Poplatok za rozvoj - ako si ho vysvetliť?

ahojte zákon vraví že neplatia stavby do 150 m2 podlahovej plochy vsetkých miestností, a zároveň sa v zákone píše že predmetom poplatku je stavba na ktorú je vydané stavebné povolenie, ale môj prípad je zaujimavy a neviem ako sa to bude posudzovať. budem stavať dvojdom, zatial je urobený projekt ktorý je na uzemnom konaní, sú to evidentne dve stavby, kazdá ma svoje prípojky oddelené vlastnými stenami a oddilatované izolaciou, ale uzemné aj stavebné konanie je naplánované na jeden krát - spolu, teda je to na jednom výkrese, osadenie na pozemok, obkecy, vyjadrenia atd. jedna polovica dvojdomu má 140 m2 užitkovej plochy, teda spolu oba domy 280 m2, jednej stavby sa poplatok netýka a spolu ako dvojdomu sa týka. - bude to stavebný urad posudzovať ako jedno stavebné povolenie a vyrúbi nám poplatok za rozvoj alebo to posudi ako 2 objekty a poplatok sa nás netýka? samozrejme sa pôjdem opýtať na stavebný urad ale pochybujem ze uradníčka bude kompetentná odborne sa vyjadriť k takejto otázke a bojím sa ze ak mi aj povie ze sa nás to nebude týkať po vydaní stavebneho povolenia nám poplatok vyrubia a vyhovorky mi nepomôžu. jediné jasné riešenie vidím v tom ze uzemne nechám dokončiť spoločne a žiadosť o stavebné konanie už podáme každý zvlášť na svoju polovicu dvojdomu. - ovšem to predpokladá najprv rozdeliť pozemok a navyše prekresliť takmer hotový projekt na dva samostatné plus dvakrát vyjadrenia sietí a dalšie výdavky a hlavne čas.. čo si o tom myslíte ako si vysvetlí zákon k takemuto prípadu stavebný urad? a ako si poistiť správne vyloženie zákona? mám sa s tým obrátiť na právne oddelenie stavebného úradu?
Odpovedať
1
2
6
Profilova fotka
Zakon o poplatku za rozvoj minuly tyzden novelizoval parlament a plati kazdy RD, odpocitat si mozes ale 60m2 a zo zvysku plochy platis.Podla toho co v stredu 7.12. vysielali na Ta3 pri radovych domoch si mozes tych 60m2 odpocitat iba raz, cize v tvojom pripade 280-60= 220m2 z tych zaplatis poplatok.Po tejto novele zakona sa plateniu asi nevyhnes, ide len o to ci si tu odpocitatelnu polozku 60m2 dokazes uplatnit 2 -krat (pri 2 samostatnych domoch) alebo len raz (pri dvojdome).Ci sa ti oplatia 2 konania tak to si musis vyratat podla vysky poplatku vo vasej obci.Ale obec musi prijat VZN do 15.12. aby platilo v roku 2017.Prijala uz vase obec VZN, mozno budes mat stastie a neprijimu ho.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto
Odpovedať
@peto2 neschvalili nahodou teraz nedavno zrusenie toho 150m2 limitu?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ano schvalili,ved to pisem @peto2
Odpovedať
tak bonaparte je uz postavene, cize zvysok plebsu nech plati...
Odpovedať
Na čo sa má použiť ten poplatok?
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt :-D @diskuter na rozvoj obce v danej lokalite predsa :-D budeme mat pozlatene chodniky
Odpovedať
@tina44 no vidim, ze pises, len som to uvidel az potom ako som svoje odoslal :)
Odpovedať
Bratislave sa máli Naopak, maximálna výška poplatku 45 eur za m2 nepostačuje Bratislavskému samosprávnemu kraju. Rozsah sadzby by určil variabilnejší, a to od 10 až do 200 eur za m2. http://ekonomika.sme.sk/c/8041862/pop... sranda je, ze je to len vypalne, kedze ja sm kupil pozemok uz s IS na hranici a cestou a svetlom na ulici, tj, tento naklad na rozvoj uz mam zakomponovany v cene pozemku, teraz to po mne chcu zas a znovu. mali by to dat aj retrospektivne.
