Nový stavebný zákon v platnosti od 1.4.2025

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, ktorú zmenu v zákone hodnotíte pozitívne a prečo? Naopak, ktoré nové riziká a nedostatky tento nový zákon prinesie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jurkoboss:

@roxana280 staci sa pozriet do UA. Prvy rusky ta…
@jurkoboss znameho manzelka je z UA, Donbas, dlhe roky tu zije, zostali tam rodicia, rozpravali nam, ze domy su tam uz po 2014 absolutne nepredajne, nemaju ziadnu hodnotu.
Odpovedať

@roxana280 staci sa pozriet do UA. Prvy rusky ta…
@jurkoboss Ani miestni proruskí spoluobčania tu u nás mimochodom žiadne ruské tanky nechcú. V tomto sme myslím s nimi zajedno.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pavol_skalicky:

@ella24d neviem ako sa robia projekty teraz ale j…
@pavol_skalicky dnes je úplne bežné, hlavne u verejných obstarávatelov, dať si projektantovy ako súčasť projektu spracovať PHZtku (predpokladanú hodnotu zákazky) a položkový rozpočet ... Problém týchto PHZtiek je, že vychádzajú z autorizovaných stavebných cenníkov, napr. CENKROS alebo CENEKON ... Tam sú ceny pomerne vysoké a dokonca často aj verejné inštitúcie, ktoré musia obstarávať cez výberové konanie zoženú firmy, ktoré to v riadnom, kompletne zdanenom úradnom procese spravia aj o 20-30 percent lacnejšie ... Čo v preklade znamená, že bežný človek, čo do toho zapojí aj nejakú svojpomoc a bude stavať po živnostníkoch sa dostane možno aj na polovicu ... Ale daň zaplatí s tej vysokej, pomerne nadhodnotenej sumy ... Nečítal som ten zákon, ale neviem si predstaviť, že to budú ohodnocovať z niečoho iného ... Z takýchto PHZtiek sa bežne čerpá aj pri žiadosti o EU fondy atď ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od iamriso:

@jurkoboss ten kto bude chcieť z nejakého dôvodu …
@iamriso My dávame firme a holodom nás vyjde 134 tisíc zhruba. Samozrejme k tomu ešte z vlastných úsper kúpelna, kuchyna, podlahy, dvere. Staviame na východe. Firma celkom slušné hodnotenia. Jasné ak by sme šli svojpomocne ušetríme, ale nemáme podmienky na svojpomoc. V prvom rade nemáme chlapov ako tomu bolo niekedy, ktorí by prišli. ani v rodine a v druhom rade tým pádom by sme svopomocne stavali dlho, čím by sa vzhľadom na hektickú dobu a ceny materiálov stavba predražila už len z dôvodu, že by sme ten holodom stavali možno 3 roky (z dôvodu, že nemáme k dispozícii 10 chlapov). Takže pre nás bola firma lepším riešením. Zmluvu sme podpisovali tento rok v januári a ceny by mali byť zastropované na 2 roky. Samozrejme prvý nástrel bol nižší, no ako vravím za rok a pol sa cena zdvihla o 10 tisíc nakoľko je doba aká je. Stačí, že sa opäť niečo stane a ceny pôjdu hore aj o 15% v priemerne. Myslím si, že stavba firmou nemusí byť až taký pruser a je to možno aj lepšie riešenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lubk0:

@pavol_skalicky dnes je úplne bežné, hlavne u ver…
@lubk0 Pre ujasnenie cenz, ktoré ma program CENKROS, ktorý je od firmy Kros a.s. dodava firma CENEKON. Lebo program Cenkros vyvzja firma kros a spolupracuje s firmou CENEKON ktora sa zaobera tvorbou cien v stavebníctve.
Odpovedať

@lubk0 ja som ten zákon čítal a nie je tam o tom nič spomenuté. Verejne inštitúcie si nechávajú vypracovať a oceniť výkaz výmer aby si vedeli plánovať a alokovat financie. Legislatívne (zatiaľ) nie je nikde nutnosť vypracovať k PD stavby aj výkaz výmer a najmä nebudú vedieť nijako špecifikovať že to musí byť v nejakom konkrétnom systéme navrhované (kros atď.).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@iamriso My dávame firme a holodom nás vyjde 134 …
@fero1821 iba sa toho bojíte, kamoš teraz stavia pre syna domček 12x16m, na základnú dosku boli traja a domiešavač, na múry dvaja, staval z tehloblokov, strechu robila firma, okná osadili dvaja. Začali 04/2024 výkopom, do zimy to mali pod strechou a zasklené, momentálne sa robí elektro a voda. Do leta plánujú bývať. Všetko iba po fajronte a v sobotu. Len nemajú hnilé ruky.To je celé
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pavol_skalicky:

