Osadenie stavby, susedia majú dom 2 m

Chcem sa opýtať mame pozemok siroky 18,8m chceme začať stavať, lenže mame uz susedov a každý z nich ma dom osadený 2m od hranice a majú tam okna z kuchýň. Stavebný úrad povedal že sa musím dohodnúť so susedmi na vzdialenosti osadenia lenže každý z nich trvá na vzdialenosti medzi oknami 7m... Takze by som mohol postaviť iba 8m dom... Je nejaka možnosť ako sa to da obísť aby som mohol normálne postaviť dom... Kedže oni to postavili tak ako som to písal? Dakujem
Odpovedať
1
2
ty kokso, to je brutal ... rozmyslam ze ako SU povolil tym dvom takto postavit, ze "znehodnotili" stredny pozemok stavebny urad je sef, nie tvoja dohoda so susedmi ked to stavebny urad pomrvil, mal by to napravit, ale ako? to je otazka ...
Odpovedať
Jedine nedat okna tak aby boli blizsie ako 7m. Meria sa to ako najmensia vzdialenost vzdusnou ciarou, cize mozes mat na tej stene okna obytnych miestnosti len nesmu byt oproti ich oknam. Len neviem ci toto chces, aby si mal okna do ich murov. Dalo by sa to tak zeby si mal na tie strany len okna miestnosti ako kupelna, kotolna, chodba atd.
Odpovedať
@lukino89 ked riesili stavebne povolenie, tak si mal moznost pripomienkovat to, ale co uz ked je neskoro. Aj z tohto dovodu, je dobre ked maju zony/obce vytvoreny uzemny plan, kde definuju aj odstupove vzdialenosti navzajom medzi susednymi domami. Ta podmienka 7m medzi domami plati ak ide o okna z obytnych miestnosti. Teraz by bolo dobre zistit ake velke su ich kuchyne a ci splnaju parametre pre obytne izby. Ak nie mozes ist blizsie. Ak ano nepomozes si, teda s velmi velkou pravdepodobnostou nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukino89 ten odstup medzi domami je len ak sú tam okná z obytných miestností a ak má kuchyňa pod 12 m2 neberie sa ako obytná miestnosť. Alebo skúsiť čo by SÚ povedal na vysoký nepriehľadný plot, aspoň na jednej strane pozemku, ak nie sú aj projekty zo šírkou 7-8 metrov.
Odpovedať
Profilova fotka
Stiesnene podmienky by mohol SU akceptovat ako opravny prostriedok ked to vlastne zavinil. Alebo posadit dom hlbšie na pozemok?
Odpovedať
@xaxaxaxa no práveže som mal na dolnej strane garáž a na hornej celu zastávajú plochu okna vpredu a vzadu ako na obrázku
Odpovedať
Mozno blby a protivny napad ale postav 2m betonovy plot a budu mat krasny vyhlad... ;) Ak sa s nimi nedohodnes tak jedine riesit dom tak aby si mal okna z obytnych miestnosti dalej ako tych 7m. Ale na druhej strane ked to maju cumiet z oboch domov priamo na dvor nie je bohvieco.. ;(
Odpovedať
@spiderhst keď som kupoval pozemok ma to nenapadlo.... A oni uz mali postavené domy
Odpovedať
@bovary aj to som rozmýšľal ale hranica je stále hranica odpoved z SU
Odpovedať
Niekde som čítal, v nejakej vyhláške sa piše ak chces stavať cca na hranicu a chces dát okno z kuchyne alebo miestnosti tak musíš dodržať hranicu 3,5 a nie 2... Aby každý mal rovnakou možnosť..
Odpovedať
Profilova fotka
@lukino89 Ono medzi domami to musí byť 7 metrov či to bude narovnako rozdelené alebo u jedného viac a druhého menej je už zákonu jedno ale ja by som to skúsil uhrať na to že ak tam majú susedia okná len z kuchyne že sú to malé kuchyne a nedajú sa brať ako obytné miestnosti
Odpovedať
Ale mohlo by aj tejto niečo zabral na úrade, časť odlišne riešenia sa piše že ak su nerovnocenne podmienky na výstavbu... Co si myslím že v mojom prípade je lebo obaja 2m a okna z kuchyne... http://www.vyvlastnenie.sk/clanok/a/a...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Je to dosť blízko. To nechápem ako to mohli povoliť takto osadiť susediace pozemky. Ono by bolo fajn sa nato informovať na úrade lebo podla mňa ty za toto nemôžeš a tým pádom si nemáš ako pomôcť. Nejakosi sa to bude musieť dať vyriešiť len treba prísť ako.
