Potrebujem súhlas susedov na stavebné povolenie?

Profilova fotka
Pred vydaním stavebného povolenia susedia vyjadrujú svoje stanovisko k stavbe. Ak bude záporné, môže to :-| nejak ovplyvniť jeho vydanie? Veď na vlastnom pozemku si môžem postaviť, čo chcem, ak dodržím zákon - 2m od hranice pozemku atď, však?
Odpovedať
Profilova fotka
ak bude zaporne,tak to bude presetrovat stavebny urad.a potom sa mozu este odvolat na krajsky.tak ze sa to moze pekne casovo natiahnut.aj na 3 mesiace.moj pripad.este sa potom mozu odvolat aj na sud,ale to sa asi nikdo neodvola,bo si to musi zaplatit zo svojho.
Odpovedať
Na svojom pozemku si mozes postavit co chces, ak je to v sulade so zakonom a podmienkami obce. Na to je stavebne konanie. Ak sused bude namietat, ze by postavenie tvojho domu porusilo zakon, tak to stavebny urad musi zohladnit. Ak ale bude sused namietat len preto, lebo vam chce urobit zle, tak to vydanie povolenia akurat predlzi. Stavebny urad taketo vyjadrenie presetri, zisti, ze je neopodstatnene a vyda stavebne povolenie.
Odpovedať
Dobrý den. Předpokládám, že účastníkem stavebného řízení na Slovensku je každá osoba ( at již fyzická, či právnická ), jeko V Čechách, na Moravě i Slezsku. Čili, mimo jiné i každý majitel sousedního pozemku. Každý má stejné právo se k tomu vyjádřit. Ovšem , pokud by jeho stanovisko bylo náhodou záporné, tak to stanovisko musí mít podporu v zákoně, jinak se k němu nepřihlíží, což rozhodne stavební úřad. Nicméně nesouhlasící soused se může odvolávat, dělat problémy, soudit se a pod. To je potom běh na delší trať. Nicméně, každé stanovisko musí být v souladu se zákonem. PS na svém pozemku si tak můžete svobodně rozhodnout jestli tam vysadíte ředkvičky, nebo zelí bílé, nebo ho zatravníte. Ale stavba, to je jiný kalibr, tam se to řídí spec. stavebním zákonem. Mimo jiné. S pozdravem Laďa
Odpovedať
A aky moze mat dovod sused aby bol proti? Stav.urad sa ho nan bude pytat.ak nebude taky zavazny tak ti s.u. povolenie vyda
Odpovedať
Profilova fotka
nie je to celkom tak, ze si mozes postavit co chces.. rozhodne si tam nemozes napr. postavit neviem kolko poschodi, alebo si tam nemozes napr. postavit krcmu bez suhlasu susedov a pod.....tiez napr. niekde je dane, že mozu byt na nejakej ulici len domy bez strechy, alebo len bungalovy, alebo len poschodove a pod.. ( architekt. zamer obce) ... Viem o takom pripade... A susedia... TReba brat do uvahy aj ich nazor, lebo ludia su vselijaki. aj susedia, aj stavitelia...Dom moze napr. nevhodne tienit, alebo tak.... ALebo niekto je schopny si postavit mastal velku ako dom hned za domom 5m od neho.. tak to by sa ti tiez ako susedovi nepacilo, mat kusok od domu kravin.... no a ver, ze a takí su a chvalabohu, ze potrebuju aj vyjadrenie susedov :) Vam ide ale asi o beznu stavbu, kde sa bude skor posudzovat napr. ci nemate okna do ich strany a pod.. a to im moze opravnene vadit.. musite to vziať do uvahy.
Odpovedať
ako pise katrin21, nemozes si postavit co chces, my sme ten priklad, kupili sme si katalogovy projekt a architekt obce nam ho zamietol. Bol to uplne klasicky domcek a museli sme urobit par zmien na jeho ziadost, inac by sme nemohli ani stavat. Zial, aj taketo sa stava :-|
Odpovedať
nemozes postavit co chces je na to stavebna komisia a sused nemoze byt proti ale sa vyjadri -moze mu vadit vyhlad ,okno do svojho pozemku a pod
Odpovedať
Profilova fotka
samozrejme,ze stanovisko susedov je taktiez dolezite....castokrat sa prave kvoli nim vsetko natahuje
Odpovedať
Dobrý den. Prosím Vás vyjadrenie od ktorých susedov potrebujem k stavebnému povoleniu? Mám podpis od oboch susedov po stranách, ale chcem sa opýtať či je potrebný aj súhlas suseda,kt. má pozemok oproti. Dakujem.
