Pokuta za stavbu bez stavebného povolenia

Zdravím, je možnosť stavať dom aj bez stavebného povolenia? AK hej, aká je tam môžná pokuta resp. čo všetko by to obnášalo?
Odpovedať
1
2
:-) Zacni a podel sa s nami o aplikovani stavebneho zakona v praxi :-D Ked to bude v odlahlej casti, tak ti to moze prejst, ale ked mas susedov, tak narazis.
Odpovedať
@rkorba susedia vyzeraju byt v pohode..len som chcel vedieť či sa platí len nejaká smiešna pokuta alebo je to viac :)
Odpovedať
A ako dlho trvá vybavenie si SP?
Odpovedať
@maaato vyzeraj byt v pohode = hahahahahaha zakonna lehota na SP je 60 dni, pricom nepoznam nikoho kto ju v nej dostal :-o :-S 8-)
Odpovedať
@rkorba takže dostali SP až neskôr? počas toho čakania, môžem začať už so stavbou?
Odpovedať
@maaato precitaj si zakon, alebo tu postrehy na fore. Vzdy plati, najprv citaj, potom rozmyslaj a nasledne sa pytaj :-x
Odpovedať
@rkorba tak dik
Odpovedať
Profilova fotka
@maaato bez povolenia legalne nemozes robit nic.
Odpovedať
U nás bez SP môžu stavať len socialne slabší v romskych osadách im to nikdy nikto nebúra a vždy im to tam nechajú :) Ty také neskúšaj môžeš prísť do problémov a najbližšie roky zo stavbou potom ani nepohneš a bude ti chatrať. Ale sú oblasti kde to ľudia robia a začínajú aj bez a postupne si vybavia papiere.
Odpovedať
@maaato Su ludia co stavebne povolenie nepotrebuju, ale ty sa nechodia pytat sem na forum. Tak ci tak budes musiet vybavit vsetky papiere, tak si to radsej vybav a budes kludnejsie spavat ;)
Odpovedať
@maaato nie, so stavbou môžeš začať až stavebné povolenie nadobudne platnosť. Predtým si môžes aspoň splanírovať pozemok ak sa nevieš dočkať prác.
Odpovedať
@maaato ked si dobre vo vate, tak ta pokuta trapit nemusi. Bez povolena stavaju zvycajne taki. Ale ti sa nepotrebuju na taku sprostost pytat na MS. Potom kategoria co ju spominal @mpfnordy Pokuta nemusi byt velka, je to dost relativne, a zavisi od cisla na tvojom ucte ci ta to polozi do smutku ci nie. Tiez ak sa budes niekolko rokov pozerat na tvoje rozpadajuce sa zaklady zatial co ty splacas hypoteku a byvas s troma detmi u svokry v izbietke nad garazou tak ta vyska pokuty tiez trapit nebude...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Kým nemáš v ruke SP nemal by si ani krompacom zakopať do zeme. A že susedia sú v pohode? No skús a hneď uvidíš akí sú pohodoví. A to zrovnanie pozemku to je tiež také diskutabilné. Ale všeobecne platí, kde niet žalobcu,nieje ani sudcu. Tak riskuj! :-D :-D :-D
Odpovedať
@maaato Ak je pozemok určený na výstavbu a ide o bežnú lokalitu v zastavenom území resp. v novej lokalite, tak pokuta do cca 33.000 eur. Obvykle o dosť, ale naozaj dosť nižšia.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako si na tom so starostom?
Odpovedať
@pipulkoo Prečo??? či starosta mi môže udeliť výnimku?
Odpovedať
Profilova fotka
@maaato Záleží aj na tom ako chceš začať stavať bez povolenia, či štýlom že včera ti prišiel projekt a chceš začať alebo máš podanú žiadosť vybavené všetky vyjadrenia a viac menej len čakáš na nadobudnutie právoplatnosti, lebo sankcie sú rôzne od odstránenia stavby cez tú pokutu do tých 33-tisíc eur ale aj pokuta pár tisíc, a tieto pokuty navrhuje starosta ale aj tak to schvaľujú obecný poslanci čiže by si mal mať dobré vzťahy aj s nimi. Keďže pri stavbe domu sa hodí každé euro určite by som si počkal na SP a nevyhadzoval prostriedky na pokuty.
Odpovedať
@martosko Keď si začnem prípadne aj skôr vybavovať všetky potrebné povolenia, vodarne,kanalizácie, spp, elektrárne atď,koľko mi platia aby som ich mohol priložiť k k SP? Chcel by som si to všetko vybaviť o niečo skôr, nech potom nemám stresy.
