Nový stavebný zákon v platnosti od 1.4.2025

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, ktorú zmenu v zákone hodnotíte pozitívne a prečo? Naopak, ktoré nové riziká a nedostatky tento nový zákon prinesie?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od roxana280:

@dexter89 tak ja mám takého suseda, že navrhol sv…
@roxana280 tak arogancia o to núdza nie je... mňa skôr udivuje kde sa v ľuďoch berie toľko iracionality... posledné mesiace mám naozaj pocit, že číre zlo ľudia vnímajú ako dobro a naopak... z banditov sa tu robia pomaly mučeníci a z čestných ľudí ktorí zasvätili svoj život boji proti korupcii tak z tých sa robia zloduchovia... naozaj žijeme absurdnú dobu... ja som robil pre geodetov a s mnohými geodetmi ... vy ste sa hádali so susedom aspoň o hodnotný pozemok... ale zober si že kamoš mal prípad, kde sa dvaja bratia rozhádali a do konca život sa nerozprávajú kvôli nejakej bezcennej roli v extrémne strmom kopci, pre zopár centimetrov ! Fakt ako nezmysel ... ale aj také prípady boli... :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@roxana280 tak arogancia o to núdza nie je... mňa…
@dexter89 áno, môj brat je presný príklad, závisť je strašná vlastnosť, svoju neschopnosť hádzať na iného, že však oni majú a nie všetci kradnú, čo niečo majú, 300- 400 hodín práce niekoľko rokov mesačne, poznáme...bez dovolenky
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 áno, môj brat je presný príklad, závisť…
@roxana280 jj poznám také ... ja vždy hovorím že najdôležitejšia komodita v živote človeka je čas... poznám ľudí čo podnikajú a teda pre mňa to v žiadnom prípade nie je... ani za cenu väčšieho zárobku ... ja mám rád pokoj a kľud ale zato veľmi dobre vidím vo svojom okolí, čo to obnáša žiaden voľný čas, vkuse na telefóne, behanie, stresy... nikomu by som to nezávidel je to o mentálnom nastavení ako človek chce využiť čas a čo je pre neho hodnota a dôležité... ž na druhej strane tu máš kopu ľudí, dovolím si tvrdiť drvivá väčšina, ktorá len nadáva a závidí ale ako trávia ľudia voľný čas? sebarozvojom? štúdiom? čítaním? nie väčšina pozerá telenovely, čumí na telku, hejtuje na sociálnych sieťach , podľahne konšpiračným blbostiam a jedniduchým hlúpostiam atď... je to začarovaný kruh
Odpovedať

@roxana280 jj poznám také ... ja vždy hovorím že …
@dexter89 jednoduchi ludia, ked sa nam podari dokoncit dom, tiez uz zvolnime, nemame sa kam uz hnat, prave kolaudujeme, stavba bola velmi nakladna na cas financie aj stres, uz by som do toho znova nesla:-( Cas a zdravie je pre cloveka najdolezitejsie.
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 jednoduchi ludia, ked sa nam podari dok…
@roxana280 Jj tak aj každý má inú úroveň vnímania stresu, poznám aj ľudí čo podnikaju a im doslova istý rýchly životný štýl a nejaká forma napätia vyhovuje 🙂 Potom sú aj ľudia čo už pri malom pracovnom nároku sa zosypu sme ľudia a ľudia každý je originál svojim spôsobom jedinečný ... 🙂 Ale oproti minulosti sa nám žije omnoho lepšie a aj tak kopa ľudí šíri okolo seba len nenávisť a závisť ... Za mňa najväčšie bohatstvo je vzdelanie a vedomosti ... Každý voľný čas sa snažím využiť na čítanie aj písanie myšlienok a podobne ... Lebo v konečnom dôsledku čo som čítal rôzne životopisy tak človeku ostane len vždy to , čo má v hlave a to mu nikto nikdy nezoberie a vždy si to ponesie so sebou Škoda že v našej krajine absentuje vzdelávanie kvalitné vzdelávanie ... Ale to sme už kus odbočili od témy asi 😀
Odpovedať

@dexter89 tak ja mám takého suseda, že navrhol sv…
@roxana280 kde je prosim ta cena pozemku 800 za meter ? :) Na kolibe taka nieje, a inde uz potom neviem kde by mohla byt
Odpovedať

@roxana280 Jj tak aj každý má inú úroveň vnímani…
@dexter89 Akosi si preskočil zdravie... nevadí, asi fakt máš svoej priority. Lepšie je byť zdravý, hoc hlúpy,... než chorý, no vzdelaný...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aen:

@roxana280 kde je prosim ta cena pozemku 800 za m…
@aen https://reality.bazos.sk/inzerat/1740... alebo https://reality.bazos.sk/inzerat/1746... i ked tu je aj dom ale po odratani zostatkovej ceny domu je pozemok viac ako 800 (zostatkova cena domu asi nebude 400k takze realne viac)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foobar:

@aen https://reality.bazos.sk/inzerat/174052107/p…
@foobar Devín v novej výstavbe, momentálne, ale už tam nie je čo kúpiť. My sme pred 5 timi rokmi kupovali za menej síce, ale cena vyletala nahor a bol to jediný voľný pozemok a ani nešiel k ďalším záujemcom. Potom sa objavil ešte jeden asi o 2 roky neskôr za spomínanú sumu a okamžite bol preč. Sú miesta v Bratislave, kde stoja pozemky aj viac. Prečo sa pýtate chcete kupovať pozemok v Bratislave? Či dom?
Odpovedať

@foobar Devín v novej výstavbe, momentálne, ale …
@roxana280 ja som sa nepytal, ja som reagoval na "aen" na margo pozemkov za 800e/m2
Odpovedať

@foobar Devín v novej výstavbe, momentálne, ale …
@roxana280 nechcem, máme, práve na spomínanej kolibe. Len ma prekvapila ta cena, dobre vedieť 😀
Odpovedať

@roxana280 nechcem, máme, práve na spomínanej ko…
@aen ste botahý človek i keď domy sa predávajú dlhšie
Odpovedať

@aen ste botahý človek i keď domy sa predávajú dl…
@roxana280 to vôbec, cena masla ma serie rovnako ako každého:). Každopádne prajem úspešne dokončenie vášho domu a nasledne príjemné bývanie:).
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od foobar:

@aen https://reality.bazos.sk/inzerat/174052107/p…
@foobar zaujimave ako ceny nehnuteľnosti posledne roky "vystrelili" v každom prípade tento stav podľa mňa nahráva populistom ... aj keď situáciu zrejme nevyriešia, na frustrácií získavajú voličov... napr. ako príde mladý človek k bytu za 300 000€ ? Zaujímavú kapitolu a hypotézy k tomu má Samo Marec vo svojej najnovšej knihe... jednoducho našetriť na "začiatok" nejakých 60 000€ je pre mnohých ľudí prakticky nemožné... sen o vlastnom bývaní sa tak mnohým rozplýva ... ako potom založiť rodinu a žiť tu ? čuduje sa niekto že tí ľudia proste zbalia švestky a odídu ? no ja ani nie... @petersd samozrejme že zdravie je najpotrebnejšie však ale maslowova pyramída potrieb platí vždy...
Odpovedať

@roxana280 nechcem, máme, práve na spomínanej ko…
@aen ďakujem, vám kľudné bývanie tiež, lebo teraz máme dom v inej lokalite už pár rokov a vôbec sa nám dobre nebýva, stačí jeden sused blbec a už je po sne...Devín veru je môj sen, nejde o cenu pozemkov, ale o to ako sa tam človek cíti, aby bol aj srdcom aj dušou doma
Odpovedať
Ináč, ak som správne čítal nový zákon, tak z definície drobnej stavby vypadla formulka o tom, že slúži ako doplnková stavba k hlavnej stavbe. To znamená, že budeme môcť postaviť stavbu do 50m2 aj na holom pozemku. Stačí ak bude na daný účel určený územným plánom obce a ak podáme ohlášku na stavebnom úrade. Myslím si, že to veľmi ulahčí stavanie napríklad v záhradkárskych lokalitách, kde doteraz nebola oficiálne žiadna stavba, prípadne tam nebola vyriešená cesta a nebolo možné dotiahnuť dokonca stavebné povolenie. Teraz sa stavba len ohlási na stav. úrad. Ja to vnímam veľmi pozitívne.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od dobryvojaksvejk:

Ináč, ak som správne čítal nový zákon, tak z defi…
@dobryvojaksvejk ... veď práve preto vravím, že prostredníctvom tzv. drobných stavieb nastane stavebné eldorádo a nekontrolovateľná divočina. Najviac ma ale vytočil onen zvýšený poplatok za stav. povolenie z 50 € na 1,25 % . I tak počúvam, i tak počúvam tlačovky, alebo výklady zákona od jeho "ľudomilných a ústretových" autorov, ale tému poplatku rafinovane preskakujú a ani slovkom o ňom neceknú - ku*vy !!!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@dobryvojaksvejk ... veď práve preto vravím, že p…
@petersd Stále mi nieje jasné odkiaľ SÚ vezme koľko eur je 1,25%. Poznám kopu ľudí, ktorí stavali dom podľa projektu na stavebné povolenie ktorého súčasťou nebol rozpočet. To akože teraz povinnou súčasťou projektu na stavebné povolenie bude položkovitý rozpočet?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@petersd Stále mi nieje jasné odkiaľ SÚ vezme koľ…
@toky1 Nie! Niekde som zachytil, že ak nebude rozpočet s vyšpecifikovanými materiálmi, tak bude musieť byť znalecký posudok. A jasné, že o 2 roky iný, než niepasívny dom Ti nepovolia.
Odpovedať

@petersd Stále mi nieje jasné odkiaľ SÚ vezme koľ…
@toky1 no veľmi jednoduché to bude uz ja ked som staval pred 8rokmi mal som do centa od projektanta vykalkulovanu komplet sumu za dom, tak verím tomu ze toto bude v zákone a projekt bude musieť obsahovať túto prílohu na základe ktorej ti vyrátajú ten poplatok 🤷...
Odpovedať
Profilova fotka

