Nesúhlas s výstavbou urbar

Dobrý deň skúsim takú otázku možno ma niekto podobnú skúsenosť a poradí kupujeme pozemok od SFP ťahá sa to už tretí rok všetky porebne dokumenty sme im poslali (znalecký posudok geometrický plán atď) potrebovali sme aj územný plán stavebný úrad rozoslal oznámenie o výstavbe obec súhlasila z výstavbou aj sused ktorý tam ma novostavbu súhlasil...hranice sú dodržané podľa všetkého za našim pozemkom sa nachádza urbár a urbarska spoločnosť nám dala nesúhlas na výstavbu bez udania dôvodu nestojí tam žiadna budova na ich pozemku ani tam nič nieje posadené nemáme im ako prekážať okresný stavebný úrad odporučil aby sme to posunuli na okresný stavebný úrad v našom prípade Prešov nemôže mi niekto poradiť nemáte podobnú skúsenosť ci nám to vôbec môže vyjsť ako dlho to môže trvať alebo sa hneď na to vykašľať?? Je mi ľúto toho strateného času radi by sme to dotiahli do úspešného konca ale dnes asi človek bez známosti nič nemôze😪😪😪😒
Odpovedať
1
2
@veronika6516 na krajský sme ti posunuli bol tam omyl
Odpovedať
@veronika6516 ako vám dala nesúhlas, myslíš námietku v konaní alebo odvolanie proti rozhodnutiu? Nič iné neexistuje, žiaden súhlas sa nevyžaduje.
Odpovedať
@moratibru námietku voči konaniu
Odpovedať
@veronika6516 s námietkou v konaní sa vysporiada ten stavebný úrad, ktorý konanie vedie. Nikde nič nepostupuje. Buď námietku akceptuje a teda vy urobíte to, vo požaduje namietajuci, alebo námietku zamietne s odôvodnením prečo tak urobil.
Odpovedať
@moratibru ten pan z okresného úradu ktorý nás mal na starosti nám povedal ze to mame posunúť na krajský stavebný nechápem to ani ja keď to mal v kompetencii on
Odpovedať
Tak toto je najdlhšia veta akú som čítal... 🤔
Odpovedať
Písala som v rýchlosti a mám tam milión chýb ale niesme na hodine gramatiky
Odpovedať
@veronika6516 a prečo vás má na starostí okresný úrad? Ten je odvolacim orgánom, stavebné konanie rieši stavebný úrad, ktorým je buď obec, mesto alebo spoločný stavebný úrad.
Odpovedať
@moratibru v našej obci nieje stavebný úrad som z malej dedinky na východe takže my máme s.ú v Kežmarku
Odpovedať
@veronika6516 áno, to bude asi spoločný stavebný úrad, ktorý bude mať sídlo v Kežmarku, ale nemal by to byť okresný úrad Preto sa pýtam, lebo je dôležité v akej fáze je konanie. Lebo to, čo ste písali v úvode, nedáva zmysel, okresný úrad nedáva nič na krajský úrad, resp. nerieši žiadne súhlasy.
Odpovedať
@veronika6516 a v čom spočíva tá námietka?
Odpovedať
urbár je ako akýkoľvek iný sused v konaní. Ide o to, či vám dali na truc, že všeobecne len nesúhlasia so stavbou, ale plánujete ich pozemky využiť napr. na prejazd a prechod a nemáte od nich k tomu udelené právo, čo by ani nemalo mať formu súhlasu, ale vzájomnej zmluvy. Stavebný úrad sa s tým vysporiada, ak je to len pripomienka typu, že nesúhlasia s vašou stavbou, tak je to málo zdôvodnené, keďže musia dať s čím konkrétne nesúhlasia a ako ich vaša stavba môže obťažovať, potom je už na vás dokazovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
napísať odvolanie, predpokladám urbár má x členov aby dali nesúhlasné stanovisko musela prebehnúť schôdza a hlasovanie (alebo stačí nesúhlas predsedu ! ), ešte by bola možnosť koniec pozemku ktorý hraničí s urbárom prepísať na niekoho iného aby bol účastník stavebného konania a nie urbárske spoločenstvo.