@lubk0 ja som ten zákon čítal a nie je tam o tom …
@pavol_skalicky nie som až na toľko právne zdatný, aby som vedel povedať, či to v zákone musí byť alebo nie ... No základ je, že ten kto Vám danú daň vypočíta, musí z niečoho vychdázať. Silno, naozaj silno pochybujem, že by vychádzal z odhadov alebo cenových ponúk ... Jediné, z čoho môže relevnante vychádzať je PHZ tka od projektanta, od toho istého, ktorý Vám napríklad na daný dom robil projekt, je to snáď jediné logické vysvetlenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@fero1821 iba sa toho bojíte, kamoš teraz stavia …
@foox Uhm do leta nebudú bývať. Ak hej dajte sem vedieť. Proste kým všetko spravia prejdu 3 roky verte či nie. Ja som mal tiež plány aké som mal a nakoniec sa všetko natiahlo a duplom keď všetko robíte sami. Založili si sami okná tak super. Len či sa časom nebude sťažovať, že prefukuje a sú založené zle..plesne a podobne ...samozrejme nemusí to tak byť. Ak je šikovný prajem mu to, no poznám prípady, kedy išli stavať aj stavali všetko sami a museli robiť pomaly každú druhú vec na dvakrát lebo to neurobili dobre plu stavali 5 rokov....nechcem sa opakovať, ja vravím o pomeroch aké máme my, že jednoducho nemáme v rodine koho zavolať aby tá stavba šľapala. Plus ako som povedal, tak ak mám stavať 5 rokov s tým, že cena materiálov pojde stale vyššie a vyššie nie len za normálnych okolností, ale teraz duplom stačí, že Putin niečo vystrojí, ak sa chápeme a bude to cele v..... Čiže aj rýchlosť stavby za súčasné ceny je benefit stavby s firmou. Ale ok :) Inak otázka na Vás ak vie že bude bývať v lete, tak aj vie koľko ho ten domček bude stáť?
Odpovedať

@foox Uhm do leta nebudú bývať. Ak hej dajte sem …
@fero1821 Staval som svojpomocne. Nie všetko ak som nestíhal, nevedel alebo nevládal tak som si na určitú časť výstavby urobil vlastný výber živnostníkov a zadal som to im, neľutujem a ak by som staval ešte raz tak sa rozhodnem rovnako. K termínom stavebné povolenie vydané 04/2019 kolaudačné rozhodnutie 09/2020 paradoxne mi ku koncu stavby pomohla pandémia (uvolnenie s práce...)
Odpovedať

@foox Uhm do leta nebudú bývať. Ak hej dajte sem …
@fero1821 bývať určite budú, tá stavba mi rastie rovno pred očami, mal som v pláne aj pomáhať, lenže pred rokom ma kleplo a momentálne som taký 10 minútový chlap 😂 Ale aj tak tam chodím - pomôcť vypiť flašku, podám kliniec, podržím dosku, preberieme problémy, pomudrujeme. Takže viem, že určite postavia, úpravy terénu budú až dodatočne. Čo sa týka ceny, viem ju, ale nemienim ju tu obhajovať, je tak nízka, až by si neveril
Odpovedať
K stavebku. Ono to vo finále môže skončiť aj tak že jeden a ten istý dom bude mať dva znalecké posudky s úplne inou sumou. Jeden pre banku na čerpanie hypotéky a druhý pre stavbený úrad na výpočet poplatku za SP. Záleží ako sa to vo finále bude dokladovať tá hodnota budúcej nehnuteľnosti.
Odpovedať
Ja som tiež zvedavý na ten elektronický systém evidencie. Pretože všetci veľmi dobre poznáme evidenciu na takom Slovenskom pozemkovom fonde.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@fero1821 bývať určite budú, tá stavba mi rastie …
@foox Áno jasne ;) Sám ste povedal, že robí akurát vodu. Veď len samotné omietky schnú mesiac. Poter aby dobre preschol takisto potrebuje čas. Atd atd.. do leta to nestihne a aknáo tak nech ide bývať do tej vlhkej stavby a potom nech nadáva :) Mimochodom hrubá stavba rastie rýchlo aý následne sa to vlečie. Ale tak okej mne to može byt jedno :D
Odpovedať
Foox Urcite su sikovni, tam je asi hlavny ten volny cas, ktory tomu mozu obetovat..niekto ked pride z prace, je radsej s rodinou alebo oddychuje :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@jurkoboss Ani miestni proruskí spoluobčania tu u…
@toky1 a kedy si Rus pýtal dovolenie ktorým smerom sa ide rozťahovať?
Odpovedať
Článok sa načítava...

