Percento zastavanosti pozemku - stavebne povolenie

ahojte. rad by som vase nazory: presiel uz mesiac od podania ziadosti o staveb.povolenie a dodnes neprisla ziadna posta (zavidim ludom, co maju povolenie za 2-3tyzdne) osobne sme teda poverili clena rodiny, aby sa siel popytat na urad, kedze pevna linka, mobil ani e-mail pre prislusnu pani nie su nicim, na co by sa oplatilo reagovat. No o tam nastalo uzasne prekvapko - nas projektant navrhol dom so zastavanou plochou o necele tri percenta vacsou, ako je v danej obci povolene. je to ratany iba dom, bez terasy, spevnenych chodnikov a pod. Moja otazka teraz - existuje nejaka ziadost o vynimku, pripadne ma vyznam oslovit starostu, alebo ineho cloveka na urade, ktory by to dokazal ovplyvnit? Prerabat velkost domu, znova vsetko platit a obehat kvoli takemu malemu kusku, ...nato fakt nemam cas ani silu. Projektantovi som sa ozval, ze ako sa k tomu postavi a co navrhuje, ale kedze to takto dopadlo, necakam, ze pride s niecim konstruktivnym a zatial sa neozval. Ako by ste postupovali?
Odpovedať
Ziadost vzdy existuje, za napisanie nic edas, apeluj ze su to iba 3%, ze na pozemku je planovanej tolko a tolko zelene......
Odpovedať
@autoholik ono nejde len o stavebný úrad, starostu... k projektu sa ti vyjadrujú aj susedia. Osobne by som išla na úrad aj za starostom a spýtala sa, ako z toho vykorčulovať.
Odpovedať
no chystam sa v pondelok, len by som rad, ci uz niekto take nieco riesil a aj vyriesil. este ma srdi, ze na to potrebovali 5tyzdnov a keby som tam neposlal svokra, stale nic neviem. susedov okrem rodiny mame len 1x a tam mame dodrzanu vzdialenost aj s rezervou + sa jedna o bungalov, takze nema byt preco problem. ale podla tohto stavu este ani neprizvali k vyjadreniu majitelov okol.pozemkov. Na starostu sa pytam aj preto, ci ma hlavne slovo, alebo ci take veci rozhoduje nieco ako "mestska rada" alebo ine zdruzenie.
Odpovedať
Ako to teda je? Terasa sa ráta do zastavanej plochy? Či prekročil si zastavanosť iba samotným domom? Čo všetko ráta váš stavebný úrad do zastavanej plochy? Mne architekt povedal, že terasa sa nepočíta, ale mne sa to nezdá. Budem sa musieť ísť spýtať na úrad.
Odpovedať
Podla mna ti tam pocitaju aj terasu,chodniky-vsetky spevnene plochy. A to uz prekrocis o dost viac ako 3%.
Odpovedať
no spytam sa osobne, ale terasu nemam a vydlazdene chodniky som nezarataval. iba zastavanu polochu domu a tam je rozdiel cca +2,7 percenta, takze by to vyslo tych cca 27,7 namiesto 25. Este som dostal tip, ze mam do projektu dat tensiu izolaciu, ale tam by sa nazbieral ledva nejaky meter, dva takze mi to nepomoze. Ak budu nechotny, tak sa ich spytam, ked uz tak dbaju na presne cisla, preco nie su schopny komunikovat na tel.cislach alebo zaslat vyjadrenie do 30dni.
Odpovedať
@atlaska ak im bude toto vadit, tak sa budem tvarit, ze si do domu vyslapem cesticku v trave a do garaze pojdu najuzsie mozne zatravnovacky.
Odpovedať
Pre rozumnyh ludi by tie 3% nemali hrat ziadnu rolu. apeluj na percento zelene, vacsie stromy, ovocny sad.........
Odpovedať
Profilova fotka
Nechcem ta strasit ale ak je v uzemnom plane max zastavanost trebars 35% tak ak ty mas 38% matematika nepusti...Nahanal by som projektanta.Dalo by sa to vylepsit trebars zelenou strechou ale to predpokladam nie je mozne.Zmena zastavanosti je mozna iba zmenou uzemneho planu.
