Námietky zlomyselných susedov voči zmene stavby pred dokončením

Zdravím. Staviame RD. Pri stavebnom povolení nemali susedia vôbec žiadne námietky. Avšak potom sa prebudila ľudská závisť a začali nám robiť zle. Najnovšie som požiadala o zmenu rozostavanej stavby pred dokončením (stavebný úrad mi "odporučil, že keďže máme "takých" susedov, aby som o zmenu požiadala hneď a nie až ku kolaudácii). Takže zmeny sú (podotýkam, že pôvodný stav mi susedia schválili): zmenšenie terasových okien, ktoré ani k týmto susedom nesmerujú. Nejedná sa o žiadne zväčšovanie pôdorysu, nič také, nič, čo by malo na nich nejaký dopad, nijak ich to neobmedzuje ani neznehodnocuje kvalitu ich bývania. Stavebný úrad mi zmenu samozrejme schválil, ale susedia sa len zo zlomyseľnosti odvolali (kto by si ich odvolanie prečítal, neveril by vlastným očiam), t.j. ani po roku nemám zmenu právoplatnú, krajský stavebný úrad vec vrátil miestnemu úradu s tým, že pôvodné povolenie zmeny zrušil a pre procesné chyby nariadil, aby konanie o zmene stavby začalo odznovu. Medzitým došlo k dvom veciam. Títo susedia prepísali danú nehnuteľnosť na inú osobu a ja som si dala ešte predtým (než to oni prepísali) zapísať rozostavanú stavbu do katastra. Týmto zápisom dostal náš dom (stavba) nové samostatné parcelné číslo, pričom tým vzniklo to, že okolo tejto parcely s domom je vlastne moja ďalšia parcela ako priamo susediaca, už nie je susediaca parcela týchto susedov. A teda mňa celkom zaujíma, či, keď za starých susedov stavebný úrad vlastne vec neukončil, resp. rozhodnutie bolo zrušené a musí sa začať nové konanie o zmene stavby pred dokončením, tak tento nový sused už s touto mojou parcelou, kde stojí dom teoreticky nesusedí a tým pádom by nemal byť účastníkom konania... alebo sa mýlim? Ja nemienim nikoho obchádzať, so všetkými susedmi jednám na rovinu, všetko som im oznamovala, aby bolo všetko v zmysle zákona, lenže som práve na túto moju ohľaduplnosť a slušnosť dosť doplatila. Plánujem navštíviť aj stavebný úrad, lenže všade platia iné pravidlá a veľmi ma zaujíma názor niekoho, kto s tým má nejakú skúsenosť. Veľmi pekne ďakujem.
Odpovedať
1
2
vzdy ma dom svoje parcelne c a zahrada svoje, takze tymto sa odvolavaniu susedov nevyhnes. nepises ake zmeny si robila, ze s nimi nesuhlasia.
Odpovedať
@atlaska Ahoj. Změna je ve velikosti oken na terasu. @mirabella_t Ahoj. Já si na rozdíl od atlasky myslím, že pokud sousedi nesousedí s parcelou, kde je dům, tak nejsou účastníci stavebního řízení. A kdyby i byli, tak daruj tu parcelu matce, proveď změny a po změnách ti ji matka daruje zpět. Nevím jak na Slovensku, ale v Česku se z toho neplatí daň z převodu nemovitostí a ani se nedělá cenový odhad. ;-)
Odpovedať
@atlaska Pisala, ze zmenou je zmensenie terasovych okien. Ja by som toto cez urad neriesila. Ine by bolo zvacsenie. Mas stastie na susedov...
Odpovedať
Profilova fotka
Neviemprečo sa vôbec takáto vec rieši.Pokiaľ okná nesmerujú k ich domu tak s tým nemajú nič ani nič nemôžu namietať.
Odpovedať
@mirabella_t Zdravim.Ked uz raz si dostala stavebne povolenie tak neviem naco si spekulovala.Zmeny si si mohla porobit a ked budes kolaudovat tak tvoj projektant by ti to urcite pomohol a zmeny by ti poprerabal.Samozrejme ze m za to zaplatis a on uz vie co s tym ma robit.A preto ja si stale myslim ze na Slovensku spravodlivost neexistuje kazdy ti zavidi a kazdy chce mat co najviac.Stavaj si a susedia ta uz nemusia zaujimat ked s tym suhlasili.A na uradoch ta radi uprehanaju a oni maju casu dost.A ked ta udaju ze nieco robis inac ach to ani nemusi zaujimat myslim na stavebku.A pri najhorsiom by si zaplatila pokutu niakych mozno 300e ale aj menej.Ja poznam ze sused natrel suseda ze nieco staval bez povolenia a dostal 30e pokutu ale jeden rok im to trvalo kym mu to povolili a mohol znova robit.Rob si a nikoho sa nepytaj .
