Orna poda -> povolenia na stavbu

Profilova fotka
Zdravim, mam ornu podu a chcem, aby som na nej mohol stavat. Ako prva vec sa musi ist na obecny urad, ci mi tam povolia stavat. Lenze ked im napisem list, ze povolite mi tam stavat, tak to zamietnu, lebo je to rola. Takze aky postup treba, co mam na obci povedat, resp. co im mam napisat, alebo co je prvy krok? Bo tu v bananistane je byrokracia a nic normalne sa vyriesit neda. Takze prosim vas, co ste si tym uz presli, za kym, cim ste sli ako prvi, co a ako ste napisali, ze tam chcete stavat, tak to povolia, alebo to chces zmenit na stavebny pozemok, tak obec musi dat suhlas a potom sa to vyjme. Proste mi sem napiste, co im mam napisat, aby to pochopili, bo na urade su hotentoti, vsetkych tam zaujima len dedinsky futbal a kostol, v nicom sa nevyznaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@reitak v prvom rade potrebujes uzemny plan obce. Ak sa tvoj pozemok nachadza v miestach kde je naplanovana vystavba nemal by to byt problem a na obecnom urade ti na zaklade toho vydaju stanovisko. Ak tam ale pozemok nie je je tam stavba minimalne velmi problematicka ak nie nemozna, pretoze dosiahnut zemnu uzemneho planu nie je jednoduche a lacne.
Odpovedať
to ze chces na svojej ornej pode stavat este neznamena, ze mozes. Ak to obec nema v uzemnom plane tak mas smolu
Odpovedať
Profilova fotka
@reitak ak má obec územný plán tak ako píše @majkoj tak ti to obec povie. Ale ešte je jedna varianta - malé obce nie sú povinné mať územný plán, takže ak ti na obci povedia že územný plán nemajú, tak ti aj starosta povie či ti tam stavať povolí ak splníš určité náležitosti, pretože na vyňatie poľnohospodárskej pôdy potrebuješ územné konanie a tam sa ti starosta v mene obce vyjadrí k tvojmu plánu tam stavať O.k.? Určite tam nič nepíš ale zájdi si tam osobne - najlepšie za starostom, ten sa v tom vyznať musí, nakoľko takéto veci podpisuje a rieši.
Odpovedať
Profilova fotka
obec ide este len riesit uzemny plan, ci obnovit, alebo prvy krat, to neviem a na urade mi to zial nepovedali, sami nevedia co robia. Starostka mi povedala, ze im mam napisat list a poslanci sa vyjadria, ze ona to nevie a an inevie ako sa co robi. Takze otazka znie, co vlastne po nich chcem, mam im tam napisat, ze tam chcem stavat dom, takze ziadam o povolenie vystavby RD v tejto casti parcely, zvysok zostane orna poda, na zaklade vasho povolenia sa bude riesit vynatie pody v tejto casti. Proste musim to s nimi riesit jak s malymi detmi, bo to nepochopia, este take nic nerobili
Odpovedať
Profilova fotka
@reitak ešte raz a po poriadku: má obec územný plán alebo nie? má obec stavebný úrad alebo nie? skús si zohnať tieto základné informácie a potom sa ti bude dať poradiť... pochybujem že ti na základe nejakého listu dajú odpoveď, ktorá bude záväzná pre budúce odňatie ornej pôdy... toto si prever na stavebnom úrade, poprípade pozemkovom úrade... O.k.?
Odpovedať
Ak a ide robit UP,musis cakat. Potom sa uvidi,ci tvoj pozemok bude v UP urceny k vystavbe RD,alebo rovno usiluj o tom,aby tak bolo. Kym ten UP nebude, pochybujem,ze ti nejake stanovisko daju. Dalej mas uz zistene ako to poriesis s IS?
Odpovedať
Profilova fotka
no skusim pozistit, ale na prvu otazku mi nik neda odpoved, co viem, tak maju teraz 5.11 zasadnutie poslancov a idu riesit uzemny plan, ale co to znamena, neviem, takuto odpoved som dostal od 3 ludi na urade, idu riesit ... tak ale ja potrebujem odpoved pisomne, mne starosta sam od seba nepovie, ano mozes tam stavat, dam oficialny list a dostanem oficialnu odpoved a s tym papierom sa uz pohnem dalej, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska s IS to budem riesit ptom, bo nemam casu teraz na to, ked je zasadnutie za dverami. Elektrika je na pozemku a s tym nie je problem, to viem poriesit a pretlacit, mam v ZSE svojich ludi, plyn tam nie je a voda, to je horsie, to riesim.