Odpovedať
@atlaska Chodníky, pokiaľ viem, sa nepočítajú do zastavanej plochy. To sú spevnené plochy. Ale u terasy som si nie istý, najmä pokiaľ je vyvýšená. @autoholik Pozri v zmluve, či v prípade, že stavebný úrad neschváli projekt, nie je povinný ho opraviť. My to máme tak v zmluve.
Odpovedať
@plamen sam vies, ze aj tak to zalezi od konkretneho uradnika. :-) Kludne nad tym moze prizmurit oko. Malo sa na to ale mysliet uz v case projektovania....to je jasne. @autoholik pre istotu si este zisti koeficient zelene. Zvysok potom pripada na spevnene plochy. Kebyze mas s tym fakt velky problem, tak este je riesenie, ze od suseda kupis cast pozemku, ktory mu neskor predas naspat. Svoj pozemok teda na isty cas zvacsis, aby si sa vosiel do maximalnej zastavanosti.
Odpovedať
@janvirostko to s odkupom pozemku napadlo aj mne, ale platit kvoli tomu zrychlene konanie na katastry a nasleden to vsetko (ak nie aj dalsie) absolvovat od znova na stavebnou.....no radost pomysliet. Podla doterajsich nazorov ale nie je celkom jasne, ci mozu "privriet oci" alebo budem musiet riesit alternativne riesenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ved skuste dat ohodnotit ten starsi dom ,co si pisala a on stoji na nejakom pozemku ,tak dajte aj ten pozemok pod nim ohodnotit a potom co Vam vyjde dokopy ,tak sa rozhodnete ... mysliim ,ze by to tak slo ,a ked Vam daju aspon aky taky uver , neviem aku hodnotu tam ma pozemok na m2... no a z toho by ste mohli zacat stavat ... pravdepodobne by ste mali aspon na komplet hrubu stavbu , potom by ste vzali na dokoncenie uver na hrubu stavbu ...my sme to riesili podobne az na to ,ze mame založený byt a pozemok ... potom to prenesieme na dom ... navysovat uz nebudeme kedze uver mame taky aky sme chceli ... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@morandia pardon ,zle som klikla patrilo to do inej diskusie
Odpovedať
@thodosy do zastavanej plochy sa ráta napr. aj strecha, prístrešok, pokiaľ sú v dĺžke 1,5 m. Ak ti teda strecha, alebo terasa túto dĺžku presahujú, tak ako keby to bol už dom - teda zastavaná plocha. Nie som si presne istá, či som to dobre napísala. Ale predvčerom sme sa o tom na stavbe bavili. My sme chceli napr. prístrešok na auto prilepiť k domu. Hoci by bola dodržaná vzdialenosť od suseda, už by to nevyšlo. Ale zasa prístrešok bude samostatne a tam stačí tuším meter od plotu. V podstate, aby sa dalo okolo neho manipulovať keby bol nejaký problém bez toho, aby sme museli ísť na susedov pozemok.
Odpovedať
S tou strechou som myslela, nie plocha strechy 1,5 m, ale presah strechy nad domom :-D
Odpovedať
@autoholik teraz nedavno som navrhoval jeden domcek, kde som maximalnu zastavanu plochu prekrocil o viac ako tvoje 3 percenta. Stavebny urad a investor o tom vedeli este v case architektonickej studie. Investor nechcel mensi dom a zaroven to stavebny urad odsuhlasil pred zhotovenim samotneho projektu. Minimalna plocha zelene bola dodrzana podla uzemneho planu. Takze da sa to a je to na konkretnom uradnikovi. 3% je skutocne malo...a projektantovi daj po usoch, ze si nezistil regulativy na zaciatku :-)
Odpovedať
@janvirostko vdaka za prispevky. projektantovi som poslal zatial slusny mail, no nereaguje tak neviem ci je na dovolenke alebo .... Okrem tvojho projektu, ktory si riesil dopredu ale neviem zatial, ci niekomu presla nejaka taka vynimka dodatocne a co to obnasalo.
Odpovedať
@janvirostko tak dnes som zistil, ze projektant taha dva tyzdne oddychu v zahranici. dufam ze sa mu cely cas stikuta. Uvidim ako v pondelok pochodim, ale ak by som volil verziu, ze odkupim od svagra druhy pozemok-hoci aj cely, nie je tam potom nejake bremeno, ze ho nemozem predat naspat? ...ci sa niekde nepisu poznamky typu: predane za ucelom povolenia stavby atd...nech nie je neskor problem.
