Ne/účastník stavebného konania

Dobrý deň, viete nám poradiť? Stavebné povolenie máme už od mája 2015, už je aj právoplatné - máme pečiatku. Stavba je v plnom prúde. Problém je v tom, že tento týždeň došiel akýsi chlapík, ktorý sa nám vyhráža, že nás odpojí od vody, pretože potrubie v zemi je jeho, že on nahliadol do spisu na stavebnom úrade a tam niečo nesedí. Podotýkam, že nikde nie je vedný ako účastník konania. Stavebný úrad ho nepredvolal, keď bolo stavebné konanie - proste nikde nie je uvedené jeho meno. Ja som ho tiež videla po 1x. My sme si dali normálne žiadosť o prípojku vody na vodárne - pripojili nás, voda nám už tečie. Mňa hlavne zaujíma, či mal právo ten dotyčný nahliadnuť do nášho spisu na stavebnom úrade, alebo to urobil protiprávne. A či má právo nás odpojiť od vody??? Stretli ste sa už niekto s takým prípadom? ďakujem za vaše odpovede :-)
Odpovedať
Bez podrobnejších info sa poradiť nedá. To, že nie je vedený ako účastník konania, neznamená, že ním nemohol a nemal byť a že stavebný úrad nepochybil, keď ho ako možného účastníka neinformoval. Vo všeobecnosti však nikto nemôže poškodiť cudzí majetok.
Odpovedať
V prvom rade treba zistiť, kto to je a aký je jeho právny vzťah k tým sieťam, ktoré spomína. Bez toho ti nikto fundovane neporadí ani neodpovie. "Nahliadol do spisu a niečo tam nesedí..." ČO tam nesedí???? Čo sme jasnovidci? Možno má právo ťa odpojiť, možno nie.
Odpovedať
@thodosy no chýba tam jeho súhlas na pripojenie - a ja som mala odkiaľ vedieť, že potrubie je jeho a nie vodárni? to je také voľajaké pomotané, no nič, ja budem pýtať od neho informácie na papieri a bude to pravdepodobne riešiť právnik.
Odpovedať
@draik ale to, že stavebný úrad pochybil, ak pochybil, tak to snáď nie je môj problém, či??? ja veruže nie som jasnovidec, a určite nie som kompetentná diktovať stavebnému úradu, komu majú poslať info o stavebnom konaní. Ja som podala žiadosť a všetky dokumenty, ktoré požadovali...
Odpovedať
Profilova fotka
Nemala by som strach a nebavila by som sa s nim. To moze tvrdit hocikto. Mas pravoplatne povolenia,legalne pripojenie. Aj schybyli urady nech si riesia. On odpojit nemoze svojvolne. Kazdopadne aspon emailom oslov vodarne a popis im vzniknutu situaciu aby boli informovani keby na nich isiel so ziadostou o odpojenie. Nenechaj sa dotlacit od neho do nejakej kompenzacie nakladov na "jeho" potrubie. Ja by som ho slusne vyhodila. Mozno by som vodarnam oznamila ze v pripade problemov budem pozadovat kompenzaciu a riesenie na ich trovy.
Odpovedať
Profilova fotka
Môj názor je, že stavebný úrad má dostatok informácií o vlastníckych vzťahoch k Tvojmu pozemku. Pozval účastníkov konania, majú právo sa aj nezúčastniť, stavebné konanie je uzavreté a stavebné povolenie platné - súhlasím s jankazb
Odpovedať
Profilova fotka
@laurika26 projekt pripojenia vodovodu predsa schvaluje dodavatel. A stavebny urad kontroluje, ci mas "ine vlastnicke pravo"/ povolenie nieco niekde tahat a pripajat sa. Zda sa mi dost nepravdepodobne, aby ti nieco dovolili, co nie je podla zakona.
Odpovedať
@jankazb @riama276 @majkoj kludne moholi vodarne pochybit , SU s tym nic nema,on ma info , ze vodarne nemaju namietky a pripoja ucastnika,tak vyda SP. Ak dotycny naozaj financoval pokladku potrubia a ma v zmulve s vodarnami,ze pripojit inych mozu,len s jeho suhlasom, uz je na vodarnach ako z toho vykorculuju. Pochybili jednoznane oni. Kazdopadne dtycny pan ta odpojit od vody nemoze, iba vodarne.