Odpovedať
@dusantt myslis, ze keby si osvetlenie a cestu k domu nemal, tak z tej dane ti to obec postavi? Neviem, ci je to zrovna takto myslene :)
Odpovedať
@gashtaan asi urcite nepostavi.. a na dedine je tento poplatok svojim sposobom opodstatneny, lebo musi sa tahat 1 cesta k 2 domom napr.. ale v Blave, kde je 100 bytov na uzemi tych 2 domov, je poplatok 50x vyssi neopodstatneny. myslim, ze za ten polpatok sa skor vybuduje park na opacnom konci mesta. cize poplatok sa zaplati a cestu si investor musi platit sam, tak ako do teraz. mne sa paci, ako sa Blava snazi implementovat vsetko tak rychlo, ako je to len mozne, cize ASAP, pokial to znamena vyber penazi. co je v poriadku, ale aspon by inzinieri z mesta mohli vediet nastavit semafor na zelenu vlnu a opravit cesty ktore su v dezolatnom stave uz vyse 10 rokov a nie len tie, kade pojdu papalasikovia z EU. toto ma motivovalo im vynadat, chytam do ruky telefon.
Odpovedať
myslene to je, ale nebude to aplikovane do praxe, lebo sa tie peniaze rozkotulaju nekontrolovatelne inym spriaznenym SMEROM.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dusantt Na dedine sa postaví cesta až sú postavené domy na polovici ulice, a dovtedy si tam môžeš akurát za vlastné peniaze dať naviesť štrk aby si sa dostal k domu. Neviem kde žiješ, ale na dedinách sa stavajú domy na ulici podobne ako v satelitoch Bratislavy.
Odpovedať
@tina44 Ten poplatok sa platí kedy? Pred vydaním stavebného povolenia? Čo ak na ten poplatok človek nemá? Odkiaľ má zobrať peniaze na nejakú ďalšiu daň? Veď daň z pozemku sa už platí.
Odpovedať
@diskuter a co ak nema clovek na dan z pozemku? alebo co ak nema na stavbu domu? nuz, to je obavam sa len jeho problem.
Odpovedať
@gashtaan Ak nezaplatíš daň, tak ti exekútor zoberie pozemok?
Odpovedať
@diskuter jasne, ze tie peniaze sa budu od teba vymahat... nezijeme v state, kde su dlhy odpustene, pokial nemas peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to poplatok aby sme zasponzorovali obce alebo iste strany.Cestu k domom sme si vacsinou riesili sami resp. ju riesil investor, lebo bez cesty sa neskolauduje..Obec cestu nepotrebovala stavat sama a ani stavat nebude.Tento zakon vymysleli 2 primatori, ako sposob ziskania penazi pre obce a aby potrestali velkych developerov.Koho ale potrestali? Bezny clovek, ten to zaplati, tak ako zdravotne odvody x-krat (aj z predaja nehnutelnosti) :-( @diskuter poplatok sa plati pri vydani stavebneho povolenia resp. do par dni od jeho pravoplatnosti.Niektore obce davaju moznost splatok poplatku, cely musi byt zaplateny do kolaudacie.Ked nema clovek na poplatok, tak neviem co urobia, ci zastavia stavbu alebo poslu exekutora, minimalne vsak ti neskolauduju.Krasne zakony pre ludi ]-(
Odpovedať
to akože je uz znovelizovane bez limitu? to znamena ze poplatok zaplatí kazdá novostavba? aj keby mala malú výmeru? tak potom to je v prde..li, trnava chce schvalit 20 eur za m2 to znamená pre kazdy dom v dvojdome skoro 3000 eur niesu normalny ved to mam polovicu základov, a pritom pozemok je v starej zástavbe s existujúcimi všetkými sieťami. uvidime ci to 13.12 schvalia. ved ja im tam robim ten rozvoj ze som zbural starý dom a postavim tam nový, človek zhána kazdu korunu aby sa dostal z paneláku a štát mu len polená pod nohy hádže.