Odpovedať
@martinko85 neudali tam konkrétny dôvod prečo nesúhlasia...a nebudeme nijako my prechádzať ani zasahovať do ich pozemku
Odpovedať
@veronika6516 môžu dať námietku bez udania dôvodu, ale tá by bola hneď zamietnutá stavebným úradom. Treba si vyžiadať list čo poslal urbár a tam bude celé znenie a možno budeme vedieť viac poradiť.
Odpovedať
@veronika6516 a oni sa dostanú na svoj urbarsky pozemok? Ak áno stavebný úrad musí tuto námietku vyhodnotiť ako neopodstatnenú....
Odpovedať
Malo by prebehnúť nejaké stretnutie so SÚ, neviem či vás vyzvali, ak nie, skúste zodpovedného pracovníka úradu poprosiť, či môžete za ním prísť, nech vám vysvetlí dôvody urbaru. Ako sa píše vyššie, na stanoviskonurbaru musia byť dôvody, ak sú, musíte ich odstrániť, ak nie sú SÚ by to mal posúdiť. Proste buďte aktívni a hlavne s dobrou emóciou. Pracovník SÚ za vašu lokalitu vám môže určite poradiť, vedia to zo skúseností. Ináč všetko bolo spomenuté vyššie v príspevkoch. Mimochodom, urbare vždy lietajú v niečom "nekalom", nemáte o tom vedomosť?
Odpovedať
@terry25 Mne nedáva rozum to že ak to bola námietka bez udania dôvodu a mohol to s.ú vyriešiť namiesto toho nás ten pan zo s.ú ktorý nás má na starosti nás posunul do Prešova.
Odpovedať
@veronika6516 Každé konanie musí postupovať procesne správne, v stavebnom rozhoduje príslušný stavebný úrad, ktorý sa vysporiadava s námietkami, vydá rozhodnutie a ked sa niekto odvolá, potom odvolanie so spisom postúpi na nadriadený správny orgán, ktorým je v stavebných veciach okresný úrad, odbor výstavby a bytovej politiky. Nikto iný nemá čo v tomto konaní robiť. Ale vychádzame len z vašich informácií, ktoré nemusia byť uplne presne. Tým nechcem povedať, že zavádzate, ale to, že nakoľko sa v danej oblasti nepohybujete, nemusíte vedieť, čo a prečo sa práve deje a aj pomenovanie vecí nemusí byť presné.
Odpovedať
@veronika6516 celkom divné. Preto píšem vyššie, že treba sa s nimi doslova skamaratit aby ste dostali aj neoficiálne rady, ako z toho "vykľučkovať"
Odpovedať
@terry25 Len vieš ako, to keď sa tam niekto zatne a nechce a nenájde si čas, tak proste smola, to je to najhoršie.
Odpovedať
@marsdm
Odpovedať
@fillo_kiko viem o čom píšeš. Ako mladý som mal skúsenosti. Časom som zistil, že je to hlavne moja chyba. Poučil som sa a roky mám skvelé výsledky na úradoch. Už ich neberiem tak, že ich platím z daní a oni sú povinní.... už tam prídem ako kocúr, s prosikom, ....poobede sme na káve. Autorka to píše v závere....že bez známosti.....ale ja sa snažím si tie známosti vytvoriť, aby oni za mňa vyriešili problém. Zdá sa, že v tejto fáze potrebujú vniesť do situácie inú emóciu, stratégiu....ja to neviem takto online napísať
Odpovedať
@terry25 presne manžel je už zajtra dohodnutý na "kavu"😅
Odpovedať
@terry25 Rozumiem co pises, proste prist tam s takym inym nasadenim ako vacsina ludi, ktori si povedia presne to, ze ti ludia na uradoch su povinni vyhoviet a hned spravit, co kto chce. Len ked tam takto pride za den xy ludi a kazdy den, tak ich to tam proste nebavi. Radi isto uvitaju taky iny pristup aj u tych klientov.