Odpovedať
Nepotrebujes ziadne vyjadrenie susedov,ziadnych. podas si stavebko, SU im posle vyrozumenie o zacati konania a oni sa mozu odvolat,alebo nemusia.
Odpovedať
samozrejme ze treba stanovisko susedov. a vobec to nieje tak, ze si mozete postavit, co chcete. ak maju susedia namietky, tak urad ich bude prerokokavat, vam sa oddiali potom vydanie stavebneho rozhodnutia, alebo vam da urad projekt prerobit aby bol aj v sulade s poziadavkami susedov. Vsetky zucastnene strany, cize aj susedia dostanu info o tom, ze zacalo stavebne konanie a mozu podat namietky. ak ich podaju, urad sa tym bude zaoberat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
stanislavao prerobit projekt s poziadavkou susedov? ak dodrzis vsetko, teda 2m plot, 7m okna, vysku a tvar strechy, pripadne ulicnu liniu, tak nic ti nemoze dat nikto prerobit. Sused u svokrovcov si chcel prerobit starsi dom na stolarsku dielnu v husto zastavanej casti obce a aj napriek tomu, ze obidvaja susedia nesuhlasili a pohnali to az na krajsky stavebny urad, nic nedosiahli a teraz maju nonstop prijemnu zvukovu kulisu v podobe odsavacieho/filtrovacieho zariadenia 4metre od okna obyvacky..
Odpovedať
Ked mam povedat za seba - ZIADNE stanovisko susedov ako take neexistuje... Ako ucastnici stavebneho konania (ktorych sam ziadatel uvadza do ziadosti o SP) dostanu aj susedia avizo o zahajeni konania. Maju moznost nahliadnut do projektu - na stavebnom urade. Prejde urcena lehota - a ked sa nikto nevyjadri s namietkou, obecny urad vyda stavebne povolenie. To nadobu pravoplatnost po dalsich 15 dnoch, kedy mozu vsetci ucastnici stav. konania podat namietku. Ak sa tak nestane, SP vojde do platnosti uplynutim lehoty. My sme hned po vydani povolenia obehali susedov, dali im podpisat cestne prehlasenie, ze sa nebudu odvolavat a podpisom posledneho voslo SP do platnosti, cize sme usetrili dva tyzdne! Urad to uznal. Ak by mali susedia namietky pocas schvalovania SP, alebo po jeho vydani (v lehote 15 dni), musi sa ich namietkami zaoberat SU. Pravdepodobne ich zamietne ako neopodstatnene, ale vy stracate cas.. Niektori kaskaderi su schopni namietat aj na vyssich instanciach - krajsky stavebny urad, ci dokonca ministerstvo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
v akom pripade nieje sused ucastnikom konania? pocul som ze pokial je stavba 7m a viac od spolocneho plota
Odpovedať
Pokial viem, susedia su ucastnikmi stavebneho konania, dostanu oznamenie, s tym, ze ak v stanovenej lehote nevznesu namietky, berie sa to ako suhlas.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@stateopera toto aj mna zaujima
Odpovedať
ty nemusis zhanat stanovisko susedov... pri stavebnom konani budu vyzvani na konanie , a sucastou stavebneho konania su vsetci susedia v kontakte s tvojou parcelou - na ktorej sa ide stavat...
Odpovedať
Profilova fotka
Chcem sa spýtať. Chceme kúpiť jeden pozemok. Rozmery su: Spredu 14 metrov, vzadu 9 metrov a dlhý je 41 metrov. Ak mám dodržať vsetky zákony ohľadom dodržania vzdialenosti, tak tam postavím maximálne tak 6 metrov široký dom. Z jednej strany majú susedia dom a z druhej je prázdny pozemok, ktorý vlastni dosť nepríjemná pani a neviem si predstaviť že by nám dovolila znížiť vzdialenosť od jej pozemku na pol metra. Poschodový nechceme. Dá sa nejak obísť tento nezmysel s 2 metrami?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak si vyberieš dobrého projektanta, ten by mal vedieť aký dom sa hodí na predmetný pozemok a upozorní Ťa na možné problémy. Prípadne prejedná so stavebným úradom -obcou podmienky zástavby. Ak sused predsa si vymyslí nejakú zámienku, tak sa to prešetrí vrámci stavebného konania. Väčšinou im vadí okno alebo že dom tieni na ich záhradu. Keď si dodržal potrebné a zákonom predpísané vzdialenosti, nemáš sa čoho obávať.
