Oporny mur sused kope na nasom pozemku

Dobry den prajem, Sused zacal stavat oporny mur. Jamu vybagroval asi 30cm aj do mojho pozemku. Este v ten den rano som mu vravel, ze nech nejde do mojho pozemku. Takze to urobil naschval. Ja som mu slovne dovolil, ze si moze postavit oporny mur cca 1.5 m vysoky, ale na jeho pozemku. Teraz citam na internete, ze by mal mat stavebne povolenie so statickym posudkom na oporny mur. Ale ja som mu zatial nic nepodpisal. 1. Musi mat stavebne povolenie? 2. Ak podam staznost na urade, kolko mu hrozi pokuta, ze kopal na mojom pozemku? Mne nejde o to aby dostal pokutu, ale o napravu, aby nesiel s betonom do nasho pozemku 3. 2m od buduceho oporneho muru je nas dom, a dokonca mame aj okna k tomu muru, takze hrozi aj zhorsenie svetelnych podmienok Dakujem za pomoc
Odpovedať
1
2
@tinnko Ak ide stavat oporny mur na 1,5m tak stavebne nepotrebuje ale sk by staval 2m a viac tak hej.Jemu staci ohlasenie drobnej stavby na urade aj to sa my zda ze keby staval nad 1,8m.Tak asi do toho 1,5 ani nemusi a nemusi mat od suseda povolenie ani vas suhlas.Ploty sa vzdy robia na hranici podzemku a ked sused suhlasi tak moze ist pol na pol podzemku.Pol na vasom a pol na svojom.Ale vsetko je na dohode susedov.Pekny den.
Odpovedať
@petka456 Dakujem za odpoved. Tazko povedat, ci oporny mur bude 1.5m alebo az 2m.....nevidim do susedovej hlavy Sused nemal suhlas bagrovat na nasom pozemku. Nechcel by som rozoberat, preco s tym nesuhlasime. Klame nam do oci, ze ani nevedel, ako bagristi kopu...ale sam som bagristom povedal, nech nebaruju u nas Proste same klamstvo a pristup, a vyhrazky suseda nas odradzaju od toho aby sme to nechali tak. Ak podame staznost, co mozeme ocakavat? Aku pokutu mozu dostat?
Odpovedať
@petka456 Suhlasim, ze plot by mohol ist na polovicu...ja som navrhol pletivo....on nesuhlasil
Odpovedať
Potrebuje stavebné povolenie. Na plot stačí ohlásenie ( na akýkoľvek) lebo je to drobná stavba, ale oporný múr nie je drobná stavba. Byť tebou informujem sa či realizáciu neohlásil na stav. úrad ako oplotenie. Ak nie, oznámiť st. úradu čiernu stavbu. Sused dostane pokutu za realizáciu stavby bez povolenia (ohlásenie) a začne sa konanie o dodatočnom povolení stavby, kde ako účastník budete aj vy tam počas konania môžete uplatniť svoje námietky, čo do umiestnenia, tak aj ohľadne výšky.
Odpovedať
@petka456 nič také ako uvádzate st. zákon nepozná, je v ňom uvedených niekoľko typov stavieb (telekomun. st., banske stavby ...) ktore niepodliehajú stav. konaniu, ale všetky stavby (okrem tam vymenovanych) podliehajú stavbnému povoleniu, okrem drobných stavieb, ktoré podliehajú ohláseniu.
Odpovedať
@spoony To neni pravda.Ja som mala geodeta a ten my povedal plot z deteciek si mozem od suseda bezjeho povolenia na 1,8m postavit.A ked chcem aby my nerobil problem tak my staci na obci nahlasit drobnu stavbu.Ale ked by som chcela plot teda mur viac ako 2 m tak uz treba stav pov a suhlas od suseda.Ale ak im bagruje bez jeho povolenia tak to je sila.A tam uz nikdy nebudu dobre vztahy susedov.A v dnesnej dobe ked mas zleho suseda tak je to hroza.Viem o com pisem lebo ja mam svagra takeho ze mu tiez vadilo ja som dala od zakladu detecka na 1m na ne som dala stlpiky z deteciek a medzi ne sme dali plechove steky lebo on by nic nevidel.A ked ma stale otravoval tak som volala geodeta a nakoniec on ma este plot aj hlavny vchod v mojom a geodet my to povedal ze ja mu to mozem dat aj zburat a ja si mozem do toho 1,8m spravit plny plot aj bez jeho suhlasu.Ohlasim na obci a mam pokoj a nepotrebujem na sta cakat lebo aj tak by s tym nesuhlasil a mna uz tych 0.30cm nepomoze.Ale on my do dvora neuvidi.