@toky1 Nie! Niekde som zachytil, že ak nebude roz…
@petersd skôr by mali oklieštiť potreby tých vyjadrení ... za mňa je to celé zle nastavené ... k hocijakej prkotine sa ti majú vyjadrovať XY inštitúcií... od pmaitkarov po nejaké životné prostredie... ja riešim momentálne v rámci roboty povolenie len k zatepleniu kancel. 2-podlažnej budovy... potrebujem k tomu XY vyjadrení od požiarnikov po nezmysly...nakoniec ešte trebalo doložiť vyjadrenie životného prostredia či vo fasáde nehniezdia nejaké vtáčiky... inak vybavujem to už skoro rok ... ako nesúri mi to nakoľko sa projekt odložil, tak to necávam voľne plynúť a za mňa ak im nezavoláš, prípadne neprídeš osobne tak žiadne úkony sa nerobia... lehoty neexistujú samozrejme ... takže ja aj tú zmenu stavebného zákona vítam len či to v reále niečo urýchli som skeptickí nakoľko tie povolenia a vyjadrenia tak či tak bude treba zháňať... napr. ja keď som staval som potreboval vyjadrenie pamiatkarov a tí mi nariadili archeologický výskum ! vraj na to majú právo... ale sranda bola, že podľa pamiatkového zákona som to musel ja celé zaplatiť aj nájsť archeológa ... nie som v žiadnej pamiatkovej zóne ani nič... vraj to tak môžu lebo pamiatkový zákon! keĎ to oni vyhodnotia že tam je pravdepodobnosť nálezov, tak ti to nariadia a máš smolu... Chápem že štát má povinnosť ochraňovať nejaké historické nálezy a dedičstvo, ale prečo potom na to neprispieva ? vidíme pamiatky vo vlastníctve štátu ako chátrajú a rozpadávajú sa ale hovoria tomu "ochrana" pamiatok... Ďakujem pekne za také blbé zákony...
Odpovedať

@dobryvojaksvejk ... veď práve preto vravím, že p…
@petersd no čo viem, tak zberný zákon novelizoval zákon o správnych poplatkoch a nikde tam nie je písané o percentách z rozpočtu. Išlo to všetko hore, ale je to znesiteľne. Pokiaľ ide o drobné stavby, ja vidím problém v tom, že sa už vôbec nebude dodržiavať zastavanost pozemku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od moratibru:

@petersd no čo viem, tak zberný zákon novelizoval…
@moratibru Tak ono.. 50m2 nie je az tak veľa, aby bola pri výmere vačšiny pozemkov prekročená stanovená zastavanosť. tá je napr vo vačšine Bratislavských záhradkárskych lokalitách 0,25. Takže aby si prekročil zastavanosť pri 50m2, musel by si mať pozemok menej ako 200m2 - áno sú aj také, no nie je ich veľa.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dobryvojaksvejk:

@moratibru Tak ono.. 50m2 nie je az tak veľa, aby…
@dobryvojaksvejk Lenže ak už na tom 200m2 pozemku máš postavenú chatičku a teraz pridáš ešte 40m2 altánok a garáž alebo prístrešok pre dve autá tak tá zastavanosť bude fest, či?
Odpovedať

@dobryvojaksvejk Lenže ak už na tom 200m2 pozemku…
@toky1 ja som si prostredníctvom (opakovaných) ohlásení na drobnú stavbu postavil dielňu o rozlohe 100 m2. 😉😁
Odpovedať
Profilova fotka
Čo by mal priniesť nový stavebný zákon? - Zjednodušenie procesov - Problematika nelegálnych stavieb - Ochrana kultúrneho dedičstva Bude to ale naozaj tak??? A mnohé iné. Odporúčame článok ➡️ https://www.modrastrecha.sk/magazine/... Ďalšie zaujímavé čítanie: Výmaz z úverového registra: Môžem požiadať o zmenu údajov ➡️ https://www.modrastrecha.sk/magazine/... Ako postupovať pri kúpe pozemku ➡️ https://www.modrastrecha.sk/magazine/...
Odpovedať
Kdesi som čítal, že podľa tohto nového stav. zákona nebude už potrebné stavebné a územné konanie (či ako sa tomu nadáva) riešiť zvlášť, ale majú byť už zlúčené (nie ako doteraz, že pri stavbách nad 300 m2 bolo potrebné obe konanie riešiť samostatne). Viete mi to niekto potvrdiť? Alebo som to len zle pochopil či niečo prehliadol?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom. @roxana280 Ďakujem. Ale toto som už čítal. Len som chcel vedieť, či som to dobre pochopil.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pochabel:

@roxana280 Ďakujem. Ale toto som už čítal. Len so…
@pochabel uvidíme čp stavebné úrady, najprv budú musieť pochopiť tie, lebo zmien je veľa, času na preštudovanie málo, bude chaos.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?