Môže si starosta zadať akúkoľvek podmienku pri stavbe?

Chceme stavat ubytovacie zariadenie so 4 apartmanmi, z toho su 2 dvojspalnove a 2 su jednospalnove - spolu 6 izieb. Projektant nam vypocital parkovacie miesta podla normy STN 73 6110, ze mame mat 4 parkovacie miesta, ktore aj zaznacil do projektu. Obec sa vyjadrovala k projektu a dala vyjadrenie, ze suhlasi s projektom s podmienkou, ze zmenime celkovu situaciu a zvysime parkovacie miesta na 7. Minuly tyzden sme mali ustne pojednavanie, kde na nase prekvapenie referentka stavbneho uradu mesta obhajovala starostov nazor, ze je dolezite co povie on a nie nejaka norma. V obci nie je schvaleny uzemny plan, parkovacie miesta sa neriesia ani vo VZN ani nikde inde. Pred rokom sa v obci stavalo ubytovacie zariadenie, kde pre 3 apartmany spravili 3 parkovacie miesta, pritom dane zariadenie ma 5 izieb, teda podla starostovej normy by mali mat 6 parkovacih miest. Ake mame moznosti na koho sa mozme obratit ohladom takehoto diskriminacneho postupu obce voci nam? Alebo ako mame dalej postupovat?
Odpovedať
1
2
@joni Neviem ti povedať, kto má pravdu a či je to oprávnená požiadavka. Ale ja idem stavať rodinný dom a podmienkou je mať na pozemku miesto pre 3 autá, z toho jedno môže byť v garáži. Takže pre 1 rodinu sú potrebné 3 parkovacie miesta a pre ubytovacie zariadenie sa ti zdajú byť 4 miesta dosť? Rátaj so mnou. Pri plnom obsadení bude v 6 izbách 12 - 15 ľudí - rátam aj s deťmi. Na koľkých autách prídu? Jedným autom prídu 2 ľudia plus jedno dieťa. To je cca. 6 áut. Ak tam prídeš ešte aj ty na svojom aute, kde budeš parkovať? Na prístupovej ceste? Takže logicky si myslím, že starosta má pravdu a rozmýšľa dobre do budúcnosti, keď ti káže vytvoriť minimálne 7 miest. Ak prídu hostia na 7 autách, kde by parkovali, keby mali iba 4 miesta k dispozícii? Na tráve? Na ceste? V blate? V dedine pred kostolom? Možno práve na tom ubytovacom zariadení, ktoré spomínaš, zo skúsenosti zistili, že pre 3 apartmány sú 3 parkovacie miesta málo. A buď rád, že ti nekážu vybudovať kruhový objazd, ako to požaduje od Lidlu obec Stupava.
Odpovedať
Na 7 autách určite neprídu, maximum môže byť tých 6 áut a vo dvore budeme mať dosť miesta pre ne. Problém len je, že neboli zakreslené v projekte, ale reálne tam v pohode zaparkujú. Starosta určite dobre rozmýšla, s tým nemám problém, že chce aby autá nestáli po ulici, ale mám problém s tým, že uvedené pravidlo nevzťahuje na každého. Aby malo jeho pravidlo mať zmysel, tak musí platiť pre každého, nielen pre nás.
Odpovedať
@joni Ostatných nerieš. Staviaš ty. Ani ja sa nestarám, koľko miest predpisujú pre iné stavby. Mne určili 3, tak urobím 3 parkovacie miesta. Dokonca s garážou to budú 4. Vybudovať 2 miesta navyše sú minimálne náklady - položíš zatrávňovacie tvárnice a máš to za pár šupiek. A bude aj starosta spokojný, aj ty môžeš stavať. Možno pri kolaudácii si dáte chlebíček a máš to v suchu. Ak sa budeš odvolávať a robiť prieky, tak na kolaudácii ti to môžu vrátiť a budú možno chcieť vidieť ešte aj revíziu elektrospotrebičov.
Odpovedať
Ano, obec si ma pravo zadat takuto poziadavku. Ver, ze im raz budes vdacna,lebo parkovacich miest je vzdy malo. Vies kolko ludi stavajucich rod.dom dostane podmienku postavit cestu,ci potiahnut z daleka siete,kanalizacie a pod.? Takze si myslim, ze poziadvky na viac parkovacich miest vo vasom pripade je ozaj minimum, co obec ziada.
