Môže sused postaviť lešenie pre novostavbu na našom dvore?

Máme nového suseda. Chystá sa postaviť dom na mieste domu kt kedysi stál až na hranici pozemku. Bude sa jednať o dom 8m vysoký. Stenu s nami susediacu však bude musieť stavať z nášho dvora, čím nám znemožní prístup autom do dvora. Môže sused svoje stavenisko takto rozšíriť? Musíme mu povoliť vstup na náš pozemok? Musí to byť bezodplatné? Občiansky zákonník hovorí iba o obhospodarovaní pozemku: "Vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb" Lenže v našom prípade sa jedná o stavanie a nie nevyhnutnú údržbu. Ďakujem za komentáre k veci.
Odpovedať
1
2
Žiadna odpoveď? :-(
Odpovedať
Neuviedli ste rozmery jeho pozemku a situáciu, ale vo všeobecnosti je nepravdepodobné, že by mu stavebný úrad povolil stavať na hranici.Jeho požiadavka na využívanie susedného pozemku bude musieť byť v stavebnom konaní zdokladovaná, najlepšie dohodou s Vami. P.S. Vzhľadom k Vášmu posledného príspevku (16:58) len dodám, že snáď si nemyslíte, že bezprostredne po položení otázky (16:38) dostanete odpoveď. Komplet právne stanovisko vrátane návrhu postupu je síce možné vypracovať, ale zase by ste si za to museli zaplatiť. Čiže trpezlivosť....
Odpovedať
jedná sa o pamiatkovú zónu
Odpovedať
sused ma uzky pozemok cca 15-16m x 100m dĺžka
Odpovedať
@draik mno keď Vám kvapá na karbid čas letí rýchlo, každopádne vďaka za odpoveď
Odpovedať
len pre ilustráciu
Odpovedať
@katuzuzu V prvom rade nahliadnite do územného plánu/rozhodnutia, kde sú uvedené vyžadované odstupy. Predpokladám, že starý dom už neexistuje. 15-16m nie je úzky pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@katuzuzu: a co tak sa o tom porozpravat so susedom?
Odpovedať
Super, že ste doplnili info. V každom prípade stavebný úrad môže nariadiť, aby ste výkon stavebným prác (bezodplatne) strpeli. Túto možnosť nedáva OZ, ale stavebný zákon.
Odpovedať
Podla mna mu nemusite toto dovolit.Ste ucastnikmi konania,takze mozete namietat. 15-16m nie su stiesnene podmienky,takze sused by mal dodrzat stav.zakon a nalezité vzdialenosti a odostupy. Prv sa domy stavali aj na hraniciach pozemkov,ale dnes uz sa musia dodrziavat odstupy.Sused sa nemoze vyhovarat, ze tam niekedy sal dom Co ked sused bude stavat dlhe mesiace,nebodaj rok-dva?To akoze bude ziadat,aby ste sa nedostali autom do domu? Co keby sa nieco stalo, ze treba,aby prisla do dvora sanitka, ci hasici?
Odpovedať
@y2k sused povedal ze on to ma schvalene od pamiatkarov a uz sa o tom nebude bavit 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@katuzuzu: tak by som mu slusne vysvetlil ze jedna vec je to mat schvalene a druha susedske vztahy a ze ako by chcel vzniknutu situaciu riesit... inak nie je nad susedske vztahy, velmi dobre to poznam bohuzial
Odpovedať
Článok sa načítava...
@katuzuzu On si moze hovorit co chce.Ale musi respektovat stav.zakony. Ak nebude,mozete sa obratit na stav.urad. Co s tym maju pamiatkari???
Odpovedať
@draik dakujem, takze ak bude sused tri mesiace potrebovat lesenie tak sa autom nedostanem domov. Nie je zakladnym pravom vlastnika pristup na pozemok? Na susedovom pozemku pred tym stal dom, vsetky domy v pamiatkovej zone su postavene na sebe, lenze teraz uz sa tak nestavia. Z druhej strany navrhovaneho RD je stena domu o ktory sa planuje sused opriet. Zda sa ze pamiatkari maju vacsiu moc ako ine zakony.
Odpovedať
@y2k sused sa tvari ze to je dom pre jeho rodicov ale z projektu je jasne ze to maju byt 3 bytove jednotky na predaj. On uz svoju vilu v nasej dedine ma.
Odpovedať
Profilova fotka
@katuzuzu: to je jedno ako sa tvari, respektive vo vasom pripade je to irelevantne... ak som spravne pochopil vam ide o to ze vas "zatarasi" vas pozemok a nie o to co tam a ako ide stavat, ci? takze v prvom rade by som s nim riesil toto, ze ako si to predstavuje a ako chce riesit to ze sa nedostanete dovnutra, nie to co a ako chce stavat...
