Nový stavebný zákon v platnosti od 1.4.2025

Ahojte, ktorú zmenu v zákone hodnotíte pozitívne a prečo? Naopak, ktoré nové riziká a nedostatky tento nový zákon prinesie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od somecheck:

Ahojte, ktorú zmenu v zákone hodnotíte pozitívn…
@somecheck Ako potenciálni stavebníci by sme sa mali tešiť z istých ovoľnení pravidiel (napri. pri drobných stavbách), ale podľa môjho názoru, nový zákon prinesie do života viac divočiny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@somecheck Ako potenciálni stavebníci by sme sa m…
@petersd podla mna je to s drobnymi stavbami horsie (z jednej strany), lebo ak nieco ides spojit so zemou, aj kolnicku na naradie, tak potrebujes suhlas suseda ak to je 2m od plotu... Predtym stacila ohlaska... A pozname susedske vztahy... Z druhej strany to je vyhoda, lebo sused nemoze postavit pri tebe mastal... To ze na ohlasku teraz postavis celu stodolu nvm ci je vyhoda alebo nevyhoda... zase ako pre koho 😁
Odpovedať
+ drobná stavba môže byť do 50m2, už môžete postaviť poriadnu garáž + predĺženie legalizácie čiernych stavieb do 2029
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@petersd podla mna je to s drobnymi stavbami hors…
@minoo Neviem, či je to tak, ako píšeš v prvej vete... Zákon si naštudujem až ked nadobúdne platnosť. 😁 Jeden tu na ulici vyhral súd s obcou, lebo tvrdil, že jeho (murovaná) stavba nie je pevne spojená so zemou. Dôvodil to tým, že od základov je predelená asfaltovou lepenkou a teda múry sú iba "položené" na lepenke. A vyhral. Pravda, bolo to už dávnejšie 🤣
Odpovedať

@minoo Neviem, či je to tak, ako píšeš v prvej ve…
@petersd je normalne nevediet, kym sa clovek nedozvie... Tomu pribehu s vyhranym sudom neverim, lebo uz len tie samotne zaklady su stavba... + pevne pripojky vody, elektriky...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@petersd je normalne nevediet, kym sa clovek nedo…
@minoo Je nepodstatné, či tomu veríš, alebo nie... Napísal som Ti realitu z môjho okolia.
Odpovedať

@petersd no tomu sa ani mne nechce verit toto ak je pravda je extremny sudny exces a dovolim si tvrdit na hrane az nezakonneho rozhodnutia. Ad absurdum uplatniac logiku co uvadzas ani zaklady nie su pevne spojene so zemou ( taku hlinu das z nich dole aj prstom- je to potom pevne spojenie?)
Odpovedať

@minoo Je nepodstatné, či tomu veríš, alebo nie..…
@petersd a nie je moznost, ze aj ty tomu len veris? Lebo logicky je to nezmysel. Rovnako ako argumentovanie ipou (ak vynechame vsetko ostatne)... Ta je pevne spojena so zakladom, murivo je pevne primurovane k ipe... Nemozes to na tej lepenke odkotulat ako na kolesach prec... Vsetky rozhodnutia sudov su zverejnene na justice... ak poznas aspon zakladne detaily, najdes ho...
Odpovedať
Až sa pár takto postavených 50m2 garáží rozsype a niekoho zadlávi tak ten zákon znovu trochu prečešú. Ak niečomu verím tak tomu, že sa na Slovensku nájde nadlimitný počet príliš ambicióznych jedincov, ktorí precenia svoje znalosti a svoje stavebné výtvory poženú na hranu.
Odpovedať

@minoo Je nepodstatné, či tomu veríš, alebo nie..…
@petersd Daj súdne rozhodnutie o tom susedovom prípade, lebo inak je to "jedna pani povedala"....
Odpovedať
A ako to je s poplatkom za stavebne povolenie ? Z povodnych 50€ to pojde na 1,25% z hodnoty nakladov buducej nehnutelnosti. Toto je podla vas v poriadku?? Za mna nehorazne svinstvo!!!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ella24d:

A ako to je s poplatkom za stavebne povolenie ? Z…
@ella24d Hej, toto by bolo (a zrejme aj bude) obersvinstvo !!!
Odpovedať

@ella24d Ako mi vypočítajú náklady na stavbu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pavol_skalicky:

