Na čo treba stavebné povolenie (a na čo nie)?

Ahojte, známy má "dobrého" suseda ktorý si začal stavať poschodovú stavbu na vedľajšom pozemku 1m od plota. Stavba síce nemá základovú dosku, bude sa jednať o stavbu s konštrukciou z dreva no má v zemi zabetonovane pätky. Teda podľa mňa ide o stavbu spojenú so zemou (a vôbec ide o stavbu). Na 100% na danú vec nemá stavebné povolenie lebo viem v akom právnom stave je pozemok pod ňou. Chcem sa teda spýtať vo všeobecnosti či na takto popísaný stavbu stavebko treba alebo nie. (je to v mestskej časti). Známy je natoľko benevolentny (a blbý) že mu to dovolil. Ak ale zistím že stavebník porušuje zákon tak ho ja sám pôjdem nahlásiť na príslušný úrad. Lebo tomu známemu tá stavba zníži kvalitu pozemku... Mňa samého to serie. Ďakujem za rady.
Odpovedať
1
2
@igor256 Ak bude dom mat viac ako 25m2 tak treba stavebne povolenie a ak nie tak musi mat z obce suhla ako drobna stavba.Ale ako pises ze zacal poschodovu budovu tak musi mat stavebne povolenie a musia aj susedia suhlasit s jeho stavbou.A Ak ma znameho na urade tak aj on porusil zakon.
Odpovedať
@petka456 ďakujem, no m2 sú mi zrejme len ak si spomeniete na Varehu z východu tak on staval takto pretože ak budova nie je pevne spojená so zemou nejedná sa o stavbu. (a teda nie sú potrebné všetky náležitosti ako pri stavbe). Ja sa domnievam že o toto sa snaží práve on.
Odpovedať
@virnik27 myslel som si. Dík za potvrdenie. Viete aj kde to nahlásiť? Či na políciu, že by to tam išla skontrolovať a zdokumentovať alebo na sú.?
Odpovedať
@igor256 Treba podať podnet na vykonanie stavebného dohľadu, stavebný úrad je povinný to riešiť do 30 dní od podania podnetu.
Odpovedať
Že známy😂Prečo rovno nenapíšeš že to je tvoj problém.Určite sa kôli tomu angažuješ na fóre 😂Si diskutérom modrej strechy akých je tu kopec..Máš za úlohu písať otázky ktoré budú čo najviac diskutované.Skús si zajsť na SU a tam ti všetko povedia.No problem
Odpovedať
@mikazibanejad ja to nie som ale nechcem byt konkretny, preto som to takto napisal, takze si nespravne tipol. Co sa tyka toho co mam za ulohu, tomu nerozumiem, ja na modrej streche nemam ziadnu ulohu. Vyuzivam forum tak, ze mi ludia s nejakymi skusenostami poradia a na druhu stranu ked viem v niecom poradit alebo aspon dat navrh tak rad prispejem. Pred tym ako pojdem na SU som si chcel ujasnit nejake zakladne info. Jasne ze som necakal, ze si temu precita pani z SU a rovno to pojde riesit. Forum je na diskutovanie. Je pravda ze tu vela ludi riesi podobne problemy, no vsetko su len podobne. Rovnaky nie je nikdy. Napriklad v tomto pripade majitel pozemku ten "znamy" to vyslovene dovolil tomu co je vedla. Tak je zvlastne, ze si myslis, ze by som to mal byt ja. Ja by som ho poslal do p*ce. Keby si videl ako to na danom mieste vyzera a co robi ten "znamy" tak by si zaplakal aj Ty, to mi ver.
Odpovedať
Taktiez by som to riesil cez stavebny urad!
Odpovedať
@petka456 Susedia nemusia súhlasiť so stavbou, ani nič nepovoľujú, ale môžu dať námietky. Stavebný úrad ich vyhodnotí buď ako oprávnené alebo nie.
