Nie jednoducha stavba svojpomocne

ahojte, chcem sa opytat.. ako je to s realizaciou stavby, ktora nie je jednoducha? moze byt realizovana svojpomocne, alebo musi byt dodavatelsky? staci tam stavebny dozor,alebo to musi zastresovat firma }zivnostnik/sro)? na tlacive pre stavebne povolenie mame moznost zaskrtnut dodavatelsky/svojpomocne,ale bosorka nam nedovoluje zvolit svojpomocne.. prosim poradte mi a budem rada,ak sem hodite aj odseky v zakone..vdakaa
Odpovedať
pozri si v zakone co je definovane ako jednoducha stavba, kam rodinny dom patri.
Odpovedať
@rkorba nie kazdy rd musi byt jednoducha stavba, staci aby bol dvojposchovy (nie podkrovny), uz to nie je jednoducha stavba
Odpovedať
viem ze nie je jednoducha,otazka znela inak
Odpovedať
A celkova zastavana plocha na pozemku by nemala presahovat 300M2, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@omjak http://www.vyvlastnenie.sk/clanok/a/c...
Odpovedať
@topvideo moja stavba splna tieto poziadavky,ale: v projekte mam napisane "podkrovie",ale nie je to vraj podkrovie,pretoze vyska pomurnice je vyssia ako 1/2 standarsneho podlazia,t.j. 1,3 m ..tak mi povedali na urade..ide mi o to ci je mozne tuto stavbu,ktora vraj nie je jednoducha stavat svojpomocne..dik
Odpovedať
@omjak Môžeš stavať svojpomocne, ale musíš mať zabezpečený kvalifikovaný stavebný dozor, ktorý zodpovedá za správnu realizáciu stavby. Po dokončení stavby dozor doloží vyhlásenie ku kolaudácii.
Odpovedať
Je, preco by nemalo byt, ide vsak o to, ako ti tu napisal aj @chrobak, ze si musis zabezpecit stavebny dozor a samozrejme, ten by mal mat istu kvalifikaciu, aby to bolo aj uradne v poriadku
Odpovedať
@omjak ja stavam poschodový dom s plnohodnotným poschodím a do stavebného povolenia som dal "svojpomocne" len musiš tam mať podpísaný stavebný dozor. ja som musel prejsť aj samostatným územným konaním kvôli tomu že to nieje jednoduchá stavba. ináč býva územné a stavebné konanie zlúčené do jedného. a ak ti to nedovolia zozen firmu ktorá ti to opeciatkuje - nakoniec ti to nemusia robiť ved firmu môžes vyhodit lebo si nebola spokojná podla mna dôležitý je len stavebný dozor.
Odpovedať
@peto2 jej,vdaka,potesil si ma..stavebny dozor mam,teda znamy ma okruhlu cervenu peciatku,akurat nie je pravnicka osoba..tebe stavebny dozor robila tiez fyzicka osoba? kedy si dostal stavebne povolenie? tiez budem riesit uzemne a stavebne konanie zvlast, v tom samotnom az taky problem nevidim,velmi ma trapi to,ze bosorka trva na tom,ze to musi byt dodavatelsky,co je mimo nasho rozpoctu..
Odpovedať
Každy RD s podkrovím tuším ak je obvodová stena na 1PP už 140 cm !!! už je v zákone definovaný ako zložitá stavba. Tú výšku cm si zisti ! To je možno v poriadku, no nechápem prečo je definované, že ho musí stavať nejaká "jednoosobová" SRO ???!!!! Dokonca ani živnostníci so živnosťou pre stavby nie sú povolení !!!??? Zas nejaký hlupák napísal zákon!!! Ak navyše v 99% prípadoch SRO ani nezamestnáva ale len kešuje všelijaké pochybné indivíduá z krčiem. Samozrejme sa ospravedlnujem tým poctivým. A teraz k veci. Asi sa nevyhneš zaškrknúť pri žiadosti o SP kolónku dodávateľsky. Uradníčka asi nepopustí. Následným riešením ak chceš v extrémnom prípade stavať všetko svojpomocne toto. Samozrejme všetko mimo zápis. :-) Napríklad hrubú stavbu si nechaj naceniť nejakým existujúcim sro, od niekoho doporučených, alebo aj tebou nájdených sro, as,.....Nakoľko pred začatím výstavby RD budeš mať podmienku vybraného dodávateľa zložitej stavby úradu dokonca !!! písomne oznámiť !!!! urob to takto. Napíš tam nejakú z oných sro a ak by sa ťa niekedy niekto pri kolaudácii pýtal, či ti aj ozaj stavali povedz napríklad takýto príbeh: " V prvý den prišli, vykopali základové pásy a potom sa zvyšok dna opierali o lopaty. Nakoľko mi prišiel betón a oni furt len opretí, betón tvrdol v domiešavači .... vyhnala som ich a do pásov som si ho musela naliať sama. Tak som sa vytočila už v prvý deň stavania, že som si zvyšok RD postavila sama !?" Kreativite sa medze nekladú. Ja som si napríklad HS nechal postaviť živnostníkmi s výučným listom a oficiálnym živno listom a týchto som úradu aj oznámil. Nikto mi to už nikdy nekontroloval, nepýtal sa. No na inštalácie UK, elektrika, plyn,... budeš tak či tak potrebovať revízne správy, tak asi všetko svojpomocne robiť nebudete. Ale nevylučujem, že sú aj takí. Ten môj návrh je len jedno z riešení ako začať a nezblázniť sa z úradníkov. Ak som ja v mojom okolí videl ako a s kým stavajú "renomované sro" tak tým by som nedal postaviť ani kadibúdu !