Odpovedať
@mesarosanton Ahoj. Trepeš nezmysly. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
Ak si sama sebe susedom s dvoma susednymi parcelami, už sa pôvodných susedov proces netýka. Kazdopadne keby aj...oni môžu mať akékoľvek výhrady, úrad to samozrejme zamietne. Zbytocne si si skomplikovala život. Zmenšenie okien stačilo zakreslit do skutočného stavu až ku kolaudácii. Mali sme to tak, bez problémov menšie akceptovali, pri zvacsovani by to bol problém.. Uz jedine zajst na stav.urad a pýtať rozhodnutie bez zbytočných prieťahov. Ak bude úradník zbytocne dôležitý,nerozhodny...má svojho nadriadeného. Odporúčam veľmi slušné ale veľmi dôrazne ziadanie rozhodnutia.
Odpovedať
@jankazb Ahoj. Nejlepší je mít v ruce odjištěný kalašnikov. :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@mesarosanton to nie je pravda.
Odpovedať
@srlinka presne, my sme tiež boli kedysi taký "aktívny blbec " a nestihli sme sa diviť aká banda dôležitých hlupákov môže posedavat po úradoch. A tiež sme si svojho času mysleli ,naivne , akých máme super susedov. 😞Sa človek ale časom naučí ako jednať aj s úradmi aj s "prajnymi " susedmi ktorí nesúhlasia s ničím už z princípu.len tak .
Odpovedať
@srlinka ved ma uz aj udali, ze staviam v ramci zmeny, ktoru este nemam pravoplatnu a ziadaju, aby stavebny urad voci mne vyvodil nasledky. Oni ziadaju, aby terasove okna, ktore k nim ani nesmeruju boli "zvukotesne a nepriehladne". A okrem toho ma obvinuju, ze staviam ciernu stavbu, lebo neni vidiet na Google Earth :-D. Od projektanta uz vsetko mam, upraveny podorys aj vyjadrenie, ze suhlasi so zmenou projektu. V tomto state fakt zakony nechrania normalnych ludi. Teraz banujem, ze som vobec tu zmenu nedala az ku kolaudacii.
Odpovedať
@mirabella_t budes sa musieť poučiť z vlastnej chyby ako my. Mnohí ľudia sa nezdajú takí akí sú. Toto je vec ktorú nikdy nedokážem pochopiť.Ako má niekto čas na to aby hľadal susedov dom na google earth.Ako niektorí majú tak málo iných záujmov ako sa starať o to čo im samým nijako neovplyvňuje život. =-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ada32 to je pravda, viem, ze uz nebudem tak dbat na zakon, bohuzial. Uz viem, ze zakerni ludia dokazu robit veci, ktore normalneho cloveka ani vo sne nenapadnu, pretoze mna by ten google fakt ako prostriedok takeho obvinenia v zivote nenapadol. A mimochodom, stavebny urad nadrzal tymto susedom, rozhodnutie mi vydali az po vyse 6-tich mesiacoch po tom, ako som ich pre nekonanie dala na prokuraturu. Takze je to skutocne zaujimave.
Odpovedať
@mirabella_t myslím že sa treba pozerať na veci z pohľadu čo nie je zakázané,to sa. Môže. Stavebný úrad nemá postih ak rozhodnutie nevydá v zákonnej lehote. My sme tieto veci začali riešiť už nikdy sami ale vždy cez niekoho kto ma na príslušnom úrade svoje vlastné cesty , vyzná sa a vie ako na to. Nestojí to za tie nervy .
Odpovedať
Len to zmensenie okien? Proti tomu by nemohli namietat ani kebu boli otocene k ich plotu. Vykasli sa nato a urob okna ake mali byt,nebudes lutovat, nezmensuj.
Odpovedať
@mirabella_t bohuzial, na SK sme otrokmi uradnikov. My sme mali presne opacny pripad, ked pani na SU, co nas mala na starosti, neprizvala ku stavebnemu konaniu nasho priameho suseda z dovodu, ze nasa stavba sa ho absolutne netyka, kedze nase domy su od seba vzdialene cca 100 metrov a nas dom od jeho hranice cca 10 metrov.. Sama povedala, ze nebude ho volat, lebo je to clovek konfliktny a musela by sa ona zaoberat jeho absolutne neopodstatnenymi namietkami, ktore by nepochybne dal. :-D Som oci vyvalovala, ze aku milu pani uradnicku sme chytili.. Inak je to vo vasom pripade riadne divne, ze vam robia problemy z dovodu zmensenia okien, sa mi to cele nezda.. No ja by som veru skocila na SU a pytala sa, ze kde je vlastne problem, lebo toto problem byt nemoze..