Odpovedať
@atlaska no a vodárňam sme sa zmluvne zaviazali na päť rokov k odberu vody, kde musíme ročne odobrať isté m3 vody, lebo tak, či tak nám ich vyúčtujú. Keď nás odpoja, tak musia zrušiť aj túto zmluvu, správne???
Odpovedať
Nemyslim,ze Vas odpoja /mate moznost sa nejak inak napojit?/ skor budu fianancne odskodnovat toho,kto budoval potrubie. Je to jednoznacne ich chyba.
Odpovedať
@atlaska nie je iná možnosť, iba ak kopať studňu... ale ten dotyčný podľa mňa špekuluje, pretože keď som pýtala oficiálne stanovisko, tak mi ho odmietol dať. Ja sa predsa nebudem naťahovať "na poli" s chlapom, ktorý odo mňa chce keš bez potvrdenia, ani neviem kto on je.
Odpovedať
@laurika26 presne si to napisala, nediskutuj s nim vobec.... skor si to najskor over u voarni, presne ako ti radi @jankazb nie som sice pravnik, ani odbornik na stavebne pravo, ale podla mna si len tak "hocikto" do spisov nahliadat nemoze.... akym pravom???? aj ked mnoho krat na dedinach to zial tak funguje....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lienka.7 nemusi nahliadat do spisov, oznamenia o SPniach maju byt verejne pristupne na strankach kazdej obce. @laurika26 jasne , ze sa s nim bavit na poli nemusis, ani mu platit kes, ale ak ma zmluvu s vodarnami on , je moznost ze zaplatit mu za pripojenie budes musiet, aj ked tu urobili fakt chybu vodarne. mal prist slusne za Vami, ukazat Vam zmluvu s vodarnami a slusne to riesit. Ale....ludia su bohuzial aj nevyhovani burani,tomu sa nevyhneme.
Odpovedať
ak vás pripojili oficiálne vodárne, s pánom nič neriešte... vodárne vedia komu čo patrí, ak by im potrubie nepatrilo, tak by vás nepripojili..... pána odkážte na vodárne, nech si to rieši s nimi...
Odpovedať
vodarne nevedia co im patri, osobna skusenost. Ale riesit to musia oni, kedze evidentne pochybili,ak ma pan pravdu. @stanislava111
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska @laurika26 ocividne pan skusa. Nebavit sa s nim, neriesit,nevysvetlovat.
Odpovedať
@jankazb moze a nemusi, naozaj moze mat s vodarnami zmuvu o tom,ze pripoja dalsich stavebnikov bez jeho suhlasu. Ak ano,obavam sa ze sa s nim bavit budu musiet,aj ked je to buran a nema slusneho spravania v sebe za makove zrniecko.
Odpovedať
@atlaska to je mi jasne, ze to visi vonku.... mne islo konkretne o "listovanie" v spise..... ako to byva na dedinach. mas tam aj osobne udaje, takze pozor....
Odpovedať
@lienka.7 ved na strankach uradov mas komplet SP aj s menami adresami, s popisom presneho napojenia na siete, opis zberaca odpadovych vod..............komplet scan spisu. Listujes si kolko chces.
Odpovedať
Konania su neverjne ak neurcil stavebny urad inak. Do spisu mozu nahliaxnut ucastnici konania kedykolvek. Zakonne pravo. Na internete su zverejnene SP a dalsie veci, ktore su viacmenej vyvesene i oficialne na uradny h tabuliach formou verejnej vyhlasky, a zalezi ci on je vlastnikom potrubia alebo pozemku v ktorom je potrubie ulozene. Ak ano mal byt ucastnikom konamia a Vy ste mali SU dolozit vlastnicky alebo iny pravny vztah k pozemku, definovane aj v par 139b stav. zakkna myslim.
Odpovedať
@laurika26 Váš problém to môže byť v prípade, keď prokuratúra zruší SP. Ale to je krajná možnosť samozrejme, kto však chce škodiť a vie ako na to, má dvere otvorené.