Odpovedať
Profilova fotka
@joni no, "právo " na to nemá, ale rozmýšľa vo Vašom záujme. Našťastie máte dosť miesta, stačí v projekte urobiť pár čiar, ale predstavte si, že miesto nemáte, hostia pakujú na ceste a obec "starosta", požiada o zníženie kapacity ubytovacieho zariadenia. Nezabudnite na kvalitnú žumpu alebo čov, od júla sa obec musí zaoberať likvidáciou odpadových vôd.
Odpovedať
@joni ak mate miesta dost tak to vo dvore oznacte ako parking a je to ... Projektant sa nepomylil? Ja pre RD potrebujheme 3 miesta a vam na 6 spalni stacia 4?
Odpovedať
Nie, projektant sa nepomýlil. Na jednu izbu je 0.5 parkovacieho miesta. Aj nám to prekreslil, to nie je problém, len ma štve tá nespravodlivosť.
Odpovedať
@joni ktovie ako to mali spravene ini, ja by som ich vobec neriesila, ovela horsie veci sa deju, na toto by som sa fakt vedela povzniest ;-)
Odpovedať
@joni Ides stavat penzion a nemas par € na dlazbu na parkovacie miesta? Raz mu budes vdacny. Ked sa ti to rozbehne, penzion budes dostavovat aj miest bude pribudat. Vymyslis si restiku, alebo nejaky jarmok, kde to spravis, vo dvore, pod kuchynskym oknom, alebo pri smetiakoch? Miesta nie je nikdy dost..
Odpovedať
Toto je štandardný stav, iný kraj iný mrav, v zásade a v realite platí, že stavebný zákon je jedna vec a názor stavebných úradov druhá vec.. V zásade treba povedať, že starosta resp. pracovník poverený vedeným stav. úradu má pravdu a treba s ním vychádzať dobre a snažiť sa realizovateľné veci zrealizovať podľa požiadaviek stav. úradu alebo im inak vysvetliť aby to nepožadovali a dohodnúť kompromis. Treba myslieť ze ich budete potrebovat pri Kolaudácií, pri udržiavacích prácach atďˇ. čiže rozhádať sa s nimi nie je dobré riešenie. V prípade že ide o zjavné porušenie zákona a stavebný úrad nemé zákonne požiadavky, je možné sa obrátiť na nadriadený orgán stavebného úradu a to je príslušný Krajský stavebný úrad. Ten čo rozhodne to je sväté pre Starostu aj pre Vás.
Odpovedať
@tomashr No práveže my už sme pohádaní so starostom preto nám to robí. Odvolávať sa nebudeme, lebo by sa zase len zbytočne predlžil čas. Už sme prerobili tie parkovacie miesta, plocha ostala rovnaká len im dal podával ďalšie obdĺžničky a zajtra ideme podať žiadosť o stavebné povolenie tak ešte sa na úrade popýtam čo a ako.
Odpovedať
Profilova fotka
@joni Zažívam tiež diskriminačné správanie sa starostu, lebo nerovnaký prístup je diskrimináciou - ako aj v tvojom prípade. Ja som sa obrátila na Obvodný úrad, odbor bytový, keˇdže starosta zastupuje obecný stavebný úrad. Môj prípad chápem aj ako zneužívanie právomoci verejného činiteľa - to už patrí Úradu vlády. Bolo veľmi nešťastným rozhodnutím delegovať stavebné úrady na obce, lebo sú to zväčša v odbore nevzdelaní laici a vládne tu rodinkárstvo a kamarátske recipročné služby. Ale zákony musia dodržiavať, aj tvoj prípad je príkladom ich arogancie a neodbornosti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Viete mi poradiť, či je normálne aby sme čakali na stavebné povolenie od konca novembra? Územné rozhodnutie sme dostali, koncom novembra sme dali žiadosť o stavebné a doteraz nič - je to už cez 9 týždňov. Na úrade nám tvrdia, že teraz riešia stavebné na bytovky pre obce, ktoré chcú žiadať o úver SFRB. Ide o prístavbu a nadstavbu existujúceho domu, v intraviláne obce. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@joni Norma určuje minimálny počet miest , preto stavebný úrad môže rozhodnúť inak.
Odpovedať
@joni Bohuzial, aj na katastri maju zakonnu povinnost vyriesit vklad do 30 dni a bezne sa to prekracuje, pretoze nestihaju.. Vela SU je vlastne len detasovanych pracovisk, u mna na obci su uradne hodiny jeden jediny den poobede, ostatne dni je v inych obciach..