Odpovedať
Profilova fotka
@katuzuzu ani pamiatkari nemozu porusovst stavebny zakon, oni ho mozu sprisnit. Takze odporucam sa informovat na SU. Podla mna na to pravo nema. Keby dom stal musis mu dovolit udrzbu, neviem o tom, ze to plati pre novostavby.
Odpovedať
Profilova fotka
Kupim to lesenie :-)
Odpovedať
Pamiatkári davju stanovisko ktore sa priklada k ziadosti o stavebne povolenie, vy ste ucastnici stavebneho konania, takze sa mate moznost vyjadrit.
Odpovedať
@majkoj @majki555 § 135 Opatrenia na susednom pozemku alebo stavbe (1) Na uskutočnenie stavby alebo jej zmeny a na uskutočnenie nevyhnutných úprav udržiavacich alebo zabezpečovacích prác a na odstránenie stavby môže stavebný úrad uložiť tým, ktorí majú vlastnícke alebo iné práva k susedným pozemkom alebo stavbám, aby trpeli vykonanie prác zo svojich pozemkov alebo stavieb. @katuzuzu Máte argumentáciu ako účastník konania, aby úrad nepovolil výkon stavebných prác z Vášho pozemku z dôvodu zamedzenia prístupu.
Odpovedať
no obavam sa, ze ked uz ma sused stavebne povolenie, prepasli ste cas, kedy ste sa k projektu mohli vyjadrit. Ak este konanie prebieha vyjadrit sa mozte. Ale jedna sa o dom v pamiatkovej zone. V tejto zone maju pamiatkari rozhodujuce slovo. Ak novy dom je v dimenziach, ktore zodpovedaju ostatnej vystavbe definovanej pamiatkovou ochranou, tak asi moc nezmozete ani ked predlozite namietky, To ze sa stavia dom na prenajom, nie pre rodicov ako argument neobstoji. Ak je tam povolena vystavba rodinnych domov, tri byty su este stale rodinny dom, bytovy dom by boli styri a viac. A dalsia vec je, ak sused nechal zo stareho domu aspon zaklady stale sa jedna o rekonstrukciu povodneho objektu, takze ak povodny objekt stal na hranici pozemku, tak moze na hranici pozemku stat aj novy. Aj take finty sa pouzivaju a stale su este v ramci zakona.
Odpovedať
@zita19 stavebko este nema. Zial citime sa voci nemu bezbranny. Ten dom tam nestoji min 35 rokov. nemal by byt novy dom v rovnakej vyske ako povodny ked sa jedna o rekonstrukciu? Inak zaklady tam nie su.
Odpovedať
@draik vdaka. Opytam sa citujete obciansky zakonnik alebo stavebny zakon?
Odpovedať
@katuzuzu tak potom namietajte v ramci stavebneho konania. A strazte si vsetky terminy, vsetko na apieri, doporucene posielajte na stavebny urad
Odpovedať
@wolodymyr pekne ze?
Odpovedať
ak tam postavi lesenie a bude ti zavadziat, napis mi, pridem ho rozobrat a odveziem na nezname miesto... :-D vacsinu domu dokaze postavit zvnutra novostavby, z tvojho pozemku moze tak max zateplovat a to bude trvat mesiac...
Odpovedať
@majkoj ved prave v OZ sa pise o udrzbe a obhospodarovani. Len pokial pamiatkari povolia stavbu na hranici pozemku. Nebude to mat ako postavit.
Odpovedať
@katuzuzu Opakujem, že danú vec umožňuje stavebný zákon. Neviem o akú zónu ide, ale pamiatkári budú mať tiež čo povedať do stavby a možno sa tam predpokladá ucelená línia, ako bola kedysi.
Odpovedať
@draik ano oni chcu zastavat preluky. Aby to vyzeralo historikuš. Nám pri dome vznikne uzka ulicka 2,5m siroka a 8m vysoka. Uplna pohroma. Podla SU si to mame dostavat a hotovo. Zatieni nam to cely pozemok.
Odpovedať
@katuzuzu neviem ako to bude posudzovat vas stavebny urad, ale u nas som cital rozhodnutie krajskeho stavebneho uradu, ze ak nestoja obvodove steny, tak sa to berie ako novostavba, nie rekonstrukcia a v tom pripade je potrebne umiestnit stavbu 2m od hranice pozemku.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?