Odpovedať
Ja trochu aj chápem toho chlapíka, ak je vlastníkom toho vodovodného potrubia. Si predstav situáciu: Máš stavebný pozemok, ale voda je 100 metrov ďalej. Tak oslovíš susedov, či by ste sa nezložili na vybudovanie vodovodného potrubia k vašim pozemkom. Keďže ostatní susedia nemajú záujem stavať, nemajú záujem ani investovať do vybuvania sietí. Tak ti nezostáva nič iné, len to zafinancovať z vlastných. Potom o 3 roky príde nejaký chytrák a pripojí sa na tebou vybudovaný vodovod bez toho, aby sa ťa niečo spýtal alebo prispel na jeho vybudovanie. Podobný problém bol popisovaný v tejto téme, ale z pohľadu práve toho investora, ktorý chce budovať inž. siete: http://www.modrastrecha.sk/forum/rozp... Len nechápem jednu vec. Zvyčajne sa vybudované siete odovzdajú do správy správcom sietí po ich výstavbe. Ak ten vodovod nebol odovzdaný vodárňam, kto ho spravuje? Sused ako fyzická osoba nemôže spravovať. Ak to odovzdal vodárňam, tak už je jedno, kto ho vybudoval, ak vodárne dajú súhlas, môže sa pripojiť ktokoľvek. Treba si zistiť presný právny stav - kto je vlastníkom vodovodu. Začni asi na vodárňach.
Odpovedať
@thodosy vodovod moze byt odovzdany vodarnam,ale moze mat s nnimi zmluvu ze bez jeho suhlasu nikoho nepripoja. A ano aj ja ho chapem,ak ma pravdu. Ale da sa ja slusne rozpravat,nie hned sa vyhrazat odpojenim.
Odpovedať
@thodosy pozrela som si ten odkaz, čo si priložil, tak ma trošku zarazila tá suma, ktorú ste sa skladali 16.000€ (koľko árov ma pozemok?). Ale ako píšeš patria k tomu všetky siete + cesta. V našom prípade dotyčný chce tiež 16.000 € za 10 árovy pozemok a to je zarátaná iba voda a kanál. A to my máme kúpno-predajnú zmluvu na kúpu pozemku, kde sme kupovali pozemok so všetkými IS, pripravený na výstavbu RD. Takže aj suma za pozemok bola adekvátna - platili sme ako za stavebný pozemok, nie za ornú pôdu....
Odpovedať
ak si kupovala pozemok aj s vodou a kanalom, nech to vyplati predavajuci, lebo v tomto ta zavadzal. nechapem, on vam chce predat pozemok? ci pripojeniesa na vodovod? @laurika26
Odpovedať
@atlaska no ten dotyčný chlapík chce od nás zaplatiť za pripojenie k jeho "vodovodnej trúbke", lebo voda, ktorá tam tečie nie je jeho, ale už som si to s ním vydiskutovala - to nie je problém môj, ale predchádzajúceho majiteľa pozemku, lebo ten peniaze od nás zobral a jemu pravdepodobne nevyplatil čiastku... Ja mám doklady a papiere o zaplatení. A dotyčný pán, ktorý nás zastrašuje - tak sa nepreukázal žiadnymi dokumentami, ničím iba slovne tvrdí a to môže hocikto... Povedala som mu, nech mi dá na papieri svoje požiadavky, ja to potom budem ďalej riešiť - oficiálne, môžem osloviť aj právnika - na to bola jeho reakcia, že nie právnika a súdy do toho nemám ťahať... takže bude to nejaký špekulant
Odpovedať
nemusi byt spekulant, ale ako si zistila, oklamal Vas predavajuci, takze to treba s nim riesit. Vy ste kupili pozemok s pripojkou.
Odpovedať
@laurika26 To nie je cena za pozemok. To je cena LEN za vybudovanie IS a cestu pre každého jedného z 11 vlastníkov. Teda 11-sti sa skladáme na vybudovanie sietí. Každý platí rovnakú čiastku nezávisle od toho, aký veľký pozemok vlastní. Pod IS chápeme komplet - kanál, vodu, elektrinu, plyn.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?