Odpovedať
@joni my sme cakali 13 mesiacov :)
Odpovedať
@peta_petruska To si ma nepotesila :-| a aky bol dovod ze to takto natahovali?
Odpovedať
@joni tazko povedat, u nas to tak proste chodi...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
@mama112 Dobrý deň, páčia sa mi Vaše príspevky. Poprosím o radu. Oproti oknu mojej obývačky vyrastá drobná stavba na susednom pozemku. Samozrejme, že ma zaujíma, čo a aké to má byť. Je pevne spojená so zemou, predpokladala som, že mi starosta umožní nahliadnuť do ich ohlásenia drobnej stavby. Odbil ma s tým, že mám požiadať písomne, čo som vzápätí urobila mailom. Nemal mi umožniť nahliadnuť do podkladov, veď je to na úradoch (aj stavebných) bežná prax. Skôr som mala dojem, že nič nebolo ohlásené a zasa kryje porušovateľov zákona.
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 Drobná stavba je do 25 m 2 zastavanej plochy a výšky 5 m , ak sa nachádza 2 metre od hranice pozemku, Váš súhlas netreba. Prekážkou by mohla byť jedine nedodržaná vzdialenosť od Vašich okien obytných miestnosti a to 7 metrov z dôvodu dostatku svetla.
Odpovedať
Profilova fotka
Srdečná vďaka, ešte prosím Vás, ako dotknutá osoba nemám právo nahliadnuť do podkladov ohlásenia stavby . ide mi hlavne o nákres, umiestnenie a účel stavby. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Drobná stavba sa robí len na ohlásenie a to nemá náležitosti stavebného povolenia, nákres si môže zhotoviť stavebník sám t.j. nie projektant. Účel na ohlásení mus byť uvedený napríklad kôlne, práčovne, letné kuchyne, prístrešky, zariadenia na nádoby na odpadky, stavby na chov drobného zvieratstva, sauny, úschovne bicyklov a detských kočíkov, čakárne a stavby športových zariadení. Umiestnenie musí len ručne zakresliť do mapy pozemku napríklad vytlačenej z katastra . Nemusí drobnú stavbu povinne zanášať do katastra. Do 30 dná mu úrad musí písomne ohlásiť, že nemá námietky a potom môže stavať.
Odpovedať
Podla mojich doteraz zistenych informacii pre drobne stavby neplati odstup 2 metre od hranice. Napriklad plot je tiez drobna stavba ... Ale samozrejme su aj vynimky, ked treba dodrzat nejaku vzdialenost, napr. ked susedov dom je na hranici nemozete sa nanho 'nalepit' . Ale mohol by sa k tomu vyhadrit aj niekto z odbornou znalostou tejto problematiky.
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 myslim ze ti musí stačiť ak mas info ze drobná stavba je povolená. Nevidim dovod prečo by si mala poznať účel. Toto je ten sused s ktorym mas problémy či zasa ďalší?
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 Vzdialenosť 7 m platí aj pre vzdialenosť drobnej stavby od okna rodinného domu? :-)
Odpovedať
@riama276 Ak si požiadala o nahliadnutie v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám tak sa musí do 8 dní vyjadriť. A ak ti to neumožní tak musí aj napísať dôvod prečo nie. Aj k ohláseniu drobnej stavby sa dáva situačný nákres, ktorý síce nemusí robiť projektant, ale aspoň by si videla čo sa plánuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb Ten istý.........čo ak by v ňom chcel chovať ošípané?.....................Teba by nezaujímalo, čo budeš mať pár metrov od okna obývačky? ................... a aká vysoká bude stavba, keďže je oproti okna a neprepustí žiadne svetlo? Myslím si, že neoznámil stavbu, len starosta im stále kryje chrbát.
Odpovedať
@riama276 7m vzdialenost "od okna rodinného domu" je takisto zle pochopene. 7m ma byt medzi oknami, ktore su do obytnych priestorov.. A ak tam chce mat osipane, tiez s tym nc nespravis. Ak neohlasil drobnu stavbu, mas legalne moznosti ako ho natret a prva instancia, ktorou je miestny SU, musi konat.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajm17 Ja som stavala na ohlásenie letnú kuchyňu na radu stavebného úradu 2 metre od hranice pozemku, aby som nepotrebovala súhlas suseda. To je praktická skúsenosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 od Vašich okien obytných miestnosti - obývačky, detských izieb, spální .
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?