Okna od susedov

Pekny deň prajem, potrebujem poradiť,mam jednu otázočku, môžem mať velke okna od susedov ked chceme stavat dva metre z každej strany? A este k tomu dodam, žechceme stavat na pozemku kde este nieje zastavane.dakujem za kazdu odpoved
Odpovedať
@albusa Je jedno, či veľké alebo malé. Legislatíva určuje vzdialenosť stavby najmenej 2 metre od hranice pozemku. Ďalšou podmienkou je, aby okná z obytných miestností boli od priečelia najbližšej stavby vzdialené najmenej 7 metrov. Ak oproti tým oknám nie je žiadna stavba a dom je najmenej 2 metre od hranice pozemku, stavebný úrad nebude mať námietky. Problém bude mať tvoj budúci sused, ktorý bude musieť dať svoj dom tak ďaleko, aby jeho okná boli od tvojich najmenej 7 metrov. Ale to ťa nemusí zaujímať.
Odpovedať
@chrobak7 Fakt je toto presný výklad SZ a SU mu musí schváliť? Priznám sa, susedia sprava aj zľava dostali SP skôr ako ja, ja som nemal ešte ani podané, všetci sme 2m od hranice, lebo stiesnené podmienky 18m pozemky, no ani jeden okná z obytných miestností ku mne nemá. A ak tak ľavý sused má 1x z technickej miestnosti a 1x garáže. Obe od výšky 180cm a mliečne sklo.
Odpovedať
@albusa A preco si chces robit problemy do buducna a strpcovat zivot sebe,aj buducim susedom? O sukromie pridete nielen vy,ale aj oni. Okna si nasmerujte do vlastneho dvora a mate pokoj,nikto nebude nic namietat. Tebe by sa pacilo, keby ti sused nasmeroval okna k tebe do dvora? Ze tam zatial nic nestoji je chaba vyhovorka. Znizis hodnotu susedneho pozemku. Ak narazis na "razneho suseda", tak ver, ze urobi v buducnosti vsetko mozne,aby ti ten vyhlad znemoznil a zneprijemnil. Na nete najdes vela pribehov na podobnu temu... :-|
Odpovedať
@chrobak7 Nemyslim si ze stavebny urad to musi schavit. Teraz som to riesil. Mal som v projekte presvetlovacie okno z obyvacky a vzdialenost 2m od hranice pozemku na ktorom este nic nestoji. Aj ked som mal suhlas od buduceho suseda ze mu to okno nevadi a bude nepriehladne aj tak som to musel z projektu vyhodit. Cez stavebny urad mi to nepreslo.
Odpovedať
@albusa Pravděpodobně to nevyhoví z požárního hlediska - požární prostor nemůže zasahovat na sousední pozemek a už vůbec né na sousední stavbu a to u klasických terasových oken nevyhoví, mně to spočítali na 2,65 m a to mám terasovky jen š.2,9 m
Odpovedať
@pripad001 No, musí ako musí. Na stavebnom úrade zvyknú byť veľmi mocné paničky a panáčikovia, ktorí si mnohé veci vysvetľujú po svojom. A potom sú rôzne miestne výnimky, najmä v lokalitách, kde bola kedysi stará výstavba a domy boli nahustené. Tam ide o stiesnené podmienky a priamo legislatíva dáva mäkšie podmienky pre takéto oblasti so stiesnenými podmienkami plus ako som písal, samotný úrad môže v takýchto hustých zástavbách povoliť stavbu aj pri nedodržaní stanovených podmienok. Každý prípad je individuálny. Trebna si to naprojektovať tak, aby si myslel aj na budúcnosť. AK dáš okno blízko plota, rátaj s tým, že ti do toho okna bude budúci sused vidieť, ak napr. postaví síce so 7 metrovým odstupom, ale bude mať na poschodí izbu. Tak budeš pre neho ako vo výklade. A to už sa ti nebude páčiť. Lebo teraz tam nie je zastavané, ale čo nie je, môže byť. Do 5 rokov môžu okolo vás vyrásť domy s oknami do vášho dvora. My našťastie budeme mať len jedného suseda (všade okolo bude pole), a z tej jeho strany sme si dali garáž, aby sme mu nepozerali na jeho dvor - pozri môj fotoblog. Zvyšok pozemku bude betónový múr.
Odpovedať
Dakujem za kazde info, pojdem sa este poradit na stavebny urad a za architektom.:-)
Odpovedať
@chrobak7 Pochopil som. Všadeprítomné silné panyčky úradnýčky ! "y" sú schválne. Tiež ma skoro prekotilo, keď mi počas stavebného konania prišla výzva na dopracovanie svetlotechnického posudku. Jediný na ulici som plánoval poschodový RD !!! Doručené bolo samozrejme všetkým dotknutým a vysvetlením bolo absolútne prekvapujúce ????, že panyčke úradnýčke sa zdá, že budem mať v spálni tmu !!! Jej sa skrátka zdalo !!!!, že tam mám malé okno !!!! Ešte raz. Jej sa zdalo!!! Na vysvetlenie doplnila, citujem : "Čo ak raz dom budete predávať a budúci kupujúci sa príde ku mne sťažovať ako som mohla povoliť takúto stavbu !!!??? Ten rachot padnutého kameňa bolo počuť na celom úrade. Projektant mi obratom do výkresu urobil pre panyčku matematický vzorec. Plocha izby 12 m2. Plocha okna 2,2m2. Svetlotechnicky vyhovuje ak plocha okna = min 10% podlahovej plochy izby !!! Poďakovala a že vybavené !!! Ešte týždeň som tŕpol kto z dotknutých bude na posudku trvať.
Odpovedať
@pripad001 Minulý týždeň tu zástupca Veluxu ponúkal taký jednoduchý svetlotechnický posudok. Pozri v tejto téme. http://www.modrastrecha.sk/forum/dni-... Mne to pomohlo, v tej izbe, kde vyšlo slabé osvetlenie sme dali väčšie okno.
Odpovedať
@chrobak "Ak oproti tým oknám nie je žiadna stavba a dom je najmenej 2 metre od hranice pozemku, stavebný úrad nebude mať námietky. Problém bude mať tvoj budúci sused, ktorý bude musieť dať " Tato veta podla mna nie je celkom spravna. Pretoze ak ja vlastnim pozemok, na ktorom momentalne nic nestoji a vedla mna ide niekto stavat dom aky tu popisuje @albusa tak som ucastnikom stavebneho konania a nemusim s tymi oknami suhlasit.
Odpovedať
@andyno Nemusíš súhlasiť, ale tvoj nesúhlas (námietku) nemusí stavebný úrad akceptovať. Stavebné povolenie v takomto prípade nie je podmienené tvojim súhlasom či nesúhlasom. Tvoj súhlas by bol potrebný, keby ten sused chcel nedodržať 2 metrový odstup od hranice pozemku. Ak ty, ako sused, ktorý nemá na pozemku nehnuteľnosť, podáš námietku, stavebný úrad posúdi tvoju námietku, či je opodstatnená alebo nie. Ak je opodstatnená, žiadateľ musí urobiť opatrenia, ak nie je, stav. úrad nebude brať na ňu ohľad. Záleži veľa od konkrétnej situácie. Napr. keby tou vzdialenosťou tebe znemožnil akúkoľvek stavbu, lebo máš úzky pozemok, môže ti vyhovieť.
Odpovedať
@majki555 - veľmi trefné
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?