Kôlňa na náradie a úrodu do/nad 25m2 na ornej pôde

Dobrý deň, mám 23a ornú pôdu mimo zastavaného územia obce a chcem tam postaviť murovanú/drevenú hospodársku budovu na náradie a úrodu. Vedeli by ste mi povedať či budem potrebovať stavebné povolenie, v prípade do rozlohy 25m2 nie aj keď kôlňa neplní účel doplnkovej stavby k hlavnej? alebo aká existuje alternatíva pre stavbu na tento účel na ornej pôde mimo zastavaného územia obce. Prípojky tam neplánujem žiadne. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
lternativa existuje.Postavit tu kolnu bez pevnych zakladov spojenych so zemou.Inak potrebujes SP.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 Vysvetli mi prosím Ťa, čo znamená postaviť bez pevných základov spojených so zemou? Ak zatlčiem do zeme stanový kolík, už je pevne spojený so zemou... Ja by som ako riešenie zvolil maringotku, prípadne mobilný dom. :-)
Odpovedať
Unimobunka,kontajner atd.moze byt. Pristresok pre kone tiez musime postavit len mobilny,inak povolenie a toho sa clovek nedocka.
Odpovedať
@jamk1 Presne,ako pises.Tj,postavit bez nejakeho "kolika" :-D , co je pri takej velkosti asi nerealne. Tiez ma napadla nejaka maringotka,alebo kontajner,ktory ten "kolik"nepotrebuju. Ale on chce stavat nieco vascie...takze asi bez SP to nepojde...k tomu smerovala moja odpoved
Odpovedať
@huges Ako tu uz bolo spomenute. Resenim je mobilhouse alebo pri nizsej investicii prechova garaz ci stavebna buda. Ak ti nebude stacit s m2 mozes ich tam dat viac. Ak to ma plnit aj ucel skladovania urody bude treba dodatocne zateplenie aby sa to neprehrievalo.
Odpovedať
Áno napadli ma aj tieto varianty, ktoré spomínate, len chcem aby to plnilo aj estetický účel a trpezlivosť na vybavovanie mám, len obávam sa či by to bolo možné postaviť tam malú hospodársku budovu pr. 30m2. Viem že na pozemkovom úrade sa dá vynať úsek pod stavbou aby bol stavebný ale bojím sa že skončilm hneď pri tom fakte že je to v mimo zastavanom území obce, je to parcela C. Nevedeli by ste mi poradiť ako by som mohol postupovať ak by som to chcel začať vybavovať ? Nepomôže mi ani to že to nebude obývaná stavba a bez sietí ? .. :-(
Odpovedať
@huges chod sa spytat na stavebny urad pod ktory patri pozemok. Tam ti musia povedat co vsetko mozes a ako postupovat.
Odpovedať
Profilova fotka
lodny kontajner 20HC alebo 40HC.
Odpovedať
Nazdar Odpoved je jednoducha . So stavebnym zakonom to nema tak podstatne lebo je bezuby. Ak nieco postavis tak ti daju pokutu a vyzvu ta na legalizaciu. Ale urobis to takto najpr si das spravit geometricky plan a kolko chces to zabrat. Potom pojdes za starostom donesies flasu a poziadas ho o vyjadrenie obce ze do buducna cca 50 rokov tam bude zahradkarska cast obce. Nasledne poziadas o vynatie z podneho fondu . A das geometrak zapisat a tam bude ostatne plochy. A teraz preco tak - lebo sa dopustas zmysle tresneho zakona tresneho cinnu zabratie ornej pody . Ak ta niekto uda tak ta nahana policia ,prokuratura a nie stavebny urad. A dalej zmysle zakona geodezie a kartografie nemozes delit pozemok mensi ako je 2000m2 Prajem prijemny den
Odpovedať
@tibo351 a vynatie z pôdneho fondu nebude problém ked to nieje v zastavanom území obce? a pozemok ma 2356m2 takže deliť by som ho mohol nie ? inak objeden pozemok vedla je tak isto orná pôda a stojí tam velká stodola a oproti cez cestu sú domy a tak isto niesu v zastavanom území obce, tak mal by som šancu to bezúhonne vybaviť ?
Odpovedať
@huges nazdar bezuhone to urobia a j ty co maju postavene humno llebo tam poziadaju o legalizaciu zabratej pody podla $19.Dodrz postup co som ti napisal a budes to mat
Odpovedať
@huges mimo zastavaného územia z hľadiska ochrany PPF do 15 m2 netreba pôdu vynímať.. z hľadiska stavebného zákona aj na drobnú stavbu do 25 m2, pokiaľ nie je doplnková k hlavnej je potrebné stavebné povolenie..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janetbla to znamená že keby chcem postaviť murovanú stavbu do 15m2 zastavanej plochy na ornej pôde mimo zastavaného územia obce tak nemusím mať pod tou stavbou stavebný pozemok ale stavebné povolenie áno ?