@ella24d Ako mi vypočítajú náklady na stavbu?
@pavol_skalicky tak podlamna z projektovej dokumentacie nie ?
Odpovedať

@pavol_skalicky tak podlamna z projektovej dokume…
@ella24d neviem ako sa robia projekty teraz ale ja keď som staval som nemal v projekte žiadnu cenu koľko bude stavba stáť (bolo to cca 7 rokov dozadu). Jedine, čo si pamätám že v žiadosti o SP tam bola otázka, koľko bude stavba stáť. Dal som tam teda cenu podľa cenovej ponuky od firmy, ktorá mi RD realizovala. Ak by som tam ale napísal že 1 200€ je celková suma, ako a kto by ma skontroloval?
Odpovedať
Ak by muselo byť z reálnej sumy a nejako by to bolo reálne kontrolované a "vymáhané" bol by to další klinec do rakvy mladým ľuďom ktorí chcú postaviť dom. Projekt pár tisíc, vyňatie pôdy pár tisíc, poplatok za rozvoj obce pár tisíc, poplatoky za povolenia potrebné k podaniu SP pár stoviek, geodet pár stoviek, poplatok za SP pár tisíc. Tj. ešte pred samotným výkopom musíš mať minimálne 15 tisíc eurokorun🤙🏽
Odpovedať
Článok sa načítava...

@petersd ten sudny spor toby aj mna zaujimalo ako to bolo. Na ktorom sude to bolo? tiez sa mi nechce verit. Uz tu viaceri mali na to dotaz a si to odignoroval. Tak predpokladam ze si len kecal.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pavol_skalicky:

Ak by muselo byť z reálnej sumy a nejako by to bo…
Pokiaľ ide o poplatok 1,25% poplatok z hodnoty stavby, tak to bol presne ten asi fakt jediný dôvod, prečo som ešte minulý rok podal žiadosť o stavebné povolenie začiatkom roka. Pretože pôvodne mal zákon platiť už 01.05.2024. Nakoniec to posunuli o rok, ale to som vedieť nemohol. Každopádne je to celé padlé na hlavu. Dnes každý počíta každé euro, tak ešte od Vás vytiahnu 1000-2000 eur. podľa hodnoty stavby. Dosť rázny krok z 50,-eur na takúto hodnotu. Mladí to budú mať ťažšie a ťažšie a dovolím si povedať, že pokiaľ v najbližších 3-5 rokoch nezačnete stavať, tak bude mať na tú stavbu mať málokto. To nepočítam ešte pozemok. Celá táto novela smeruje k jednému centrálnemu systému povoľovaniu stavieb. Toto je len medzikrok. To znamená, že stavebný úrad bude len v krajskom meste pre celý kraj a celý povoľovací proces bude riešený online systémom, kde budú všetky dokumenty o stavbe. Čiže na jednej strane už nebude butné obehávať všetky dotknuté orgány ale úradník zašle žiadosť o vyjadrenie online a napr. VSD zašle vyjadrenie priamo do systému, kde má prístup len subjekt na to určený. Do tohto systému budú mať prístup osoby ako sú projektanti, geodeti, advokáti a podobne. Bude to fungovať tak, že už nebudete kvázi vybavovať stavebko vy ale určitá osoba za Vás. To odpovedá aj na otázku, ako budú vedieť hodnotu stavby. No jednoducho budete musieť mať znalecký posudok resp. rozpočet stavby opečiatkovaný. Všetko toto prinesie nové náklady. Rozpočtár nahodnotí stavbu na 170 000 eur vy zaplatíte stavebný poplatok 1700 a reálne svojpomocne Vás to vyjde menej. Celé to speje pomaly aj k tomu, že stavby už nebudete môcť stavať svojpomocne, ale len určitou firmou, každopádne toto ešte nie je narozdiel od centrálneho systému na stole. Od roku 2028 budete musieť postaviť dom tzv. pasívny. Inak nedostanete kolaudáciu. To zase predraží stavbu na technológiách. Preto si myslím, že o 5-10 rokovuž nezačne len tak niekto stavať. Keď zrazu zistíte, že ste ešte nezačali a mate zaplatené poplatky okolo 20 000
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

