Môžem mať príjazd k svojmu pozemku cez obecnú cestu, ktorá stojí na nevysporiadanom pozemku?

Profilova fotka
Vopred díky za názory. K nášmu pozemku vedie jediná cesta - zaznačená aj v katastri ako miestna cesta, má svoje parcelné číslo a spôsob využitia ako cesta. Vlastník cesty je obec. Problém je v tom, že táto cesta stojí na súkromnom pozemku iného občana obce. Môžem mať problém so stavebným povolením na dom na mojom pozemku kvôli príjazdu? Existuje zákon alebo vyhláška, ktorá upravuje takúto situáciu?
Odpovedať
Komunikácia a pozemok pod ňou sú 2 rozdielne veci. Nevysporiadaných je veľa pozemkov pod cestami a majitelia pozemkov s tým veľa nenarobia (zakázať prejazd nemôžu).
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem za reakciu, tiez to tak vnimam. Ide mi len o to, ci je to dovod na to, aby mi nedali stavebne povolenie?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@matusskaaaaa to by aj mňa zaujímalo kedže riešime podobný problém a nm starosta kázal opýtať sa na stavebný úrad a oni že nám presne povedia že čo budeme musieť mať od tych vlastníkov čo vlastnia tie pozemky pod cestou.
Odpovedať
@draik a na to si kde prišiel, že nemôžu. Raz keď si majiteľ pozemku postaví hlavu a si oplotí svoj pozemok (aj keď je na ňom cesta) tak nemá šancu. Jedine že by sa jednalo o verejný záujem a toto verejný záujem nieje....
Odpovedať
@martin85 Neviem či by si došiel aj k svojmu domu, keby si každý vlastník chcel postaviť hlavu. Ináč ak je cesta v katastri oddelená samostatnou parcelou C a je to tam vedená ako verejná komunikácia a ináč prechádza cez súkromné pozemky, tak vlastník nemá žiadne právo obmedziť premávku po tejto komunikácii. To sa mal k tomu vyjadriť skôr a to pri pripomienkovaní úprav.
Odpovedať
Profilova fotka
@22petruska dost som patrala, ked riesenie tejto situacie bolo pre nas aktualne a prevelmi vysoke percento pozemkov pod cestami na SVK je nevysporiadanych. Na stavebnom urade mi povedali, ze problem k povoleniu by to byt nemal. Dost ale zalezi na tom, ale su presne okolnosti vo Vasom pripade - ci je napr. na katastri cesta oznacena ako cesta a pod...
Odpovedať
@martin85 si myslim ze obecna cesta je verejny zaujem, ale zase aka cesta to je, asfaltova alebo nie
Odpovedať
@viktor811 @jano2007 keby som nemal podobny pripad tak nepisem. cez nas pozemok ide miestna komunikacia ku dalsim 30 domom. lenze majitelom pozemku sme my a teleso drahy patri obci. tak som patral a patral lebo mi nesedela vymera a na zaklade noveho geometraku som bol milo nemilo prekvapeny, ze obec si na nas pozemok vyliala asfalt - ze cesta, ale sa sekli o 5 az 8 metrov, takze asfalt je na nasom pozemku. cize obec sa dopustila spravneho deliktu a postavila ciernu stavbu na cudzom pozemku. samozrejme ze to nieje skolaudovane. takze ked si fakt hlavu postavim, tak tadial ani myska neprejde a ver tomu ze toto nie je verejny zaujem. inak by to bolo v rozpore s Ustavou SR.
Odpovedať
@martin85 Píšete o dvoch absolútne rozdielnych veciach - neskolaudovanej ceste a riadnej komunikácii. Na existujúcej verejnej ceste, riadne postavenej, skolaudovanej a zakreslenej v katastri si ako vlastník pozemku pod cestou ani neškrtnete - ibaže by ste chceli obetovať nejaké úspory na následné pokuty. Vlastník pozemku totiž nie je vlastníkom stavby a špeciálne príslušný zákon úpravuje prekážky na vozovke. Na Slovensku je xyz kilometrov ciest, pozemky pod ktorými nevlastní vlastník cesty. Aj oficiálne neskolaudovaná cesta sa pritom dá sprejazdniť bez ohľadu na okolnosti....
Odpovedať
Profilova fotka
@draik ahoj prosim Ta, vies mi povedat kde by som to v zakone presne nasla? Dik :-)
Odpovedať
§20 zákona č. 135/1961 Zb. v spojení s §22a a §22c. @peha85
Odpovedať
@matusskaaaaa Nerieš stavebné dajú. JA mám príjazdovú na pozemok kde vlastníkom je osoba čo nám predala pozemok a vecné bremeno je v prospech obce takže ta osoba aj keď je vlastníkom tak má smolu a ja môžem tadiaľ prechádzať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
@draik Prosím Ťa,mám aktuálne tento problém. Som vlastníkom pozemku na ktorom je obecná cesta. Na pozemku som si postavila stavbu a žiadala som obec o polovenie na výkop kvôli pripojkam. Toto povolenie som dostala na dva dni, ale vodári robili problémy a nepripojili ma. Ďalší termín od vodárov mám až o dva mesiace. Ako mám postupovať? Je stupídne cestu vyspravit a potom znova rozkopat.cestu sme dočasne upravili aby po nej prešli susedia osobnými autami. No ďalší problém je ten, že sused ktorý má firemné 3.tonove auto tade neprejde. Nechcem nikomu robiť prieky ale jednoducho nie som ochotná cestu zalievať a o dva mesiace znova kopat. Ďakujem za odpoveď
Odpovedať
@hackarka Stupídne to nie je, pretože cesta nie je Vaša. O to viac, ak bránite prejazdu vozidlám.
Odpovedať
@hackarka Si predstav, že by sused potreboval rozkopať cestu pred tvojou bránou do dvora. Mal by na to povolenia, teba by sa pýtať nemusel, lebo tvoj pozemok by nekopal. Len by si nemohla ísť s autom do dvora. A teraz ti povie, že cesta bude rozkopaná 2 mesiace, lebo niečo... A ty 2 mesiace nebudeš môcť ísť s autom ani do dvora ani von z dvora. Je to stupídne? Alebo si povieš: "Však čo, 2 mesiace počkám.."?
Odpovedať
Profilova fotka
@draik @cbrobak ale cesta je prejazdná nie je tam jama ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?