Povolenie od suseda na stavbu domu meter od pozemku

Prosim vas, ma niekto povolenie od suseda, aby ste mohli stavať dom meter od jeho pozemku? Dakujem :)
Odpovedať
1
2
@kikina186 Treba si ho vypytat na prislusnom stavebnom urade. Daju tlacivo, resp. povedia, co ma obsahovat. Sused ho musi podpisat overene, t.j. napr. na obecnom urade, inak je to neplatne.
Odpovedať
My sme tak stavali, aj susedia na našej ulici cez cestu, 3 domy tak majú osadené domy...takže možné to je, samozrejme treba, aby zástavba spĺňala protipožiarnu vzdialenosť/odstup 4m dom/dom...ďalej sa postupuje ako píše @cache...
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali tiež podpísané od suseda, že môžme stavať bližšie ako 2 m, ale stavebný úrad to zamietol. Takže nepomohlo ani povolenie od suseda.
Odpovedať
Profilova fotka
@kikina186 nieco take je mozne len v tzv. stiesnenych podmienkach. Za normalnych okolnosti to stavebny urad nemoze povolit ani keby sused suhlasil.
Odpovedať
kebyže som susedom tak vám to nepodpíšem. Natlačené domy na sebe, celé zle. Dodržať minimum, ale veľa šťastia, mozno vám to víjde tak akurát.
Odpovedať
My ideme stavat v zahrade mojich rodicov kde su len zahrady okolo a sused ma uzky pozemok(teda zahradu kde su len stromy) takze ak by niekto chcel tam stavat dom, potreboval by minimalne dva pozemky a ich sused ma postavenu hospodarsku, takze ten pozemok nepreda urcite..a teda v prvom rade mam zajst za susefom alebo na stavebny urad?
Odpovedať
@kikina186 ahoj, choď najprv za susedom či s tým bude súhlasiť, ak áno tak si napíš/stiahni tlačivo, daj mu to podpísať + overiť podpis a s tým choď na stavebný - tam ti už povedia či je to dostačujúce či nie.
Odpovedať
Taketo skratenie vzdialenosti urad povoli iba v stiesnenych podmienkach a aj to strana domu k susedovi nemoze mat okna. Stiesnene podminky su napriklad kde su stare dlhe domy a jedna stena tvori hranicu pozemku. My sme takyto stary dom zburali a na pozemku staviam podkrovny dom +m od hranice so susedom. Ja jeho stranu mam iba jedno pozdlzne okno zo schodiska a aj to s nepriehladnym sklom. Navyse je cely moj dom posunuty do zadu/do dvora a zacina sa tam kde susedov konci. Stavebny urad nenamietal, sused podpisal suhlas na urade. Najprv sa spytajte suseda, ci by vam on dovolil takto stavat a az tak na urad.
Odpovedať
@kikina186 ale teraz ma napadlo, že ak máš suseda už dohodnutého aspoň ústne, tak to stačí ohlasiť na stavebnom úrade spolu s projektom a on už začne konať v tejto veci (ten 1m od hranice) - a ak sa k tomuto sused neodvolá tak by to teoreticky aj mohlo prejsť. Ono, to ťažko napísať na 100% lebo každý stavebný funguje inakšie, niekde potrebujú taký papier a niekde inde ho zas vôbec nevyžadujú. čiže ka máš toho suseda poriešeného a súhlasil s tým, tak choď na stavebný a tam ti povedia čo ďaľej.
Odpovedať
@epto z ich strany mi chceme len male pozdlzne okno v kupelni..a stiesnene podmienky no neviem aku sirku musi mat pozemok aby to schvalili :/
Odpovedať
@stefanl projekt praveze este nemame, projektant povedal ze najlepsie mat od neho povolenie aby sme teda na 100% vedeli aky siroky dom mozeme mat
Odpovedať
@kikina186 , nuž neostáva ti nič iné ako zájsť na stavebný úrad a vypýtať si presné informácie, aj to či by to bolo možné.. povieš ktoré katastrálne územie, vytlač si pre istotu aj mapku zo zbgis kde je číslo parcely a uvidíš, či ti SÚ povie či by bolo možné stavať 1m od hranice (ak áno tak ti isto aj povedia čo je potrebné k tomu) alebo či ti to rovno zamietne a budeš musieť dodržať 2m.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kikina186 treba zistit ci to stavebny urad vobec bude akceptovat taketo tlacivo :P ci povoli stavbu
Odpovedať
@kikina186 U nas z jednej strany stary dlhy dom na hranici pozemku, od neho sme 2m, z druhej strany rozostavany dom (stale je rozostavany, len hruba stavba), ale tiez sme posunuli dom az za koniec tohto domu, takze sice 1.1m od hranice, ale nic vedla. Ja odporucam mat tie overene podpisy pred zacatim stavebneho konania. Potom si to uz susedia nemozu rozmysliet..
Odpovedať
My sme susedom povolili / resp stavebny úrad stavat 1m od nasho pozemku/ zahrady.. Oni stavaju na zahrade od ostatnych zahrad maju predpisanu vzdialenosť.