Odpovedať
@gashtaan to si napisal logicky absolutne presne **** nezijeme v state, kde su dlhy odpustene, pokial nemas peniaze. **** cize ak peniaze mam, tak su mi dlhy odpustene. ale nie z dovodu, ze som zaplatil dlhy, ale z dovodu, ze mam peniaze. takto si to myslel? alebo to len podprahova mysienka ? http://www.etrend.sk/ekonomika/vahost... proste bohaty je bohatym preto, lebo neplati za to co odobral, zobral, minul, prepil a prezral. bezny lud je chudobny preto, lebo plati svoje zavazky. ale toto ma v skole neucili. @peto2, no ten limit 150m2 sa mi zda ze zostal, no skor nez najdem presne znenie, najdem znenie svojho mena v korejstine.. ale naco sa stresovat.. kupis stavebny material v polsku a usetris to, co si vycaloval za poplatok, len Lovakom v politike uslo to, ze takto pridu o viac penazi, ako keby nas nechaju na pokoji.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto2 je to znovelizovane bez limitu, ale prvych 60m2 je gratis za kazdy dalsi meter platis.Cize u teba 20e x 80m2 =1600e.U nas 50km od BA uz stihli schvalit maximum 35e za m2 a neviem odkial vziat 2.500e teraz.Len ak by sme stavali sportovu halu alebo socialnu ubytovnu tak neplatime.Stat je taky aku vladu ludia volili.
Odpovedať
@dusantt no, uplne takto som to veru nemyslel :)
Odpovedať
@tina44 Veríš na voľby? :-)
Odpovedať
@tina44 no paráda - ale otazne stale zostava či mi odrataju odpočitatelnu položku z kazdeho objektu 60m2 teda 120m2 alebo len z celku dovjdomu 60m2, 1200 eur hore dolu je kopec peňazí - lebo zasa ked mam kvoli tomu rozdelovať projekt na 2 samostatné zacina to byt jedno ci to zaplatim mestu alebo projektantovi a za vyjadrenia a žiadosti. a zasa som pri tom ako si literu zakona vylozí stavebný urad. treba asi počkat na presné ynenie novely ale kedy sa k tomu bezny clovek dostane to tazko povedat. najlepšie by bolo ak by bolo napisane ze sa odpocítava 60m2 z kazdeho stavebneho objektu vtedy by som nemusel nič meniť a išlo by spoločné stavebné konanie. - este ani nestaviam a uz som mimo predpokladu celkovej ceny stavby . dakujem zatial za info. no moc si ma nepotešila myslel som si ze sa tomu vyhnem za kazdu cenu.
Odpovedať
@peto2 Odpocitaju len - 60 m2 za cely objekt, cize ak by to bola aj radovka s 10 domami stale sa odrata len tych 60 m2, nie 10x60 m2...
Odpovedať
@peto2 http://www.ta3.com/clanok/1095740/pop...
Odpovedať
o5ral ich pes r1edkou 5rackou kazdeho co toto vymysleli.....
Odpovedať
famozna podpora byvania a rodiny. tlieskam a posielam krvnu zrazeninu autorovi zakona.
Odpovedať
Profilova fotka
@rutyruth ma pravdu.Na Ta3 je aj diskusia a vyklad k tej novele. @peto2 tak ako som pisala, odpocita sa tych 60m2 len raz pre kazdy dom, raz pre 2-dom, raz pre 10- dom aj ked je v nom 10 bytovych jednotiek, len si musis vypocitat ci sa oplati delit domy na 2 papierovo alebo nie.Ja myslim ze najlepsie by bolo kedy ste sa zo susedom dohodli ze kazdy zaplati polku toho poplatku a domy nechali ako radovy.Ale to si treba preratat co je vyhodnejsie
Odpovedať
pezinok tiez 35evri, ze sa nehanbia..
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?