Odpovedať
@mirabella_t No skoda mala si si robit podla planu a co si si rozmyslela pocas stavby si si mala spravit a pred kolaudaciou si si mohla svojho projektanta poziadat a zmeny a ty by si to bola dolozila ku papierom ku kolaudacii.Neni si prva a ani posledna co si robi zmenu pocas stavby ked ta to napadne ze o bude lepsie a sa ti to bude viac pacit.Ale mat takeho suseda tak radsej nemat ziadneho.Ja by ho ani nezdravila a ani by si ho nevsimla.Ale bohuzial to je slovac ktora zavidi aj nos medzi ocami.
Odpovedať
@petka456 presne tak, stupidnejsi + ubohejsi narod ako Slovaci siroko daleko nie je.
Odpovedať
@atak77 A co nemam pravdu .Ale je to tak.
Odpovedať
@petka456 ano, mas pravdu, ved som to potvrdil. krasna krajina, ale ludia debilkovia zavistlivi neprajni, kazdy kazdemu zavidi.
Odpovedať
@atak77 A jedno je najhorsie ked mas zleho suseda.Teras ju bude sledovat co a ako bude robit.Aj surodenci sa hnevaji do smrti koli sprostym majetkom.Ale co uz ja chcem mat viac a on este viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech (1) Účastníkmi stavebného konania sú: a) stavebník, b) osoby, ktoré majú vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich vrátane susediacich pozemkov a stavieb, ak ich vlastnícke alebo iné práva k týmto pozemkom a stavbám môžu byť stavebným povolením priamo dotknuté, c) ďalšie osoby, ktorým toto postavenie vyplýva z osobitného predpisu, 1g) d) stavebný dozor alebo kvalifikovaná osoba, e) projektant v časti, ktorá sa týka projektu stavby. je jedno kolko pozemkov je medzi budovami, majitel najblizsej stavby, je "vzdy" ucastnikom.
Odpovedať
@praoteccech @jankazb a ja doplním, že aj keď budeme vzdialení od seba aj na 100 km od stavby a dozviem sa že navrhovaná stavba bude ovplyvňovať moje práva a povinnosti, tak sa môžem prihlásiť do konania. A stanem sa účastníkom konania a môžem uplatňovať svoje práva, až dokým úrad nepreukáže opak, resp. kým úrad nerozhodne že nie som účastníkom konania. A ešte lepšie sa dá namietať ak stavba, bola posudzovaná v procese EIA (životné prostredie). Napr. také cesty, železnice, diaľnice a iné. Vtedy sa môžu účastníkmi stať fyzické aj právnické osoby ak majú o to záujem.
Odpovedať
@mirabella_t mala si proste smolu na úradníka, ktorý ma na starosti stavebné konanie že nepozná zákon a urobil procesné chyby. By som v tomto prípade požadoval náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím, resp. nesprávnym úradným postupom. Keď svoju prácu úradník neovláda, a tebe spôsobil problémy, tak nech cvaká a nech ho aj vyhodia. Načo takých nekompetentných ľudí na úradoch. 514/2003 Z. z.Zákon o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci http://www.zakonypreludi.sk/zz/2003-514
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim načo zachádzať do extrémov, to je výnimka zo zákona. Tu sa rieši jednoduchá stavba s neznalostou či ignoranciou úradníka.
Odpovedať
@stastnyjim Ahoj. Jsi si jist, že píšeme o stejném problému ? :-D
Odpovedať
@majkoj Ahoj Toto myslíš vážně ? : je jedno kolko pozemkov je medzi budovami, majitel najblizsej stavby, je "vzdy" ucastnikom. Podle mě je to naprostá kravina. :-p
Odpovedať
@jankazb nikto nezachádza do extrémov, len zle radíš. To že si sama susedíš s pozemkami nič neznamená. Zákon hovorí jasne. Ak na obci zabudnutú na účastníka konania, tak to okres to zruší. A ak nie okres, tak súd. Na obchádzanie takýmto spôsobom už veľa ľudí doplatilo, judikáty hovoria jasnou rečou. @praoteccech áno, takéto obchádzanie vedie akurát tak k zrušeniu konania, a v prípade súdu sa ti stavba oddiali na niekoľko rokov.
Odpovedať
@praoteccech U nas je to tak. Ale nie kazdy SU na to pozera.
Odpovedať
@praoteccech 50/1976 § 139 (2) Ak sa v tomto zákone používa pojem d) "susedná stavba", rozumie sa ňou aj stavba na takom pozemku, ktorý nemá síce spoločnú hranicu s pozemkom, o ktorý v konaní podľa tohto zákona ide, ale jej užívanie môže byť navrhovanou stavbou dotknuté. Ty vole! Toto je hustý, co?! :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?