Povolenie pre susedov

Dobrý deň,chcem sa opýtať, susedia od nás chcú povolenie, že môžu mať na našu stranu okná. Na začiatku to nebol problém, jednalo sa o jedno väčšie okno, ktoré som si povedala, že mi nebude vadiť (rozostup medzi domami je cca 5,5 m). Neskôr sa však k tomu oknu pridali dva meter široké svetlíky a naposledy, keď som si pýtala obrázok z projektu, ako to teda bude, zostala som zaskočená. Dva metrové svetlíky tam ostali, ale z obyčajného okna sa stalo obrovské okno od zeme, teda pre mňa niečo ako neotváravé terasové dvere. Tak som na rovinu povedala, že s tým nesúhlasím, že o takomto sme sa nebavili, na čo suseda nechápavo, že aký je v tom rozdiel, že pre nich je to stále len okno. Nakoniec mi povedala, že teda sú od nás dostatočne vzdialený, aby im to úrad schválil, keď tam dajú mliečne sklo. Ja som chcela byť tolerantná a aj napriek tomu, že nám obyčajné okno úrad nechválil, lebo sme tam ešte nemali suseda, tak som nechcela byť za zlú susedu. Ale takéto jednanie mi prišlo nekorektné a ja si nechcem nechať skákať po hlave. Čo by ste na mojom mieste urobili vy? A ako je to s tým, že ak tam dajú mliečno sklo, súhlas nepotrebujú? Kto im to skontroluje? Lebo toto som teda v zákone nikde nenašla, len teda, že pokiaľ je tá vzdialenosť menej než 7m nesmú byť na protiľahlých stranách domov okná z obytných miestností... Ďakujem za názory
Odpovedať
Z Tvojho príspevku nie je jasné, či ste im ten súhlas už dali, alebo ešte nedali a ak áno, ako to bolo formulované.
Odpovedať
Vzdialenost musi byt 7 m, pokial je to menej, ide o dohodu medzi susedmi....no ked dodrzia 7 metrov, tak mozu mat aj celu stenu ako jedno velke okno..ked nke a zacnu stavat tak si to premeraj a upovedom stav.urad
Odpovedať
Zvážil by som ako by mi to vadilo, aký tam bude plot, čo mám na tej strany a čo tam chcem robiť. Ani nie o tom či mi skáče niekto po hlave (v komunikácii často dochádza k nedorozumeniam a aj tak sa každý snaží presadiť svoju požiadavku), ale skôr o tom ako ma to bude obmedzovať a podľa toho by som sa zariadil. Nie je v živote nič horšie ako rozhnevaní susedia a ešte ak si robia prieky a škodia navzájom. Niekedy sa dá povoliť človeku aj to na čo nemá právo (ak nám to neškodí) a dá sa to aj opačne :-)
Odpovedať
Napisala si to dost nezrozumitelne. To idu este len stavat? Ci prerabaju? Ak chcu mat susedia okno k vam do dvora, tak musia mat vas suhlas. Inak, okna mozu byt iba malicke /wc, spajza a pod./ a nie z obytnych miestnosti. A musia byt neprehladne. Aj ked chces byt za dobru susedu, v buducnosti sa ti to moze vratit v zlom. Vidis, ze susedia su uz teraz netolerantni a hladia iba na seba. Vy pridete o sukromie, co nie je nic prijemne
Odpovedať
No, aby ste nedopadli ako my. Susedia si postavili čo sa im chcelo, bez platného stavebného povolenia, bez nášho súhlasu a dohody s nami a stavebný úrad s tým napriek našim sťažnostiam/námietkam/upozorneniam dodnes nič nerobí. Skrátka si teraz vybavujú dodatočné stavebné povolenie, s nami sa dodnes nedohodli. Majú na stavebnom úrade známosti, a teda im prejde všetko. Na Slovensku si stavebník môže dovoliť všetko a nikoho to netrápi. Pokuty sa takmer neudeľujú a ak áno, tak sú to smiešne sumy. A k zbúraniu čiernej stavby ešte snáď nikdy nedošlo - aspoň som o tom nepočula. Tiež sme sa na začiatku snažili byť dobrí susedia - ochotní sa dohodnúť. Ale keď sme potom zistili, že nám klamú do očí, projekt je úplne iný a vôbec neberú ohľad na naše požiadavky - aby sa neznížila hodnota nášho pozemku na úkor ich stavby, tak sme sa tiež museli začať brániť. Čím skôr začneš, tým lepšie.
Odpovedať
ja mám zas skúsenosti že susedia robia prieky aj napriek tomu že sa ich to vôbec nijakým spôsobom nedotkne , majú vedla starý rozpadajúci dom a prieky robia len zo závisti. Treba zohladniť to že aké máte na tú stranu okná vy ,prečo tam oni chcú mať také velké okno .
Odpovedať
neviem ci som spravne pochopila, ale pises,ze tam daju mliecne sklo..... pokial by tam naozaj bolo mliecne sklo, tak neuvidis ani ty,ani sused, len im to zosvetli priestor......
Odpovedať
ale dajte si podmienku ze mliecne sklo aj na papier, pretoze znamemu sa stalo ze sa usten dohodli zo susedom na mliecnom skle, povoili mu okna a bum... sused dal klasicke sklo, ze jemu to nevadi ked im budu vidiet dnu, znamy vybuchol, ze ale jemu bude vadit ked mu bude sused zizat priamo do spalne, pretoze z tych okien je vidiet priamo do spalne.... a na SU mu povedali, ze hold smola....raz mu tam okno dovolil a nespecifikovali druh skla.... smola..
Odpovedať
No..nemalo by tam byť take okno. .my sme k susedom.do dvora tiez robili okna( mensie ako bezne..) po vzajomnej dohode s tym ze budu nepriehľadné. .oni nevidia nam, my nevidime im..a všetko vzdy na papier treba dať. .zvazila by som tie mliečne. .ak to ešte len stavaju, tak nesúhlas..
Odpovedať
Profilova fotka
Krásne susedské vzťahy, ja nemám tak ani ty nebudeš mať. To je možné na slovensku. Vždy sa dá nejako rozumne dohodnúť.
Odpovedať
Ano, na Slovensku je mozne skutocne uplne vsetko co sa stavebnej oblasti tyka. Ani keby ste mali nepriestrelnu zmluvu o tom, ze budu mat mliecne sklo a potom dali obycajne, aj tak nic nevyriesite. Najlepsich susedov robia vysoke ploty, vlastna skusenost. Totiz, mozes byt tolerantna, ale ked narazis na sebecke hoviadka, tak hadam nebudes ustupovat donekonecna. Na vasom mieste by som teda jednak podala namietku, ked pride oznamenie o stavebnom konani a jednak zacala sporit na poriadne vysoky plot.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?