Odpovedať
@huges presne tak nevydáva sa rozhodnutie na vyňatie z PPF, akurát OÚ - pozemkový a lesný odbor k užívaniu PPF na iný účel vydá stanovisko k vydaniu SP na základe kópie z katastrálnej mapy.. § 17 ods. 2) zákona č. 220/2004 z. z... Rozhodnutie o odňatí nie je potrebné vydať, a) ak ide o umiestnenie signálov, stabilizačných kameňov a iných značiek na geodetické účely, na vstupné šachty, prečerpávacie stanice, vrty a studne, stožiare alebo iné objekty nadzemného a podzemného vedenia a výmera jednotlivých uvedených objektov nepresiahne 25 m2 a ak ide o jednorazovú zmenu druhu pozemku do 15 m2, ods. (3) V prípadoch podľa odseku 2 vydáva orgán ochrany poľnohospodárskej pôdy (§ 23) stanovisko k pripravovanému zámeru na poľnohospodárskej pôde a v prípadoch vykonaných zmien druhov pozemkov do 15 m2 na základe kópie katastrálnej mapy.
Odpovedať
@janetbla Ďakujem za info, ak som to správne pochopil, proste kôlňu s pevnými základmi na ornej pôde mimo zast. územia si môžem postaviť do 15m2 zastavanej plochy s tým že na stavebnom úrade musím podať žiadosť na SP. Čo všetko budem potrebovať doložiť k žiadosti aby mi vydali SP ? Ospravedlňujem sa za moju neznalosť ale záleží mi na tom a nemám vôbec skúsenosť. Ďakujem.
Odpovedať
@huges skús si pozrieť na webstranke prísl. stavebného úradu - obce vzor žiadosti o SP.. 1. kópiu z KN + LV ako doklad o vlastníckom práve k pozemku 2. zjednodušenú PD - situácia so zakreslením stavby a odstupu od spoločných hraníc - z 2 strán, pôdorys, pohľad, krátky technický popis a účel užívania - môže ju vypracovať aj osoba s prísl. vzdelaním - stavebné 3. stanovisko Okr. úradu - pozemkového a lesného odboru 4. stavba na pozemku musí mať komunikačný prístup od verejnej kom. 5. spôsob uskutočňovania - svojpomocne s písomným prehlásením osoby, ktorá bude vykonávať stavebný dozor, pokiaľ stavebník nemá prísl. vzdelanie, t. j. nie si stavbár :) Pokiaľ by si chcel DS mať zapísanú aj v KN (obvykle sa DS nezapisujú), tak po jej ukončení dáš vypracovať geometrický plán - GP na porealizačné zameranie stavby a aj s právoplatným SP pôjdeš na OÚ, odbor katastra podať návrh na jej zápis na LV.
Odpovedať
@janetbla ešte by ma zaujímalo že ak by mi nevydali to stavebné povolenie a postavil by som tam tú kôlňu do tych 15m2 ale na zemné vruty drevostavbu mal by som problém ? vraj by to nemala byť stavba pevne spojená so zemou. Ďakujem
Odpovedať
@janetbla mam trocha pocit ze zavadzas tresnopravnu rovinu , zmysle porusovania zakona. Alebo aj na jeden meter m2 je potrebne mat rozhodnutie o vynati. Ak mas sama taku skusenost tak napis to parcelu kde mas tak postavene. Rad sa na to pozriem a podam podnet ma prokuraturu na nelegalne zabratie ornej pody. Toto musi skonciit.
Odpovedať
@tibo351 keby si dám doviezť betónový panel 2x3m a naň poskladám drevenú búdu 2x3m tak je to stavba na ktorú potrebujem povolenie alebo vynatie 6m2 ? bola by to búda s ktorou by som vedel hýbať pomocou 6 ludí a do zeme by som nevykopal ani cm. Ďakujem
Odpovedať
@huges Nazdar tak tu más možnosť podaš tlačivo na stavebnom úrade - ohlásenie dočasnej stavby poplatok 10eur a tam si možes dat aj dva panely aj drevenú budku.
Odpovedať
@tibo351 no to sa mi páči, len do akého času by mi to tolerovali je tam nejaký časový úsek ?