Odpovedať
tu je tolko nejasnosti a nepresnosti a tolko roznych inych protichodnych informacii ze to je az nenormalne... prva veta - kupujete pozemok od SPF - ako to suvisi s namietkou urbaru? Ja som od SPF kupoval pozemok 6 rokov - zabasli medzitym 2 riaditelky atd. Tu si ale treba ujasnit ci ti to vobec predaju - podla posledneho nariadenia, SPF pozemky nepredava (su tam nejake vynimky ale ktovie ci pod nu spadas - nepises v tom smere nic). Dalej - namietky ucastnika konania. Podali ste nejaku ziadnost o stavebne povolenie, bolo tam vytycene konanie a miestne zistovanie. Na nom sa zastupca urbaru zucastnil/nezucastnil. Bolo im dorucene stavebne povolenie a oni sa odvolali. Tu su 2 moznosti - bud bude konat prislusny stavebny urad (ktory vam povolenie vydal) v ramci autoremedury a rozhodne o pripustnosti/nepripustnosti namietky (zamietne namietku alebo vyda rozhodnutie ktorym bude namietky respektovat) - v tomto pripade, kedze tam niesu konkretnosti, by IMHO mal takto postupovat ALEBO posunie spis na okresny urad, odbor vystavby a bytovej politiky kde spis nastuduju a rozhodnutie potvrdia alebo zrusia a vratia na dalsie konanie a rozhodnutie spat miestne prislusnemu stabnemu uradu. Tu si extremne pleties pojmy, dojmy a kadejake blbosti - ja niekedy az zasnem ako niektori ludia, co si vedia vygooglit Hannah Montana nie su schopni si precitat ako funguje stavebne konanie. Cize ty teraz v rukach mas nepravoplatne stavebne povolenie. Absolutne nezalezi na tom, co si myslis ty, co si mysli tvoj muz a kolko kav tam vypije - takto funguje obecne zriadenie a statna sprava. Cize ak uradnik na stavebnom urade nechce rozhodnut sam, tak nech spisovy material urychlene posunie na okresny urad. To je tvoja jedina moznost. (spravne to napisala uz @moratiblu, ja som to len doplnil o princip autoremedury)
Odpovedať
Samozrejme si tiez treba ujasnit, coho sa to "rozhodnutie" tyka - lebo to sa tam tiez v tvojej otazke nepise. Ak je to uzemne rozhodnutie, pretoze obec nema uzemny plan, tak tam sa zase postupuje ako je vyssie uvedene. Ak je to rozhodnutie v oblasti uzemneho planu - tj. obstaranie uzemneho planu, pripadne ak potrebujes rozhodnutie o sulade tvojho zameru s UP obce na vynatie parcely z podneho fondu napr. tak to je uuuplne nieco ine. Cize ujasnit si pojmy o co ziadate bude najprinosnejsie v tomto pripade.
Odpovedať
@veronika6516 Takže už je to jasnejsie, nie je to námietka, ale je to odvolanie proti rozhodnutiu. A keďže je to rozhodnutie, asi to bude územné rozhodnutie a nie stavebné povolenie. Ale toto naozaj len tipujem. Toto odvolanie spolu so spisom sa postupuje na nadriadený orgán, čo je ako píšem vyššie okresný úrad, odbor výstavby a bytovej politiky, ktorý o odvolaní rozhodne. Väčšina stavebných referentov je úplne normálnych, netreba riešiť žiadne kávy, tak ako aj medzi ľudmi, niektorí sú slušní, niektorí nie. Okrem toho, keď človek naozaj v tomto nevie chodiť, dá sa zaplatiť služba inžinieringu, kde človek, ktorý vie ako funguje stavebné konanie, veci porieši.
Odpovedať
@veronika6516 A čo ma s tým všetkým kúpa pozemku od SPF ? Tomu nerozumiem. Iba tak na okraj, od septembra 2022 boli odpredaje pozemkov od SPF novou legislatívou zrušené. A je jedno, či to človek dovtedy riešil rok, či päť... Zrazu to zastavili. (ale o tom by ste mali byť vyrozumení listom od SPF). Rozpráva sa o novelizácii predmetného zákona, lebo týmto sa narobila veľká galiba napr. aj pre obce, nielen pre súkromných žiadateľov o odpredaj, no zatiaľ "zdochol pes" a žiadna novela sa nekoná. 😠
Odpovedať
Ja neriešim všetko ohľadom pozemku všetko rieši manžel (takže je jasne že sa v tom nerozumiem tak ako on) prišla som si tu len po radu....Spf nám dal platné stanovisko na odkúpenie pozemku stále sme v kontakte a keby nám ten pozemok predať nechceli tak to už vieme. Potrebovali už len územný plán a znalecký posudok na rozhodnutie finálnej ceny pozemku.Územný plán nemáme právoplatný keďže urbár mal namietku posunulo sa to do Prešova na SÚ. Čo je na tomto nepochopiteľné pre niekoho 🙄
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?