Postih za klamanie suseda stavebnemu uradu v namietke pocas stavebneho konania?

Mame suseda, ktory si chce na nase naklady nechat zarovnat teren a blokuje nam stavebne povolenie. V jednej z namietok pre stavebny urad "cituje" z posudku hydrogeologa tak, aby vytvoril dojem ze treba spravit "odvodnenie", ktore je vsak iba maskovane navezenie zeminy. Samotna citacia sa v tych posudkoch vobec nevyskytuje, a miestny urad (stavebne odd) to vie jednoducho preverit kedze sa odvolava na posudky ktore uz urad ma. Cize ide o loz a manipulaciu s vyjadrenim odbornika s gulatou peciatkou, ktoru vieme uradu lahko dokazat. Ma urad povinnost alebo moznost postihnut taketo konanie a vylucit tohoto ucastnika zo stavebneho konania? Pripadne odmietnut tuto konkretnu namietku a zaoberat sa iba ostatnymi? Je vobec moznost sa branit voci takemuto spravaniu na urovni stavebneho uradu? Dakujem
Odpovedať
Je to jeho názor, za ten sa postihnúť nedá, nesprávna citácia povie že je len omyl. To by šlo len znalca za falošný/nesprávny posudok. Zanechaj myšlienky na "pomstu" sústreď sa len na problém na čo najrýchlejšie vybavenie. Je vecou stavebného úradu či na námietku prihliadne a určí opatrenie v povolení, prípadne nevydá povolenie vôbec, alebo povolenie vydá bez zohľadnenia námietky. Vtedy sa sused môže odvolať na krajský stavebný úrad ktorý o námietkach rozhodne. V praxi to znamená viac ako 2 mesiace zdržania, viem to lebo sa mi to stalo, napriek tomu že námietka bola celkom irelevantná (vstup, chodník a okno do kuchyne na stranu suseda bez toho aby to povolil pričom vzdialenosť medzi nami je viac ako 7m). Brániť sa, žiadať náhradu škody, atp by šlo len ak by sa sused po rozhodnutí krajského úradu odvolal na súd. To by bola ale pri rýchlosti slovenských súdov záležitosť rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak, ako predrečník "somzvedavý", aj ja si myslím, že by ste sa nemali zamestnávať myšlienkami na pomstu, ale radšej by ste sa mali sústrediť na realizáciu Vášho cieľa. Pamätajte na vekmi overenú pravdu, že neslušnejší je vždy vo výhode. My sme sa pochytili s realizačnou firmou, ktorá nám na kľúč stavala súbor 11 RD, a už 4. rok sa súdime, pretože náš konateľ neodhadol, kam až bude druhá strana spor ťahať. Využívajú každú medzeru v zákone, otvorene zavádzajú, taktika je jasná: poškodiť druhú stranu. Ideálna je preto vždy dohoda. Blbec je horší ako triedny nepriateľ.
Odpovedať
z vlastnej skúsenosti - nie, nedá sa brániť voči takémuto konaniu Stavebného úradu. Darmo budeš dokladať dôkazy, argumentovať faktami, ak je na úrade blb, ktorý je zosr...až za ušami z nejakého suseda, smola....My sme tiež narazili na chuderu, ktorá nám vydanie stavebného povolenia blokovala, okrem iného sprostým klamstvom a stavebný úrad nič. Stavebná úradníčka držala hubu napriek tomu, že veľmi dobre vedela, že to čo po nás suseda škrieka je totálna blbina a výmysel. (ako jednu z námietok vrešťala po nás to čo sama spravila :-D, asi sa jej to v hlave už komplet domiešalo ) Ohradili sme sa, starosta sa nám písomne ospravedlnil, ale nepomohli sme si. Dokonca nám medzi štyrmi očami povedal, že proti dotyčnej susede nezmôžu nič, že je to známe indivíduum v dedine, robiace napriek každému. Vraj nebyť jej námietok, Stavebný úrad a ani on osobne nemá najmenší problém s našim domom! 8-( Podľa právnika sme boli jasní kandidáti na výhru sporu, ale nie u nás. V Štrasburgu, ako povedal právnik, by im bolo jasné do desiatich minút v čom je problém. No ale žijeme tu, na Slovensku, kde Stavebné úrady rozhodujú ako sa vyspia podaktorí susedia a dokonca to vyzerá tak, že majú nimi zviazané ruky! Pozemok sme predali, zdravie a život máme len jedno. Vybičovávať sa na hladaní spravodlivosti tu nemá význam. Viem, že som Ťa nepotešila, ale taká je u nás realita. Môžeš byť v práve aj miliónkrát, nezmôžeš nič ak Ťa úrad nepodrží a zalezie do nory od strachu z nejakého idiota. 8-( Kým u nás nebude platiť osobná zodpovednosť tak štátnych inštitúcií ako aj jednotlivcov, máme všetci smolu. Úrady Ti môžu spôsobiť ujmu majetkovú aj nemajetkovú a voči nikomu nie je vyvoditeľná zodpovednosť. Ak by za ujmu každý jeden úradník musel znášať následky, by si videl tie zmeny.
Odpovedať
A preco mu tam nespravite co chce? Za par hodin buldozera sa da spravit ohromne mnozstvo roboty a stoji to nic.... A este si mozno spravis u suseda aj ocko.... Neviem, ale mozno si predstavujes danu robotu zlozitejsie a drahsie ako skutocne je.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?