Odpovedať
@spoony zdravim Sused ma v stavebnom povoleni len oplotenie.....neviem o tom ze ma stavebne povolenie na oporny mur. Da sa predpokladat, aku vysoku pokutu dostane? Nejde mi o to, aby dostal pokutu,...preto uvazujem pockat 3dni ci bude s tym niec robit...ak nebude nic robit, zial dam staznost
Odpovedať
@petka456 zdravim, Clovek si nevybera suseda ;-(
Odpovedať
@tinnko A ak to stavia bez povolenia tak to napadnite a uvidite.Ale ak uz teras si nerozumiete tak tam nebude dobre byvat.A ked ho udate tak mu to pozastavia a musi si vybavit stav povolenie ktore trva aj 1 rok kym mu to spustia a zaplati pokutu mozno niakych 300e ja poznam ze tiez mali takehoto suseda co ho udal a prisli sa zo stavebka pozriet na 1 rok mu to pozastavili a musel si vybavit povolenie a aj tak mu to povolili a dostal 30e pokutu.Najlepsie sa so susedom porozpravajte a skocit na obecny urad u vas na dedine alebo na stavebny urad a tam vam povedia.Mozno ze to je uz inak ked to stale menia jeden moze a druhy uz nie.Na jedneho maju taky meter a na druheho iny teda aj zakon myslim.
Odpovedať
@tinnko Zdravim, ked pises ze sused ma v stavebnom povoleni aj oplotenie tak potom pravdepodobne stavia oplotenie, nemyslim si ze oplotenie pozemku musi byt len z plotu a ked pises ze stavia oporny mur tak co sa o ten mur bude opierat ? Bude tam robit este nejaku pristavbu alebo ako ? Pretoze ak to je mur z DTciek vysoky 1.8m tak myslim ze tvoj sused to povaziu za oplotenie pozemku ktore ma schvalene. A pokuta sa na taketo male stavby pohybuje v desiatkoch eur.
Odpovedať
@tinnko co mozes byt rad, ze ti stavia mur ty ide na neho davat staznost. Teba by som veru za suseda nechcel. Ja na jeho mieste by som postavil 5metrov vysoky ten mur.
Odpovedať
@tinnko A este k tej pokute co som pisala.Tych 300e dostali ze stavali chalupu bez povolenia a tiez ich sused natrel a musela cakat rok kym jej to povolili.Ale ona aj tak si robila a dostala pokutu tych 300e.A tych 30e to je najmensia suma za plot.Mohli dat aj 100e tak povedali.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@originalx ja mur nechcem, lebo mur bude 2m od okien ale aj tak som mu dal suhlas....ale na jeho pozemku a nie na mojom....chcu robit 40m dlhy oporny mur bez opornych odbociek....mame pochybnosti ako im zobracka firma urobi ten plot, kedze od zakladovych pasov cez DT im nedali ziadne roxory
Odpovedať
@tomcok stavaju oporny mur, kedze chcu vyrovnat pozemo hlinou, aby z terasy mohli ist rovno na travnik...zakladovu platnu maju cca 1.5m nad hornym okrajom nasich okien....
Odpovedať
@tinnko V tom pripade si myslim ze ten mur bude plnit aj funkciu oplotenia takze neviem ci nieco dosiahnes tou staznostou, ale treba skusit. Ale skor by som riesil to ze sused bude oproti tebe dost vysoko takze vsetka voda z jeho pozemku bude zrejme tiect k susedom, neviem ako to je situovane, ale ja by som skor riesil to ze ako planuje odvodnit svoj pozemok kedze je tak vysoko, to by ta malo viacej trapit, pretoze ak pridu privalove dazde tak to nebude pekne.
Odpovedať
@tomcok ano presne to odvodnenie je dalsia otazka...ja som sa ho pytal na to, ale povedal ze to nech ma nezaujima Podla neho, si moze robit co sa mu len zachce, a vsetky urady ma v pazi Ja som teraz zly...ale ja som mu dal suhlas, ale nie na mojom pozemku...
Odpovedať
@tinnko vsetko si to odfot a s tym chod nas tavebny urad alebo obecny a uvidis co ti povedia. My to nevidime, nevieme ak je situacia takze tazko je radit.