Odpovedať
Profilova fotka
@reitak pokial sa ide prave riesit uzemny plan, tak zial budes musiet pockat, to moze trvat. Bolo by ale dobre nejak zabezpecit aby tvoj pozemok bol v plane na zastavanie :). Ale zisti, ci uz nejaky iny neexistuje.
Odpovedať
Ak sa tam naplanuje velka vystavba, je mozne ze budes aj na tu elektrinu cakat rok,napriek znamostiam. Je to intravilan? Ak nie este mze byt problem s vjazdom na pozemok. Len aby tam v ramci UP nepovolili stavat hotel,pezion, sportovy areal..........
Odpovedať
poziadaj si o zavazne stanovisko obce. ked neni uzemny plan, mozu mat ine uzemnoplanovacie podklady, z ktorych vychadzaju. v stanovisku musia jasne uviest, ci budes moct alebo nie
Odpovedať
Profilova fotka
@reitak spracovanie územného plánu obce trvá dosť dlho, niekto ho na základe objednávky obce rieši a spracováva, spravidla to je nejaký architekt, ktorého obec najala. Spoj sa s týmto spracovateľom ÚP, skús u neho svojimi argumentami presadiť, že tvoj pozemok je vhodný na zastavanie, vodu môžeš vyriešiť aj studňou, elektriku máš, plyn bezpodmienečne nepotrebuješ, môžeš kúriť a variť na elektrike alebo pevnom palive. Pochybujem, že ti obec dá územnoplánovacie rozhodnutie ohľadne tvojej parcely, vyhovoria sa, že Úp sa práve spracováva. Zisti si, kto je spracovateľom ÚP a hľadaj páky...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@reitak o aku obec ide? uzemny plan obce je mozne ziskat aj na webovej stranke obce. Existuje tu slobodny pristup k informaciam, tak aj das pisomnu ziadost s otazkou ci obec ma uzemny plan? Musis dostat pisomnu odpoved a nemusis to hadat, alebo pocuvat nazor inych ludi. Ak starostka nevie ci ma obec uzemny plan, co tam robi? o com nieco vie? Idu komunalne volby, treba to zmenit. Ale to uz mimo temy. Ako pises, mate 5.11. je zasadnutie poslancov, ako obcan obce sa zasadnutia mozes zucastnit a mozes sa aj pytat. Bez ohladu na ostatne veci, by som postupoval tak, ze by som na obecny urad podal ziadost o vydanie uzemnoplanovacej informacie (UPI) pre pozemok s par. cislom tvojho pozemku. Tlaciva su bezne na obci, kde si vplnis udaje. ak to obec nema, napises si jednoduchu ziadost a dorucis na obec. Dostanes nejake odpoved, potom daj vediet a poriesime to dalej.
Odpovedať
@spiderhst starostka nemusi vediet,ci na parcele XY sa da stavat "nejaky" dom. Ani to nieje jej starost,nato je stavebny urad. Postup je jasny napise sa ziadost o UPI a caka sa max.30 dni na odpoved.
Odpovedať
@atlaska citujem (seba): ,,Ak starostka nevie ci ma obec uzemny plan, co tam robi?" Netvrdim, ze ona musi vediet kde a co je mozne stavat, ale to ci ma obec spracovany uzemny plan by mala/mohla vediet nie?
Odpovedať
Profilova fotka
tak som zistil, zevraj uzemny plan vobec nemaju a ani neplanuju a stavebny urad im robia Topolcany, nemaju svoj. tak ze mam napisat normalny list, ziadost a urcite spomenut, kde chcem situovat dom aze tam planujem mat aj kone, lebo dedina velmi chce, aby tam niekto toto mal a stale sa nik nenasiel, pre deti, ked maju oslavy a podobne. tak im napisem nejake omacky a uvidime
Odpovedať
Tak potom treba ísť na Stavebný úrad do Topolčian a tam ti kompetentný zamestnanec musí všetko vysvetliť. Na to takýto úrad existuje. A pokiaľ obec nemá územný plán, tak možnosť výstavby schvaľuje na základe žiadosti zastupiteľstvo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?