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 nesprávne @omjak odkedy bosorky dávajú SP? A nie je na vine projektant, že nevie , čo tam má nakresliť?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@omjak ... a samozrejme stavebného dozora by si si zohnat mala !! Prehlásenie s jeho podpisom a gulatou (kruhovou) pečiatkou je treba úradom doložiť :-) Ideálne nie len na papieri, ale aby vám sem tam aj ozaj poradil. Ale dá sa to samozrejme opäť aj len tak pro forma ! Ty si musíš zvážiť ako ste šikovní a čo si vieš urobiť zorganizovať v rámci svojpomoci, čo už nedokážete a budete riešiť dodávateľsky. Už je zbytočné hovoriť, že tá hromada papierov ktorú treba v SR doložiť pri stavbe RD je ako keby človek staval jadrovú elektráreň.
Odpovedať
@jan45 @omjak Overoval som to a jan45 má pravdu, nie jednoduchú stavbu si nemôžeš postaviť svojpomocne. Je to v § 44 stavebného zákona: § 44 Oprávnenie na uskutočňovanie stavieb (1) Stavbu a jej zmenu môže uskutočňovať len právnická osoba alebo fyzická osoba oprávnená na vykonávanie stavebných prác podľa osobitných predpisov2) a vedenie uskutočňovania stavby vykonáva stavbyvedúci. (2) Jednoduché stavby a ich zmeny môže uskutočňovať stavebník sám pre seba svojpomocou, ak vedenie ich uskutočňovania vykonáva stavebný dozor. Na uskutočňovanie jednoduchých stavieb a ich zmien [§ 139b ods. 1 písm. b) a c)], drobných stavieb a ich zmien svojpomocou stačí, ak stavebník zabezpečí odborné vedenie ich uskutočňovania osobou, ktorá má vysokoškolské vzdelanie stavebného smeru alebo architektonického smeru alebo odborné stredoškolské vzdelanie stavebného smeru a najmenej tri roky praxe v odbore (ďalej len „kvalifikovaná osoba“), ak sám nespĺňa uvedené požiadavky. Odsek 2 o svojpomocnom budovaní platí iba pre jednoduché stavby. Nejako sa mi to poplietlo, to, čo som písal platí iba pre jednoduchú stavbu.
Odpovedať
@omjak na vašu stavbu, ktorá nie je jednoduchá sa na jej uskutočňovanie vzťahuje § 44 ods. 1 stavebného zákona, ktorý znie: "§ 44 Oprávnenie na uskutočňovanie stavieb (1) Stavbu a jej zmenu môže uskutočňovať len právnická osoba alebo fyzická osoba oprávnená na vykonávanie stavebných prác podľa osobitných predpisov2) a vedenie uskutočňovania stavby vykonáva stavbyvedúci." PO a FO podľa osobitného právneho predpisu, ktorým je obch. zákonník, vedenie uskutočňovania takejto stavby musí byť odborne spôsobilou osobou - stavbyvedúcim. Čiže firma zamestnáva stavbyvedúceho, alebo môže ju vykonávať aj externou oprávnenou osobou - stavbyvedúcim. Činnosť stavbyvedúceho je pre takéto stavby vybranou činnosťou vo výstavbe - viď. § 45 ods. 1 písm. b) stav,. zákona. Na jednoduché stavby § 44 ods. 2 "(2) Jednoduché stavby a ich zmeny môže uskutočňovať stavebník sám pre seba svojpomocou, ak vedenie ich uskutočňovania vykonáva stavebný dozor. Na uskutočňovanie jednoduchých stavieb a ich zmien [§ 139b ods. 1 písm. b) a c)], drobných stavieb a ich zmien svojpomocou stačí, ak stavebník zabezpečí odborné vedenie ich uskutočňovania osobou, ktorá má vysokoškolské vzdelanie stavebného smeru alebo architektonického smeru alebo odborné stredoškolské vzdelanie stavebného smeru a najmenej tri roky praxe v odbore (ďalej len „kvalifikovaná osoba“), ak sám nespĺňa uvedené požiadavky."
Odpovedať
Profilova fotka
da sa stavat svojpomocne ale musite mat stavebny dozor, ktory takpovediac vie co robi :)
Odpovedať
@pali_888 Tvoje tvrdenie je v rozpore s hore odcitovaným ustanovením stavebného zákona.
Odpovedať
Profilova fotka
@pali_888 nie razítko stavebný dozor, ale razítko stavbyvedúci
Odpovedať
@jan45 čo je podmienka aby bol človek stavbyvedúcim? Teda stačí ze je stavebný inžinier s okrúhlou pečiatkou a 30 ročnou praxou alebo musí mat s.r.o.?
Odpovedať
@omjak osoba oprávnená na vedenie stavby, ktorá nie je jednoduchá musí mať osvedčenie vydané Slovenskou komorou stavebných inžinierov - SKSI na vykonávanie vybranej činnosti vo výstavbe - stavbyvedúci, ku ktorému obdrží aj okrúhlu pečiatku, na ktorej je jeho reg. číslo a text: stavbyvedúci :). tu si vieš vyhľadať https://verejnyportal.sksi.sk/ Kópiu osvedčenia si vyžiada aj stav. úrad, resp. doplníš, keď budeš vedieť, aká firma bude zhotoviteľom stavby, s ktorou budeš mať prípadne uzatvorenú aj zmluvu v zmysle obč. zákonníka.
Odpovedať
@janetbla dakujem za odpoved a link :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?