Nový stavebný zákon v platnosti od 1.4.2025

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, ktorú zmenu v zákone hodnotíte pozitívne a prečo? Naopak, ktoré nové riziká a nedostatky tento nový zákon prinesie?
Odpovedať
Ahojte, prosím vás ako je to s tým poplatkom za staveb. povolenie. Práve mi projektant povedal ze je to z 50€ navýšené na 100€. Ze 1.25% bol len návrh a neprešiel.....tak teraz neviem. Nikde na nete som takúto info nenasla.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od miska.01:

Ahojte, prosím vás ako je to s tým poplatkom za s…
@miska.01 Zavolaj na svoj stavebný úrad - tam to budú vedieť naisto.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@miska.01 Zavolaj na svoj stavebný úrad - tam to …
@toky1 povedali ,že oni ešte nevedia 😂
Odpovedať
Skuste si pozriet informacie tu - https://stavebnymagazin.sk/tag/staveb... su tam uvedene nejake zkladne info
Odpovedať

@miska.01 najprv to bolo 1, 25 potom 1,28 a teraz asi anni oni netusia, blazinec
Odpovedať
Profilova fotka
Aj ja mam info ze z 50 eur na 100 eur. Nastastie....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somecheck:

Ahojte, ktorú zmenu v zákone hodnotíte pozitívn…
@somecheck tých výhod je pomerne viac čo nový zákon prinesie. Napr. pri čiernych stavbách - https://stavebnymagazin.sk/novy-stave...
Odpovedať
ahojte, vopred sa ospravedlnujem za hlupu otazku - obavam sa, ze som chapal hranicu pozemku z pohladu stavebneho zakona nespravne. Medzi mojim pozemkom a susedom je chodnik + kanal. Je to o dost viac ako 2 m. Neviem preco, bol som v tom, ze vzdialenostou od hranice pozemku sa mysli hranica susedovho pozemku, ale cim viac citam ten zakon, tym viac mam pocit, ze ten chodnik + kanal je vlastne irelevantny. Rozumiem spravne, ze drobnu stavbu budem musiet ohlasit ak ju chcem dat cca 1m od hranice mojho pozemku - bez ohladu na susedov pozemok?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od strmat:

ahojte, vopred sa ospravedlnujem za hlupu otazku …
@strmat pod "susedom" sa v tomto pripade nerozumie tvoj sused "Jozo" a jeho pozemok ale susedny pozemok kde je chodnik + kanal, aj ten ma svojho vlastnika...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od plamen:

Aj ja mam info ze z 50 eur na 100 eur. Nastastie…
@plamen ja mam prave cerstvo skolaudovane, nastastie, uz by sme to nedali
Odpovedať
dobrý deň, tí čo to už dlhšie študujete, dostala som už asi 3 rôzne odpovede, keďže do 01.04.2025 sa mi nepodarilo odovzdať správne ohlásenie drobnej stavby, ktoré by náš SÚ akceptoval, ako to bude po 01.04.2025 s plotom? 2 strany ideme meniť. 1 strana pletivo za pletivo, 2. strana pletivo za klasický predný plot, murovaný s kovovými výplňami, brána, bránička 3. strana nový plot, nikdy tam žiaden nebol. 1. 2. strana bude mať základy + 1-2 rady dtčiek, s tým, že skoro celé budú v zemi. potrebujem projekt? ohlásenie? všetky ploty budú do 1,6m. 1. a 3. plot sa môže brať ako udržiavace práce? nebude sa meniť jeho veľkosť ani trasa. mám písomné súhlasy od susedov, že súhlasia s plotmi na hraniciach. zároveň ten murovaný plot bude na hranici s našim ďalším pozemkom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@toky1 ja som si prostredníctvom (opakovaných) oh…
@petersd mozem aj ja poprosit o to sudne rozhodnutie?
Odpovedať

@dexter89 Akosi si preskočil zdravie... nevadí, …
@petersd takže sa asi nedočkám(-e) odpovede?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nororo:

@petersd takže sa asi nedočkám(-e) odpovede?
@nororo A akú že to odpoveď chceš ?
Odpovedať