Odpovedať
@kikina186 Zistite si na urade v obci, co preto treba aby Vam to povolili. My sme tiez chceli posunut stavebnu ciaru a museli sme ziadat zastupitelstvo obce, nestacila dohoda so susedom. Zamietli nam to, ale nebola som vtedy so susedom dohodnuta, keby som mala od neho suhlas, mozno by to povolili. Uz som to potom dalej neriesila, nemali sme cas /zastupitelstvo maju raz za 2 alebo 3 mesiace/ takze by som musela cakat bez isteho vysledku. Nakoniec sme upravili projekt domu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
ahojte 🙂 chcela by som sa zapojit. Nasa situacia - chceme ist na 1 meter od pozemku suseda - je to koniec jeho zahrady kde nie je nic len trava, cize ziaden dom na dome, a teda by nam povolil, pretoze by ho to nijako neobmedzovalo. Lenze....teta na st. urade povedala, ze aj so suhlasom suseda sa to neda - lebo , ze to iba v priapade stiesnenych podmienok...Projektant nam vravel, ze to nie je problem, ze zakon to tak nehovori, ze keby pindala, tak jej ukaze klauzulu v zakone a nemoze nepovolit...dalsiu vec, ktoru spomenula, ze sa to da aj tak, ze sa pri stavbe "pomýlime" 🙂 , ale s tym, ze uz budeme mat suhlas suseda, ze sa mozeme pomylit 😄 ...no a pri kolaudacii, uz len dolozime jeho suhlas a nemozu nam nic...neviem nakolko co plati, co nie...nemate skusenost s takymto niecim? ako to je s tym 1 metrom? mame 16m siroky pozemok, takze ten jeden meter by sa hodil. alebo neviete kde v stavebnom zakone o tom nieco najst?
Odpovedať
@tutkovci vezmite projektanta s vami na stavebny urad a vybavene, nech obhaji svoj projekt
Odpovedať
Profilova fotka
Uzasny projektant😁 By som chcela vidiet tu klauzulu v zakone, ze mozes ist aj na 1 meter od hranice. Pani na stavebnom ma pravdu.
Odpovedať
@tutkovci teta ti dobre povedala.
Odpovedať
@tutkovci ale ved pri 16m pozemku vam vychadza sirka domu 9m, co je dobre si myslim. my mame 7,5m sirku domu a nieco cez 3m pristavena garaz, ktora mohla ist aj pred dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@tutkovci no zacitujme si teda platnu vyhlasku: § 6 Odstupy stavieb (1) Vzájomné odstupy stavieb musia spĺňať požiadavky urbanistické, architektonické, životného prostredia, hygienické, veterinárne, ochrany povrchových a podzemných vôd, ochrany pamiatok, požiarnej bezpečnosti, civilnej ochrany, požiadavky na denné osvetlenie a preslnenie a na zachovanie pohody bývania. Odstupy musia umožňovať údržbu stavieb a užívanie priestorov medzi stavbami na technické alebo iné vybavenie územia a činnosti, ktoré súvisia s funkčným využívaním územia. (2) Stavbu možno umiestniť na hranici pozemku, len ak jej umiestnením nebude trvalo obmedzené užívanie susedného pozemku na určený účel. (3) Ak rodinné domy vytvárajú medzi sebou voľný priestor, vzdialenosť medzi nimi nesmie byť menšia ako 7 m. Vzdialenosť rodinných domov od spoločných hraníc pozemkov nesmie byť menšia ako 2 m. (4) V stiesnených územných podmienkach možno vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 m, ak v žiadnej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností; v týchto prípadoch sa nevyžaduje dodržanie vzdialeností od spoločných hraníc pozemkov podľa odseku 3.
Odpovedať
Profilova fotka
no akurat citam kadejake prispevky - vo vyhlaske som nasla len veci ohladne odstupov domov...tak neviem, asi sa na ten 1 meter vykaslem...ale skoda ho. Teta na st. urade nevyzerala, ze by velmi cloveku chcela vyjst v ustrety :/ skoda , ze u nas st. urad nezastupuje obec- to by sme mali asi vsetko bez problemov. Hlavne mi to pride skoda preto, lebo na tom vedlajsom pozemku nic nieje, ziaden dom a tak, zeby sme niecomu branili....no nic 😄 tak chcela som nazor, alebo nejaky odkaz na paragraf zakona kde si to pozriet
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj toto som si citala...ale v nasom pripade neide o odstupy stavieb...pri nasom pozemku ani z jednej strany nestoji ziaden dom - su to vsetko zahrady.
Odpovedať
@tutkovci dá sa to vyriešiť, komunikujte s projektantom
Odpovedať
Profilova fotka
@tutkovci Na stavebnom majú pravdu, keď musí byť stavba min dva metre od hranice tak sused vám nemôže svojim podpisom povoliť porušiť stavebný zákon.
Odpovedať
Profilova fotka
ako ten 1 meter nerozhoduje o tom, ci tam dom bude alebo nebude stat - ten je uz nakreslený..skor som to myslela tak, ze ak by bola nejaka moznost ako to spravit a zabezpecit si ten meter navyse,s tym ze by sme si nenarobili komplikacie tak by to bolo fajn
Odpovedať
@tutkovci to ze tam nestoji dom, neznamena, ze za par rokov sa tam nebude stavat. Tetuska na urade ma asi tiez dost spekulantov, co tlacia na pilu. V podstate robi tak, aby dodrzala zakon a ani sa jej necudujem, ved ona sa pod vsetko podpisuje. Ty by si co robila na jej mieste?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzcek1988 nebude, to vieme od susedov, ktorí ten pozemok vlastnia, chcu pestovat na zahrade
Odpovedať
@tutkovci jooj ale co ty vies co bude za par rokov. Moja starka tiez obrabala role xy rokov, kde nikdy nic nemalo byt a je tu cela nova stvrt
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?