Odpovedať
Profilova fotka
@maaato To presne neviem ale k väčšine týchto vyjadrení potrebuješ mať projekt a keď už máš ten môžeš začať vybavovať SP. Nejaký čas sa dá ušetriť tým že obeháš susedov ktorý ti podpíšu niečo ako to že nebudú mať námietky tým ušetríš tuším 30 dní ktoré majú na vyjadrenie alebo nejaký čas naženieš že začneš územné konanie nie z kompletnou dokumentáciou ale len z koordinačnou situáciou od začatia musíš doložiť zvyšnú dokumentáciu do 30 dní, ale toto je ťah pre skúsených developerov a ani neviem úplne presne ako to je. Kto by ti s takýmito vecami vedel poradiť je @janetbla skús napísať jej.
Odpovedať
@maaato keď máš projekt domu, tak ho zašli na vyj. správcom podzemných a vzdušných vedení, platnosť vyj. je 6 mesiacov, pokiaľ vo vyj. neuvedú inač..od ostatných dotknutých orgánov platnosť vyj. - záväzného stanoviska je 2 roky.
Odpovedať
Profilova fotka
@maaato starosta vie vela vybavit😉
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba ja som podal ziadost na stavebko .. teda mi dala zoznam co treba este k tomu ako vyjadrenia ele plyn telekom vypisy atd ... hned som sadol do auta obehal to za jeden den na pocudovanie mi dali vsetko na pockanie aj zakreslili a hned v ten den to bolo na urade teta ze waaaw. Tyzden trvalo poslat listy susedom teda jednemu a uplynula 15dnova lehota .. celkovy cas 3.5 tyzdna
Odpovedať
@wolodymyr ti gratulujem, ty sa vlastne chvalis :-) Nic to nemeni na fakte ze, co som pisal, lebo ta nepoznam osobne :-D Jeden uradnik sa zatne neda ti to na pockanie, ze ma na to 30 dni a dovy dopo :-) Ale stale sa bavime o situacii, ze mas vsetko obehane a uradnici na stavebnom si povymyslaju i nemozne a natiahnu ti proces na viac ako 60 dni i ked mas vsetko co si mal mat z provoti :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba ja len na margo ze sa da ale samozrejme su pripady ze sa neda
Odpovedať
@martosko S určovaním pokút sste úplne mimo.
Odpovedať
@draik a ako sa teda určujú?
Odpovedať
@maaato Výšku určuje zákon, stavebné konanie navyše nie je samosprávnou kompetenciou obcí. Konkrétna pokuta v jednotlivom prípade je na rozhodnutí správneho orgánu, pričom platí, že podobné prípady by sa mali trestať podobne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobry den, chcem sa informovat. Dna 16.3.2020 sme obdrzali od stavebneho uradu stavebne povolenie. Kazdy sused obdzal postou list, ze bolo vydane stavebne povolenie. Avsak cakame na pravoplatne rozhodnutie. Jedna suseda zijuca v Prahe neprevzala postu dodnes. List je na poste uz 22 dni (od 25.3) a my bez prevzatia jej posty nemozeme stavat. Ak by sme zacali stavat bez jej povolenia, je tam nejaka mastna pokuta. Vztahy so starostom mame relativne v poriadku. Mame sa dohodnut aj so stavebnym uradom, aby o tom vedeli, ze chceme stavat, aj ked nemame suhlas od poslednej susedy? Podla nas nas natahuje a naschval nemieni prevziat postu. K tomu este ten virus a obmedzenia. Stavebna firma uz caka len na nas, aby mohli stavat, no nevieme co dalej. Ci obijst tu susedu a riskovat, ze zaplatime pokutu Dakujem za kazdu radu Pekny den
Odpovedať
@lenusikpa7 "Dohodnuť sa so stavebným uradom? " v takej veci to oficialne nepojde , a nemyslím že by stavebný urad vzal sa svoje triko. Bez právolpatného rozhodutia sa nedá stavať, aby vás potom nenatrela suseda, ked myslíte že naschvál zdržuje. Asi si ešte užíva čistý vzduch bez stavebných strojov a toho humbuku okolo... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lenusikpa7 Ak si list neprevezme, ten sa vráti naspäť na SÚ a tým je považovaný za doručený (fikcia doručenia). Štandardná doba uloženia listu na pošte je 18 kalendárnych dní. Tá lehota sa ale kvôli súčasnej situácii predĺžila o 14 dní na 32 dní. Takže 27.4. sa vráti stavebnému úradu obálka naspäť. Ten musí pripočítať 15 dní (lehota na podanie odvolania) a až potom môže byť SP právoplatné. Možno by som skúsila dohodnúť sa so stavebným úradom, že nejaké práce pomaly začnete... Ale samozrejme, treba aj tak rátať s tým, že ak vás niekto "natrie", tak sa to zrejme bude musieť riešiť aj pokutou..Výška pokuty je ale potom na stavebnom úrade, resp. na starostovi..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?