Potrebujem stavebné povolenie na zobytnenie podkrovia?

Dobrý deň, chcel by som zobytniť podkrovie a neskôr tam aj bývať. Obec mi tvrdí, že budem potrebovať stavebné povolenie, čomu by som sa rád vyhol a riešil to formou ohlásenia drobnej stavby. Chcel by som sa spýtať na názor ako formulovať ohlásenie, tak aby bolo akceptovateľné pre obec ikeď si uvedomujem, že je to tak na hrane. Taktiež by som sa chcel vyhnúť aby to bola samostatná bytová jednotka. Momentálny stav podkrovia je: betónová deka, uzavreté štíty s oknami, samostatný vchod, osadené strešné okná, privedená elektrina do rozvádzača na podkroví / nie je to samostatná prípojka. Čo by som chcel spraviť: - zateplenie krokiev zvnútra + sadrokarton - predelenie pomocou sádkrokartónových priečok - izolácia + plávajúca podlaha - dovedenie a inštalácia vodovodnej prípojky s existujúcej spodnej - odpad do existujúcej žumpy napojenie priamo na spodný záchod - inštalácia radiátorov a prívod TUV Nebudem robiť žiadne zásahy do nosnej konštrukcie / ak sa teda niečo uvedené za to považuje. Chcel by následnovné zabaliť tak, aby sa to vošlo do medzí ohlásenia stavby. Nebude samostatný elektomer, vodomer ani plynomer, všetko chcem napojiť na existujúce. Aký je Váš názor? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
mam tu rovnaku otazku ;-) a tam mi pisali ze uz natiahnutie kabla je dovodom na stavebne povolenie.... ja vsak aj tak nic take riesit nebudem :-p
Odpovedať
Podľa môjho názoru nič z toho čo si napísal nespadá pod stavebné konanie, dokonca ani pod ohlasovaciu povinnosť. Pokiaľ sa zvonku nezmení vzhľad, nezasahuješ do nosných konštrukcii, nepresúvaš vonkajšie prípojky (napr. elektr. zo strechy do plota), považoval by som to len za dostavbu existujúcej stavby (ktorá pravdepodobne mala riadne stavebné povolenie, aj keď možno bez podkrovného bývania). Určite si to treba overiť aj na stavebnom úrade, ale nemyslím že by to bolo takto komplikované.
Odpovedať
No pôvodná stavba je z roku 1960 a podkrovie bolo len povaľa ikeď neskôr spravili betónovú deku. Teraz som čítal stavebný zákon kde sa píše: že ohláška stačí napr: b) pri drobných stavbách, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie; c) pri stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, nemení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnosti; d) pri udržiavacích prácach, ktoré by mohli ovplyvniť stabilitu stavby, požiarnu bezpečnosť stavby, jej vzhľad alebo životné prostredie a pri všetkých udržiavacích prácach na stavbe, ktorá je kultúrnou pamiatkou, ale napr. stavebné povolenie treba ak: c) jednotlivé stavby súboru stavieb podľa písmena b), ak budú po dokončení schopné samostatného užívania, d) podmieňujúce preložky sietí a zariadení technického vybavenia. tak som z toho jeleň.
Odpovedať
ešte by som doplnil, že podkrovie má samostatný vchod zvonka formou betonoveho schodiska ako súčasť celej stavby.
Odpovedať
tá druhá časť, stavebné povolenie čo si citoval sa týka samostatných stavieb resp. stavieb pristavených (nadstavených) k pôvodnej stavbe, čo nie je tvoj prípad. Ty len dokončuješ existujúcu stavbu, aj keď po dlhšom čase. Rovnako preložky sietí zákon nechápe ako rozšírenie existujúcich sietí v rámci existujúcej stavby. Neviem ti to potvrdiť na 100%, ale s týmto by som si hlavu ja určite nerobil.
Odpovedať
To by aj mňa zaujímalo ako to je... kamoška rieši tú istú dilemu. Majú povalu, je tam privedená elektrika, strecha v poriadku, betónová deka, komín na krb, okná. Oni by chceli len: - zatepliť, dať SDK - krb ako spôsob vykurovania - dovedenie a inštalácia vodovodnej prípojky z existujúcej 1 SDK priečka - schody sú tam - vymeniť okná za plastové (tam asi budú dávať väčšie, ako boli pôvodné (ževraj vtedy keď sa to stavalo, tak neboli peniaze na väčšie) - žiadna kúpelka ani WC Je to podkrovie nad obytným domom, vstup je z chodby domu. Čo by ste na to povedali? Ja som jej povedala, že netreba, však tam nebudú mať ani samostatné energie, nemenia ani strechu, ani vzhľad, dokonca tam nebude ani kúpelňa, takže to nie je ani plnohod. bývanie.... Dúfam, že som dobre radila!
Odpovedať
no, podla mna podla zakona to minimalne na ohlasku je urcite- aj so zmenou ucelu vyuzitia pokial ide o zobytnenie, ale myslim ze to ludia v takychto pripadoch az tak moc nerobia. Stavebne urady vyzaduju na vacsie blbosti povolenia
Odpovedať
Tak som sa informoval aj u iných. Na ohlášku sa to dá, len treba trocha mlžiť, nehovoriť o bývaní a novej bytovej jednotke, ale o rozšírení existujúcej stavby o napr. letné víkendové bývanie, izby pre decká atď alebo zateplenie a zestetičnenie podkrovia. Keďže tam nebudú nové prípojky, ale len rozšírenie existujúcich, dúfam, že mi to prejde. Bohužiaľ začalo sa v našej obci hromadne bonzovať a tak sú na úrade opatrní, to čo nám pred 6 rokmi prešlo ako ohláška, by sme dnes nevyriešili ani stavebným konaním. A od stavebného konania ma všetci odhovárajú, vzhľadom na povesť pána, ktorý to na okrese má na starosť.