Odpovedať
@expeeert máš pravdu, no ak sa bavíme o tomto konkrétnom prípade, kde je stavba 1m od plota tak (ak sa nemýlim) tak to sused môže povoliť/nepovoliť. Navyše ja som presvedčený, že stavebník nemá (a ani nemôže mať) stavebné povolenie. V podstate som riešil či to mohol nejako obísť, ako spomínaný Vareha, alebo inak. Prípadne, či sa nemôže stať že to veľmi rýchlo postaví a nikto mu nebude môcť prikázať to zbúrať.
Odpovedať
@igor256 To je jedno, aký je prípad, proste sused to môže nahlásiť (namietať) na stavebný úrad a ten to musí riešiť. Nemá právomoc povoľovať stavbu. Následne stavebný úrad je povinný prešetriť, či je stavba stavaná v súlade so stavebným povolením (ak existuje) alebo ak neexistuje, tak má povinnosť to riešiť ako čiernu stavbu (čo je u nás maximálne pokuta a príp. príkaz na zastavenie prác). A pokiaľ niekto žiada o stavebné povolenie, tak susedia sa môžu k návrhu max. vyjadriť a podať prípadnú námietku, ktorú stav. úrad môže ale nemusí akceptovať (mal by sa držať staveb. zákona).
Odpovedať
@expeeert @kaja01 ahojte vy ste sa tu nejako vyjadrili, tak vas spominam v komentari. Mam nejaky update; Bol som sa pozriet na pozemku. Stoja tramy vysoke 6m? cca. len teraz si nie som isty predpokladom z ktoreho som vychadzal. Chcem sa spytat teda: Je mozne aby stavebny urad udelil stavebne povolenie na stavbu spominaneho typu (poschodova drevena stavba sluziaca ako sklad) na pozemku, kde cast ma v sprave pozemkovy fond? Ja som bol presvedceny ze stavebne povolenie tam nie je udelene na zaklade toho pozemku, no teraz si uz nie som ani tym isty. A neviem ako to zistit. Nechce sa mi na ten stavebny trepat ak ma stavebne povolenie. To sa na to mozem vys*at... moje to nie je...
Odpovedať
@igor256 SPF ako správca pozemku musel dať súhlas na umiestnenie stavby... Vlastník susednej nehnuteľnosti je účastníkom stavebného konania, pokiaľ vôbec nejaké bolo. Keď bolo stavebné konanie a nebol účastníkom, tak sa môže na SÚ domáhať práv a postavenia účastníka konania. Pokiaľ nebolo žiadne konanie, tak treba podať podnet na výkon št. stavebného dohľadu. SÚ bude ďalej konať a po vykonaní ŠSD na stavbe vyzve stavebníka, aby preukázal, že stavba nie je v rozpore s... viď. prísl. § SZ atď. začne konanie o dodatočnom povolení stavby, v ktorom účastníci - aj vlastník susednej nehnuteľností si môže uplatniť námietky.. Informovať sa treba na prísl. SÚ.. a podľa toho potom konať,,
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janetbla ďakujem za obsiahlu informáciu. Trošku ma zarazilo to dodatočné povolenie stavby. To je možné? Je možné že by povolili stavbu ktorú by (keby nebola začatá) nepovolili?
Odpovedať
@igor256 SÚ vyzve stavebníka na doloženie dokladov, proj. dok. a všetky náležitosti ako pri žiadosti o SP a určí lehotu dokedy má tak urobiť. Medzitým zastaví všetky stavebné práce na nepovolenej stavbe. Pokiaľ stavebník nedoloží doklady, SÚ nariadi odstránenie stavby.. § 88a ods. 2 SZ Viď. § 88 a 88a SZ http://www.zakonypreludi.sk/zz/1976-5...