@lubk0 my sme dali architektovi zadanie dom do 500 000 a uz sme nad 750 000 a nnie sme dokončení.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roxana280:

@toky1 a kedy si Rus pýtal dovolenie ktorým smero…
@roxana280 Nikdy. Je to čvarga.
Odpovedať

@roxana280 Nikdy. Je to čvarga.
@toky1 ja len nechápem generáciu, čo ich mala pomaly v obývačke ako na to rýchlo zabudla a ako ich chcú späť, syn má 15 a idú mu jazyky, reku sprav si strednú a ťahaj sa odtiaľto čím najďalej.
Odpovedať

@lubk0 my sme dali architektovi zadanie dom do 50…
@roxana280 netuším, ako postupoval pri výpočte PHZtky pri danom dome ... Reálne, ak si pozriete ceny v Cenkrose, v drvivej väčšine prípadov nie je veľký problém ich obstarať lacnejšie ... Samozrejme, čím menšia zákazka, alebo jej časť, tým je väčšie percento, ktoé viete oproti tomuto cenníku ušetriť ...
Odpovedať

@toky1 ja len nechápem generáciu, čo ich mala pom…
@roxana280 Ja osobne si myslím, že rusov do obývačiek späť nechcú ani oni. To že ich "doprajú" ukrajincom do ich obývačiek a aj za akú cenu je vec úplne iná. Toto si sami pred sebou ospravedlniť vedia. Ale opakujem - do svojich obývačiek rusov tu nik znovu nechce. Toto oni z nejakého dôvodu vedia oddeliť.
Odpovedať

@roxana280 netuším, ako postupoval pri výpočte PH…
@lubk0 tak zelezobeton, cena vyletela prave ocele ked zacala vojna na UA a my sme zacali stavat, az vtedy sme dostali stavebne, co bol porod, dalej podzakladove pasy sa robili, ze ked sa odbagroval kopec, zistilo sa ine podlazie ako predpokladal prieskum geodet a tak pod.Bola tam zemina navozena z inych stavieb, bordel, uskladnenie zeminy, ono sa to nezda, ale stale sa to predrazovalo a pocas vystavby sa dvihali ceny a vkuse sa dvihaju a budu dvihat.Stavame druhy dom,a ale aj pri tom prvom boli veci, co navysovali cenu, ked si to clovek stava pre seba a nie na kseft radsej dozera, aby bolo poriadne urobene.
Odpovedať

@roxana280 Ja osobne si myslím, že rusov do obýva…
@toky1 rozum mi to sice neberie, ale ja nemusim vsetkemu rozumiet.Hlavne tym pajacom hore co Rusom do prdele lezu a zaroven chcu eurofondy.
Odpovedať

@toky1 rozum mi to sice neberie, ale ja nemusim v…
@roxana280 Pokúšaš sa debatovať o niečom, o čom nemáš ani podtuchy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@roxana280 Pokúšaš sa debatovať o niečom, o čom n…
@petersd ty nam urcite vsetko vysvetlis, ako to teda skutocne je🙂
Odpovedať

@petersd nepokusam sa debatovat, na tvoj nazor som sa nepytala, ani ma nezaujima, povedala som svoj, co si o nom myslis ty je mi ukradnute.
Odpovedať

@petersd ty nam urcite vsetko vysvetlis, ako to t…
@jurkoboss on nam povie ako nemysliet a naucit sa pocuvat co si ini praju, alebo im vyhovuje, aby sme si mysleli.
Odpovedať

@petersd pravdou je podla teba, ze v Rusku maju okna s vyrobnou vadou ze? 🤣
Odpovedať
Profilova fotka

@jurkoboss znameho manzelka je z UA, Donbas, dlhe…
@roxana280 no veď aby sme neskončili s cenami nehnuteľnosti rovnako ako tvoja známa z Donbasu... čo myslíte, keď sem vpadne Rus, tak ceny nehnuteľnosti u nás na východnom Slovensku budú mať akú hodnotu? Ale aspoň by sa konečne polovica tohto národa možno spamätala... mnohým chýba osobná skúsenosť s tvrdou realitou vojny... pomaly vymiera stará generácia čo zažila gulagy, biedu a hlad... súčasná generácia už ani nevie čo od rozkoše... vidíme to denno denne ako dokážu ľudia vymýšľať a nesú vďační za to čo majú ... a mnohí politicky "dezorientovaní" jedinci by si zrejme pochopia až po osbnej skúsenosti s rusom na dvore... sranda inak je , že mnohí by tu rozdávali tisíce km2 územia ukrajiny, ale ak ide o ich vlastný pozemok sú schopní sa hádať o pár centimetrov a volať dookola geodetov ... to je tiež milé...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@roxana280 no veď aby sme neskončili s cenami neh…
@dexter89 tak ja mám takého suseda, že navrhol svoj 50 cm plot gabiónový, že 25 cm na našom pozemku, o.k manžel povolil a potom celých 50 cm šupol na náš pozemok a odmietal to zmeniť, kým som mu nepovedala, že čierna stavba na mojom území a dám to na stavebko, vyhadzoval mi kolíky, musela som viackrát volať geodeta a keď mu z nášho popzemku preletel sáčok a chlapi prebehli ho zobrať, už chcel volať políciu, že mu vnikli na pozemok a podobné zážitky, vždy budú k...i všade, inak cena pozemku je v našej lokalite 800 eur za meter, som ho upratala na hranicu, žiaľ zaplatiť som to musela ja...nikdy nepochopím, kde sa v ľuďoch berie toľko arogancie a nenávisti a potreba škodiť druhému. Jeho bordel navozený na náš pozemok sme museli tiež odpratať na vlstné náklady a zberať po celom okolí plasty a pod.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?