Odpovedať
@googie Takže som jej povedala správne? či? lebo keď si to tak vezmeme, tam nie nebude u nich ani záchod, ani kúpelka...budú tam mať možno spáleň, obývku a mini kuchyňu bez plynu... žiadne nové prípojky ani nič podobné... ???
Odpovedať
V tvojom pripade snad ano. My sme sa dohodli, že keby nejaký problém necháme tam len vyviesť vodu a WC s kúpeľňou dorobíme neskôr.
Odpovedať
@googie nooo chvala bohu, lebo ma prosila, nech sa na to popýtam, tak si mi prišiel akurát vhod. Ďakujem.
Odpovedať
@googie Ja byť na Tvojom mieste, tak nič nenahlasujem. Nemusí nikoho zaujímať, že Ty si niečo robíš v interiéri. Ak nebudeš pridávať strešné okno alebo ináč meniť vonkajší vzhľad, tak by som neriešil nejakú ohlášku alebo nebodaj stav. povolenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pokiaľ viem dokonca ani strešné okno nepodlieha žiadnemu ohláseniu alebo povoleniu,problém je že každý stavený úrad si zákony vysvetľuje ako chce. Ako píšem obvykle pri takýchto prerábkach-urobiť a ticho byť. Kto vám to príde skontrolovať?
Odpovedať
treba sa na to pozerať z dvoch strán...predpokladám, že dom ako taký je skolaudovaný, takže keď si tam dokončíte podkrovie, tak v princípe vám nemôže nikto nič a budete tam normálne fungovať (keď už to osobne budete robiť, tak spravte aj tú kúpelku)...druhá vec je, že takto spravené podkrovie nemôžete skolaudovať, nakoľko nebolo stavebné povolenie, projekt atd....to znamená, že v prípade nejakej poistnej udalosti, vám poisťovňa nič nepreplatí. To je podľa mňa jediný dôvod, prečo by som to možno nerobil. Ale ak vám to nevadí, tak by som vôbec neriešil nič so stavebným úradom :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Prosím vás keď si človek vybaví st.pov.na podkrovie do kedy to musí urobiť,respektíve koľko je platné povolenie?Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 standartne je povolenie na 2 roky, ale da sa jednoduchou ziadostou nasledne predlzit .... neviem ako to posidzuju, ale vraj je to len formalita
Odpovedať
Profilova fotka
@googie @zulfizar citajte poriadne, ohlaska staci ak sa "nemení sa spôsob užívania stavby" .. stavbou sa mysli to co ides prerabat, .. ak podkrovie dovtedy nebolo vedene ako obytny priestor .. a vy ho z neho idete urobit .. tak to JE ZMENA UZIVANIA stavby .. takze "de jure" potrebujete stavebne povolenie a nakoniec kolaudaciu ... ale "de facto" robi to bez toho asi tisice domacnosti a nikto ich na ceresnu neobesil ... (kym vas nebonzne dobroprajny sused :) pravda je aj to co tu viaceri spomenuli .. treba zajst na stavebny urad .. oni to posudzuju, a mozu rozhodnut tak aj tak ..
Odpovedať
@portianko Ďakujem veľmi pekne za upozornenie, oni sa odsťahovali do 2-izbového bytu:-D, že sa im to oplatilo viac. My sme prerábali len jestvujúce poschodie - kde sa už bývalo aj predtým. Ale robili sme len také menšie úpravy, tiež sa chceme neskôr odsťahovať. Chceli sme aj my prerábať podkrovie, ale nakoniec by nás to vyšlo veľmi veľa, vzhľadom na projekty a pod.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@portianko Ako pises: stavbou sa rozumie to co idu prerabat. Oni idu prerabat rodinny dom, ten je urceny na byvanie a aj to co spravia v podkrovi bude sucastou byvania toho domu. Takze sposob uzivania stavby sa nemeni. Zmenil by sa ak by tam bola po novom napriklad nejaka prevadzka, vyroba, a pod. Stavba ako celok nezmeni ucel ani sposob vyuzitia, ani tvar, podorys bude rovnaky, pohlady tiez len v nutri v "doteraz nedokoncenom" podkrovi sa "dokoncia" izby. Ak by sa malo robit stavebne povolenie pri uprave kazdeho priestoru v dome zvlast tak to by sme ako dopadli? Takze to je na ohlasku podla mojho nazoru. Ale podla skusenosti mozem povedat ze to v konecnom dosledku rozhodne uradnik a jeho vysvetlenie stavebneho zakona moze byt ine v kazdej obci.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Nikto Vám to kontrolovať nemôže čo tam mate a vôbec, kto bude o takejto prestavbe vedieť. To je akoby ste v dome premaľovali steny.. kto o tom vie? Zbytočne si to komplikujete. Kedysi sa stavalo bez všetkého a ľudia žijú... Ešte keď je to dom z 1960, kto Vám dokáže že to už nebolo zobytnené vtedy?? Vy ste to len opravili...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?