Potrebujem stavené povolenie na chatku postavenu na zemných vrutoch?

Nazdar. Potrebujem stavené povolenie na stavbu zrubovej chatky o rozmere cca 7x8 metrov, ktorú chcem postaviť nie na základy, ale na zemné vruty? Link na zemné vruty, na ktorách by som to staval: http://www.zemneskrutky.sk/profi-stavby Link na zrub, aký chcem postaviť: http://srubymasiv.cz/wp-content/uploa... Ďakujem za pomoc
Odpovedať
Profilova fotka
S obhajovaním takého spôsobu zakladania už jeden pán z východu prišiel, ale to bol bývalý policajt, takže negramotnosť nebola prekážkou podnikania, Ale ak niečo položíte na zem a nemôže to odtiaľ zmiznúť alebo odísť tak, že zostanú len stopy pneumatík, je to spojené so zemou. Takáto chatka nepotebuje ani zemné vruty, neviem, aký by mali účel, ale vidím tam kuchynskú linku, WC, tie nebudú odvedené mimo budovu,? Potrubie pôjde vzduchom? Takže čo je spojené so zemou a napojené stabilnou prípojkou na to treba SP. Na druhej strane, za cenu tých vrutov dostanete SP.
Odpovedať
Ano,potrebujes SP http://www.vyvlastnenie.sk/clanok/a/k...
Odpovedať
@jan45 vedel by ste mi povedať Váš názor ohľadne stavebného povolenia?...jednalo by sa o chatku bez prípojky a odpadov určenú len na príležitostné prespanie,chcela by som predĺžiť terasu a na konci by bol nadzemný malý bazénik. http://chatky-domceky.sk/drevene-zahr... ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@ zuzkajurkova : je to stavba, treba povolenie. Nedá sa povedať, že je to drobná stavba, lebo neplní doplnkovú funkciu ale je hlavným objektom. Aj položenie na podložky je základ.
Odpovedať
od 25 m2 uz nejde o drobnu stavbu. Mne stacila ohlaska na 13 m2 a bola to prva stavba, lebo dom nema kolaudaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 má dom stavebné povolenie?
Odpovedať
@peto99 @jan45 bude to postavené na pozemku ako doplnková stavba, je tam dom v ktorom budeme bývať a toto by som chcela len ako domček pre hostí...preto sa pýtam,lebo bez tej terasy by sa to vošlo do 25 m2 a na terasu by som si vybavila ešte jedno povolene na OÚ ak by bolo treba
Odpovedať
@jan45 @zuzkajurkova stavebne povolenie k domu nikto neskumal. Na ohlasenie drobnej stavby je potrebna technicka sprava, rucny nakres v geometrickom plane, a vypis z katastra. Moja skusenost: kazdy ma pravo postavit drobnu stavbu na vlastnom pozemku, a moze to byt aj prva stavba. Zakladovanie pritom nehra rolu. Treba splnit VZN, najblizsie miesto zakladov musi byt od 45 cm od hranice pozemku, strecha a rina nesmu presahovat hranicu. Dazdova voda musi byt riadne odvedena do trativodu a podobne. Vyskovo je stavba tiez obmedzena, ale neviem presne kolko. Najprv som sa uradom vyhybal, ale dokonca mi aj poradili, ako podat dve ohlasky, ked stavba presahuje 25 m2. S rozdelenim na domcek a terasu nebude problem, len to treba povedat hned na zaciatku. Drobne stavby vybavuje obecny urad, nie stavebny.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 až na " kazdy ma pravo postavit drobnu stavbu na vlastnom pozemku, a moze to byt aj prva stavba." je popis odbrý, zákon hovorí niečo iné. @zuzkajurkova potom je to drobná stavba, ohlásenie.