Odpovedať
@autoholik nepisu sa nikde ziadne poznamky a ani v stavebnom povoleni ti nkto nenapise, ze nemozes predat svoj vlastny pozemok alebo jeho cast... inak si nie som ista, ci projektant ma sam ziskavat info ot om, co sa kde moze stavat a co nie..., nie je to skor tak, ze ty si mu povedal, co chces? my sme rovno povedali, ze zastavat mozeme 118 m2, lebo zastavanost nas nepusti...
Odpovedať
@peta_petruska s tymi info - to mas ako ked pride k predajcovi luxusnych vozidiel, podas mu info aku chces vybavu, do akej ceny mozest ist a povies mu, ze co vsetko v nom chces mat. On ti auto objedna, kupis ho, ale na inspektorate zistis, ze ho nie je mozne prihlasit, lebo nie je homologovane, pripadne nie je schvalene, lebo je to USA dovoz a cislo karoserie napisane perom co je v EU neriesitelny problem. Co teraz? vina toho, co chce auto kupit a normalne sa zivi uplne niecim inym, alebo vina predajcu, ktory s tym robi denne a ma mat vsetky podklady co sa tyka povoleni, prihlasenia atd?? projektant bol v nasom pripade na pozemku ako prve, zistoval si vsetky IS a ....takto to dopadlo :-(
Odpovedať
@autoholik ale su aj veci, ktore su specificke pre rozne stavebne urady, aj ked asi to nie je uplne spravne, nic sa s tym vsak neda robit, napriklad zastavanost sa v roznych obciach chape roznym sposobom... my ked sme sli stavat, pytala som si od obce uzemnoplanovaciu info pre nas pozemok (este vtedy nebol nas) - ale fakt je, ze projektant si to tiez mohol vypytat myslim si, ze ak mate normalny SU, tak 3% nebudu robit problem... problem ale bude, ak budes chces pristresok pre auto, prestresenu terasu, zahradny dom - to je vsetko zastavanost (aspon u nas)
Odpovedať
@peta_petruska no ja chcem hlavne argumentovat, ze v dome mam dvojgaraz aby som tam mal vsetko naradie a nebudem mat ziadny zahradny domcek, ani mega altanok ani nic ine. Projektant to podla mna jasne mal zistit, hlavne ak mam indiciu, ze nieco podobne uz zazil vo vedlajsej obci - aspon tak sa on sam vyjadril.
Odpovedať
@autoholik pokial nechces ziadne dalsie stavby, tak si myslim, ze nebudes mat problem a tak ako pisu ini, skus percentualne vypocitat kolko pozemku bude zelen a hotovo...
Odpovedať
@autoholik ee, take veci sa nepisu pokial viem. Je to na dobre slovo :-D @peta_petruska my, projektanti si sami zistujeme, ci to je v sulade s uzemnym planom. Ak nie, tak minimalne to povieme investorovi, aby si vyziadal UPI, ktoru dostaneme ako podklad pred projekcnymi pracami. Pri katalogacoch je to vsetko, samozrejme, na investorovi. @autoholik fakt si zisti dopredu vsetky architektonicke a urbanisticke regulativy, aby si nahodou potom nebol prekvapeny, ze vybehne este nieco dalsie. Vela obci ma uzemne plany na internete.
Odpovedať
Toto nepochopim, obec si urci zastavanost pozemku, robi problemy a nasledne mozem po skolaudovani hlavnej stavby zastavat cely pozemok drobnymi stavbami (cez ohlasovacku) a mozu mi tak akurat vsetci fukat do zadku.....
Odpovedať
@danculd aj tam mas predsa obmedzenia (zastavanost, spevnene plochy)
Odpovedať
tak nova info. vedlajsi pozemok sice mozem odkupit ale uz ho nikdy nepredam ako stavebny - predchadza sa tak spekulantstvam. a kedze nemam zbytocnych xy desiatok tisic, tuto moznost zavrhujem. nas problem ma na stole starosta a cakame co nam poradi. Vynimky vraj nie su-nedaju sa udelit, ze to je zla info. Na zmenu by musela obec zmenit zakon tykajuci sa zastavanosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?