@nororo A akú že to odpoveď chceš ?
@petersd "mozem aj ja poprosit o to sudne rozhodnutie?" Znie to zaujímavo, podrobnosti by sa hodili. Ďakujem.
Odpovedať

@miska.01 od 1.4. je to 300€. Info priamo z dnesneho dna zo stavebneho uradu.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od janka_266:

dobrý deň, tí čo to už dlhšie študujete, dostala …
@janka_266 Co vám stavebný úrad neakceptoval? Podla toho, čo píses, by to asi bolo ohlásenie drobnej stavby. Celé by som to schovala do jednej ohlášky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od moratibru:

@janka_266 Co vám stavebný úrad neakceptoval? Pod…
@moratibru to by som rada aj ja, ale najskôr povedali, že to mame rozložiť na 2, teraz zas, že na všetko treba ohlásenie a technicky výkres aj s technickým popisom od projektanta. Všade kde sa na to pytam mi všetci tvrdia, že to kreslili rukou na papier a to stačilo, tak prečo odomna chcú papiere s pečiatkami? 😀
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nororo:

@petersd "mozem aj ja poprosit o to sudne rozhod…
@nororo Rád by som Ti pomohol, ale ja som nebol účastníkom predmetného prípadu a nemám to súdne rozhodnutie. Ku človeku, ktorého sa to vtedy týkalo to pýtať nepôjdem, lebo je to problematicky človek, ktorý má vzťahy rozbité s každým z okolia. Teraz sa k tomu navyše pridal aj jeho zdravotný stav i jeho vek (má pred 80-tkou)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janka_266:

@moratibru to by som rada aj ja, ale najskôr pove…
@janka_266 to ma mrzí, ľudia sú rôzni, aj stavební referenti. Ale pre úspech vecí, to treba urobiť ako povedia 😁 Niekto si život zjednodušuje, iný to rád komplikované. Držím päste.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od moratibru:

@janka_266 to ma mrzí, ľudia sú rôzni, aj stavebn…
@moratibru tak to áno, len ja som sa na to bola špeciálne pýtať pred mesiacom, nech nevznikne žiadne nedorozumenie a keď som to tam doniesla, tak je to zle
Odpovedať
tak dnes som bol na stavebnom úrade, že ohlásim drobnú stavbu tj.dielňa s altánkom. Dielna o rozmere 7x4metre a altanok napojený na dielňu o rozmere 5,3x3,3metre. som zostal šoknutý že si musím dať vypracovať projekt na objekt od projektanta,všade som čítal že to bude jednoduchšie ale zatial to tak nevyzerá.Máte niekto skúsenosť ako to je po novom?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pablokri:

tak dnes som bol na stavebnom úrade, že ohlásim d…
@pablokri no my sme teraz ako jeleni lebo stavba do 50 m2 netreba riešiť cez stavebne a ani ako drobnú stavbu treba len splniť podmienky nie vyššie ako 6 m a od plota 2 m (tak hovorili ked predstavovali nový zákon poslanci), pokial nejde o stavbu ako dom tak altánky, záhradné domčeky a takéto malé stavby netreba ani ohlášku ani stavebné.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od berek:

@pablokri no my sme teraz ako jeleni lebo stavba …
@berek stavba bude mat max 3m výšku od plota 1m samozrejme od suseda mam povolene s podpisom a ja som chcel do 4 týždňov začať základy robit a takto musím čakať lebo neviem čo ešte vymyslia
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pablokri:

@berek stavba bude mat max 3m výšku od plota 1m s…
@pablokri normálne to podajte, keď to bude zle, nech Vás vyzvú písomne, toto čo už dorábajú na SÚ nie je možné. mňa tak krútili ešte počas starého zákona, hento toto chýba, na obyčajný pletivový plot, ktorý neprekračuje ani výšku, ani nemení trasu, mám aj súhlasy susedov, nokoniec som to asi posledný možný deň podala, že nech ma písomne vyzvú a presne uvedú, čo žiadajú. tak zatiaľ čakám :D
Odpovedať
ahojte. spravne som cital novy zakon, ze pri rekonstrukcii bytu pri burani nenosnych priecok netreba ani ohlasku?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?