Odpovedať
@jan45 ďakujem :-)
Odpovedať
@zuzkajurkova Vieš čo, ak máš známosti, tak si môžeš postaviť, čo len chceš. Sused si prave postavil na hranici nášho a jeho pozemku vraj 2 x "sklad na náradie" o rozmeroch 2 x 24 m2 a pohoda - len na ohlásenie (je to jedna stavba dlhá 10 metrov x skoro 5m a presah strechy to má už u nás , lebo múr stavby je na našom hraničnom múriku. Už to ma zapísané v katastri a nám nebolo nič ani len oznámené, ani sa nás nepýtal, ešte bol sused oprsklý ked , ked to staval a nám sa nepáčilo že to má u nás tak metrový presah strechy nad našimi stromčekmi v záhrade . Takže asi tak v našom babánistane :-p
Odpovedať
@peto99 Nemusí byt vôbec 45 cm od hranice a ked dáš 4 sklady po 24 m2 tak si prakticky na ohlášku môžeš postaviť celý dom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@martuska75 tak presah nad svojim pozemkom by som zrezala...som zvedavá ako by sa išiel sťažovať,keď to bolo na cudzom
Odpovedať
@zuzkajurkova už to má oficiáne povolené na ohlášku + zapísané aj na katastri ... Nakoniec sme sa aspoň dohodli, že to trochu skrátia. uplne to nejde, ked je stena na hranici pozemku tak sedlová strecha musí mať presah na rínu ked to má štít opačne. Dokonca ani stavebnú čiaru 3 metre od cesty už netrebalo riešiť. :-p Takže stačí ako to správne nazveš ... a ešte mať tetu na stavebnom ( skoro som zabudla na tu maličkosť) ;-)
Odpovedať
@zuzkajurkova Teraz som bola trochu škaredá |-| ... ale nemohla som si odpustiť. Inak už ma to ani neštve. Máme dosť veľký pozemok a je to zozadu, takže aspoň si nevidíme na dvor.
Odpovedať
@martuska75 tak keď ste sa dohodli,tak je to v pohode...no a teta na úrade má tiež niekde nadriadeného, len to úradníkom treba pripomínať...hneď si vedia aj na znenie zákonov spomenúť...alebo aspoň vyhľadať,keď ovládanie je také zložité :-D
Odpovedať
Profilova fotka
nečítala som predchádzajúce reakcie, ale áno, potrebuješ stavebné povolenie. Podľa vyjadrenia tety zo stavebného úradu sme mali na čierno postavenú aj unimobunku na pozemku a to tam bola len položená a na elektriku bola pripojená obyčajnou predlžovačkou. Ale aj dočasná stavba je stavba a treba ju mať povolenú. Aj tvoja chata je pevne spojená so zemou zemnými vrutmi, takže ju musíš mať patrične povolenú. Ale aj tak by som na tvojom mieste išla priamo na príslušný stavebný úrad a info si vyžiadala od nich a nie na nete, keďže sa podmienky od úradu k úradu líšia.
Odpovedať
@martuska75 tak toto bude snad skareda vynimka. Inak je to na priestupkove konanie a zburanie. Nic od suseda nesmie presahovat hranicu, dokonca ani stromy. Ja som musel vsetko presne dodrzat, lebo ma sused udal na urade.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Zdravim,chcem sa opytat,mam postavenu stodolu asi cca 2 roky.Je cca 85 cm od hranice,tak ako stoji dom.Teraz sme sa dostali zo susedom do sporu,a zrazu mu to zacalo prekazat.Stoji na betónových kockach,nema pevne zaklady.Potreboval som na stavbu povolenie,alebo to dokazem este niejako "zlegalizovat",aby bolo vsetko ok?Dakujem
Odpovedať
@aifel113 aj konštrukcia, ktorá si vyžaduje úpravu podkladu je stavba.. čo si mám myslieť pod bet. kockami? je to bet. dlažba 500x500x100 či? akú má zastavanú plochu?
Odpovedať
Su to kocky 600x400x8,ma zastavanu plochu 54m2.Mohlo to byt polozene aj na hline,ale chcel som,aby drevo vydrazlo co najdlhsie,tak som to dal na bet.kocky.
Odpovedať
Stavba ktora ma tusim do 25m stvorcove a nema pevne zaklady -napriklad garaz tak na nu staci len ohlasovacia povinost ale musi byt splnena podmienka zo zakona -1m od hranice pozemku . Keby to uz bola vacsia stavba-tak treba stavebne povolenie a minimalne 2,5 m od hranice pozemku -tak som to pochopil -zjdenodusene napisal ked som bol naposledy na stavebnom urade sa informovat
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?