Odpovedať
@tinnko zober flasku vinka zavolaj suseda a sadnite si na terasu a prekonzultujte to spolu ako to chce vybudovat.daj mu tvoje poziadavky co sa ti nepacia a rieste to spolu a nie utekat na stavebny urad. Tu fusersku firmu odtial vyzen, lebo ti ten oporny mur za par rokov spadne na tvoj pozemok.
Odpovedať
@originalx vinko by nebolo zle :-)
Odpovedať
@tinnko platnu ma 1,5m nad vrchom tvojich okien?? To v akom megasvahu ste. To akoze okno je mozno 2,5m + 1,5 je 4m hliny ide dorovnat? Keby aj menej tak ten plot bude este nad opornym murikom budes tam mat velku stenu.. chid za nim, natiahni si spagat ololo hranice ze kde nechces mat zaklady ani nic z toho jeho plotu keby nie ries urady.
Odpovedať
@tinnko plot musi sused stavat na svojom pozemku, celym objemom. Nie na hranici, ze pol na vasom, pol na jeho. Vy ste povinni strpiet v primeranej miere aj vstup na vas pozemok, pokial robi ten plot, mur ci co to je. Po skonceni prac je jeho povinnost uviest vas pozemok do povodneho stavu.
Odpovedať
@zita19 Neviem odkial to mas ale viem ze odiakziva sa robi plot pol na pol.Ale ked sused nesuhlasi tak si spravi cely plot na svojom.Ale to je len na dohode susedov ale ak ma niakeho blbeho suseda tak sa s nim nedohodne a bude si robit po svojom ked on sa ani uradnikov neboji.Ale uz tam su susedske vztahy narusene a on si preto stavia taky vysoky plot.Ked sa neda po dobrom treba to riesit s uradom.Ale sak ste suhlasil s plotom ale ste si asi nerozumeli ze on vas tam chce zamurovat.
Odpovedať
@srlinka to "odjakziva" nema oporu v ziadnom zakone. Rovnako ako to, ze ja mam robit plot po pravej ruke od cesty. Je to len tradicia. NIkto ta nemoze nutit povolit urobit plot na tvojom pozemku, ziadny sused ta nemoze nutit aby su mu prispel na polovicu nakladov. Ak sa dohodnete a mate to na papieri je to OK, ale podla zakona si kazdy stavia plot u seba a za svoje.
Odpovedať
@sysell pardon, platnu na asi 50cm nad nasimi oknami
Odpovedať
Dalsi problem je, ze jama je uz vykopana aj v nasom pozemku.....teraz sa boja ak daju zaklad na hranicu, tak zo spodnej strany uz nebude spevnena poda, sa boja ze im povoli mur....som vravel nech urobia T - cka
Odpovedať
Tak si to zhrnme: 1. Keby staval iba na svojom, tak ti to nevadi. Na tvojom pozemku je cca 30 cm. 2. Stavia oporny mur aby sa tvoj pozemok nezvalil na jeho pozemok. 3. Cely ho plati. 4. Ty mas dom postaveny najblizsie ako je povolene k jeho pozemku. A este sa tu stazujes a niesi stastim bez seba?? Ako fakt nerozumiem ludom, co su natlaceni na cudzi pozemok s domom a este sa rozculuju, ked si clovek chrani svoj pozemok a mur/plot je v strede medzi pozemkami... Neuveritelne...
Odpovedať
...a je po dobrych susedskych vztahoch, neviem si predstavit, ako tam chces zit dalej, mna by to osobne priam deptalo, stale davat pozor, aby som neprisla do kontaktu so susedmi, lebo uz sa hnevame...
Odpovedať
@melbak001 je to zjavne clovek, ktory nikdy namal problem so susedmi, lebo netusi ake dolezite je mat dobre susedske vztahy... A dat niekomu zburat oporny mur ci robit to preto, aby dostal pokutu... to je priam chore...
Odpovedať
@ivantausk stavia oporny mur, aby mal rovinku z terasy...ja som pod jeho pozemkom....ja som ten ktory si chce chranit pozemok dom a aj manzelku a deti, chore je robit oporny mur bez zeleza ....
Odpovedať
@ivantausk zjavne necitate pozorne....kedze som pisal ze mne o pokutu nejde....ide o to aby sa mur urobil dobre a aby sa do buducna sused najpr porozpraval
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?