Odpovedať
@huges ahoj kolo si povieš 5 rokov - je to dočastná stavba tak tam musí byť uvedený čas kedy končí stavba
Odpovedať
@huges Boze ty si komplikujes zivot s jednou poo budickou. Vcera som pozeral ako stavaju na alijaske maly zrub 5x6 m. Cele to posadili na 4 kuzelovite patky polozene na zemi so spodkom priemer asi 40 cm vyskou 30cm v strede srubovica a matica aby vedeli korigovat vysku zrubu pri pohybe zeme voci mrazu a odmaku. Podlaha hranoly a na tom desky. Atd atd... Kludne si postav podobne 5x4 alebo tak z OSB dosiek. Ak je to tvoja poda veeelmi pochybuje ze by to zaujimalo nejaky urad a nie je to pevne spojene so zemou.
Odpovedať
@tibo351 ?? píšem, že t. č. do 15 m2 pozemkový odbor nevydáva rozh., ale vydáva iba vyjadrenie - súhlas s užívaním PPF na nepoľnohosp. účel.. niekedy pozemkové úrady vydávali rozh. na každý záber PPF pod zastavanou plochou.. @huges ako ti radia vyššie, zvoľ cestu dočasnej drobnej stavby aj 5x5 m, ktorej dobu trvania si určuješ ako stavebník sám.. stavebný zákon ani vyhl. neurčuje dobu, avšak PPF je možne dočasne odňať najviac na dobu 10 r. . dobu dočasnej stavby nie je možné predĺžiť a po uplynutí doby musí byť táto odstránená s následnou rekultiváciou.. ibaže by si SÚ požiadal o zmenu ako trvalú stavbu..za obdobie jej trvania 10 r. sa môže aj všeličo zmeniť.. :) Každopádne odporúčam ísť sa opýtať na prísl. Okr. úrad, pozemkový a lesný odbor a tiež na SÚ.. BPEJ - bonitu pôdy ti zistia podľa parc. č. na pozemkovom, resp. na katastrálnom odbore
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@janetbla je rozdiel medzi docasnou drobnou stavbou a docasnou stavbou? alebo docasna moze byt len do 25m? ..pripadne aky je postup pri docasnej stavbe (viac ako 25m2) dam ohlasku alebo je to klasicky postup SP? ...som sa doteraz nestretol s docasnou stavbou tak tapam kam to zaradit :)...ale mozno by to vyriesilo par veci... vdaka za odpoved
Odpovedať
@marcoy83 dočasná drobná stavba - do 25 m2 podlieha ohláseniu na SÚ, akurát treba uviesť dobu trvania stavby. Pri stavbe dočasnej stavbe nad 25 m2 treba stavebné povolenie a tiež treba uviesť dobu trvania stavby. Podľa SZ nie je možné dobu trvania stavby predĺžiť. Postup pri povoľovaní je rovnaký ako pri trvalej stavbe. Ku kolaudácii sa však nedokladá geometrický plán na porealizačné zamerania stavby ani za nedáva vklad do kN.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
pri ornej pode je uplne jedno či ziadas o stavebne povolenie na dom, alebo na kolnu...prechadza to takym istym postupom, cez okresne mesto a častokrat ked ma orna poda dobru bonitu, tak za vynatie metrov platíš.samozrejme,že k RD potrebuješ ešte o par papierov naviac, ale princp je ten istý...my sme stavali RD na ornej pode, bonita najlepšia, a ked sme chceli podat na obec ziadost o biobazen, tak nam zamietli, vraj mame žiadat zasa na okresne mesto. ..a postup ten istý ako pri RD...na čo proste už nemáme nervy...:)
Odpovedať
Už vás vidím ako dávate záhradnú chatku 3m2 a riešite cez ohlásenie ako drobnú stavbu....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravim, podla precitaneho tu aj v inom vlakne vnimam ze neexistuje cesta postavit viac nez 25m2 bez stavebneho povolenia. Tiez hladam moznost jednoducho legalne umiestnit na lacny pozemok plechovu halu na sklad. 400m2. Spoliehal som sa na to ze polozim betonove panely a na ne montovanu halu bez zakladov. Da sa to obhajit pravne ako stavba nespojena pevne so zemou? Separatne lodne kontajnery priamo na ornu podu? Stale je to zabratie pody bez sance na obhajobu? Ako je to s "ostatnymi plochami"?
Odpovedať
Profilova fotka
@badatel pokial na danom pozemku nieje ziadna stavba, tak aj umiestnenie stavby do 25m2 podlieha stavebnemu povoleniu, kedze sa jedna o hlavnu stavbu na tom pozemku. Drobna stavba je doplnkova stavba. Cize myslim si ze nie neda sa to nijako obhajit. A co sa tyka osadenia, akakolvek uprava zakladu na osadenie stavby je zaklad pod stavbu cize ano treba na to stavebne povolenie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?