Obecná kanalizacia

dobrý den,vie mi niekto poradiť.Idem stavať a mam problém s kanalizaciou.V minulosti sa vybudovala hlavna kanalizácia na naklady obce,k mojmu pozemku sa už nepotiahla.Musím tahať 80m od poslednej šachty.Je povinostou obce potiahnut kanalizaciu k mojmu pozemku,alebo si to musím hradit sama?.Nie je to diskriminacia mojej osoby ,kedže ju moji susedia v minulosti dostali zadarmo a ja si to dnes mám hradiť sama a pripomýnam že je to dost nákladné.
Odpovedať
Profilova fotka
@nicka777 Dobrý deň. Nemyslím si, že existuje predpis, podľa ktorého je obec povinná realizovať kanalizáciu až pred Váš pozemok. Môžete sa nanajvýš informovať na obci, či má v pláne pokračovať v budovaní kanalizácie aj na vašej ulici a v akom horizonte. Donútiť ich nemôžete. Určite sa tu nejedná o žiadnu diskrimináciu. Obec zrealizovala kanalizáciu tak, ako mala vypracovaný projekt a dané finančné prostriedky. Nemyslím, že mala úmysel odrezať od kanalizácie vás či iných majiteľov pozemkov. Celkovo mohlo realizáciu ovplyvniť aj čerpanie finančných prostriedkov a podmienky toho, kto ich poskytol. Alternatívnym riešením je žumpa, ktorá bude menej nákladná než vybudovanie prípojky, ktorej realizovateľnosť by ešte aj tak musel overiť projektant, nakoľko 80 m je naozaj veľa, a môže sa stať, že ju tam proste nebude možné z technologických dôvodov zrealizovať. Takže riešenia sú, aby ste mohli stavať. S pozdravom Juríčková.
Odpovedať
Ides stavat dom. Ked sa tahala kanalizacia bol tam nejaky dom? Asi nie, lebo hadam by odkanalizovali kazdy dom. Ked nie, preco by obec tahala kanalizaciu niekde, kde nebolo jasne ci bude vystavba ci nie? Jedine, ze by to bol projekt, ktory by pripravoval siete aj pre buducu vystavbu, tak by tahali kanalizaciu aj tam kde domy este nestali. Ak je tam vas viac, tak mozno by sa dalo ziadat aby odkanalizovali aj zvysok, ak je tam planovana vystavby, tiez by sa to malo. Ale aj tak je to asi na dlhe lakte a kratke peniaze v obci.
Odpovedať
@zita19 Dobrý večer,mate pravdu v minulosti sa nevedelo,že tam bude možnost vystavby,až neskor sa 3 pozemky vyčlenili na vystavbu.zatial sme dvaja čo by sme chceli stavat.Mna by len zaujimalo či je možné ,aby sme žiadali starostu,aby aj nam bolo umožnene,aby sme sa mohli pripojit ako ostatní susediazadarmo.
Odpovedať
@nicka777 ziadat mozte vzdy. Mate na to ako obcania pravo. Je otazka, ci obec najde volu a peniaze an´by tak spravila. Treba este nastudovat miestne predpisy, ci je povinnost napojit sa na kanalizaciu. Ked nie, dajte si cisticky a hotovo. Mozno to vyjde lacnejsie ako tahat kanalizaciu, lebo ak budete rozkopavat cestu, tak ju budete musiet na vlastne naklady dat do poriadku. Ak sa teda nemylim.
Odpovedať
ano,mate pravdu budeme rozkopavat cestu a musime ju dat do poriadku.Mna len trapi to, že prečo potom vyčlenili 3pozemky na vystavbu,ale kanalizaciu si mame riešit na vlastné naklady.Prečo aj nam teraz starosta nepomože,ako sa tak učinilo aj v minulosti a kanalizacia sa vybudovala na naklady obce.Ved to nie je lacný špas.stavebnz urad mi nepovoli zumpu,kedže v obci je kanalizacia a musime sa pripojit
Odpovedať
@nicka777 ale obec nie je starosta. Obec zastupuje obecna rada. Sice on ma peciatku ale predsa taketo veci hadam rozhoduju aj poslanci, nie pan starosta. Treba normalne napisat ziadost na prerokovanie. Druha vec je ta, ze ked obec peniaze nema, tak plati, ze Z jalovej kravy tela nevymamis.
