrozí, to by bolo na roky ťahaníc. Budem dúfať, že mi SPF povolí prechod cez pozemok...
Odpovedať
@moratibru a my obyčajní ľudia s tým nič nezmôžeme. Zostáva mi iba čakať :(
Odpovedať
@jrm66 ahoj, prosím ťa do IP cez akú firmu si vybavoval SPF a koľko to trvalo?
Odpovedať
Ahojte, prepacte ze az teraz odpisujem. Ja som bol v patovej situacii, na stavebnom urade odomna pozadovali pravo prechodu a prejazdu cez danu parcelu vo vlastnictve SPF, na SPF nam vraveli ze nic nepotrebujeme pretoze sa parcela odozdava obci, nechcem malovat certa na stenu nebudem pisat co sme si vsetkym presli, ale nakoniec sa stal zazrak.. Viac ako pol roka sa riesil tento prejazd a nakoniec na stavebnom povedali ze od nas nic nepotrebuju.. Museli sme ale prist s vyjadrenim k stavebnemu povoleniu od SPF. ( pravo prejazdu a prechodu sme nedostali) Pani na SPF nam vravela, ze sme posledni, ktorim to vypisala, pretoze sme to nepotrebovali !!!.. Proste 6-7 mesiacov v cude.. ale predsa staviame uz :) rad by som pomohol, ale ja som tiez na nic neprisiel, hadzali si nas z uradu na urad, ale ved to pozname vsetci.. ak mate nejake otazky, kludne napiste spravu rad odpoviem :) Pekny den zelam
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?