Odpovedať
Profilova fotka
@weroni87 nech pocitam ako pocitam tak dom ti vychadza 7m v prednej caste najmenej. a to v pripade ze sused ma obytne okna umiestnene 2 metre od hranice tvojho pozemku, pocitaj si 14 - 2 od prazdneho, a - 2-5 podla toho ci tam ma sused okna z obytnych izieb pokial nema tak mozes ist blizsie az na opat 2 metre, to by ti potom vysiel 10m dom
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Dobry den.....chcem radu.Kupili sme na dedine domcek,mame uz stavebne povolenie,susede sme oznamili ze sa ide burat strecha,ale ma vyhrady.......co mame spravit a dokonca sused je starosta ......prosim o radu ako dalej....dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
ak máte SP, tak sused bol informovaný, musí strpieť na nevyhnutný čas aj vstup na jeho pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@mviera, suseda by som ako starostu upozornila na neznalosť zákona. Ak SP je už právoplatné, výhrady mať môže tak doma v kuchyni.
Odpovedať
Dobry den, viete mi prosim poradit? kupili sme pozemok - z pravej strany mame rodinny domcek so susedmi, z lavej strany zatial stavba nestoji. domcek chceme postavit 2m od suseda-prave toho obyvaneho domu. boli sme sa u nich predbezne informovat, ci su s tym okej, nakoniec sa rozhodli ze ani velmi nie-pretoze presne smerom k nam maju obyvacku. My na ich stranu nechceme okna s obytnými miestnostami (iba male vetracky- bude tam kupelna a garaz). vedeli by nam nejako skomplikovat zivot ich stanoviskom? Ide skor o to,ze prave z tej ich strany aj tak planujeme postavit plny betonovy mur (je to prava strana muru pri pohlade z ulice na pozemok-cize ta, ktoru sme povinny spravit my)- takze bez ohladu na to, ako daleko by sme stavali-o svetelnost aku maju momentalne by prisli. MAJU PRAVO nam znemoznit vystavbu murovaného plotu? mate niekto skusenost s takouto alternatívou? dakujem ;)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
chcel by som sa poradit, dostal som avizo o zahajeni stavebneho konania, nazel som do projektu . Chcem sa odvolat lebo to ma byt rekreacny dom s terasou v blizkosti nasho dom, mame uz druheho suseda, kotory uz ubatovava kvantum turistov a robia znacny hluk, mame zle skusenosti a z druhej strany i ked v mensom rozmere sa ma diat to iste,. myslite ze mam uspech na zmenu projekt pre stavitela ? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, do stavebného povolenia sa udávajú všetci majitelia susedného pozemku? Alebo väčšinový vlastník? A čo ak na LV sú štyria a jeden má trvalý pobyt v Čechách? Stavebný úrad ho bude hľadať?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
Ohľadom tých susedov čo ak náhodou jeden zomrie, dedičské ešte neprebehlo a jedna dedička je v Austrálii, čo potom neviete poradiť
Odpovedať
No my sme to tiež riešili a museli sa susedia vyjadriť.Jedna suseda nám nechcela povoliť ale nenarobila nič pretože my sme išli stavať 100metrov od hlavnej cesty a kedže sme boli dosť za ich domami tak aj napriek namietkam jej to neprešlo .Ak si medzi susedmi tak tam musia súhlasiť ale to sa tuším týka že aby si náhodou nemala okná priamo ku nim alebo niečo také.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ahojte, idem sa napojiť na susedovu kanalizáciu (máme to spísané, potvrdené aj overene notárom + potvrdené/schválené obcou).. je možné, že budú k tomuto chcieť počas "konania" aj vyjadrenie susedov môjho suseda? =-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?