Odpovedať
@lukino89, zial za chyby sa plati. Ako vidim, tak ti projekt domu / studiu vypracoval projektant. 1. preco neriesis s nim tuto situaciu, mal by ti poskytnut vsetky informacie potrebne pre vyriesenie problemu, ved ho za to platis 2. ako ti mohol takto naprojektovat dom, ked ho realne nemozes na pozemok umiestnit???
Odpovedať
@lukino89 im su dovolil postavit tak domy atebe nie? Jedno velmi ucinne riesenie je, daj tam maringotku aspon na rok a nastahuj tam velku cigansku rodinu, ver mi, ze ti potom povolia co si od nich ziadal.
Odpovedať
@spiderhst no ano mas pravdu, ja som mu ukázal co chceme a on to navrhol takto na úrade to zamietli... A susedia nesúhlasia uz vôbec... Variant bolo viac... Aj to he dám betónový 2m plot zmením dom, ale susedia trvajú na zákonom osadeni... A na SU aj keď dám garáž na hociktorú stranu musím mat súhlas suseda nakoľko oni majú skolaudované domy a okna 2m od hranice
Odpovedať
@originalx uz som aj nad týmto rozmýšľal....
Odpovedať
@lukino89 az som sa rozculila nad nasimi uradmi. To he tak,ked urad nerozmysla dopredu. Nas obycajnych ludi to nenapadne,ale oni su tam od toh,aby hajili zaujmy susednych pozemkov a takto znehodnotili vas pozemok. Ja by som trvala na to,ze je ich chyba,ze schvalili predosle stavby a nemysleli na vas pozemok. Chodte si za tym a nenechajte sa odradit.
Odpovedať
@hoblinka13 no pri najhoršom je to občiansko právny spor... A je tam veľká pravdepodobnosť že uspejem... Ale tak je to na dlho...
Odpovedať
@lukino89 tak aspoň od jedného suseda nedaj okná obytných miestností, napr kúpeľňu a potom môžeš ísť na dva metre z druhej strany potom nebude problém zachovať tých 7.
Odpovedať
Profilova fotka
@fidorka7 To mu nepomôže lebo susedia tam majú okno z obytných miestností tak kvôli ich oknám treba dodržať tích sedem metrov nie kvôli jeho.
Odpovedať
@fidorka7 vyjadrenie SU aj keď dám plnú stenu bez okien musím mat povolenie od suseda...inak 5m
Odpovedať
@martosko nerozumieš čo píšem , ak tam on nebude z jednej strany mať okná obyt.miestností, tak môže ísť z tej strany na dva metre od hranice, 7 m vzdialenosť platí len na prípad ked sú k sebe vzájomne otočené okná obyt. mierstností - u OBOCH.
Odpovedať
@fidorka7 no panička na SU povedala že aj tak musím mat povolenie od suseda....
Odpovedať
@lukino89 tak SÚ porušuje zákon - nech ti to dajú písomne, podľa čoho rozhodli takto - máš možnosť sa odvolať na nadriadený úrad
Odpovedať
@fidorka7 no upravím projekt aby som mal 5a2 a skúsim opätovne ísť na úrad a uvidím co povedia....
Odpovedať
Profilova fotka
@lukino89 postav si vysoky plot a uz ich to nemusi trapit
Odpovedať
@jblaze to je jedno hranica je stále hraní odpoved SU... Ako keby to bolo možné tak postavím po obvode a mam pokoj a stavam ako chcem ale nedá sa plot je iba plot.
Odpovedať
@lukino89 v tvojom prípade sa jedná o stiesnené podmienky - tie vyplývajú z už jestvujúcej zástavby, ktorá vlastne tvoj pozemok znehodnocuje, preto trvaj na vzdialenosti 4 m a na tej stene nemaj okná obytných miestností - s týmto by tvoji susedia /aspoň z jednej strany / nesúhlasili?
Odpovedať
Ja som mal taký istý problém podobný dom a aj podobný pozemok a na stavebnom úrade mi povedali presne to isté že musím dodržať odstúpi a ak chcem ísť bližšie tak s povolením suseda ale môj sused nemal s tým žiadne problemi, ináč jediná možnosť postaviť si užší domček.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?