Nezhoda - Kataster/obec

Chceli by sme stavať rodinný dom na parcelách, ktoré sú na katastri (aj v liste vlastníctva) uvedené ako zastavané plochy a nádvoria. Po podaní žiadosti o stavisko obce mi prišla odpoveď, že uvedené parcely sú podľa platného územného plánu obce funkčne určené ako záhradná zeleň. Stavebné povolenie bude možné vydať až po schválení nového územného plánu ktorý je aktuálne podaný na Okresnom úrade Bratislava, odbor výstavby. Je to možné aby boli medzi katastrom a obcou takého nezody? Viem sa ešte niekde ,,vyššie" informovať, ako to vlastne je? Vopred ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
To bude tym, ze uzemny plan a kataster su dve rozne veci, ktore zo sebov vobec suvisiet nemusia :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj A nieje kataster, čo sa týka evidencie pozemkov nadriadený záznamom obce? Domnievam sa, že v tomto prípade by mal byť právoplatný záznam z katastra. Taký obyčajný príklad je napr. ak je na nejaký pozemok zapísaná ťarcha, tak je určite v záznamoch katastra a nie v záznamoch obce. Možno sa mýlim, ale pripadá mi to logické. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 este raz , su to dve rozne veci. kataster hovori o pozemkoch a sucastnom stave, uzemny plan hovori o planoch/vyuziti a buducnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ja som to porozumel, len som stále toho názoru, je ak je v zázname katastrálneho úradu zápis, že sa jedná o zastavané plochy, tak to nemôže byť v rozpore s územným plánom obce. Pre mňa je snáď záväzný kataster a nie nejaká obec. A koniec koncov si myslím, že aj obec sa má riadiť záznamom v katastri. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 neporozumel :) tu vobec nejde o to co je zavazne, pretoze su to absolutne rozdielne udaje a ziadna ich kombinacia nie je v rozpore.
Odpovedať
majkoj ma pravdu
Odpovedať
@jamk1 Zadávateľke som to písal už do inej diskusie, kde sa pýtala to isté. Stavať je možné na tzv. stavebnom pozemku, kategória stavebný pozemok však v katastri neexistuje. To, čo a či je možné stavať, určuje územný plán. Kategóriu pozemku v katastri je možné meniť. Napr. často sú niektoré parcely na poliach evidované ako zastavané plochy, ale žiadna cesta tam nie je a farmári pôdu normálne obrábajú. Naopak, ak developer spraví novú lokalitu, tak rozparcelované pole, na ktorom je už možné podľa územného plánu stavať, sú nie zriedkavo vedené (skrz nižšiu daň z nehnuteľností) stále ako orná pôda.
Odpovedať
Smer rozvoja určuje územný plán a že tam je zastavaná plocha (bola tam zastavaná plocha) to je nie podstatné. Do budúcna by to malo byť inak.
Odpovedať
@stavbadomu123 Vyššia politická inštitúcia ako obec neexistuje, iba ak odborné rady.
Odpovedať
ak obec zmení územný plán, je možné stavať
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?