Koľko stavebných povolení

Mám menšiu dilemu. V horizonte dvoch, troch rokov stavať dom neplánujem.Ale chcel by som dovtedy pripraviť pozemok.Urobit oporný múr cca 2M vysoký a navýšiť pozemok v spodnej časti, tiež postaviť garáž s dielnou a pristreskom cca 100m2, urobiť elektrickú prípojku a oplotit.zaujimalo by ma čo by bolo lepšie riešenie. Dať si žiadosť na stavebné povolenie len pre spomenuté veci, alebo rovno do toho zahrnúť aj dom a po dvoch rokoch len žiadať o predĺženie stavebného povolenia, keďže dom stať ešte nebude? Jedna sa o extravilan ttp s kladnou UPI k výstavbe. Takže budem musieť žiadať o vyňatie pôdy, čo by pri ploche garáže malo byť zadarmo, ale za plochu pod dom by sa už muselo platiť. Aj z tohto dôvodu by bolo asi lepšie riešiť stavebné oddelene.po dvoch rokoch zase požiadať o vyňatie pôdy pod domom a priestoru okolo. Pri vynati pôdy pod garáž musím žiadať o vyňatie aj prístupovu časť ku garáži? Plochu pod opornym múrom a plotom treba tiež? Ďakujem
Odpovedať
@jedendvatri na tvojom mieste by som riešila komplexne všetky SO vrátane domu, ktorý nechceš hneď stavať. Pokiaľ začne so stavbou ktoréhokoľvek SO do 2 r., tak ti netreba žiadne predlženie platnosti SP. Dôležitá je doby výstavby a lehota na dokončenie stavby, tú by som dala aj 5 rokov. Na dokončené SO, ktoré sú užívania schopné môžeš podať žiadosť na predčasné užívanie stavby, alebo návrh na vydanie kolaud. rozh. Podľa SZ aj časť stavby je stavba. Akurát na základe rozh. o predčasnom užívaní ti stavby nezapíšu do KN. SZ nestanovuje max. dobu predčasného užívania stavby, čiže môže byť aj roky :) aspoň zatiaľ. Niekedy za socíku sa sledovala rozostavanosť stavieb, ale teraz to nikomu nevadí, že rozostavané stavby chátrajú. ;-) Čo sa týka ornej pôdy, k vydaniu SP budeš potrebovať od Okresného úradu, pozemkového odboru súhlas s užívaním poľnohosp. pôdy na nepoľnohosp. účely spolu so žiadosťou doložíš aj PD s predpokladanou výmerov záberu PPF. Až po uskutočnení stavby dáš vypracovať geometrický plán porealizačného zamerania stavby a doložíš k žiadosti o trvalé vyňatie PPF a pozemkový vydá rozh. o vyňatí. Jasne, že treba riešiť aj príst. kom. ku garáži pokiaľ bude spevnená, je to tiež stavba - dopravná a to účelová komunikácia, na ktorú je príslušný špeciálny stavebný úrad obec. Avšak je možná aj alternatíva, že budeš riešiť iba SO bez RD a pred dokončením (pred kolaudáciou) požiadaš SÚ o zmenu stavby pred jej dokončením, ktorej obsahom bude rozšírenie vecného rozsahu o SO RD. K zmene stavby, t. j. naviac RD budeš musieť mať vyjadrenia dotknutých orgánov, ktorých sa zmena bude dotýkať (určite orgán na ochranu ŽP, správcovia vedení, na ktoré budú prípojky inž. sieti k RD..atď.)
Odpovedať
Ďakujem, pomohla si mi,ak si si tou potrebou nepredlzovania SP istá, to som nevedel. Dobu výstavby a lehotu dokončiena som ja kto si vyberá pri SP, alebo stav.urad určuje? Takže pred stavbou žiadnu pôdu nevynimam, len poziadam o súhlas 👍 PD je čo? Plán domu? Kde nájdem cenník za m2 pri vynati? Nech mám predstavu čo to bude stáť ak to budem riešiť spoločne, lebo to bude okolo 300m2. Ešte jedna otázka, projekt garáže a oporného múru s plotom ak mám už vyhotovený, ale dom chcem riešiť s iným projektantom.je to problém, že pre jedno stavebné povolenie predlozim dva projekty, alebo to musí byť v rámci jedného projektu?
Odpovedať
@jedendvatri Stavebníci, ale aj prac. na SÚ si často mýlia platnosť SP s lehotou ukončenia. V SP budeš mať uvedené, že stráca platnosť pokiaľ sa so stavbou nezačne do 2 r. odo dňa právoplatnosti SP. Lehotu výstavby - ukončenia si určuje stavebník - ty a to uvedieš v žiadosti o SP. PD - projektová dokumentácia :) Cenník za vyňatie sa odvíja od BPJE - bonity pôdy, zistíš podľa parc. č. na OÚ, pozemkovom odbore. Tvoja PD stavby bude obsahovať viac SO - stavebných objektov a nevadí, že bude vypracovaná viacerými projektantmi, je to úplne bežná vec, že niektoré časti PD - SO riešia proj. špecialisti - architektúra, doprava, elektr., statika..atď..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?