Pokiaľ ide o poplatok 1,25% poplatok z hodnoty st…
@fero1821 ked sledujem, kam tato republika smeruje, tak nie ze o 5-10 rokov nezacne nikto stavat. Ja uz by som ani dnes nestaval na SK, skor pozeral smerom na zapad od nas. :) Ozaj, nekupite odo mna? Hotovy dom so zahradou a garazou? :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jurkoboss:

@fero1821 ked sledujem, kam tato republika smeruj…
@jurkoboss No my staviame resp. tohto roku by sme mali začať a bude to ltt, ale tak chceme mať svoje. Keď vidíme, čo pýtajú aké peniaze za nehnuteľnosti, tak sa neoplatí ani kupovať ale postaviť. Máme štastie, že máme pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka

@jurkoboss ten kto bude chcieť z nejakého dôvodu ostať na Slovensku (napr. rodina) tak stavať možno áno, síce materiál išiel dosť cenovo hore, ale ak ľudia vedia, že si svojpomocne veľa vecí postavia a tým ušetria, tak do toho pôjdu.. ale v prípade, že by to mala celé firma postaviť, tak to asi nie, veď keď si to zoberiem, že u nás na ulici sa predáva dom za 350 000€ a to ide o menší dom, jednoduchá stavba, lacnejšie materiály (lebo prvotne to predchádzajúci majiteľ staval na kšeft), tak si neviem predstaviť, komu dajú taký úver, resp. kto by dokázal splácať taký úver... PS: nič voči majiteľovi toho domu, ale ten, kto by mal také peniaze na účte, tak nekúpi taký dom...
Odpovedať

@ella24d tych poplatkov, co som citala bude o mnoho viac, aj za likvidaciu odpadu a pod. Bude brutal.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@jurkoboss No my staviame resp. tohto roku by sme…
@fero1821 no atk to vam prajem, lebo my sme zacali stavat, bol urcity odhad za kolko a predrazilo sa to enormne, inflacia,vojna na UA ocel, zial sa vtedy kopec kupovala, uvery uroky sli hore, materialy, vsetko, teraz sa snazime skolaudovat, vsetko este pojde hore, pozemok sme svoj nemali ale mali sme kupit hotovy dom, co nas to nervov stalo a penazi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od iamriso:

@jurkoboss ten kto bude chcieť z nejakého dôvodu …
@iamriso My sme posledna generacia, co si vieme este sami zaobstarat vlastne byvanie. Bavime sa o beznych ludoch, nie o zbohatlikoch. Ti si budu vediet dat postavit dom aj v buducnosti. Ale ti nechodia na modru strechu po rozumy🙂.
Odpovedať

@jurkoboss byvanie v zahranici ma tiez svoje nevyhody, za korony sme si svoje uzili, vtedy smne sa rozhodli stavat na SK, ale neviem ci aj to bol dobry napad, vzhladom na politicku situaciu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roxana280:

@jurkoboss byvanie v zahranici ma tiez svoje nevy…
@roxana280 ja som zil v zahranici dlhe roky, vratil som sa. Vsade som vravel, ze dobre je tu. Uvidime dokedy, 🙂
Odpovedať

@roxana280 ja som zil v zahranici dlhe roky, vrat…
@jurkoboss ono zalezi kde v zahranici, ked sme byvali vo Viedni a pri Viedni bolo vyborne,ked sme sa prestahovali do HU tak nas smiech presiel, ale je to aj jazykovou barierou nevieme madarsky, ale na Slovensku dobre uz bolo, nevidim to ruzovo.
Odpovedať
Aj v UK dobre už bolo. Po globálnej prerestójke sa bude šetriť a poriadne, k tomu smerujú všetky tzv. uhlíkové dane a zákazy. Zdrojov a surovín máme obmedzené množstvo, tzv. konzumná spoločnosť je neudržateľná. Preto treba stavať kým sa dá, lepšie už nebude.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Aj v UK dobre už bolo. Po globálnej prerestójke s…
@roman_x lebo ak by došlo k svetovej vojne, tak nám tie domy budú aj tak na nič..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roxana280:

@roman_x lebo ak by došlo k svetovej vojne, tak n…
@roxana280 staci sa pozriet do UA. Prvy rusky tank ked prekroci nase hranice, tak hodnota majetku v nehnutelnostiach v state padnu na nulu🙂. Len toto treba este vysvetlit prorusky zmyslajucim spoluobcanom.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?