Odpovedať
Problem je v tom že starosta sa nejavi,že by chcel pomoct.Už som poslala žiadost aby to prerokovali na obecnom zastupitelstve.Myslím,že obec ma peniaze,pretoze sa tam nachadza vačšia tovaren,ktora zamestnava vela ludi z okolitich miest a to znamena pre obec peniaze /dane/
Odpovedať
@nicka777 koľko má obec obyvateľov? Čerpala peniaze na kanalizáciu z fondov EÚ? Máte záväznú informáciu že sa musíte na kanalizáciu pripojiť? Kto to žiada?
Odpovedať
@nicka777 Ak obec nebude mat na to peniaze,nepomozes si. Nie ste prvi,ani posledni, kto musi tahat kanalizaciu,ci ine siete z dialky niekolko desiatok metrov. Ale pises, ze tam budu tri pozemky, Takze si mozete naklady podelit na 3 casti, co je vyhoda ;-) Ja v tom ziadnu diskriminaciu nevidim ;-)
Odpovedať
@nicka777 Siete do nových lokalít ťahajú a platia developeri/majitelia pozemkov. Predpokladám, že kanalizáciu v existujúcej zástavbe budovala obec z EÚ fondov, keďže sa každá väčšia obec mala odkanalizovať.
Odpovedať
@nicka777 stavebny urad povoli zumpu ak nemate kanalizaciu na pozemku. Nevidim dovod, aby vam ju nepovolil. A poziadat obec mozete, ci tu pripojku nespravia, ale tak nepredpokladam, ze pre 3 pozemky to spravia... Nam to nechcu spravit pre 12 pozemkov :(
Odpovedať
Profilova fotka
@nicka777 nie je to ich povinnosť. Ja som bol v podobnej situácii a k svojmu domu som ťahal kanál cca 100m. Takže báger a ideš. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@nicka777 povinnosť obce je, ale peniaze nie sú. Je tam viacero riešení, projektant stavby Vám mal ponúknuť alternatívy. Ňajhoršia alternatíva je žumpa, potom čov, najdrahšia je kanalizácia a najlacnejšia je prečrpávanie,.
Odpovedať
@nicka777 Casto to byva zlozitejsi problem, ako sa to obycajnym obcanom javi. Pisete, ze "Mna len trapi to, že prečo potom vyčlenili 3pozemky na vystavbu,ale kanalizaciu si mame riešit na vlastné naklady." Mozno zasadna otazka znie - Kto vyclenil tie pozemky? Lebo co aj v inej obci sa stalo, sukromnik (ako developer) ziskal pozemky za par eur za meter stvorcovy (kedysi polia a luky), potom ich rozdelil, popredal ako "stavebne pozemky" za 40 eur za meter, ale bez infrastruktury. Ked pozemky predaval, naklamal kupujucim, ze on to ma dohodnute, ze obec aj cestu spravi aj inzinierske siete potiahne a neviem co este (samozrejme tam o nicom nevedeli). Cize developer zobral peniaze ako za stavebny pozemok, a vsetky povinnosti nahadzal na obec. A teraz ludia nadavaju na obec, starostu, poslancov ze im nechcu vyhoviet. Co sa tyka Vasho problemu, ziadost na stavebny referat mozete podat, ale je na obci, jej rozvojovych planoch a samozrejme rozpocte, ci sa rozsirovanie bude robit alebo nie. Ak sa kanalizacia nebude rozsirovat, je pre Vas najlepsie riesenie zumpa, pripadne ak je mozne COV.
Odpovedať
Profilova fotka
@nicka777 Diskriminacia osoby z dovodu ze nemas potiahnutu kanalizaciu k pozemku? :) ludia majte rozum..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?