Môžem kopať základy bez stavebného povolenia?

Viete mi prosím poradiť či je to možné? na inom portali som sa dočítal, že kým čakám na SP tak môžem spraviť výkop dokonca, že je možné i zaliat zaklady len to nesmie presahovať uroveň zeme t.j. šalovačky už nie.
Odpovedať
ja viem tak, ze kopat sa da na ohlasku.
Odpovedať
pokial viem tak sa nesmie ani kopat. a bacha plati uz tusim ten novy zakon o ciernych stavbach. ale ak mas dobrych susedov ....
Odpovedať
ved ide len o jarok - to treba stavebko i na kopanie zemiakov v zahrade? prípadne jazierko? ved ide len o upravu terenu...
Odpovedať
ak už máte územné rozhodnutie potichu si to môžete vykopať...
Odpovedať
Vykopat ano ale zaliat betonom asi už nie čo?
Odpovedať
my sme tiez kopali kym sme cakali na SP, ale nikde to neroztrubovali, ze este len cakame, takze sa potom nikto nehadzal o zem. Vsetci, vratane autorit, beru bezne stavebne povolenie na normalny domcek na vysporiadanom pozemku ako formalitu..
Odpovedať
My sme mali skoro cele prve poschodie postavene, kym sme mali v rukach stavebne povolenie. Pokial je dom naozaj v sulade s uzemnym planom, tak je to formalita. Ale my mame dobrych susedov. Pokial ste s niektorymi nie zadobre, mozte z toho mat trochu problemy. Ale nic zasadneho, mozno dostanete pokutu, pokial su u vas na stavebnom normalni. Este som nepocula, ze by niekoho donutili odstranit zaklady, ked uz je stavebne konanie rozbehnute.
Odpovedať
Profilova fotka
@bosoriak je novela zakona.... takze.... @jenkie - ja na tvojom mieste by som nic na cierno nerobila
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
@ladislavr ano ano dufam že ano 🙏
Odpovedať
Profilova fotka
@jaamalka v co dufas? :-)
Odpovedať
Že ako píše Ladislavr je stav.povolenie formalita...
Odpovedať
@jaamalka v dnesnej dobe je to uz povacsine tak. Kedysi clovek chodil na stavebny urad s malou dusickou ci povolenie dostane a dnes ho dostane skoro kazdy
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ale veď jasné, keď mám svoj pozemok, peniaze na to som neukradla, ale zadlzila sa na celý život, nejdem stavať hotel ani mrakodrap, tak nechápem prečo by mali robiť problémy 😡
Odpovedať
Profilova fotka
@jaamalka všetko je už v dnešnej dobe len pomaly formalita:-)
Odpovedať
Nemalo by sa ani kopat, samozrejme vela ludi kope napriek tomu, ze nemaju stav.povolenie. vsetko zalezi od konkr. stavebneho uradu-niekde chodia na obhliadku pozemku pred vydanim povolenia a az potom mozete zahajit stavbu, a zalezi samozrejme aj od susedov, vzdy sa najde dobrak, ktoremu to bude vadit. moze sa stat ze v stavebnom konani napr budu chciet dodrzat vacsiu vzdialenost od cesty. co potom s hotovymi zakladmi? a co sa tyka terennych uprav, na to sa tiez vydava bud povolenie alebo sa ohlasuju, to len tak mimo temu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaamalka @ladislavr ved pockajte, ked vam nahodou susedia predaju barak nejakym neprisposobivym, a ti vam tam zacnu "stavat" chartce mirnix dirnix po pozemku. Aj bez zakladov. Aj potom bude stavebne povolenie len formalita?
Odpovedať
Neviem ci by som riskovala. Na stavbe sa kazdy peniaz zijde a davat ich zbytocne na nejake pokuty by som asi nechcela. Teda pokial tych penazi nemate prilis vela a je vam to jedno.. ;) Aj ked nas znamy mal dokonca uzavretu celu hrubu stavbu kym dostal stavebne povolenie. Ale to je zas iny pripad... :-p
Odpovedať
@jaamalka @jaamalka @lydusia Dovolím si nesúhlasiť. STavebné povolenie nie je len formalita. Teda je to formalita, ak sú splnené všetky podmienky pre vydanie stavebného povolenia. Pre jaamalka - to, že máš svoj pozemok ešte neznamená, že na ňom môžeš automaticky stavať, aj keď máš na to peniaze. Existuje kopec pravidiel a podmienok, za ktorých sa stavebné povolenie vydáva. Stačí napr. ak nemáš prístup z verejnej komunikácie na pozemok alebo nemáš vecné bremeno voči vlastníkovi pozemku, cez ktorý budeš mať prístup na pozemok, tak ti stav. povolenie nedajú. Neznamená to, že by robili problémy, ale také sú pravidlá. A tiež zabudnite na to, že nikoho nezaujíma, kedy sa začne stavať. Viem o prípade, kedy po vydaní stav. povolenia išli úradníci stav. úradu na stavbu pozrieť, či stavebník nezačal so stavbou skôr, než bolo st. povolenie právoplatné. Ak áno, dostal pokutu. V povolení je jednoznačne napísané, že stavať sa môže začať až po nadobudnutí právoplatnosti. Aj vodičský preukaz je "len formalita", veď šoférovať vie skoro každý. A predsa si bežný človek netrúfne sadnúť za volant predtým, než mu ten vodičík vydajú. A ak áno, a chytia ho, tak má po fúzoch a po vodičáku. Výkopy základov sú už stavené práce - konkrétne terénne úpravy. Niekto hore napísal, že na to stačí ohláška. Neviem, odkiaľ na to prišiel, ale ohlasuje sa drobná stavba a výkopy základov nie sú drobná stavba, ale je to súčasťou stavby domu.
Odpovedať
Bez stavebného sa nemôže začať. Skúste to ale urobiť tak, ako poradili nám. Vedeli sme, že povolenie je už vydané, ale neprišlo nám ešte poštou. Išli sme za starostkou, že či teda môžeme. Náhodou nám v rovnaký deň prišlo poštou aj povolenie. A zase oproti nám začali robiť základy a zrazu im nesúhlasila zastavanosť, niečo nemali v súlade so zákonom, tak museli stavbu meniť. A samozrejme tiež základy zbytočne zalievali v takom rozsahu.
Odpovedať
@ajkava ak vam bolo vydane povolenie, tak nikto Vam nic nemusel radit, uz ste to mali v kapse ... Myslim, ze tema je o niecom inom, o tom, ze stavebne este nie je a ludia chcu nieco robit.
Odpovedať
Už je všetko ok. Ďakujem za názory a rady Vás všetkých
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?