Pozemok v extraviláne obce

Neviete mi prosím poradiť, ako zistím, či je možné stavať na určitom pozemku v extraviláne chatu? Je to pozemok, ktorý hraničí s intravilánom a má dostupné siete, preto nad tým uvažujeme. Zatial nie sme majitelia, preto neviem či má zmysel zisťovať na obci. Má to byť fakt chatka, nie dom. Časť pozemku figuruje ako zastavané plochy ( stavba tam nie je) a časť ako les. Je v extraviláne nejaké štandardné obmedzenie na veľkosť/zastavanosť a platia rovnaké pravidlá na odostup od hraníc pozemku ako v intraviláne? Stavebné povolenie sa vybavuje rovnaké ako na dom?
Odpovedať
@martuska75 Ak má obec vypracovaný Územný plán rozvoja, tak z neho zistíš, do akej kategórie daný pozemok patrí a na čo je určený. Pokiaľ je určený na rekreáciu alebo záhrady, tak si myslím, že chatu postaviť by sa dalo. Aj tak je najlepšie ísť na obec. úrad resp. na miestny stavebný úrad, kde ti povedia, či na danej parcele je možná výstavba. TAkto cez internet ti to nikto záväzne nepovie a už vôbec nie, keďani nevieme, kde sa to nachádza a o ktorý pozemok ide. To, že je tam les a je to vedľa intravilánu je nič nehovoriaca informácia. Obec vám dá informáciu, aj keď nie ste majitelia. Vy si dokoca môžete vyžíadať od obce územno - plánovaciu informáciu aj písomne. Tu máš žiadosť (asi z inej obce - Stupava), ktorú môžeš podať aj v tej danej obci. http://www.stupava.sk/materialy/tlaci... Uvedieš konkrétnu parcelu a svoj zámer a oni ti dajú buď zamietavé alebo súhlasné stanovisko. Pozor! - To ešte ale nie je stavebné povolenie. Podľa toho sa potom rozhodnete, či pozemok kúpite, alebo nie. "Je v extraviláne nejaké štandardné obmedzenie na veľkosť/zastavanosť a platia rovnaké pravidlá na odostup od hraníc pozemku ako v intraviláne?" Na takto položenú otázku sa nedá jednoducho odpovedať. Áno, sú osobitosti pre intravilán a extravilán, ale záleži od konkrétnej situácie. To, či je intravilán alebo extravilán nehraje zásadnú úlohu. Dôležitý je Územný plán. " Stavebné povolenie sa vybavuje rovnaké ako na dom?" - na niečo stačí ohlásenie stavby, na ostatné treba stavebné povolenie. Nevieme, čo presne budeš stavať (napr. na jedoduché stavby do 25 m2 stačí ohlásenie, nad 25 m treba stavebné povolenie), preto sa nedá povedať, či stavebný úrad bude požiadovať stavebné povolenie. Ale stavebné povolenie je stavebné povolenie, či staviaš dom v intraviláne, či veľkú chatu v extraviláne. Rozdiel môže byť napr. v požiadavke na vyjadrenie sa k stavbe od rôznych dodatočných inštitúcií a subjektov. Táto otázka je zle položená.
Odpovedať
Profilova fotka
@martuska75. Ak je v katastri zakreslená stavba (aj keď už neexistuje), môžete požiadať o stav povolenie na pôvodnej ploche, odstupy sa neriešia. Pri takejto samostatnej stavbe plocha nerozhoduje, vždy treba SP.
Odpovedať
@chrobak7 ďakujem. Územný plán som našla na webe, pozemok je svetlou zelenou - asi trvalé trávnaté porasty. Máš pravdu, tiež sa obávam, že realitu zistím len niekde na obci. Len nie sme odtial tak som skusila sa najprv poradiť. Jasné že nečakám zaväzné stanovisko cez MS :-)
Odpovedať
@jan45 Je to také zvláštne, že stavba na LV čku nie je, ani odkaz na iné LC čko (ak by bol iný majiteľ). Ale je možné že tam voľakedy niečo bolo lebo je to okolo 100 m2. Myslíte žeby to pri vybavovaní pomohlo?
Odpovedať
Profilova fotka
@martuska75 na LV stavba nemôže byť keď neexistuje, ale môže byť zakreslená na katastri alebo mape, tak sú zachytené senníky po dedinách. Tam sa žiada len o obnovu, aj keď so SP.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?