Ohlásenie stavby plota a právomoci stavebného úradu

Dobrý deň, mám otázku na odborníkov z oblasti stavebného zákona a ohlasovania stavby. Prednedávnom sme ohlásili na obecnom stavebnom úrade zámer oplotiť náš pozemok. Plot by celým svojim objemom stál na našom pozemku tj. nezasahoval by do susedných parciel. Stavebný úrad k tomuto zámeru vydal súhlasné stanovisko avšak za podmienok že: - pred oplotením vytvorím stojisko pre parkovanie jedného osobného vozu (čiže z nášho pozemku vyčlením plochu cca 3x5 metrov). Argumentom bolo že krátkodobé parkovanie na ceste (ktorá je mimochodom v súkromnom vlastníctve všetkých susedov a zatiaľ z časti aj obce, ale len do chvíle pokým nepredajú poslednú parcelu súkremnej osobe) - medzi oplotením a chodníkom necham pás široký 75 cm pre zeleň (opäť teda musíme vyčleniť časť nášho pozemku pre 'verejnosť) Sme povinný rešpektovať uvedené požiadavky? Nepatríme k ľuďom, ktorí by sa hádali za každý cent len z princípu avšak príde nám nefér kvázi 'odovzdať verejnosti' čo je naše a začo sme zaplatili takmer 2000 EUR. Keďže v mieste, kde obec po nás chce aby sme vytvoril parkovacie miesto zároveň plánujeme aj vjazd na pozemok, vieme si už teraz predstaviť pohodlných návštevníkov našich susedov ako nám blokujú vjazd do nášho dvora. Zvoniť po susedoch a pátrať po vinníkovi či nebodaj volať políciu aby auto odtiahli by bolo veľmi nepríjemné riešenie. Ďaľšia vec je možno trochu extrém ale v praxi sa to môže stať - čo ak na páse zelene, ktorý musíme vytvoriť niekto zanechá smeti alebo rozleje chemikálie či nebodaj niekoho pes dohryzie niekoho dieťa? Veď je to náš pozemok a budeme zodpovední za nápravu škôd. Vopred ďakujeme za vaše stanoviská, s pozdarom Vilo.
Odpovedať
Tie smeti na pase 75 cm, to je minimum, aj keby ste nenechali ani cm a dali rovno plot tak vzdy sa najdu ludia, ktori este aj dnes zahodia flase ci obaly. S tym psom sa nemusite bat, u kazdeho trestneho cinu ci priestupku sa vzdy hlada vinnik nie majitel parcely na ktorej sa to stalo. A s tym stojiskom chodte sa poradit za pravnikom, neviem do akej miery mozu urady obmedzit uzivanie majetku v sukromnom vlastnictve. Urcite stihnite odvolanie do 15 dni.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@vajlo Zdravím ako ste to vyriesili? Mám presne ten istý problem, mesto žiada vytvoriť (na mojom pozemku) pred plotom 3 parkovacie státia. Mám sa ja potom hádať s niekým a naháňať ho, čo tam stojí? Ten pozemok ma vyšiel troška viac ako 2000. Ja argumentujem, že tie 3 státia zabezpečím, ale až za mijím plotom, bechcem aby niekto ohrozil moj majetok nap. kradezou auta (inak sa berie (poistovna, PZ SR, kradez poskodenie ak nie je prekonana prekážka a na druhej strane ak je). Zároveň, nakoľko my musíme mať zelený pás 2 m, tým pádom je akoby zabezpečené dočasné státie pred bránou. Je to komplikované, lebo ak si človek vezme, že niekto postaví 2 metrový uličný plot, tak im to nevadí, potom celé mesto je ako šachovnica. Zaujímavé je, že plánovali predtým,, aby ploty neboli vôbec, to však sme všetci majitelia zamietli a ohradili sa. Ak sa dá napíšte mi či ste si nejako pomohli, alebo ste to len akceptovali. vdaka
Odpovedať
@alexsacha Zdravim, nakoniec sme to spravili k spokojnosti oboch stran. Nechali sme pred domom plochu 6x6 metrov pre statie dvoch aut a elegantne ju obostavali nizsim plotom - v konecnom dosledku to vyzera hadam aj lepsie ako keby sme mali auta 'na dvore' pri dome. Kratko potom co sme postavili plot stavebny urad schvalil stavby domov ktore na zakladne povolenia nemuseli splnat vseobecne dane kriteria (napr. prekrocili max percento zastavanosti pozemku, nemuseli mat ziadne parkovacie miesto a pod) cim vlastne SU vytvoril precedens pre vsetkych ostatnych a znemoznili samim sebe riesit nas. Ako sme neskor zistili tak stavebnikmi boli firmicky znamych so SU. Co sa tyka 'verejnej zelene' tak tam sme sa prisposobili susedom a potiahli plot v ich urovni - cize sme odignorovali onen pozadovany pas, neboli s tym ziadne problemy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?