Odpovedať
Zdravím Chcem sa opýtať ako to je zo stavebným povolením. V roku 2002 rodičom schvalili stavebné povolenie na rodiiný dom ale stavať sa nezačalo. Musím teraz žiadať stavené povolenie od znova alebo sa to da nejako obnovit. Dakujem
Odpovedať
@dzuso25 Stavebné povolenie má platnosť dva roky od nadobudnutia právoplatnosti ak stavebný úrad neurčil inak. Takže ak sa do dvoch rokov nezačalo stavať tak treba nové stavebné povolenie...
Odpovedať
@dodok aj ked nemam na papiery napisanu platnost?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
toto sa berie akoze si na pozemku odlozil docasne kontajnery? ked to je len polozenie, nie pevne spojene so zemou?
Odpovedať
@peering cozeee, tak to je brutal....noo neviemneviem ci uz len tym, ze mu tam ide elektrina, voda ci plyn potrebuje stavebne povolenie...
Odpovedať
@peering len tak položene nie su lebo by sa zaborili do zeme a neboli by stabilne takže na niečom pevnom určite stoja, najskôr na zakladoch, stavba tiež vyžaduje kolaudačne rozhodnutie o povoleni na uživanie stavby navyše to má 3 poschodia takže to musi mať minimalne povolenie o umiestneni stavby
Odpovedať
@dzuso25 - na papieri nemáš napisanu platnosť to ale neznamena že sa na to nevstahuje jednoducho pojdeš s tym istym projektom na stavebny urad a požiadaš o nove povolenie inak napr ak spraviš zaklady, teda až po zakladovu dosku tak sa to počita že si stavbu začal a potom nemusiš stavať aj 10 rokov
Odpovedať
§ 43 Stavba (1) Stavba je stavebná konštrukcia postavená stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu. Pevným spojením so zemou sa rozumie a) spojenie pevným základom, b) upevnenie strojnými súčiastkami alebo zvarom o pevný základ v zemi alebo o inú stavbu, c) ukotvenie pilótami alebo lanami s kotvou v zemi alebo na inej stavbe, d) pripojenie na siete a zariadenia technického vybavenia územia, e) umiestnenie pod zemou.
Odpovedať
nie je to zo stavebnych vyrobkov, nie je postavena stavebnymi pracami, podklad moze byt beton alebo zamkova dlazba, elektrina moze byt zo slnka, voda zo studne, do zumpy gumene hadice, strecha tiez nemusi nutne byt. To by potom kazdy sklad lodnych kontajnerov musel byt stavbou. Ved aj na staveniskach byvaju naskladane obytne kontajnery na seba.
Odpovedať
a toto uz nie je stavba?
Odpovedať
Ahojte, chcem sa spýtať, či je potrebné stavebné povolenie, ak chcem v záhrade postaviť drevostavbu do 25m2, ktorá bude stáť na betónových pätkách, bude do nej natiahnutá minimálne elektrina, možno aj pitná voda a bude sa využívať aj na obývanie (ak ma moja stará vyženie z domu 🙂 ). Za odpovede vopred ďakujem.
Odpovedať
@milan895 Je v tej záhrade nejaká iná stavba? Napr. dom, alebo výrobná hala?
Odpovedať
Je tam rodinný dom.
Odpovedať
@milan895 Tak potom to môže byť považované za drobnú stavbu a na takú stačí len ohlásenie drobnej stavby.
Odpovedať
@chrobak7 a čo v prípade, ak sa rodinný dom predá? ten sa už potom ďalej nebude nachádzať na rovnakej parcele.
Odpovedať
@milan895 Máš na mysli prípad, že postaví sa záhradná búda, rozdelí sa parcela na časť, kde je dom a časť, kde je búda a predá sa tá časť, kde je dom? Potom to už bude jedno, jednoducho tam bude nejaká búda. Ak je to už raz postavené, tak to tam bude. Ale nemyslím, že by to bolo tak jednoduché. Ako to chceš rozdeliť, aby bol prístup na obe parcely z verejnej komunikácie? Alebo je ten pozemok tak široký?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?